Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako se ne varam Djaf ima demit fasadu 5cm stiropora i na ploči lepljen stiropor 5cm, ima 4 dobre i izbalansirane klime koje na minusu samo pevaju...... ;)

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Jel normalno da klima ne izbacuje vodu? Posto je crevo u balonu napolju juce nije bilo ni kapi za ceo dan... Klima montirana pre 3 dana, majstor rekao da mora da se prazni 2 puta dnevno...

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Kakvo bre crevo? Skidaj to, zaledice ti bzvz pa nece voda moci da ide.

Nema sad vode kad je mala vlaga a temperatura u minusu.

Tapatalk from Poco loco

Ima tu mnogo faktora koji utiču na potrošnju klime. Gde se nalazi kuća (na nekoj čistini ili je negde zaštićena od vetra), od čega je građena, visina plafona (kubilaža je bitnija od površine), površina pod staklima,...

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Ja nemam izolaciju na zidovima. Na plafonu je 3cm tvrdopresovanog stiropora (postavljeno sada početkom novembra). LUCA sinoć od 19h do 10h jutros potrošila 34 dinara (23C, Auto). Bilo je baš hladno napolju noćas, ali unutra je toplo. Za sada sam zadovoljan radom i cenom grejanja. Mogu da zamislim kako će biti kada se postavi spoljna izolacija od 10 i 15cm.
Jedini problem koji imam su prozori koji se znoje iznutra i samo lije voda tokom celog dana (dva krila sa po jednim staklom), od kako je spoljna temperatura pala na 0C. Ne znam kako to da rešim.

Nema sad vode kad je mala vlaga a temperatura u minusu.

Tapatalk from Poco loco

Sta da skinem crevo skroz?

Onda ce da kaplje po fasadi.....

Juče je bas dosta potrosila Midea skoro 15kwh za ceo dan... Jel to normalno? Podesena je na 25 stepeni i na drugu brzinu.... dal da stavim na auto jel ce onda moanje trositi i da stavim na 24 stepena?
c55214695a9a8535b0894d23a7663ecf.jpg

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Poslednja izmena:
@Milan85
Znaci to je 800W po satu? To je ok skroz. I da, ja imam istu potrosnju ali imam izolaciju od 5cm demit fasada i tavan je 5cm stiropora koji je zatvoren lepkom i mrezom, ploca je debela muski, sad ima oko 40cm ukupno. Inace nadimak mi je Alf a ovo DJ je stari posao, pustao muziku nekad (17 godina).
@Corvus Corax
Ja imam dobre drvene prozore Slavonski hrast, stakla su dupla ali i kod mene se pri dnu orosava jer je tu najhladnije. To je na prozorima gde nisam postavio drvene kapke (nemam roletne) koji su 3.5cm debeli. Gde ih imam, orosavanja nemam jer je to kao drugi termoprekid da kazemo, jedan je u staklu. Prozori dihtuju odlicno. Jedno od resenja je da zalepis puckavu foliju onu sa baloncicima i tako napravis termoprekid. Meni su spoljna vrata sa staklima koja nemaju termoprekid, to se bara pravila ispod kad su minusi cak i kad lozim centralno. Zalepio foliju i prosle zime a ni sad nema ni kapljice. Sad cu da slikam pa cu da editujem.

Poslednja izmena:
Ma moze da pokrije gubitke , imam utisak da moze i 60kvm da greje bez problema i sto se toga tice sam zadovoljan.
Kad sam kupovao mislio sam da ce manje da trosi po onome sto sam procitao kako se druge klime ponasaju, jer vidim i joza i djalf greju duplo vecu kvadraturu sa istom potrosnjom. Ali vi kazete da je to normalna potrosnja...

Da bi manje trosila moras da smanjis odavanje toplote ili da smanjis temperaturu, treci nacin nema.

Vec sam ti dao primer to je kao da pokusavas da zagrejes prostor sa otvorenim prozorom, moras non stop da grejes jer toplota izlazi napolje, ako prestane da greje odmah postaje hladno.

Koji ti je to savet...
Pa meni je klima iznad terase i ulaznih vrata i stepenista...
Znaci treba da skinem crevo da ne zaledi klima a da mi zaledi terasa i neko da pogine.

Poslednja izmena:
@Corvus Corax
Ja imam dobre drvene prozore Slavonski hrast, stakla su dupla ali i kod mene se pri dnu orosava jer je tu najhladnije. To je na prozorima gde nisam postavio drvene kapke (nemam roletne) koji su 3.5cm debeli. Gde ih imam, orosavanja nemam jer je to kao drugi termoprekid da kazemo, jedan je u staklu. Prozori dihtuju odlicno. Jedno od resenja je da zalepis puckavu foliju onu sa baloncicima i tako napravis termoprekid. Meni su spoljna vrata sa staklima koja nemaju termoprekid, to se bara pravila ispod kad su minusi cak i kad lozim centralno. Zalepio foliju i prosle zime a ni sad nema ni kapljice. Sad cu da slikam pa cu da editujem.

I moji su takođe dobri, Jelovica. Ali nisu dupla stakla, pitanje je da li je postojalo duplo staklo kada su oni kupljeni. Odradili smo im generalku proletos, ošmirglali, iskitovali, ofarbali u 2-3 sloja, dodatno izdihtovali i rekao bih da sada odlično dihtuju. Ali problem je to staklo. Dobra ti je ideja sa ovom puckavom folijom, ali ne ide da je stavljam u prozore, ne bih video spolja. :D Razmotriću da zamenim obična stakla boljim duplim staklima, to bi verovatno bilo rešenje.

Koji ti je to savet...
Pa meni je klima iznad terase i ulaznih vrata i stepenista...
Znaci treba da skinem crevo da ne zaledi klima a da mi zaledi terasa i neko da pogine.
Pa zar na celoj kući nisi imao bolje mesto za spoljnu ako već koristiš klimu za grejanje?

Nisam. To je potkrovlje
Tj mogao sam na drugu stranu ali onda ne bi imao idealnu poziciju unutrašnje.
Moram nekako da se pozabavim odvodom kondenza.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
To jeste, ne vidi se napolje mada kako je kratak dan ja zatvorim kapke cim se smrkne, sta da gledam mrak, kisu, samo me ubija psihicki :D Ako je suncano kao sad ok ali vecina zime je tmurna, ja kad se smrkne gledam TV, radim neki servis ili igram nesto.
Stepen orosavanja je valjda ispod 16c na povrsini stakla. Ono sto je neverovatno je da se staklo bez termoprekida ne znoji kad sam stavio foliju a staklo koje ima termoprekid ima znojenje naravno bez folije. Ispada da folija ima bolje svojstvo izolacije od duplog stakla.

Djalf: Ne nije 800w po satu , lose si procitao , zadnjih 12h tj od 11:30 sinoc do 11:30 jutros je potrosila 15kw. To je 1250w po satu.
Bakara: razumem te ja odlicno da prostor trosi energiju a ne klima.
U svakom slucaju mi je isplativije u odnosu na centralno ili na grejanje na drva.

Kad udari minus videcu koliko ce ici vode kroz to crevo a i kako ces da praznis taj balon kad zamrzne. Kofa je resenje, da mozes da izvrnes led.
Sto se tice creva, improvizujte nesto ako vidite da imate problem. Ako krene da vam se skuplja led u tacni to je najava katastrofe.

Tapatalk from Poco loco

Da, lose sam procitao. Ali opet ni 1250W po satu nije mnogo za taj prostor bez izolacije. Bitno da ona greje i da ima dosta rezerve snage. Jedino moze da bude problem ako nekad dodas izolaciju ali ti bese i neces jer si podstanar?
Kako radi defrost, koliko traje?

Šta bre nije mnogo, pa on off 12tica radi na 900w, to je potrošnja 3 solidne inverter 12tice. Jel vi tešite čitaoce koji su kupili Amber ili treba realno da se piše ovde

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Realno je da troši toliko.

Kada troše tri 12-ice 900W?

Djalf: Nemam mogucnost da stavljam izolaciju jer sam podstanar , maksimalno sto sam mogao da uradim uradio sam , stavio PVC prozore i balkonska vrata. Meni je samo jedan zid spoljni i to ovaj naduzi od 8,5m, dva ova po 4,5 se lepe za komsijine kuce , a ovaj drugi od 8,5m ide ka unutrasnjosti kuce koju ne grejem.
Defrost zadnja dva dana nisam cuo...

Završiću sa ovim postom o temi, ta klima je najgluplji inženjerski poduhvat jer samo guranje 18tice u izmenjivač unutrašnje koja ne može da izbaci više od 12btu je bačeno 30% energije kroz cevi bez načina da se to iskoristi.

Ne kapiram , jedni kazu da je ok a drugi da to nema veze sa vezom :) ovde je neko "veliki strucnjak"

@Duk, ja sam odavno pismen. Postavio sam kratko i jasno pitanje.. ako ne možeš da konkretizuješ, mani se teme.

Rekao sam da 12tica on of ide 900w, a da klima troši ko 3 solidne 12tice inverter,. To su dva poređenja sa amber koja troši 1300+w a pritom je 12tica
I ima veze što nema izolacije ali ne toliko. Dobre i skupe 12tice u šta se amber ubraja imaju 900-1000w dizajn povučene snage iz utičnice. To znači da ne moduliraju više od toga sem posle defrosta ili prilikom prvog paljenja.

Poslednja izmena:
I ti sada misliš da bi neki bolji inverter, u istim uslovima, trošio 300W ili 500W il' koliko već ?

Mogu da kažem sa sigurnošću da luca i llc, lg ar serija recimo nebi prešla 750w u tom istim uslovima, lg sam gledao na - 10 850w bez problema, zakucala na power maksimum po specifikaciji i ne prelazi ni 1w preko
Joza ima lm u neizolovanom, nek izmeri, nema šanse da pređe 500w u proseku na - 5

Poslednja izmena:
Ja kad sam kupovao klimu pricao sam sa nexteen-om , tj pitao sam njega za misljenje koju klimu kupiti i ibjasnio kakav je prostor jer sam planirao lucu. Njegovo misljenje je da Luca ovo ne bi ugrejela jer nemam izolacije vec da idem ili na 18lfc ili na 2x llc.

@Duk
E sada ti pročitaj, šta si sve napisao... :smoke:

[emoji23]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno