Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čudom, stiže daljinac u petak popodne, posle samo 10 dana od narudžbine, klima juče ugrađena, za sad se upoznajemo. Stan sad grejem samo na klimu, pokriva za sad sve.
Opširnije kad se upoznamo.

Super, to je brzo, taman da testiras, javili sve hladnije od sutra.

Dosta ljudi mi se zali na Daikin FTXB35C i lose ocitavanje temp tj da imaju odstupanja od 3, 4 pa cak i 6c od zadate na daljincu i ostvarene . Malopre mi lik kaze da na zadatih 20c ima 26c , jel neko naisao na neku vrstu podesavanja ili resenje ovog problema jer ocigledno im je to boljka ..

Next, gledaj šta ćeš, svima si je preporučivao [emoji23]
Šalu na stranu, sigurno ima rešenje, samo treba pogledati šta Daikin kaže. Mada, bolje i ofset da imaju nego da im varira temp u grejanom prostoru. Ja u autu imam ofset na grejanju, da bi bilo 22 moram da podesim 27, i iskreno ne smeta mi to toliko, može da se stavi i na 30 tako da nema zime. U hlađenju je OK.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Da se javim konačno sa utiscima posle 2 ipo meseca grejanja 24/7. Bosch inverter nije zakazao do sada. U pitanju je bosch climate 5000 12btu. (3,8kw) Grejem 25m2 neizolovanog prostora sa njim(3 spoljna zida), ali mislim da bi mogao bar još 10m2, zbog lošeg rasporeda prostorija to ne pokušavam. Temperatura setovana na 22—23°c. U najdaljem delu prostorije, dijagonalno 6m od klime, na 1.5m visine, temperaratura je za najviše pola stepena manja.
Defrost jako retko vidjam,(možda par puta nedeljno), neki kratki su bili ranije od minut a najduži koji sam izmerio trajao je oko 12—13min. posle kog je krenula da duva pakleno vrelo. Brzo postigne temp. i nastavi mlako.
Merač potrošnje prosto pm001 imam tek 15 dana pa mogu da napišem nešto o modulaciji. Za 15 dana tačno, potrošila je blizu 100kwh, što mu dodje u proseku 277w/h. Najniže što sam je uhvatio da održava je na oko 350w a uglavnom je to na 370w. Tako radi satima pa ugasi. Pali se kasnije, diže na oko 700w pa lagano spušta do 370w. To je uglavnom zabeleženo na spoljnoj temp. oko nule. Najniža temp.u toku noći je bila -8°c, tada je radila na oko 500w, ne znam koliko dugo...do jutra je već bila ispod 400w. U sobi toplo bez variranja temp. Kotao još nisam palio, za sada klima i ta peći u drugim sobama dovoljni. Odmorih se od kako ne ložim kotao, iskreno, potreban je rob za taj posao cele grejne sezone.
E sad, po specifikaciji, trebala bi da povlači iz mreže 150—1670w a modulacija toplote je 1—4,7kw. Za poslednjih 15 dana koliko imam merač, ta najniža potrošnja koju sam ja primetio je 350w. Verujem da će sa porastom temperature opasti i potrošnja ali ne bih bio nezadovoljan i da ostane na tome jer greje kao neman za male pare.
Videćemo kad zahladni ozbiljnije pa se javljam ponovo sa novim utiscima. Iskreno, i mene zanima kako će grejati na -15.

Eto ga sad, ni Daikin ne zna da napravi klimu.

Neslana šala ide u spoiler, pa ovi što se lako primaju, nek' preskoče.
Izgleda da u Srbiji postoje u prodaji klime samo jednog proizvođača koji zna da ih napravi da valjaju, i samo jedan servis koji zna da ugradi klime, eto sreće, baš od tog jednog proizvođača. :d

U slučaju da nekom treba 6 kW za 50 kvadrata definitivno prvo treba da sredi izolaciju, vrata, prozore. To je mali prostor, ja otprilike toliko grejem sa 9-kom koja to pokriva bez po muke.

Nije poenta u gubicima, ako je lakše možeš da zamisliš da sam napisao i veći broj kvadrata. Krenuo sam od 50 kao površine koju jedna klima ne može ujednačeno da pokrije. Dodatno je interesantno što neće obe biti u isto vreme u deforstu i što uvek imaš jednu koja će da radi ako druga nešto zabaguje.

Poslednja izmena:
Ahahaha, Mitre nije to što misliš. Al'nasmejalo me je. Ja Boga mi svakime preporučujem baš taj Daikin za manje sibe, jer provereno nežno i lagano greje. Ne može da ne valja. S adruge strane svaka klima ima ofset, samo neka manje od stepen, a poneka i par stepeni. Generalno, velika većina ima 1-2 stepena više. Bar ono što sam ja video. Kod skupljih klima se verovatno proizvođači trude da sve bude cakum-pakum, dok kod ovih "narodnih" može biti da ima svakakvih bubica. Kod moje LT ofset je manji od +1C, i to me ne brine nikako. Ionako su to brojevi, namesti burazeru na temperaturu na kojoj ti je ugodno i zaboravi na daljinski do čišćenja filtera. Dal' piše 21, 22, 27 ili "baba Stanojka" realno meni nije bitno dok god se realna tj stvarna temperatura precizno održava. Ionako kod super izolovanih zidova i plafona treba manja temp vazduha da bi subjektivno bilo toplo. Bez izolacije to ora biti 1-2 pa i 3 stepena više, jer je sve okolo hladno.
PS: ofset može biti realan (a ne samo psihološki) problem samo u slučaju da se razlikuje greška u očitavanju temp pri grejanju i hlađenju, pa ako je uređaj u AUTO modu može doći do "čas hladim čas grejem" situacije. Mada, tad već treba posumnjati na neispravan senzor temperature.

Nije poenta u gubicima, ako je lakše možeš da zamisliš da sam napisao i veći broj kvadrata. Krenuo sam od 50 kao površine koju jedna klima ne može ujednačeno da pokrije. Dodatno je interesantno što neće obe biti u isto vreme u deforstu i što uvek imaš jednu koja će da radi ako druga nešto zabaguje.

Mali gubici su preduslov za ujednačenu temperaturu, e sad, koliko je kome dovoljno ujednačeno i komforno to je individualno. Meni klime pokrivaju solidno preko 50 kvadrata, i ja u tom prostoru imam dovoljno ujednačenu temperaturu. Defrost mi nije bitan što se grejanja tiče, jer u tih 15-ak minuta ne može da padne temperatura dovoljno da bi se primetilo na bilo koji način. Buka mi već smeta, pa mi je drago što je klima koja greje spavaće sobe na adekvatnoj udaljenosti. Za backup imam peć na drva koju ne koristim, kao i stare panel grejalice u svim sobama, koje takođe ne koristim.
Ono što meni nije jasno da ako se na forumu već forsira to grejanje pojedinačnih malih prostorija jednom klimom, zašto se onda kupuju klime 12-ice poput LU i sl, kad sve to može da se greje i sa dovoljnim brojem jeftinijih 9-ki niže klase.

@jozza
I kod ovih mojih offset je manji od 1 °C, nemoguće je utvrditi tačno, jer svi kineski termometri koje imam mere različito.

Poslednja izmena:
Pa logika govori da je bolje mati vise manjih klima ali dzep kaze jedna veca i sto vise m2 :)

Nego , sto se tice Daikina i preporuke istog , pa jesam preporucivao ali sve vise ljudi se javlja sa tim problemom pa cu ga na kraju izbaciti iz preporuke da me ne bi ljudi prozivali iako se niko nije zalio da to ne greje vec da ne drzi zadatu . Ne bi bio problem taj 1c pa i 2c ali brate 4-6c koje mi ljudi spominju po meni ne bi smelo da se desi jednom Daikinu pa makar i ulaznom modelu.

Naravno da je lakse za dzep tako ali sa druge strane, ti i Jozza ste tipican primer preplacene klime, ti si mogao sa 07-09 LEC da prodjes (a uzeo si LU) dok on ima LT a verovatno je mogao i sa LEC-LM modelom da prodje jeftinije. Ne kazem da ste pogresili jer vam klime rade veoma rastereceno i samim tim trajece duze, vec ste mogli da prodjete jeftinije.
Sa druge strane, ja sam uzeo dve LGC i sa njima grejao 6 sezona, kad su bili veci minusi lozio kotao i tako je to funkcionisalo, dok nisam izracunao da me to lozenje od 15-20 dana kosta ko pola sezone i vise sa klimama tad odlucio da dodam jos dve manje i to je pun pogodak za moj prostor. I nema vise fizikalisanja i smrdenja na sumpor :D
A ovo za Daikin, pa pre ce da je stigao godisnji bonus od znas vec koga pa sad vise ne valja Daikin, haha :p
Ja sam vise puta rekao da je saradnja Daikin-Gree donela jeftinije Daikin modele i malo bolje Gree modele ali to nije onaj pravi Daikin kao nekada, negde se moralo ustedeti.
Ja taj ofset nikad nista nisam morao da podesavam, koliko stavim toliko dobijem, na 5 klima.

Isto kao kod mene na Fujitsu 12LU.
Na daljinskom 23c, u sobi 26-28c.

Xepoj87

Pa bar imas opciju za podesavanje ako te nervira ..

djalf

*mjau**mjau**mjau* ko je znao da mi je potrebno tako malo topolote , sad da uzimam ne bi uzeo ovako jaku klimu , na -18c , unutrasnja 23c , odrzavala na oko 650w ..

Jok, ja prvi ovde rekoh kada ste se bunili sto Gree pregreva za 2c, samo podesis na nizu temperaturu, sto bi me nerviralo, sta me briga sta pise na daljinskom.
Voleo bih da i Viole imaju toliki offset, jer ne smem pred mojima da stavljam preko 23c, jer njima brojka smeta u glavi, a ne toplota...a da imaju offset, bilo bi toplije i svi zadovoljni :D

E sada, ima li da se podesi offset od 5c?

Pa delimicno tacno, -18c kod nas nije cest i obicno ne traje dugo ali ako potraje sigurno treba i vise snage za odrzavanje. Ali da je overkill jeste, jedino sto nema brige, uvek ima snage.
Ja ne znam kako vama sa 23c ugreje na 28c, to je 5 stepeni razlike. Jedan stepen najvise ako je razlika kada su spoljne temp. toplije i hladnije. Treba da se podesi taj ofset, to je bas mnogo razlika.

@ Xepoj87
Ima sigurno, sećam se da sam to gledao u nekom manualu za LT, dok sam se zaluđivao klimom u detalje. Daljinski je isti pa bi trebalo da je isti princip. Al' kako je kod mene razlika manja od 1C nisam hteo da pokvarim "tačnost", hahaha
@djalf
Svesno sam išao na jaču klimu jer nisam znao kolike su potrebe (novog) stambenog prostora, a žena trudna, stomak "do zuba". Nije bilo prostora za grešku. Da sam znao 99% bih stavio 12LEC koji je tada bio skoro upola cene LT-a. Ionako ne koristim išta od tih fensi džidža-bidža koje ima LT, dnevni/nedeljni tajmer, senzor prisustva ljudi u prostoru (oko Sauronovo) itd.

Poslednja izmena:
Ja mislim da je u ono vreme kad sam ja uzimao klimu jos bilo 12LEC u ponudi , e to je bila dobra klima za male pare ..

Da mogla je da se nađe još po manjoj ceni. Rasprodavali se poslednji primerci. Za tadašnjih 500eur, to je bio Bingo.
@next: jel' ti legla 13-ta plata od "znaš već koga"? :)

Poslednja izmena:
Ok je taj daikin. Ja sam ga kolegi preporucio, uzeo je 12-icu i 18-icu da greje kucu, prezadovoljan je za sada. Ne opterecuje se covek ciframa. Pitao me bio sta i kako da radi s klimom, rekao sam mu samo da namesti na temperaturu koja njemu odgovara najvise i da skloni daljinski do proleca jer mu vise ne treba.

Tapatalk from Poco loco

Meni leglo samo blokce i olovka ali ja sam zadovoljan :D
Daikin 35-tica je kod poznanika od prosle sezone, nisu se zalili na njen rad.
A 12LEC je bila naslednik 12LGC koju sam ja placao 620e komad 2011-te. LGC se pokazao i dokazao a i LEC ko je imao srecu da uzme za 500e je bila premija.

Pa kad ste dali adresu umesto broja računa, hahahah. Vajda će i meni stići novogodišnje blokče.

Dosta ljudi mi se zali na Daikin FTXB35C i lose ocitavanje temp tj da imaju odstupanja od 3, 4 pa cak i 6c od zadate na daljincu i ostvarene . Malopre mi lik kaze da na zadatih 20c ima 26c , jel neko naisao na neku vrstu podesavanja ili resenje ovog problema jer ocigledno im je to boljka ..
Kad ga slovak sklepa i lupi Daikin nalepnicu

Pa sto bi daikin gradio fabriku jeftini proizvod se sklepa po fransizi i eto ti daikin.

Mali gubici su preduslov za ujednačenu temperaturu, e sad, koliko je kome dovoljno ujednačeno i komforno to je individualno. Meni klime pokrivaju solidno preko 50 kvadrata, i ja u tom prostoru imam dovoljno ujednačenu temperaturu. Defrost mi nije bitan što se grejanja tiče, jer u tih 15-ak minuta ne može da padne temperatura dovoljno da bi se primetilo na bilo koji način. Buka mi već smeta, pa mi je drago što je klima koja greje spavaće sobe na adekvatnoj udaljenosti. Za backup imam peć na drva koju ne koristim, kao i stare panel grejalice u svim sobama, koje takođe ne koristim.
Ono što meni nije jasno da ako se na forumu već forsira to grejanje pojedinačnih malih prostorija jednom klimom, zašto se onda kupuju klime 12-ice poput LU i sl, kad sve to može da se greje i sa dovoljnim brojem jeftinijih 9-ki niže klase.

Naravno, što je bolja izolacija lakše će se postiću ujednačenija temperatura, ali čak i u primeru otvorenog prostora od tih 10x 5 metara, sa gubicima koje jedan uređaj može da pokrije, se opet oseća razlika za onoga koji sedi za stolom blizu klime i onoga koji sedi na suprotnom kraju prostorije. Zato kažem da bi bilo lepše uz 2x07 nego uz 1x12. Šteta što ne prave jeftine 5+7 varijante koje valjano rade na jednu spoljnu ili recimo 5+6+7 na jednu 18-cu.

Naravno da je lakse za dzep tako ali sa druge strane, ti i Jozza ste tipican primer preplacene klime, ti si mogao sa 07-09 LEC da prodjes (a uzeo si LU) dok on ima LT a verovatno je mogao i sa LEC-LM modelom da prodje jeftinije. Ne kazem da ste pogresili jer vam klime rade veoma rastereceno i samim tim trajece duze, vec ste mogli da prodjete jeftinije.

Oni su i priznali da nisu imali hrabrosti da uzmu slabije, te da su tek posle shvatili da su mogli da prođu i sa slabijim uređajima. Naravno, lako je posle bitke general biti. Zato je uvek nrrpijatno drugim preporučivati klime preko interneta, jer svako želi da prođe najejftinije, a da ne bude u opasnosti da ne može da se ogreje, što su 2 suprotna kriterijuma.

Xepoj87
Pa bar imas opciju za podesavanje ako te nervira ..

Nikako da provalim kako se to radi na Fujitsu. Imam uputstvo ali se ništa ne dešava. Jesi li radio to ikad?

Cim sam je uzeo sam je ustelovaoi od onda je nisam dirao , radi kao sat i temp drzi u nekih 0.5c , recimo da ako je podesena na 23c ona mi drzi izmedju 22.8 - 23.3c ali vecinom je 23.1 i to je tako do otprilike nesto ispod 0c , kad udari ispod 0c ja moram podici na klimu na 24 da ne bi bilo ispod 23c i tada recimo imam 23.5 , medjutim kad udari jos jaci minus ja moram dici i na 25c da bi imao preko 23c jer ne dozvoljavam da imam manje . Ove temp imam na nekih 0.6m od poda ..

Nisam merio jer nemam jos jedan termometar ali kako ide jaci minus ocigledno je da mi je pri podu sve hladnije pa moram podizati na 25c da bi tad imao preko 23c . Ispod mene zivi neka riba , sama , retko kod kuce a i greje 48m2 sa jednom TA peci , znaci nije hladno ali nije ni neka toplota pa onda kad udari jaca zima kod nje je jos hladnije i ...

To sa varijacijom temperature očigledno sve klime imaju, lu kad je hladno greje precizno, al kad postane toplije spolja i ona krene da se pali na 26c stepeni a na daljincu 24.

Primetio sam da je prijatnije grejanje sa unutrašnjom izolacijom nego spoljnom. Mnogo je manje potrebno da ugreje prostor i ravnomernija je temperatura u prostoriji, brže postiže temperaturu, činimi se bolje u svakom aspektu

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Najbolka je spoljna izolacija zbog mikro-regulacije vlažnosti vazduha, kao i instalacija klime na pregradni zid, a ne na spoljašnji.

@jozza
Za ovogodisnji bonus moras da uzmes jos neku LMCE, ono je bilo za proslu ;)

@cronnin
Generali ne smeju, ko ima cin Marsala kao ja oni mogu :p
Salu na stranu, po mojim postovima vidis da ja uvek potenciram rezervu snage, dakle uvek jaca klima i nikako knap. Bolje da se ona pali gasi na +10c nego da ti na -15c pingvini prave sabor zivine unutra.

@nexteen
Ti vidi kad je tu pa otidji na kafu da joj izmeris COP i das savet sta dalje :D

Kod "merenja COP-a" bitan je kontinuitet [emoji16]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno