Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije mi jasno zasto ne naprave malo vece rupe za odvod, kod mene Luca radi defrost na nekih sat vremena, vlaga i maglustina katastrofa, ali imam odlicnu izolaciju pa se ne oseca

Kako ti klime potrose 63KW za 24H? To je 2.6KW po satu u proseku. Kako jedna devetka i dvanaestica potrose toliko? Ja ako bih ostavio otvorena vrata od terase nocria bi se muski namucila da potrosi toliko. Kapiram i ja da je to ukupna potrosnja.
Ovih par dana je mucenje za klime zbog cestih defrosta. Meni nocria radi na na 2h u proseku, nekada i redje. Vidim da nekima klime rade na pola sata. To znaci da rade blizu maksimuma, to je bas mucenje. Tu je COP ocajan, malo toplote izbace a zbog cestih defrosta gubitak toplote je veliki dok ne greju, nije ni cudo sto ne mogu da postignu da ugreju.
Tu definitivno trebaju jace klime i/ili dobra izolacija. Mission i vox ili vivax ako ne gresim?
TA te nece spasiti crvene tarife, uci ces jos brze s njom.

Tapatalk from Poco loco

Jel neko pokusao da napravi odvod za kondenz sa kanalizacionim cevima od 50mm?
meni je klima iznad stepenista i ne mogu nikako da dozvolim da voda nekontrolisano curi ispod, ovo grkljan crevo se sledi unutra pa mislim da ce neka sira cevka duze biti protocna.

Hm, ovo je malo previše struje... ili ti je ovo ukupna potrošnja svih el. potrošača u preseku od 24h?

Ovo vreme je izazov za sve klime. Vodili smo više puta ovde rasprave oko dimenzionisanja klima uređaja. Ipak je predimenzionisan uređaj bolje rešenje jer odgovara svim uslovima, a pre svega za one koji bi da se na klime samo greju. Nama koji imamo bekap to i nije toliki problem, odnosno, verovatno nikada ne bi povratili znatno više uloženog novca u bolji klima uređaj zarad 15 dana godišnje ovakvog vremena.

Da to je ukupna struja za sve potrosace. E sad recimo odbijem 6kw na veliki bojler (nov 50l gorenje slim na eco modu 50c voda tako da neverujem da je potorsio i 6kw za dva kupanja i par puta pranje ruku al ajde nek bude 6kw ) ,mali bojler 2kw (juce sam bio sam kuci ceo dan mali bojler nije ni radio mozda jedno 15m svega al recimo nek je potrosio 2kw) ,sijalice led 5 kom 13w x15h=1kw(al nisu sve gorele non stop al aj max da stavim) ,komp 350w x12h=4kw ,tv par sati 3kw mozda, ukupno kad sve saberes 16kw max(stvarno i manje) znaci na obe klime je otislo jos 47-50kw stim da je u cerkinoj sobi 9-ka bila smanjena na 20c folow me sa na 40% ventilator cisto da bude smlaceno jer nije bila kuci ceo dan i neverujem da je potrosila vise od 10kw za ceo dan sto bi znacilo da je 12-ka potrosila bar 37-40kw za 24h znaci 1,6kw /h min za delimicno grejanje (zatvorena s soba).Kad jos uzmem u obzir da je na svakih pola sata radila defrost 5-6m a ukupno oko10 dok nepocne da duva vruce znaci da samo 40m u toku jednog sata greje a 20 min trosi struju na defrost gde je pritom unutrasnja jedinica ladna i da za to vreme opadne temperatura u prostoru za 2c dosao sam do zakljucka da moram vratiti carobnu nazad .Potrosnja struje prosle godine u zimskom periodu bila je oko 600kw u bas hladnim danima kada smo kupatilo dogrevali kaloliferom i dok smo kuvali na struju. Za prvih tri dana Januara ove godine sam vec potrosio 180kw i generalno cvokocem u prsluku.Midea 12 za sat vremena ide na zimski raspust:D a carobna se vraca na zasluzeno mesto u dnevnu.

ti definitivno mnogo gubis toplote u tih 39m2
ne secam se da si napisao kakva je kuca u pitanju (sprat ili potkrovlje) i kakva je izolacija i stolarija, cime je zidano i kakav je plafon?

Dve klime moraju da ugreju 39m2 nego ti negde curi toplota.

Poslednja izmena:
Juče (presek od 24 h) su moje dve klime u zbiru trošile 1350 W/h, ali nisam bio par dana kući i nisam ih ostavio upaljenim pa sam platio danak neobazrivosti. Teško je posle dva dana bez grejanja brzo podići temperaturu uz ovakvu vlagu. LG sam u jednom trenutku uhvatio da povlači 1500 W dok je Vivax došao do 1200 W što je krajnji limit. Kad se vratim kući sa posla videću šta se dalje dešava. Dodatni minus u celoj priči je što juče i danas nema kuvanja hrane već samo podgrevanje za ručak pa ne mogu da računam i na te izvore toplote :D

Kod mene LLCE juče išao u defrost negde na svakih 5sati.Takoreći vrlo malo utiče na kvalitet grejanja.Defrost traje kratko negde ispod 10 minuta.Grejem 30 kvadrata temperatura podešena na 24 stepena brzina na auto.Na termometru udaljenom 5 metra od klime je 23.7 stepeni.Klima je na istom mestu gde je i MIdea bila 15 godina ispod nadstrešnice gde nije izložena kiši ili snegu.Izolacija je 5cm stiropora a stolarija je stara ali kvalitetna.Ja koliko sam video u uputsvu defrostom kod Fujitsu klima upravlja neki mikroračunar ali to je verovatno kod svih Fujitsu klima tako.Kod mene je sinoć i ujutro bilo -8 nadmorska visina je 350 metara magla dim ali nema čestih defrosta.

ti definitivno mnogo gubis toplote u tih 39m2
ne secam se da si napisao kakva je kuca u pitanju (sprat ili potkrovlje) i kakva je izolacija i stolarija, cime je zidano i kakav je plafon?

Dve klime moraju da ugreju 39m2 nego ti negde curi toplota.

U pitanju je kuca prizemna 64m2 ,zidana sa blokom na ravnu stranu zid je 30cm plus spolja perlit 5cm i na to malter cementni sa frakciom onako zaribano.(problem je zidanje na ravnu stranu bloka pa izmedju dva bloka nema maltera jel nemozes da naneses na suplju stranu bocno i verovatno su zbog toga zidovi ladniji) Unutra malterisano malterom 2-4cm zavisi koliko su bili pijani majstori. Plafon je monta i beton 8cm odozgo i malter 2cm iznutra . Stolarija je na sobama drveni prozori stari ali dihtuju prilicno jedino je kutija od roletne problematicna pa je zalepljena selotepom uznutra skroz da neduva kad jako vetar duva napolju sa severne strane. Ulazna vrata nova aluminijska dihtuju super a pre njih ima jos jedna na spoljnom hodniku. Prozor u kupatilu nemam izbacio sam ga ove godine kad sam radio kupatilo i stavio ventilator .Dnevna ima balkonska pvc vrata 2x1m vakum staklo dihtuju super. Kuhinja mali nov pvc prozor. Na sve spoljne zidove iznutra lepljen je stiropor tvrdi 3cm osim osim jedna zid kupatilo 5m2 taj spoljni gde su plocice i nekih 9m2 u kuhinji gde su plocice nije lepljeno. Svi plafoni su oblozeni onim ukrasnim stiroporom 8mm(plafon nije vise leden kad pipnes u odnosu na ranije kad se znojio i ocrtavale monte.) .Patos je sav u laminatu 7 mm ali prvo sam stavio 1 cm stirodur onaj roze dole na beton pa onaj filc 3mm i onda laminat.Pre te adaptacije se spoljni zidovi znojili vatala se budj u coskovima pogotovo u kupatilu i kuhinji ali i po sobama je znalo to biti cak i led se vatao jedne godine kad je bilo -24. Od adaptacije na ovamo sve je to nestalo i osetno je bilo toplije (ali i leti hladnije prijatnije nego pre radova kad je na 38c spoljne znalo unutra biti 30c da nemozes spavati.).Znam ja da to nije dovoljna izolacija pogotovo sto na plafon odozgo nema nista ali se to lozenjem nije osetilo kao sad sa klimama.

Poslednja izmena:
Grejanjem na drva to sve nije primetno jer se stvara ogromna temperatura pa boraveci u takvom prostoru ni ne osetis ogromne gubitke toplote

Uradio si ocigledno dosta, ali deluje da i dalje nije dovoljno izolovano.
Ti bi jacom klimom dobio bolje grejanje ali bi to opet platio kroz potrosnju.

Poslednja izmena:
[emoji16]
41ef69c3cb78571d184e26dd865916d4.jpg

Sent from my Redmi K20 using Tapatalk
5f19a724ad397436d8041b0495e2a05a.jpg

Poslednja izmena:
Pozdrav narode,srećni praznici,grejem se na micubiši inverter 12ka 3 komada,grejem oko 75-80 kvadrata,koime drzim na 23-24stepena i ventilator na 3 od moguca 4 stepena,racun za struju mi je maksimalno 1100kw po mesecu u najjacoj zimi,prosek je 900kw i svuda je jednako toplo,ovaj vid grejanja praktikujem 2 godine i zadovoljan sam,pošto sam pročitao par postova upravam skinuo lulice i creva sa istih jer sam primetio da je jedno crevo zaledjeno.

Pozdrav svima.

Moji utisci o grejanju klimom Fujitsu 12Luca, u prostoru 28m², zidovi 8cm, od toga na podu 16m² je laminat sa 2cm stirodura, 12m² su pločice, pola plafona iznad tog prostora ima 10cm vune, a pola pola je gola betonska ploča, zadata temperatura 22-23°C:

- potrošnja za decembar 340kWh mereno meračem Prosto pm001, najmanje što je trošila je oko 180Wh, dok je bilo 10°C, ali svega par minuta, inače po takvom vremenu prosek oko 300Wh. Može da povuče nešto jače od 1900Wh ovih dana nakon defrosta ili kad probam powerful opciju.

- poslednjih 10-ak dana uslovi za rad loši, vlaga i hladnoća i magla i defrost na svakih sat vremena. Traje oko 12 minuta gledajući od prestanka do ponovnog duvanja, iako samo odleđivanje sa saća traje nekih 5 minuta.

- juče, a pogotovo sinoć i verovatno noćas, kao i danas pre podne, klima radi oko 35 minuta, pa defrost 12 minuta. Nakon toga povuče i 1900kWh, neko vreme na preko 1kW i onda radi na 700W, malo spusti na 400W, pa vrati na 700W, naravno u sitnim koracima, iako smo spustili na 21-22°C zadatu temperaturu. Probao sam opciju LOW NOISE OUTDOOR UNIT, ono što ona uradi je to da ne da klimi da pređe 600Wh i tako radi do defrosta. Na taj način ne zagreje, jer sam video da joj treba 700Wh. Dobra opcija, jer i nakon defrosta nema zaletanja, ne pređe 700Wh, ali mom prostoru treba više.

Moje pitanje nakon iznetih informacija je da li bi mi baš mnogo smanjilo potrošnju da je ploča cela pokrivena vunom, jer kad pipnem plafon tačno gde nema vune je leden, a na drugom delu topliji? Ovih dana bi trebalo da stigne vuna i za ostali deo kuće.

I da li je moguće da pločice toliko povećaju potrošnju, jer su dosta hladne i skoro pola prostora zauzimaju?

Inače, letos je renovirano, 16m² je dnevna, a 12m² trpezarija+kuhinja.

Hvala i pozdrav.

Jel neko pokusao da napravi odvod za kondenz sa kanalizacionim cevima od 50mm?
meni je klima iznad stepenista i ne mogu nikako da dozvolim da voda nekontrolisano curi ispod, ovo grkljan crevo se sledi unutra pa mislim da ce neka sira cevka duze biti protocna.
U prethodnoj kuci sam imao 2 kom Carrier silver+ klima.
Ta klima je u stvari bila stariji model Toshibe (pre 10 godina) i za razliku od novijih modela koji imaju vise rupa ona je imala samo jednu pa sam ugradio ispod rupe ali bez lule koleno i parce cevi fi 50 da odvedem vodu dalje od kuce.
Pri ovakvom vremenu bi se cev skroz napunila ledom pa prelivala.
Na sadasnjim uredjajima nisam ni pokusao a i odgovara mi posto imaju vise otvora.
Bez grejaca nema resenja koje funkcionise u svakom trenutku.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Ja sam gledao onaj Vox za spavacu, treba mi samo malo da doda da ne bude hladnije u odnosu na dnevnu i da mogu nekad da zatvorim vrata, sto ce mi trebati sigurno kad klinac poraste. Neko je pricao ovde ok o njoj, bas bih voleo da znam kakvi su utisci sad na ovoj magli i minusu. Meni bi bila vise pomocna klima i potrebna je samo na minusu realno.

U prethodnoj kuci sam imao 2 kom Carrier silver+ klima.
Ta klima je u stvari bila stariji model Toshibe (pre 10 godina) i za razliku od novijih modela koji imaju vise rupa ona je imala samo jednu pa sam ugradio ispod rupe ali bez lule koleno i parce cevi fi 50 da odvedem vodu dalje od kuce.
Pri ovakvom vremenu bi se cev skroz napunila ledom pa prelivala.
Na sadasnjim uredjajima nisam ni pokusao a i odgovara mi posto imaju vise otvora.
Bez grejaca nema resenja koje funkcionise u svakom trenutku.

Nadovezujuci se na ovaj ocigledan primer funkcionisanja otvora i odliva vode posle defrosta...

Čemu više rupa na tacni, pa da odvede veliku kolicinu vode u trenutku defrosta ali po cenu prolivanja vode svuda ispod klime, pa nekome voda moze pljuskati u prozor u suterenu ili po nizim spratovima pogotovo ako duva vetric.
Čemu uopste sluzi rupa (jedna, velika, centralan, glavna) da pipom za odvodno crevo i udubljenje u tacni, pa da se voda kroz jedan otvor sprovede od klime do nekog mesta pogodnog za ispustanje vode.

Dzaba fi 50, ma zna nekad biti dzaba i celi oluk jer sve smrzne i nema sanse da posle moze proticati voda.

U problemu je bilo koji negrejani odvod na minusu, a sto je veci minus i cesci defros, toliko je losije.
U preblemu su i oni sto greju stanove (obicno stariji stanovi) u kojima nema centralnog grejanja, a kuce se vec mogu izboriti sa prelivanjem i prosipanjem vode jer niko nece komunalnu policiju zvati sam sebi da prijavi led na trotoaru...

Znaci samo termo kabl u tacnu, kroz odvod celom duzinom dok pred mesto izlivanja resava problem smrzavanja.

A da li to svima ili samo nekim retkim i koliko cest/retko je neka druga prica...

Ja sam gledao onaj Vox za spavacu, treba mi samo malo da doda da ne bude hladnije u odnosu na dnevnu i da mogu nekad da zatvorim vrata, sto ce mi trebati sigurno kad klinac poraste. Neko je pricao ovde ok o njoj, bas bih voleo da znam kakvi su utisci sad na ovoj magli i minusu. Meni bi bila vise pomocna klima i potrebna je samo na minusu realno.

U drugoj kuci 60 kvadrata stara gradnja, drugu sezonu grijem sa klimama imam vox i vivax i mogu reci da vox mnogo bolje radi, greje u nizu kuhinju hodnik i kupatilo,23c ukljucen i-feel i u kupatilu plocice su 22c sto je vise nego ok kad znamo da su plocice uvek hladne.
Kad bi sada kupovao klimu sigurno bih uzeo vox.

Tebi za jednu prostoriju je dovoljna 09 ili cak 07.

Jos jedna bitna stvar koju nisam video da je neko spomenuo, sve klime sa r32 i one skupe imaju laksu spoljnu za 4-5 kg,nema vise kvaliteta kao nekad,stede na svemu.

U svakom slucaju odvod moras da odvedes do neke zemljane povrsine po kojoj se ne hoda ili u sahtu/slivnik. Sve ostalo ce vremenom da napravi problem. Supruga za LU stavlja kantu ispod klime dok radi ali posle sklanja i baca so jer nocu to sutiraju pijanice i dzabe da ostavlja. Tu se i ne prolazi a mana je sto je oluk tu (klima nije u njega sprovedena) ali nema slivnika pa voda nema gde da ode i da ugradim grejac. Zato je skinuto crevo i lula od pocetka i tako se dovijamo kako znamo.

Na malim Toshibama postoji rupa za lulu i jos dva veca ovalna otvora koji mogu da se zacepe.
Na vecim splitevima ima ih vise.
Kod mene recimo svih sest klima kaplje na zemlju nesmetajuci nicemu.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

sada do izrazaja dolazi ovo visoko kacenje na zid koje se kod nas dosta forsira, one kaplju sa strane i prskaju zid, a da su nize pri zemlji ne bi prskale po zidu.

Pogledajte prilog 279655

Kod mene pri zemlji, cure na šljunak za drenažu. Tacna ima nekoliko rupa i grejni kabl tako da zaleđivanje kondenzata nije tema za razmišljanje.

pametno, lako za ciscenje, servisiranje, odvodjenje kondenzata i bilo kakvu intervenciju,
ali u srbiji je praksa da se klima postavi na 3m od zemlje cak i na prizemnim kucama.
Nemam pojma zasto

Poslednja izmena:
Eto mene posle duzeg vremena odsustva...moje dve midea mision trecu zimu rade ono sto se od njih ocekuje,18-ka jeste da je veci potrosac ali bljuje vatru,u stanju je da povuce nesto preko 2200w iz uticnice ali nisam zazalio,prostor koji ona pokriva je nesto zahtevniji tako da ona uspesno zagreje koliko nam je potrebno....pozdrav svima,sretni praznici i svako dobro ;)

Poslato sa RNE-L21 pomoću Tapatoka

Eto mene posle duzeg vremena odsustva...moje dve midea mision trecu zimu rade ono sto se od njih ocekuje,18-ka jeste da je veci potrosac ali bljuje vatru,u stanju je da povuce nesto preko 2200w iz uticnice ali nisam zazalio,prostor koji ona pokriva je nesto zahtevniji tako da ona uspesno zagreje koliko nam je potrebno....pozdrav svima,sretni praznici i svako dobro ;)

Koliko ti u proseku troši 12 a koliko 18-ca? Ovih dana naravno

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Verujes mi da sam prestao pratiti....smorilo me predhodne dve zime buljenje u merace :) po secanju znam da 18 bitno vise trosi struje ali i dosta jace greje...zeza ta modulacija jer ne ide ispod 700w

Ali greje [emoji16]
Moji su super zadovoljni onim LMCE klimama, jesu slabije od Mission 18, ali im to ne znači, a modulacija je hirurški precizna u održavanju temperature. Nema oscilacija kao sa Mission 18 što je bilo.

Sta znam,navikao sam se...svestan sam da bi neka druga mogla to jeftinije i kulturnije da uradi al sta da se radi...sto kazes...bar greje [emoji16]
A 12-ka je po meni skroz kulturna klima za one koji bi grejali ne vise od 30m2 dobro izolovanog prostora

Mene bi ogrejala i Mission 12 kod kuće. Ovaj LT "zabušava" na 400W ovih dana

Pogledajte prilog 279655

Kod mene pri zemlji, cure na šljunak za drenažu. Tacna ima nekoliko rupa i grejni kabl tako da zaleđivanje kondenzata nije tema za razmišljanje.
Pametno, drveno-montazna kuca, izolacija skoro za severni pol, normalni ljudi u normalnoj zemlji ne obilaze oko kuce svaki dan i ne zagledaju da li je nesto otpalo, nestalo... vole zelenilo oko kuce a ne beton...

pametno, lako za ciscenje, servisiranje, odvodjenje kondenzata i bilo kakvu intervenciju,
ali u srbiji je praksa da se klima postavi na 3m od zemlje cak i na prizemnim kucama.
Nemam pojma zasto
Ozbiljno pitas ili si samo sarkastican?

Spoljne jedinice koje su nisko postavljene su vise na udaru kise i snega, jedino ovako kucica kao kod Mitra, mada je on u Norveskoj pa tamo i treba.
Meni su sve 5 klime na visini i zaklonjene od padavina ali nisu zatvorene.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno