Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja volim 21°C, ženi je i 23°C malo... Deci je sve jedno

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

22-23C je raspon koji nam svima odgovara u kuci.

Pozdrav narode,srećni praznici,imam par pitanja za vas,imam 3 klime MSZ-HJ35VA grejem se na njih sad je druga zima i zadovoljan sam,da li sam mogao bolje za te pare(56.000din) ne znam gotovo je sad. Ovo leto sam uzeo slicnu klimu micubiši ne ali je 18 btu,danas kad sam došao sa posla video sam da je crevo zaledjeno,i da je gore gde crevo ulazi u onu pipu kako vec da nazovem isto sve u ledu i da se klima znoji curi voda sa nje a klima radi normalno,majstor mi kaze da skinem samo crevo i da je to to,kada sam svoje 3 klime prekontrolisao ni jedna nije zaledila niti curi voda bilo gde sem u crevo,mada to prosle zime nisam kontrolisao da li je zaledilo šta ili ne. Inace klime su predviđene do -10 da rade,prosle zime je bilo i ispod toga radile su savrseno. Poz iz Novog Sada

Kod mene 23 stepena je najprijatnija temperatura.Bzina izduva na auto.Primetio sam da kad dostigne temperaturu fan ode i malo ispod low brzine što i nije loše.

@Nelezr:

Posle kupovine klime merio sam sve podatke upravo zbog ljudi kojima bi to na ovom i na jos jednom forumu bilo od pomoci , no pretrpeo sam strasne napade, pokusaje velikih ponizavanja i svasta nesto jos tako da sam odustao da se nadmecem oko gluposti koje mi niti trebaju niti mi nesto znace u zivotu.Zato vise ne iznosim ta neka svoja tzv. iskustva sa tom klimom jer ja nisam trgovac klimama vec neko ko ima dve klime koje koristi iskljucivo za grejanje.Naravno, ima prava da pise ko sta hoce ali ako me neko namerno i vrlo tendenciozno a bez realne potrebe "nagazi", svakako mu necu ostati duzan niti odcutati nesto sto znam da nije tako pa makar sve otislo tamo gde ne treba.No da se vratim na temu: Neko moje iskustvo mi govori da je midea mision vrlo sposobna kilma za solidno izolovan prostor od max.25 kvadrata i licno mislim da je sve preko toga mucenje i veliki napor i tog uredjaja ali i vlasnika iste kada klima ne ispuni ocekivane mogucnosti.Ne znam kako bi se midea mission ponasala u odlicno izolovanom prostoru jer nemam isti, zato samo pretpostavljam da bi mozda u takvim uslovima ta klima bila sposobna da zagreje cak i tih 38 kvm.U solidno ili skromno izlovoanom prostu nekako nisam ubedjen da bi to bio njen domet i nemoj se nervirati i sikirati zbog klime, nije do nje nego do drugih okolnosti.To je naravno samo moje misljenje upravo zato jer kod mene ona greje oko 21 kvadrat jedne odlicno izlovane omanje prostorije koja je povezana sa drugom prostorijom iste velicine ali bez tavanske izloacije u toj da tako kazem primarnoj prostoriji gde su spoljna vrata.Prozori su na obe prostorije drveni, obicni i iako su i dalje u stanju kao da su juce pravljeni jer su oduvek na zatvorenoj terasi bez dodira sa atm.prilikama i neprilikama, ipak je i kroz njih poprilican gubitak toplote.Kako god, tako je kako je i moja midea to greje odlicno i kako temperatura sve vise ide u minus, ona zaista sve bolje greje tako da je u januaru 2018.god. na spoljasnjih -19 stepeni, u te dve prostorije bilo toplije nego ikada i to bez opcije "prati me", uz naravno tada podesenih 27 stepeni na un.jedinici.
Do sada je nisam nicim da tako kazem pomagao tj. niti sam nesto ukljucivao niti bih to radio vec ako ista ne bi mogla da zagreje taj prostor, promenio bih je za neku bolju klimu i kraj price.Za sada jos uvek ne razmiljam o tome.
Na kraju i na osnovu tog' nekog' mog iskustva , mislim da je tih tvojih 38 kvm. ( izvini ako sam nesto promasio ili lose protmacio u vezi vel.tvog grejanog prostora ) prevliki zalogaj za tu klimu i da ona to ne moze dobro zagrejati u tim tvojim uslovima.Ta klima je vrlo korektna na grajanju , ne treba je gasiti uopste u toku grejne sezone , ima iznenadjujuce dobru modulaciju, vrlo je tiha dok ne pocne po malo da bruji neki lezaj, verujem na ventilatoru unutrasnje obzirom da je upravo slucaj kod mene.Da ponovim da od ove godine koristim opciju "prati me" i sa tom opcijom razlika izmedju zadate temeprature na klimi i daljincu jeste posle dostizanja temeprature gde je daljinac, samo 1 stepen bas ovih hladnijih veceri obzirom da tu opciju koristim samo od prvog mraka pa do jutra.Sa ukljucenom opcijom "prati me"
zadato je 26 stepeni na unutrasnjoj, ventilator na auto modu tj. auto fan, daljinski u pravcu unutrasnje samo u drugoj prostoriji na nekih 6 m udaljen od unutrasnje, vrata izmedju prostorija uvek otvorena i u obe sobe je kao u sred leta.Uzgred, prvo i osnovno jeste da klime na grejanju uvek moraju da budu u aktiviranom heat modu na daljincu, bez toga nista od grejanja.
Kao sto rekoh, mi volimo da nam u kuci bude toplo i sve ispod 25 stepeni u prostoriji gde su klime, nama je vec svezije a na 22 ili 23 stepena je bas hladno jos malo pa kao da smo napolju.
Da te ne smaram vise, bilo bi dobro ali samo ako je to moguce, da zatvaranjem nekih vrata smanjis zapreminu prostora koji grejes ili da uradis kao sto ti je Djalf predlozio, da se jednako ispomazes tom drugom manjom klimom.Izvini, ali nisi je kupio za ukras vec za grejanje i da sam na tvom mestu, podesio bi ih na sto visu temepraturu na obe un.jedinice recimo na 28 ili 29 , stavio ih u auto mod na opciju prati me i probao dva tri sata i ako ne bi bilo toplije, podesio bih onda rucno ventilatore da duvaju na istoj brzini kod obe klime i uporedio kada je bilo bolje tj.toplije u prostoriji.Ako hoces da se ogrejes u tom tvom tako izolovanom prostoru, onda mani potrosnju , defroste i sl. jer dok se unutrasni zidovi dobro ne zagreju bice ti hladno a na 21 ili 22 stepena nema nista od zagrejanih zidova.Ono mozda najvaznije, nemoj gasiti klime i mora da bude efekta.Inace i moje obe idu nesto cesce u defrost ali sta cu im ja, to im je posao a i tako su valjda podesene.
Da se izivinem ovdasnjem "lektoru " sto ima problem sa citanjem ali i da mu ukazem da njegovo lose citanje zaista nema blage veze sa mojim pravopisom jednako kao sto stamparske greske prilikom kucanja, jos manje imaju veze sa pravopisom.Tu onaj polupismeniji svet bio dobronameran ili cak i zlonameran pravi razliku , te se iskreno nadam da se uvazeni g-din ovdasnji lektor, samo nije lepo izrazio_O pravopisu mozemo on i ja i ovde ali i na nekoj drugoj temi, nikakav problem ali prvo da nauci razliku izmedju stamparskih i pravopisnih gresaka pa da idemo dalje.Pozdrav Nele i pusti prazne price, "podlozi" ti dobro obe klime i uzivaj jer verujem da znas i sam da se sa dve cepanice u sporetu neces ogrejati, ali sa puno suvih drva i suvom resavicom, ima samo da pevas po sobi.Svako dobro i klime punim gasom.

Kakva magla kod mene, -3C i sad se bogme radi defrost, nisam merio vreme ali prvi put ove zime primecujem da je cesci.

Kod mene Luca 12 odrzava u stepen 24c zadatih toliko je i u prostoru u daljoj decijoj sobi koje deli hodnik 23c,kuca 60kvm,perfektna klima sto se mene tice i potrosnje, jedina mana teze se rasklapa kod ciscenja, to vazi za nas koji sami cistimo

Večeras su defrosti česti. Vivax na svakih pola sata. Očajno je vreme i svakom slučaju. Vazduh može da se vidi i oma miris. Ovih dana razmišljam da kupim Xiaomi preciscivac vazduha. S obzirom na hepa filtraciju nivoa 11 trebalo bi da radi stvar.

Nismo bili par dana kući i ja nisam ostavio upaljene klime. Danas uz ovu vlagu bio je problem da se dogreje, tako da sam upalio bekap kotao i sa 12 kW na nekih 2 sata pogurao temperaturu na preko 23 C. Mada nisam forsirao klime, već sam ih držao na 23 i 24 C. Ali defrosti ubijaju, Vivax na svakih pola sata, a LG malo duže izdrži.

@Nelezr:

Posle kupovine klime merio sam sve podatke upravo zbog ljudi kojima bi to na ovom i na jos jednom forumu bilo od pomoci , no pretrpeo sam strasne napade, pokusaje velikih ponizavanja i svasta nesto jos tako da sam odustao da se nadmecem oko gluposti koje mi niti trebaju niti mi nesto znace u zivotu.RAZMAKZato vise ne iznosim ta neka svoja tzv. iskustva sa tom klimom jer ja nisam trgovac klimama vec neko ko ima dve klime koje koristi iskljucivo za grejanje.RAZMAKNaravno, ima prava da pise ko sta hoce ali ako me neko namerno i vrlo tendenciozno a bez realne potrebe "nagazi", svakako mu necu ostati duzan niti odcutati nesto sto znam da nije tako pa makar sve otislo tamo gde ne treba.RAZMAKNo da se vratim na temu: Neko moje iskustvo mi govori da je midea mision vrlo sposobna kilma za solidno izolovan prostor od max.25 kvadrata i licno mislim da je sve preko toga mucenje i veliki napor i tog uredjaja ali i vlasnika iste kada klima ne ispuni ocekivane mogucnosti.RAZMAKNe znam kako bi se midea mission ponasala u odlicno izolovanom prostoru jer nemam isti, zato samo pretpostavljam da bi mozda u takvim uslovima ta klima bila sposobna da zagreje cak i tih 38 kvm.RAZMAKU solidno ili skromno izlovoanom prostu nekako nisam ubedjen da bi to bio njen domet i nemoj se nervirati i sikirati zbog klime, nije do nje nego do drugih okolnosti.RAZMAKTo je naravno samo moje misljenje upravo zato jer kod mene ona greje oko 21 kvadrat jedne odlicno izlovane omanje prostorije koja je povezana sa drugom prostorijom iste velicine ali bez tavanske izloacije u toj da tako kazem primarnoj prostoriji gde su spoljna vrata.RAZMAKProzori su na obe prostorije drveni, obicni i iako su i dalje u stanju kao da su juce pravljeni jer su oduvek na zatvorenoj terasi bez dodira sa atm.prilikama i neprilikama, ipak je i kroz njih poprilican gubitak toplote.RAzmakKako god, tako je kako je i moja midea to greje odlicno i kako temperatura sve vise ide u minus, ona zaista sve bolje greje tako da je u januaru 2018.god. na spoljasnjih -19 stepeni, u te dve prostorije bilo toplije nego ikada i to bez opcije "prati me", uz naravno tada podesenih 27 stepeni na un.jedinici.
Do sada je nisam nicim da tako kazem pomagao tj. niti sam nesto ukljucivao niti bih to radio vec ako ista ne bi mogla da zagreje taj prostor, promenio bih je za neku bolju klimu i kraj price.Za sada jos uvek ne razmiljam o tome.
Na kraju i na osnovu tog' nekog' mog iskustva , mislim da je tih tvojih 38 kvm. ( izvini ako sam nesto promasio ili lose protmacio u vezi vel.tvog grejanog prostora ) prevliki zalogaj za tu klimu i da ona to ne moze dobro zagrejati u tim tvojim uslovima.RAZMAKTa klima je vrlo korektna na grajanju , ne treba je gasiti uopste u toku grejne sezone , ima iznenadjujuce dobru modulaciju, vrlo je tiha dok ne pocne po malo da bruji neki lezaj, verujem na ventilatoru unutrasnje obzirom da je upravo slucaj kod mene.RAZMAKDa ponovim da od ove godine koristim opciju "prati me" i sa tom opcijom razlika izmedju zadate temeprature na klimi i daljincu jeste posle dostizanja temeprature gde je daljinac, samo 1 stepen bas ovih hladnijih veceri obzirom da tu opciju koristim samo od prvog mraka pa do jutra.RAZMAKSa ukljucenom opcijom "prati me"
zadato je 26 stepeni na unutrasnjoj, ventilator na auto modu tj. auto fan, daljinski u pravcu unutrasnje samo u drugoj prostoriji na nekih 6 m udaljen od unutrasnje, vrata izmedju prostorija uvek otvorena i u obe sobe je kao u sred leta.RAZMAKUzgred, prvo i osnovno jeste da klime na grejanju uvek moraju da budu u aktiviranom heat modu na daljincu, bez toga nista od grejanja.
Kao sto rekoh, mi volimo da nam u kuci bude toplo i sve ispod 25 stepeni u prostoriji gde su klime, nama je vec svezije a na 22 ili 23 stepena je bas hladno jos malo pa kao da smo napolju.
Da te ne smaram vise, bilo bi dobro ali samo ako je to moguce, da zatvaranjem nekih vrata smanjis zapreminu prostora koji grejes ili da uradis kao sto ti je Djalf predlozio, da se jednako ispomazes tom drugom manjom klimom.RAZMAKIzvini, ali nisi je kupio za ukras vec za grejanje i da sam na tvom mestu, podesio bi ih na sto visu temepraturu na obe un.jedinice recimo na 28 ili 29 , stavio ih u auto mod na opciju prati me i probao dva tri sata i ako ne bi bilo toplije, podesio bih onda rucno ventilatore da duvaju na istoj brzini kod obe klime i uporedio kada je bilo bolje tj.toplije u prostoriji.RAZMAKAko hoces da se ogrejes u tom tvom tako izolovanom prostoru, onda mani potrosnju , defroste i sl. jer dok se unutrasni zidovi dobro ne zagreju bice ti hladno a na 21 ili 22 stepena nema nista od zagrejanih zidova.RAZMAKOno mozda najvaznije, nemoj gasiti klime i mora da bude efekta.RAZMAKInace i moje obe idu nesto cesce u defrost ali sta cu im ja, to im je posao a i tako su valjda podesene.
Da se izivinem ovdasnjem "lektoru " sto ima problem sa citanjem ali i da mu ukazem da njegovo lose citanje zaista nema blage veze sa mojim pravopisom jednako kao sto stamparske greske prilikom kucanja, jos manje imaju veze sa pravopisom. RAZMAK Tu onaj polupismeniji svet bio dobronameran ili cak i zlonameran pravi razliku , te se iskreno nadam da se uvazeni g-din ovdasnji lektor, samo nije lepo izrazio.RAZMAKO pravopisu mozemo on i ja i ovde ali i na nekoj drugoj temi, nikakav problem ali prvo da nauci razliku izmedju stamparskih i pravopisnih gresaka pa da idemo dalje.RAZMAKPozdrav Nele i pusti prazne price, "podlozi" ti dobro obe klime i uzivaj jer verujem da znas i sam da se sa dve cepanice u sporetu neces ogrejati, ali sa puno suvih drva i suvom resavicom, ima samo da pevas po sobi.RAZMAKSvako dobro i klime punim gasom.

Ti si drug @sonex bas neko tvrdoglavo i inatno čeljade...
Kod tebe je razmak između rečenica slučajnost, nenamerna ispravnost ili je ovaj put ipak bio namerna greška da bi isprovocirala neku ružnu reč ili reakciju u ove dane kad za ružnu reč i rđava dela vreme nije.
Lepo ti je skrenuta pažnja da bi bilo dobro obratiti pažnju kako pišeš jer su tekstovi nepregledni zbog nepostojanja razmaka između rečenica, predloženo ti je da negde pređeš u drugi red sa novom rečenicom i to sve da bi smo mi, tvoji čitaoci i kolege s foruma mogli lakse čitati to sto napišes (ima ovde dosta slabovidih forumaša) a ti si novopridošli nam kolega sa nekoliko posotova se našao uvređenim i drčnim da nas (ovom prilikom mene ili bilo kog drugog si tako mogao, otuda nas) stare članove ovog foruma sa više hiljada postova (od kojih su barem neki bili korisni ili čitko ispisani) počneš prozivati i napušavati... "lepo" od tebe, hvala.
Dobro ti nama došao, nastavi ti pisati u skladu sa svojim znanjem i umećem, a za bezobrazluk ima ovde na forumu zaduzenih da reaguju...

Evo kako je mogao izgledati tvoj post, pa umesto da se pravis "pametan" i "važan", mogao si samo malo pažnje posvetiti tekstu...

Posle kupovine klime merio sam sve podatke upravo zbog ljudi kojima bi to na ovom i na jos jednom forumu bilo od pomoci, no pretrpeo sam strasne napade, pokusaje velikih ponizavanja i svasta nesto jos tako da sam odustao da se nadmecem oko gluposti koje mi niti trebaju niti mi nesto znace u zivotu.
Zato vise ne iznosim ta neka svoja tzv. iskustva sa tom klimom jer ja nisam trgovac klimama vec neko ko ima dve klime koje koristi iskljucivo za grejanje.
Naravno, ima prava da pise ko sta hoce ali ako me neko namerno i vrlo tendenciozno a bez realne potrebe "nagazi", svakako mu necu ostati duzan niti odcutati nesto sto znam da nije tako pa makar sve otislo tamo gde ne treba.
No da se vratim na temu: Neko moje iskustvo mi govori da je midea mision vrlo sposobna kilma za solidno izolovan prostor od max.25 kvadrata i licno mislim da je sve preko toga mucenje i veliki napor i tog uredjaja ali i vlasnika iste kada klima ne ispuni ocekivane mogucnosti.
Ne znam kako bi se midea mission ponasala u odlicno izolovanom prostoru jer nemam isti, zato samo pretpostavljam da bi mozda u takvim uslovima ta klima bila sposobna da zagreje cak i tih 38 kvm.
U solidno ili skromno izlovoanom prostu nekako nisam ubedjen da bi to bio njen domet i nemoj se nervirati i sikirati zbog klime, nije do nje nego do drugih okolnosti.
To je naravno samo moje misljenje upravo zato jer kod mene ona greje oko 21 kvadrat jedne odlicno izlovane omanje prostorije koja je povezana sa drugom prostorijom iste velicine ali bez tavanske izloacije u toj da tako kazem primarnoj prostoriji gde su spoljna vrata.
Prozori su na obe prostorije drveni, obicni i iako su i dalje u stanju kao da su juce pravljeni jer su oduvek na zatvorenoj terasi bez dodira sa atm. prilikama i neprilikama, ipak je i kroz njih poprilican gubitak toplote.
Kako god, tako je kako je i moja midea to greje odlicno i kako temperatura sve vise ide u minus, ona zaista sve bolje greje tako da je u januaru 2018.god. na spoljasnjih -19 stepeni, u te dve prostorije bilo toplije nego ikada i to bez opcije "prati me", uz naravno tada podesenih 27 stepeni na un.jedinici.
Na kraju i na osnovu tog' nekog' mog iskustva, mislim da je tih tvojih 38 kvm. ( izvini ako sam nesto promasio ili lose protmacio u vezi vel.tvog grejanog prostora ) prevliki zalogaj za tu klimu i da ona to ne moze dobro zagrejati u tim tvojim uslovima.
Ta klima je vrlo korektna na grajanju , ne treba je gasiti uopste u toku grejne sezone, ima iznenadjujuce dobru modulaciju, vrlo je tiha dok ne pocne po malo da bruji neki lezaj, verujem na ventilatoru unutrasnje obzirom da je upravo slucaj kod mene.
Da ponovim da od ove godine koristim opciju "prati me" i sa tom opcijom razlika izmedju zadate temeprature na klimi i daljincu jeste posle dostizanja temeprature gde je daljinac, samo 1 stepen bas ovih hladnijih veceri obzirom da tu opciju koristim samo od prvog mraka pa do jutra.
Sa ukljucenom opcijom "prati me" zadato je 26 stepeni na unutrasnjoj, ventilator na auto modu tj. auto fan, daljinski u pravcu unutrasnje samo u drugoj prostoriji na nekih 6 m udaljen od unutrasnje, vrata izmedju prostorija uvek otvorena i u obe sobe je kao u sred leta.
Uzgred, prvo i osnovno jeste da klime na grejanju uvek moraju da budu u aktiviranom heat modu na daljincu, bez toga nista od grejanja.
Da te ne smaram vise, bilo bi dobro ali samo ako je to moguce, da zatvaranjem nekih vrata smanjis zapreminu prostora koji grejes ili da uradis kao sto ti je Djalf predlozio, da se jednako ispomazes tom drugom manjom klimom.
Izvini, ali nisi je kupio za ukras vec za grejanje i da sam na tvom mestu, podesio bi ih na sto visu temepraturu na obe un.jedinice recimo na 28 ili 29 , stavio ih u auto mod na opciju prati me i probao dva tri sata i ako ne bi bilo toplije, podesio bih onda rucno ventilatore da duvaju na istoj brzini kod obe klime i uporedio kada je bilo bolje tj.toplije u prostoriji.
Ako hoces da se ogrejes u tom tvom tako izolovanom prostoru, onda mani potrosnju , defroste i sl. jer dok se unutrasni zidovi dobro ne zagreju bice ti hladno a na 21 ili 22 stepena nema nista od zagrejanih zidova.
Ono mozda najvaznije, nemoj gasiti klime i mora da bude efekta.

(Ovo si mogao ne pisati ...
Inace i moje obe idu nesto cesce u defrost ali sta cu im ja, to im je posao a i tako su valjda podesene.
Da se izivinem ovdasnjem "lektoru " sto ima problem sa citanjem ali i da mu ukazem da njegovo lose citanje zaista nema blage veze sa mojim pravopisom jednako kao sto stamparske greske prilikom kucanja, jos manje imaju veze sa pravopisom.
Tu onaj polupismeniji svet bio dobronameran ili cak i zlonameran pravi razliku, te se iskreno nadam da se uvazeni g-din ovdasnji lektor, samo nije lepo izrazio.
O pravopisu mozemo on i ja i ovde ali i na nekoj drugoj temi, nikakav problem ali prvo da nauci razliku izmedju stamparskih i pravopisnih gresaka pa da idemo dalje.

Pozdrav Nele i pusti prazne price, "podlozi" ti dobro obe klime i uzivaj jer verujem da znas i sam da se sa dve cepanice u sporetu neces ogrejati, ali sa puno suvih drva i suvom resavicom, ima samo da pevas po sobi.
Svako dobro i klime punim gasom.

Svako ko bude imao volje da pročita ovo u spojlerima može da kaže šta je pismenije, preglednije i bolje za čitanje...

@sonex, bravo majstore e tako se odgovara na pitanje kad nekom treba pomoc .To objasnjenje je meni i trebalo a ne sta sam trebao kupiti ,sta da uradim po pitanju izolacije itd.. .
Kupovina je zavrsena i nazad nema ,imam za nauk ovo i to je to. Klime rade ok ali je izolacija mrsava i to se odrazava na temperaturu i rad i nema pomoci dok je ovak ladno a pogotovo kad je magla gde su defrosti na pola sata gde se ohladi unutra osetno dok nepocne grejati ponovo.Resenje sam nasao tako sto sam zatvorio vreata od spavace i klima glat postize sad 22c na folow me ,ako bude jos ovakvih dana spavacemo u dnevnu zena i ja dok nepopusti i to je to .

Rekuperator vazduha? Za pusace resenje ili da puse napolje gde je i normalno.
Ne smeta im ni ovako, a sigurno nije normalno da se neko smrzava na minusu da ne bi luftirao kuci i stedeo 2k dinara za struju. Meni je kao ozbiljnom antipusacu to daleko nenormalnije...
Pozdrav ljudi sretna Nova...vidim skoro svi odrzavaju temperaturu prostorije od 21-23°...meni je to malo prohladno za boravak u prostoriji ispod 24-25 ja ne spustam ima li jos neko da odrzava i voli vecu temperaturu
I meni, ja volim oko 25c da bude, ali sam u kuci u majici kratkih rukava.
Kakva magla kod mene, -3C i sad se bogme radi defrost, nisam merio vreme ali prvi put ove zime primecujem da je cesci.
Isto, luca ide na nekih 50ak minuta otprilike sada, bas gadno vreme za klimu, mislim da ne moze gore kod nas.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Nisam ni mislio na pusace nego na nas nepusace. Oni nemaju obzira prema nama pa sto bih ja imao prema njima? Nenormalno je da pusis unutra gde zivis, jedes, primas goste, to se sve usmrdi, tu luftiranje ne pomaze. U zimskom periodu nigde ne idem bas iz ovog razloga a drugi je sto nenormalno greju na 25+ stepeni, meni je to mnogo u zimskom periodu.

Klime rade ok ali je izolacija mrsava i to se odrazava na temperaturu i rad i nema pomoci dok je ovak ladno a pogotovo kad je magla gde su defrosti na pola sata gde se ohladi unutra osetno dok nepocne grejati ponovo.

Ima tu jos jedna, po meni, bitna stvar, na koju bi trebalo obratiti paznju... posto su defrosti cesti, a temperatura ispod nule (plus velika vlaznost) bilo bi pametno i da raskacis creva za odvod kondenza za spoljne jedinice da bi kondezat posle defrosta mogao neometanije (i bez mogucnosti da zaledi) da izlazi iz spoljne jedinice. Ja sam se nosio mislju da ugradim grejac tacne, obzirom da to po defaultu MIdea klime nemaju, ali posle konsultacija sa nekoliko servisera sam odustao i uradio ovako.

Inace, kod mene u komsiluku, se pre par godina, komsiji bukvalno raspao ventilator spoljne jedinica na nekom preskupom Mitsubishi inverteru, upravo iz gore pomenutog razloga. Kondezat zaledio u crevu, zatim led vremenom "zapusio" i one sitne pomocne rupe i poceo da podize nivo u tacni i kad je "prevrsio", od siline udara se ventilator raspao u paramparcad i pokrivio osovinu motora, a cak su se i deo izmenjivaca, i spoljna zastitna mrezica od udarca deformisali. Pametni majstori su dosli sa idejom da mu to popravljaju, medjutim posto je klima bila bukvalno nova (manje od mesec dana posle ugradnje) i placena oko, meni tada neverovatnih 1700EUR, a on dovoljno pametan da ne pristane na budzenje, zamenili su mu komplet spoljnu jedinicu i napomenuli da ubuduce zimi raskacinje crevo od spoljne jedinice.

Poslednja izmena:
Meni su to isto rekli majstori kad su mi letos montirali klime,da ne stavljam ta creva ispod spoljne jedinice,zbog smrzavanja.Mada eno vec je pocelo da smrzava i da zapusuje te rupe.Jo na Gree klimi rupa je oko 5 cm pa je jos i dovoljno velika,a na Midei je oko 2cm siroka,i vec je oko pola rupe sledjeno!Sta ce biti na -15?

Proizvodjaci klima bi trebali da ceo donji deo spoljne jedinice ostave jednu veliku rupu,da nebi dolazilo do smrzavanja.

Ko može da raskači, neka raskači. A mi što ne možemo, nećemo :D
Ispod mene komšija u sutrenu. Ako raskačim ima da me jure komunalci.

Ti si drug @sonex bas neko tvrdoglavo i inatno čeljade...
Kod tebe je razmak između rečenica slučajnost, nenamerna ispravnost ili je ovaj put ipak bio namerna greška da bi isprovocirala neku ružnu reč ili reakciju u ove dane kad za ružnu reč i rđava dela vreme nije.
Lepo ti je skrenuta pažnja da bi bilo dobro obratiti pažnju kako pišeš jer su tekstovi nepregledni zbog nepostojanja razmaka između rečenica, predloženo ti je da negde pređeš u drugi red sa novom rečenicom i to sve da bi smo mi, tvoji čitaoci i kolege s foruma mogli lakse čitati to sto napišes (ima ovde dosta slabovidih forumaša) a ti si novopridošli nam kolega sa nekoliko posotova se našao uvređenim i drčnim da nas (ovom prilikom mene ili bilo kog drugog si tako mogao, otuda nas) stare članove ovog foruma sa više hiljada postova (od kojih su barem neki bili korisni ili čitko ispisani) počneš prozivati i napušavati... "lepo" od tebe, hvala.
Dobro ti nama došao, nastavi ti pisati u skladu sa svojim znanjem i umećem, a za bezobrazluk ima ovde na forumu zaduzenih da reaguju...

(Ovo si mogao ne pisati ...
Inace i moje obe idu nesto cesce u defrost ali sta cu im ja, to im je posao a i tako su valjda podesene.
Da se izivinem ovdasnjem "lektoru " sto ima problem sa citanjem ali i da mu ukazem da njegovo lose citanje zaista nema blage veze sa mojim pravopisom jednako kao sto stamparske greske prilikom kucanja, jos manje imaju veze sa pravopisom.
Tu onaj polupismeniji svet bio dobronameran ili cak i zlonameran pravi razliku, te se iskreno nadam da se uvazeni g-din ovdasnji lektor, samo nije lepo izrazio.
O pravopisu mozemo on i ja i ovde ali i na nekoj drugoj temi, nikakav problem ali prvo da nauci razliku izmedju stamparskih i pravopisnih gresaka pa da idemo dalje.

Pozdrav Nele i pusti prazne price, "podlozi" ti dobro obe klime i uzivaj jer verujem da znas i sam da se sa dve cepanice u sporetu neces ogrejati, ali sa puno suvih drva i suvom resavicom, ima samo da pevas po sobi.
Svako dobro i klime punim gasom.[/SPOILER]

Svako ko bude imao volje da pročita ovo u spojlerima može da kaže šta je pismenije, preglednije i bolje za čitanje...

Postovani i uvazeni forumski druze, niti mi je namera da nekoga provociram i nerviram a jos mi je manja namera da se obazirem na to sta ce neki "stariji" , nadobudniji ili manje raspolozen clan foruma reci niti mi je to zaista cilj.Pisem onako kako ja mislim da treba i daleko od toga da necu pokusati da takvima tekst ucinim laksim za citanje, naprosto je to samo stvar navike.
Hvala za opaske o mojim losim namerama ali time nesvesno krijes vlastite predlazuci indirektno a rekao bih i vrlo "korektno" licne lose namere nehajnim predlogom da ima neko ko da se stara o mom bezobrazkluku.Kom bezobrazluku prijatelju, druze i gospodine???Kom'?Nemoj neke licne animozitete pripisivati meni jer su moje recenice vrlo, vrlo pismene i za to se zaista mozes obratiti nekom vrlo strucnijem od sebe da to proceni i to te ziasta iskreno molim.Jos nesto, ili nauci razliku izmedju pismenog i nepsimenog ili cuti i ne komentarisi nesto o cemu malo znas ili ne znas nista.Ne treba ti to.Hvala.
Ja nisam knjizevink, nisam ni novi clan foruma a jos manje clan bez postova ( iako pise da imam 0 postova ) , vec svoje "literalno" umece iznosim iskljucivo na svoj a ne tudj nacin.Ipak, neka ti bude i u znak dobre volje cu se zaista potruditi da ubuduce poslusam i pokusam da u tom stamparskom delu.Bez sale, hvala za opasku ali ne i za nacin kako si istu napisao.
@Nelezr: Svi mi ovde mozemo da pametujemo kako bilo kome odgovara a da nista ne promenimo dok se ti smrzavas . Dok nisam u tvojoj sobi ili tvojoj kozi, nista od te pomoci niti od dobrih ili losih senzora, setovanja , ev. neceg' drugog, zato podesi to da greje max.sto moze da bi vam u kuci bilo toplo jer sve drugo je pokusaj pametovanja na daljinu. Skoro sam siguran da ce ti cak i tada ( moje misljenje naravno ) grejanje klimom biti isplativije od bilo kog' drugug nacina grejanja narocito sto su tebi u toj situaciji guibici fiksni i nepromenljivi , a gubici su ti koji ti u stvari odredjuju kolicinu energije u tvom prostoru.
Klime su samo obicna zamenljiva gvozdjurija predvidjena da ona sluzi nama a ne mi njoj i ako bi mi omanula klima, ima grejalica u prodavnicama a kod druge klime je spreman nov' vranjanac, suva drva i dzakirana resavica.Kakva nam je prenosna mreza, nista bez starog dobrog sporeta na drva i ugalj u rezervi.
Zbog sinocnih vremenskih pa i jutrosnjih prilika, meni su obe klime isle i idu vrlo cesto u defrost i figurativno receno, juce popodne , sinoc i jutros imale su vise defrosta nego za svo vreme koliko ih imam.
@Djalf: Djalfe dobri druze moj, necemo da apsolviramo sta je normalno a sta nenormalno kada se tice licne percepcije o temperaturi u nekom prostoru , to je individualna stvar svakog' od nas i nije to mnista nenormalno, mozda neobicno ali ne i nenormalno.
24, 25 ili 26 stepeni spoljasnje temperature leti jeste sasvim normalna i prirodna temperatura koja rekao bih ogromnoj vecini odgovara i ne mislim ni malo da je sav taj svet nenormalan verujem da tako ne misle ni ostali, jednako kao sto na 18,19 pa i 20 stepeni u aprilu mesecu nosimo deblje jakne i kapute pa sav taj svet koji srecemo tako obucene ne nazivamo nenormalnim.
Kada bi ovde poceli da pricamo o nenormalnostima ili bezobrazluku kao pojavi, upravo bi spocitavaoci istih trebali prvo sebe da presaberu .Zdravi bili.

Poslednja izmena:
Moglo bi se bez malo dužih postova, jer je teško pratiti šta je pisac hteo da kaže, posebno kada nabaca "lopatom" sve na jednu gomilu. U suprotnom, teško je shvatiti pun smisao.
Što je tiče temperature, odnosno mikroklimatskih faktora, postoji subjektivno i objektivno. Objektivno 23-24 C je dovoljno, ali subjektivno nije i zavisi od mnogo čega, a to su pre svega zdravstveno stanje, fizička aktivnost, starosna dob... Pored toga, diskutabilan je i način i pozicija merenja temperature.

Tako je,zato je meni mnogo 24c jer je daljinski sa uklucenim follow me na stolu visine 60cm.

Ima tu jos jedna, po meni, bitna stvar, na koju bi trebalo obratiti paznju... posto su defrosti cesti, a temperatura ispod nule (plus velika vlaznost) bilo bi pametno i da raskacis creva za odvod kondenza za spoljne jedinice da bi kondezat posle defrosta mogao neometanije (i bez mogucnosti da zaledi) da izlazi iz spoljne jedinice. Ja sam se nosio mislju da ugradim grejac tacne, obzirom da to po defaultu MIdea klime nemaju, ali posle konsultacija sa nekoliko servisera sam odustao i uradio ovako.

Inace, kod mene u komsiluku, se pre par godina, komsiji bukvalno raspao ventilator spoljne jedinica na nekom preskupom Mitsubishi inverteru, upravo iz gore pomenutog razloga. Kondezat zaledio u crevu, zatim led vremenom "zapusio" i one sitne pomocne rupe i poceo da podize nivo u tacni i kad je "prevrsio", od siline udara se ventilator raspao u paramparcad i pokrivio osovinu motora, a cak su se i deo izmenjivaca, i spoljna zastitna mrezica od udarca deformisali. Pametni majstori su dosli sa idejom da mu to popravljaju, medjutim posto je klima bila bukvalno nova (manje od mesec dana posle ugradnje) i placena oko, meni tada neverovatnih 1700EUR, a on dovoljno pametan da ne pristane na budzenje, zamenili su mu komplet spoljnu jedinicu i napomenuli da ubuduce zimi raskacinje crevo od spoljne jedinice.

Nemam ja to crevo uopste a ni one plasticne luluce sto idu na tacnu nisu postavljene eno ih u fioci.To su mi i rekli da posto nema grejac tacne zbog smrzavanja nepostavljam ta creva i lulice. Ispod 12-ke sam stavio bure od 200l pa curi tu u njega i bogami ima sigurno 150l zadnjih mesec dana a na 9-ku sam stavio kantu od poludisperzije i u nju kaplje pa povremeno izbacim na ulicu u saht. Bas sam sinoc kasno uzeo vruce vode sipao u onu prskalicu za cvece i isao napolje i prskao onu rupu na tacni bila je skroz zaledjena i nakon toga za vreme defrosta vidim curi voda na tu rupu samo mi je nekako mala jedno i brzo zaledi .

Isto i kod mene, promer rupe je manji na LGC u odnosu na LLCA pa se rupa suzava ledom ali nije zapuseno, za sad. Da je malo veca ne bi bilo problema. Ima i ona fora sa zicom, ali da ne pocinjemo....

Može i grejač da se razvuče po tacni i da se na kraju gurne kroz crevo do oluka.

To je najbolje, samo ne sme u oluk ako je zgrada, kuci mozes kako hoces mada i oluk moze da zaledi ako se zapusi.

@sonex,
"@Nelezr: Svi mi ovde mozemo da pametujemo kako bilo kome odgovara a da nista ne promenimo dok se ti smrzavas ..."

Tacno tako druze moj, nakon dosta mucenja i blago reci smrzavanja uzimajuci u obzir da sam za juce i nocas (od 09h do 09h=24h ) potrosio skupe struje 39kw i jeftine 24 ukupno 63kw sto je apsolutno previse (ako nastavim ovako ucu u crvenu zonu i doci do blizu 2000kw) odlucio sam da se carobna pec danas vraca u dnevnu a Midea 12-ka iskljucuje skroz jel nema smisla trositi struju a sedeti u perjanom prsluku u dnevnoj.Zatvarenjem vrata od spavace sam dobio nesto vecu temperaturu ali sam tim pogorsao komfor i nije to resenje da spavamo na tvrdoj ugaonoj garnituri u dnevnoj .U danima kad je ispod nule i ovakvo lose vreme sa valgom u vazduhu i maglom cu loziti kao i dosad u dnevnu a u sobu ostaje 9-ka da radi i to je to.
Porastom temperature iznad nule (2,4,6c)upalaicu klimu jel je tad radila ok i potrosnja struje bila oko 30kw za 24h za sve potrosace ukupno i vodjen tom racunicim mislio sam super sam prosao ali sam se .......
Moje misljenje iz dosadsnjeg (mrsavog) iskustva sa grejanjem klimom je da bi u ovom mom prostoru neka brendirana jaca klima dala bolji efekat i vise toplote ali da bi za taj efekat isto usao u crvenu zonu sa strujom . I te dobre (Fudjitsu, Tosiba ,Mitsubisi....) koje kostaju 80000-130000d verovatno lede i rade defrost cesto kad je ovakvo vreme i da bi i one dosta trosile da ugreju ovaj moj prostor.

Poslednja izmena:
Tacna tj. korito sa grejnim kablom za skupljanje kondenzata.
f78f2829da2df6366532b113583217d9.jpg

Poslednja izmena:
Hm, ovo je malo previše struje... ili ti je ovo ukupna potrošnja svih el. potrošača u preseku od 24h?

Ovo vreme je izazov za sve klime. Vodili smo više puta ovde rasprave oko dimenzionisanja klima uređaja. Ipak je predimenzionisan uređaj bolje rešenje jer odgovara svim uslovima, a pre svega za one koji bi da se na klime samo greju. Nama koji imamo bekap to i nije toliki problem, odnosno, verovatno nikada ne bi povratili znatno više uloženog novca u bolji klima uređaj zarad 15 dana godišnje ovakvog vremena.

Nije vreme izazov, već su klime slabašne i pogrešno odabrane uz nikakvu izolaciju.

On čovek definitivno nema nikakvu izolaciju ili je ta klima neispravna

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Na klime se grejem već 10 sezona, od čega na inverter 2, ali ne pamtim da je bio baš ovakav kolaps ikada.
Vivax aemi zaledio do daske. Visi ledenica od 50 cm sa njega. Kako odradi defrost i počne da greje malte ne odmah pobeli izmenjivač i počne da nakuplja led.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno