Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A, pa to je problem, ona nije stalno tamo, nije dovoljno za merenje. Dobro je sto jednim alatom moze da se meri dubina, sirina i vlaznost :D

Ja moju LU ne diram, malopre je isprobao, greje mi do 35c kada setujem 30, ako budem hteo ikada da otvorim pekaru, da moze da mi odrzava pecivo toplim :D

To moze da bude zeznuto za ljude koji vole 18-20c, ali za nas sa normalnim temperaturama, super, meni odgovara 24 kada spavam i 26 preko dana po temometru, kada sedim za kompom, dole trenerka, gore majica kratkih rukava.

A koliko smo predimenzionisali klime, govori i to da je na spoljasnjih 6c, na setovanih 30c, a zapravo 35c, ona radila na 900W, od normalno maksimalnih koliko, 1600 ili 1800W?

Poslednja izmena:
Pa 900W je nominalna snaga, kud više. Sve preko kvari COP

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Cim sam je uzeo sam je ustelovaoi od onda je nisam dirao , radi kao sat i temp drzi u nekih 0.5c , recimo da ako je podesena na 23c ona mi drzi izmedju 22.8 - 23.3c ali vecinom je 23.1 i to je tako do otprilike nesto ispod 0c , kad udari ispod 0c ja moram podici na klimu na 24 da ne bi bilo ispod 23c i tada recimo imam 23.5 , medjutim kad udari jos jaci minus ja moram dici i na 25c da bi imao preko 23c jer ne dozvoljavam da imam manje . Ove temp imam na nekih 0.6m od poda ..

Nisam merio jer nemam jos jedan termometar ali kako ide jaci minus ocigledno je da mi je pri podu sve hladnije pa moram podizati na 25c da bi tad imao preko 23c . Ispod mene zivi neka riba , sama , retko kod kuce a i greje 48m2 sa jednom TA peci , znaci nije hladno ali nije ni neka toplota pa onda kad udari jaca zima kod nje je jos hladnije i ...

Isto je i kod mene. Kad je napolju 15c, klima setovana na 23 unutra guta 23.6c, kada je napolju -5, onda bude 22c. Kapiram da je to malo povezano s toplotnim gubicima ili padom efikasnosti klime pa racuna najpreciznije. Mozda je i do senzora, ko zna. Ranije se nisam ni opterecivao time sve dok nisam kupio digitalne termometre. Ja to licno ne osetim, jedino cifre sto vidim.

Tapatalk from Poco loco

Vi bre saune pravite kuci, ja ni leti ne dam preko 24c unutra.
Razlika je u vecim gubicima, sve sto je hladnije dole pri tlu je hladnije unutra, kod klime gore je manje-vise isto, to je ta razlika.

Pa da, verovatno je to razlika.
I ja leti drzim na 24, tako mi najvise prija. Zimi na 23, preko toga mi je vruce.

Tapatalk from Poco loco

Meni je zimi 23C idealna temp. Leti ne volim da pravim veliku razliku, tako da zavisi od spoljne temp. Uglavnom, bitno je da nije vlažno, tj da klima isuši vazduh i već je lepo unutra.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Kad se samo setim koji sam manijak bio prve dve , pa mozda i tri sezone . Evo kako je izgledalo vodjenje evidencije , ludilo :D

Pogledajte prilog 262132

A i ovo je samo deo toga , pored ovoga imao sam podatke sa AccuWeather , sliku meraca na kraju meseca , racuna za struju , pa i neka analiza .. Totalni *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*izam :smash:

Pa morali ste sebi potvrditi i dokazati da se na klimu moze grejati i da je to jeftinije nego na drva, ugalj, pelet, plin... :d

To sa varijacijom temperature očigledno sve klime imaju, lu kad je hladno greje precizno, al kad postane toplije spolja i ona krene da se pali na 26c stepeni a na daljincu 24.

Primetio sam da je prijatnije grejanje sa unutrašnjom izolacijom nego spoljnom. Mnogo je manje potrebno da ugreje prostor i ravnomernija je temperatura u prostoriji, brže postiže temperaturu, činimi se bolje u svakom aspektu

Meni toga nije bilo ranije, ali evo sad mi se dešava. Bukvalno moram da je teram na 28 da bi krenula da greje kako treba.

@cronnin
Generali ne smeju, ko ima cin Marsala kao ja oni mogu :p
Salu na stranu, po mojim postovima vidis da ja uvek potenciram rezervu snage, dakle uvek jaca klima i nikako knap. Bolje da se ona pali gasi na +10c nego da ti na -15c pingvini prave sabor zivine unutra.
:D

@nexteen
Ti vidi kad je tu pa otidji na kafu da joj izmeris COP i das savet sta dalje :D
Hmmm.. da je ubedi da dobija 3x veću od onoga što vidi na meraču? Količinu toplote. Teško... :)

Poslednja izmena:
@mitar1982

Mi smo navikli da sedimo i spavamo u kratkim rukavima, i da ne štedimo na grejanju :)

Ovo i jeste za kratke rukave, 22-23 je gornja granica za moj ukus, ja sam se odavno aklimatizovao na skandinavsku klimu. :)
Za spavanje je 19 °C idealno.

Poslednja izmena:
I kod mene kao i kod mitra,uglavnom preko dana drzim oko 22 C i tada budem u kratkoj majici a nocu za spavanje volim da bude malo svezije

Huawei mate 10 lite

Ovo i jeste za kratke rukave, 22-23 je gornja granica za moj ukus, ja sam se odavno aklimatizovao na skandinavsku klimu. :)
Za spavanje je 19 °C idealno.
Upravo to. Jedino sto je moja riba zimogrozljiva pa joj zima u spavacoj, cvokoce kad legne u krevet. Jectinije je bilo da ubacim mermoterm u spavacu nego da joj placam zubara. Sad spavam na 22c, otkrivam se nocu, budim se kao suva sljiva :d

Tapatalk from Poco loco

I kod ovih mojih offset je manji od 1 °C, nemoguće je utvrditi tačno, jer svi kineski termometri koje imam mere različito.

Ja kod sebe baš uspoređivao dva različita što se tiče mjerenja temperature tu je oscilacija zanemariva.

Druga stvar je što je razlika u postotku vlage ne prikazuje baš dobro tako da neznam dali je dobar ovaj što prikazuje manje ili ovaj što prikazuje više.

Isto je i kod mene. Cak ni senzori istog brenda ne pokazuju isto jedan pored drugog. Svejedno, prihvatljivo mi je da imaju neko odstupanje, ne moraju biti ultra tacni.

Tapatalk from Poco loco

Uzmite za fazon 1, 2 evra na ebayu onaj koji ja koristim, mi to koristimo za merenje temperature u friziderima i zamrzivacima, dosta je tacan, ima spoljasnju sondu.
I super je sto mozes da ga okacis bilo gde i da ga gurnes bilo gde, da ti napolju pokazuje.

Poredili smo ga sa nekim platinum, trt, mrt tormometrom od 500e koji meri u 3 decimale temperaturu i meri u raspono od -200 do 500 ili 600 stepeni i razlika je bila 0.5c 90% vremena i isla retko do 1c, sto je neverovatno za ovu "djubre" klasu termometara.

Poslednja izmena:
Gledam ova sokoćala kojima merite temperaturu, vlaznost, pritisak atmosferski i sl. pa moze savet sta od tih sprava i spravica valja, mogu i linkovi za kupovinu... kupio bi ako nije skupo.
Ima li ih da su i sat pored temp, pritiska i vlaznosti. Ne mora da moze meriti spoljnu temperaturu, nemam gde to staviti blizu prozora da sonda visi napolju (pretpostavljam da je sonda kablom povezana sa uredjajem)...
Hvala

Bežično je povezivanje sa spoljnim senzorom. Traži "Weather station" na AliExpress, idu cene od 3$ pa do preko 20$. Svaki meri sa greškom, pa vidi koji ti se svidi pre svega vizuelno i funkcionalno.

A koliko izdrze baterije u unutrasnjoj i spopljnoj jedinici ako je spoljni senzor stalno upaljen?
Koliko izdrze baterije u unutrasnjoj jedinici ako spoljni senzor nije upaljen?
Primetio sam da ako ima barometar onda obicno ima samo jedna spoljna, a ima 2-3 senzora onda nema bareometra. Ostale varijante su skupe... to sve ostalo 30€ i vise...

Ima li potrebe birati nekog proizvodjaca jer je kvalitetniji?

Za niske temperature ispod nule klasicni analogni meraci sa zivom su neprevazidjeni. Ovi digitalni dosta brljaju na minusima.

Meni ok meri na minusima, kontrolišem sa lokalnom Yr stanicom i u kolima. Ovaj bežični više troši bateriju, ali nisam siguran da li je zbog kvaliteta, ili zbog same konekcije. Šalje povremeno signal, ne bi trebalo da pravi veliku potrošnju.

Minus ne prija baterijama pa se prazne same od sebe.

Tapatalk from Poco loco

Minus i baterije ne idu zajedno. baterija nije dobro da bude napolju.
najbolje bi bilo da je spoljni senzor na kabl.

Ja imam i jednu i drugu varijantu, nisam hteo da bušim prozor zbog senzora, a tamo gde sam imao rupu od kabla za satelitsku mi je sunčana strana. Tako da tu merim sa kablom, a sa druge strane bežično. Odstupanja su uglavnom do 0,5 °C. Baterije napolju su izdržale skoro godinu dana, ovde je potrošnja minimalna. Nisam primetio neka fizička oštećenja, curenje, ili da su se nadule npr.

Nikada se to ne desi, samo se isprazne.

Tapatalk from Poco loco

I da, bitno je da senzor ne stoji na suncu ili na vetru mora da bude zaklonjen a istovremeno izlozen da bi pravilno izmerio spoljnju temperaturu

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Naprotiv, hladnoca usporava hemijske procese u bateriji pa samo ne daje struju ali se nece istrositi, kao sto je Mitar i dokazao u radu. Problem na ovim jeftinim su sonde koje su krsh jer kostaju par dolara.

Ajde dajte imena i modele s kojima ste zadovoljni... Pozeljno osim temperature da meri vazdusni pritisak, vlaznost...

Ja za sada video ovo:
https://www.aliexpress.com/item/Dig...677.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.11c02e0e3nu2tC

https://www.aliexpress.com/item/Wea...209.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.11c02e0e3nu2tC

https://www.aliexpress.com/item/Dig...355.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.11c02e0e3nu2tC

https://www.aliexpress.com/item/Dig...517.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.11c02e0e3nu2tC

https://www.aliexpress.com/item/Fan...869.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.11c02e0e3nu2tC

Sve Digoo i FanJu modeli (dva su ista cini mi se) ali nisam siguran valjaju li ovi ili ima kvalitetnijih, mozda sa 2 wifi jedinice (za napolje i u drugu sobu), mozda jeftinijih a podjednako dobrih...
Savete, predloge molim, moze i pm...
Hvala

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno