Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I Midea Mission 18 ima lepu unutrašnju, ifeel, isvetljenje na daljinskom... Pa sam osedeo. Da ne dužim dalje.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ma da, a tvoj presveti Gree je bez mane, samo sto modulira ko Kineski mikser a dao si 100k. Ja ne mogu da verujem koji si ti trovac, odustajem. Moj savet svima da pazite sta kupujete jer ocigledno ovde neki teraju vodu na svoju vodenicu.

Aj malo lakše, piše čovek svoja iskustva a ipak ima ozbiljnu praktičnu pozadinu što se klima tiče.

Xepoj, taj sajt je bio stvarno bezveze prvi rezultat iz gugla za pretragu po gradu i tipu klime. U stvari sam se letos zapanjio kad sam video u prodavnici tipa Roda (Auchan) akciju LG inverter, za para manje (50%) nego što sam dao za Galanz Kudo kog sam rešio da se rešim. Prolazim pored klime i tri puta sam zagledao i pitao o čemu se radi, kad toliko košta inverter 12-ca... ništa drugo.
Hvala svakako na odgovorima sad znam da ako naletim sledeći put, da ne okolišam previše.
Srpsko tržište je stvarno precenjeno, ne znam ko se tu više ugradi, prodavac ili uvoznik ali stvarno nije u redu da sličan uređaj kod nas košta 50% više...

Što se Gree klima tiče i sertifikata, pa pre će biti da neće da im daju nego što ne mogu da ih dobiju jer su Kinezi.

Na Fujitsu se još neko žalio, čini mi se Heinz, pa ga zato nisam ni gledao. Znam da kod nas ima vrlo lošu podršku od strane uvoznika.
Dok su ostali tipa Gree > LG, Daikin > .... > Fujitsu

Ma da, a tvoj presveti Gree je bez mane, samo sto modulira ko Kineski mikser a dao si 100k. Ja ne mogu da verujem koji si ti trovac, odustajem. Moj savet svima da pazite sta kupujete jer ocigledno ovde neki teraju vodu na svoju vodenicu.

Nije MOJ Gree, a tek nije presveti?
Modulira super, kacio sam snimak u hladnoj sobi, dao sam 91k, 2k vise od Luca, za 2 klase bolju klimu.
Viola modulira kao i 12LU, odrzava na 300W, a i dugorocnija potrosnja je slicna.
Videcu ozbiljnije kada krenu da se konstantno koriste Amber u kuci ili kada krenem sa radom u firmi i stavim Amber u kancelariju, da li ide i ispod tih 400W, ali na osnovu Viole, nema razloga da ne ide na 300W, pogotoo sto ima daleko ozbiljniji dvostepeni kompresor.

Trovac si jedino ti, jer si ogranicen na jednu jedinu stvar koju si u zivotu probao, a pljujes sve sto bi moglo da se pokaze kao bolji odnos ulozeno/dobijeno.
Slazem se, dobro trebaju ljudi da pogledaju ko i kako pise, pa tek onda da odluce, jer ima vas par koji svaki put kada se pomene poredjenje Gree i Fujitsua, skacete kao da su vam majku opsovali, u najmanju ruku.

Koja je to MOJA vodenica, o cemu pricas, kakvog ja interesa imam da neko kupi Gree?

@Ji 4Tze
Onda gledaj nesto drugo, nema razloga LG, gledaj Daikin, Toshiba, Mitsu, tu nema dileme da li ista valja, a vidim da nisu mnogo vece cene.
Galanz Kudo ti je fazon dizajna, a mislim da je ispod ili Midea ili Gree, kao i kod 90% manjih proizvodjaca.

Ima Gree eurovent serfitikate, ali ne za wall mounted toplotne pumpe(klime), vec za uredjaje koji su im bitniji, vece residential toplotne pumpe.

Za losu podrsku ti je Dragan sa drugog foruma rekao, on je stavio Gree toplotnu pumpu u Sr. Mitrovici kada je zidao kucu, jer su Fujitsu i Daikin imali ocajnu podrsku.

Poslednja izmena:
Koja je to MOJA vodenica, o cemu pricas, kakvog ja interesa imam da neko kupi Gree?[/QUOTE]

Imaš jedino interes da opravdaš sebi uložen novac u nešto što očigledno troši 1.3kw na - 7 ne izolovanog prostora. Iskreno, sa takvom potrošnjom ne bi ulagao u inverter sobzirom da moje etažno troši 2kw po satu a komfornije je daleko od ambera koji izbacuje pretopao vazduh, čime čini prostor neprijatim za boravak da ne pričamo o vlagi koju može da pruzrokuje takav rad klime. Klima mora mlako da duva
Prevaren si i teraš inat

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Racun za grejanje kuce za mesec novembar 1700 dinara sa grejacem za susenje u kupatilu koji se pali samo uvece, toliko o LU seriji i Leca bar sto se tice mene ja prezadovoljan

Ima Fujitsu odlicnu podrsku ali ne preko uvoznika. Imate na temi Sta da kupim kod koga jer je ovde zabranjeno reklamiranje.
Ne znam ko je trovac kad ti jedini predlazes sve (i to neprovereno u praksi duze vreme) OSIM Fujitsu klima i to konkretnih modela koje imaju dosta ljudi godinama, grejali i na -20c? Pogledajte njegov zadnji post pa ce vam biti jasno.
Vodenica koja se pominje je tvoj tata koji se bavi klimatizacijom, sam si se odao. To sto on nije znao ili umeo da ugradi propisno klimu je njegov i tvoj problem. Ili mu je marza bila mala na japancima pa je forsirao kineze. Ili mu nije u interesu sto se japanci ne kvare i rade po 10+ godina dokazano pa za njega ima manje posla?
Mislite o tome.

Hvala Bogu na tome.
Da li si odlucio sta bi uzeo?

Ako uzima covek u rumuniji i vrati porez svakako mu je najpametnije da vidi sta je tamo popularno i sa dobrom cenom pa onda odmeri sta mu se najvise isplati.

Mislim da se generalni zakljucak moze izvesti da su manje - vise svi zadovoljni svojim kupovinama i ako su razliciti proizvodjaci, jedini nezadovoljni su bili ljudi koji nemaju izolaciju i imaju velike gubitke a mislili su da ce klimom jeftino da se ugreju.

Bez izolacije nema jeftinog grejanja na bilo koji vid grejanja. Dzabe ce da prodje jeftino ako posle ima problema sa klimom, koga da cima iz Rumunije da ostvari garanciju? Nema nista od toga, klima se kupuje lokalno jer se servisne intervencije u 99% slucajeva rade na licu mesta zbog prirode uredjaja i nacina ugradnje.

Ima Fujitsu odlicnu podrsku ali ne preko uvoznika. Imate na temi Sta da kupim kod koga jer je ovde zabranjeno reklamiranje.
Ne znam ko je trovac kad ti jedini predlazes sve (i to neprovereno u praksi duze vreme) OSIM Fujitsu klima i to konkretnih modela koje imaju dosta ljudi godinama, grejali i na -20c? Pogledajte njegov zadnji post pa ce vam biti jasno.
Vodenica koja se pominje je tvoj tata koji se bavi klimatizacijom, sam si se odao. To sto on nije znao ili umeo da ugradi propisno klimu je njegov i tvoj problem. Ili mu je marza bila mala na japancima pa je forsirao kineze. Ili mu nije u interesu sto se japanci ne kvare i rade po 10+ godina dokazano pa za njega ima manje posla?
Mislite o tome.

Ja nisam preporucivao Fujitsu?
On ima vise posla i nekakve marze?
Odakle ti vadis te nebuloze, nije li te sramota da toliko lazes???
Apsolutno jednu jedinu stvar nisi napisao ispravno.

Moj tata drzi servis bele tehnike, 90% posla su mu frizideri, zamrzivaci i najvise gume za iste.
Moj tata je 3 godine u penziji, servis mu radi da ne bi umro od dosade kod kuce, ima jednog zaposlenog, a dok je radio ozbiljno imao je 4-20 zaposlenih.
Rekao bih ti da odes i proveris i pitas sta on radi, da to nije reklamiranje.
Prodaju nikada nije imao, a bio je ovlasceni za klime marki Vivax, Chigo, LG, Panasonic, Crypton/Tesla i mislim da je to to, ali za klime nema majstora vec barem 5 godina.
Odatle meni LG klime u kuci i Vivax u stanu, od cega smo Vivax dobili besplatno, a LG po dilerskoj ceni.

Gree klime sam uzeo u maloprodaji, najregularnije, kao fizicko lice, isto kao i Fujitsu.
U drugoj temi (preporuke za servise i prodavnice valjda) sam cak napljuvao uvoznika GREE klima za nasu zemlju, da su napravili problem i sto sam morao 3 puta da idem do njihove maloprodaje na drugom delu grada.
Takodje sam tamo slikao i fiskalni racun.

Moj tata nije licno ugradio ni jednu jedinu klimu u svom zivotu, pa tako nije ugradjivao ni moje, vec ovlasceni Fujitsu servis, u kome radi nas najbolji bivsi serviser(koji je meni i radio) i koji drzi caletov poznanik, a dobio sam i njihov pecat.
To je servis koji je radio Aerodrom Tivar, Delta City, Usce shopping centar, Mercator, Big Centar Novi Sad...mogu i da ti slikam pecat na garanciji, ali mozda opet ispadne kao reklama.
Jedina razlika je bila samo u tome sto je materijal nas i sto smo stavili najkvalitetnije, za razliku od tog djubreta koje vama stavljaju, od tankih kineskih cevi, do onih kineskih cevi sa vec spremnom izolacijom i jeftinih kablova, kao i slabijeg umotavanja, da bi servis ustedeo 100 dinara po metru i ubrzao posao za 10 minuta.

Sve ovo sam vec odavno rekao, ali nazalost, nisi ti covek koga zanimaju cinjenice, vec trol bez argumenata, pa skreces pricu na licno prozivanje i obracas se drugima i trazis slaganje, jer si sam slab.
Tako se ponasaju mali ljudi poput tebe i Duk-a.

Nadam se da smo zavrsili sa mojim tatom i njegovim poslom?

Bez izolacije nema jeftinog grejanja na bilo koji vid grejanja. Dzabe ce da prodje jeftino ako posle ima problema sa klimom, koga da cima iz Rumunije da ostvari garanciju? Nema nista od toga, klima se kupuje lokalno jer se servisne intervencije u 99% slucajeva rade na licu mesta zbog prirode uredjaja i nacina ugradnje.

Covek je lepo rekao da ima unutra izolaciju bez vlage i dobru pvc stolariju, citaj nekada nesto pre nego sto krenes napamet da odgovaras.
A ako te ne zanima, kao sto je ocigledno da te ne zanima, ne moras nasilno da ucestvujes u "preporuci".
I kako to nema jeftinog grejanja bez izolacije, a vamo pljujes Gree sto lose modulira u 50m2 neizolovanog prostora?
Dogovori se sa samim sobom prvo koju pricu zelis da isforsiras, da je nesto katastrofa ili da to tako i treba.

Poslednja izmena:
Nekad se isplati svesno rizikovati zbog povoljne cene. Pa Zoxor je svoje Tošibe dovukao iz Mađarske ako se dobro sećam, po dosta povoljnijoj ceni. Ja sam išao u Budimpeštu (sa još par članova ovog foruma) da kupim Sony TV (za 1k eur) jer je u Beogradu taj isti model bio papreno skup (skoro 2k eur). I eto, isti TV radi bez ikakvih problema već 6-ta godina.

Poslednja izmena:
Problem ce biti sa reklamacijom, cisto zbog toga sto moras da se iscimas, ali ako covek cesce ide tamo i klima mu sluzi za dogrevanje, ne vidim zasto ne bi ustedeo lovu, ozbiljna je razlika u ceni.
Cak sto vise, verujem da u EU daleko brze resavaju reklamaciju.

Tako sam ja uzeo slusalice u Nemackoj za 260e i poslao mi drugar autobusom, jer su kod nas 500e...
Kod kabastijih stvari je malo vece cimanje, ali je i kod klime daleko manja verovatnoca da ce da crkne u odnosu na slusalice ili TV recimo.

I sam planiram da skoknem do HU, kada budem skupio lovu za TV koji mi se svidja, taman i da mi dupe malo vidi puta, zablejim sa nekim, kosta me kao da sam izveo ribu na veceru.

Poslednja izmena:
Planirao dam i da dovezem Daikin 50gv iz Bosne, kada sam razmišljao o klimama za kuću mojih roditelja, ali to je prejak uređaj za njihov prostor, i neophodne su 3 klime na tih 100kvm (3 celine) koje trenutno greju (od 300kvm), radi komfora. 3kom 12LMCE su se savršeno uklopile. Da je taj prostor iz dve celine, onda bih verovatno stavio 2 Daikina 50gv.

Poslednja izmena:
Nekad se isplati svesno rizikovati zbog povoljne cene. Pa Zoxor je svoje Tošibe dovukao iz Mađarske ako se dobro sećam, po dosta povoljnijoj ceni. Ja sam išao u Budimpeštu (sa još par članova ovog foruma) da kupim Sony TV (za 1k eur) jer je u Beogradu taj isti model bio papreno skup (skoro 2k eur). I eto, isti TV radi bez ikakvih problema već 6-ta godina.

Nisu iz Madjarske posto radim kod jednog od distributera Toshibe ali naravno jesu bile povoljne.

Ako su toshibe solidno jeftinije u temisvaru nego kod nas ja se ne bih razmisljao mnogo.
Prosle godine sam u decembru bio tamo ali nije palo na pamet da pogledam ista, kupio sam samo sal politehnike :d

Tapatalk from Poco loco

Sve zavisi koji brend kupujete i u tom brendu koju klasu.
Ja sam iz BiH,prije 4-5 god ugradio sam jedno desetak mitsubishi FH serija(25 i 35-ica)koje su ljudi
kupovali u Zagrebu.Nakon sto se vrati HR pdv-e,"pocasti"nas carinik na granici,dolazile su oko 30% jeftinije nego ovdje.
Sve i jedna i dalje radi bez greske.Sad je i kod nas malo jeftinija cijena a kod njih skuplja tako da se vise ne isplati.

Naravno da se isplati kad ne placas porez, ali to sto se nije nijedna kvarila ne znaci da je pametan potez. To nisu male pare da se toliko rizikuje ali to svako odlucuje za sebe. U svakom slucaju Mitsubishi kao i Fujitsu, Toshiba su kvalitetni i provereni brendovi pa je samim tim i rizik manji.

Sve zavisi koji brend kupujete i u tom brendu koju klasu.
Ja sam iz BiH,prije 4-5 god ugradio sam jedno desetak mitsubishi FH serija(25 i 35-ica)koje su ljudi
kupovali u Zagrebu.Nakon sto se vrati HR pdv-e,"pocasti"nas carinik na granici,dolazile su oko 30% jeftinije nego ovdje.
Sve i jedna i dalje radi bez greske.Sad je i kod nas malo jeftinija cijena a kod njih skuplja tako da se vise ne isplati.

Znaci da ste ih redovno uvezli i platili uvozne dadzbine, ispalo bi isto ili skuplje i pre par godina...

Za pricu oko rumunije i LG, mislim da je stvar u tome da vise nema on/off klima u EU i da prosto moraju da popune trzisni segment oko (ili ispod) 400e.
Ovde on/off krseve prodaju po istim cenama vec 10tak godina, pa onda najjeftiniji LG zbog imena mora da bude skupjli od toga, pa onda sve iznad. Gree, ono sto sam ja gledao, nije ni malo jeftin. Verujem da daje vise za iste pare, ali bih za 100k+ ipak gledao nesto "zvucnije" (ne LG :D)

Smarate više sa pricom o LG I kuknjavom što je skup.
LG i Samsung su trenutno dva najveca i najpoznatija proizvodjaca na svetu i naravno da su skupi i naravno da ne morate da ih kupite.

Nema LG nikakav problem da proda svoju robu, jer da ima ne bi bila ta cena.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
tako je nek svako trosi svoje pare kako hoce a to sto su najskuplji ne znaci da su najbolji.

Aj malo lakše, piše čovek svoja iskustva a ipak ima ozbiljnu praktičnu pozadinu što se klima tiče.
Na Fujitsu se još neko žalio, čini mi se Heinz, pa ga zato nisam ni gledao. Znam da kod nas ima vrlo lošu podršku od strane uvoznika.

Nikad se nisam žalio na Fujitsu.

Žalim se kako LG očajno radi (P12RK, koštao isto kao Fujitsu LMCA).

Poslednja izmena:
Pa jel nasa cena toliko dobra da nigde nema jeftinije?

Tapatalk from Poco loco
Jedino ako idu na 0% zarade.
Mi radimo Toshibine splitove sa jako malom zaradom 10% posto su inace skupi.
Cene su iste za sve zemlje u okolini eventualno moze da se dobije neki popust na kolicinu od nekoliko procenata.
Srbiju pokriva Austrija.
Split sistema se proda nesto smesno ali Estia i VRF idu odlicno.

U Norveškoj je Toshiba prilično skupa, meni samo Daiseikai 9 deluje interesantno, a on je daleko skuplji od Panasonica HZ ili Mitsubishi Kirigamine/Kaiteki koji su sličnih karakteristika.

Jedino ako idu na 0% zarade.
Mi radimo Toshibine splitove sa jako malom zaradom 10% posto su inace skupi.
Cene su iste za sve zemlje u okolini eventualno moze da se dobije neki popust na kolicinu od nekoliko procenata.
Srbiju pokriva Austrija.
Split sistema se proda nesto smesno ali Estia i VRF idu odlicno.
E pa to me zanimalo. 10% je nikakva marza realno.

Tapatalk from Poco loco

Nije nikakva ako radis sa uredjajima od vise hiljada ili desetina hiljada evra.

Mi smo na hladnjacama uzimali 5-10% ako se dobro secam, a na frizideru sa greskom 100% kada popravimo i prodamo, pa cak i ako ima daleko vise frizidera, na jednoj hladnjaci zaradimo vise nego na tim friziderima za godinu dana.

Trenutno ide posao sa Toshibama od 7% sto je donja granica isplativosti ali je posao od pola miliona i prodor kod dobrog investitora a na kraju tu je kasnije i odrzavanje.
Sa Carrierom se ide malo jace a ako je Carrier u projektu onda je vec bolja situacija posto onda fakticki nema konkurencije odnosno u vecini slucajeva ostali ne mogu ponuditi pandan Carrieru.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno