Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tokom celog novembra kod mene se greje sa 12LUCA i 2x12LMCA. Merač imam samo na LUCA, ali sam podesio cene za tarife (dvotarifno merenje) i gledam i pratim samo to (nisam gledao potrošnju kilovata). Cene sam podesio kao prosek zelene i plave zone. LUCA na dnevnom nivou troši od 40 do 55 dinara. Druge dve klime se češće i gase, ali svakako računam potrošnju LUCA-e puta 3 u najgorem slučaju, što mu dođe 120-150din dnevno za grejanje 83m2. Ima li logike ovo moje merenje?

Pa ima, to je kao kod mene, 6-7kw, kad se pomnoži sa oko 8.5rsd, dođeš do tih 50-60rsd

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Misliš [kWh]?

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Juce sve 4 klime na 22c, u proseku 300W po klimi, bilo je vrlo malo defrosta, spoljna 0-1c ceo dan, sneg padao, vlaga velika. Unutra 22.5 do 23c, spavaca koja je bez klime oko 22c. Mnogo znaci sto sam dodao dve 09LLCA, ove LGC sad uzivaju dok su pre u ovim uslovima morale dobro da zapnu, mozda ne na maksimum ali su defrosti bili mnogo cesci.
Ono sto sam primetio je da LGC cesce radi defrost od LLCA, dal je to zbog razlike u izmenjivacu spoljne (dvoredni vs jednoredni) ili zbog uslova tojest kvadrature koje greju, ne znam. Sva vrata su otvorena.

Fujitsu asy14rse/aoy 14 rse-w...zanima me iskustvo?

Kod mene AMBER zadnja 24h potrosila 23kwh na 40kvm. A mesecno od 25 oktobra do 25og novembra 300kw , stim da su tu bila 10 dana temperature 22-23c dnevne.

Jeli makar toplo u stanu

Po meni je ok 300kWh za 40m2 neizolovanog prostora za novembar. Meni LT u novembru potroši oko 300kWh, grije oko 45m2 + pomaže sobi, a imam demit fasadu.

Za mene za 2 dana 12lu stukla sa 57kWh, na 72kWh, a 12 Viola sa 64 na 83kWh.
Dakle, LUCA 7.5kWh po danu, a Viola 9.5kWh.
Kod Viole se kuva i vise luftira, sa dosta koriscenja aspiratora koji izvlaci 840m3, pa je zato vise i potrosila, inace je moj neki zakljucak da su jednake.
Uhvatio sam 2 puta lu u defrostu, 1 Violu, ali mozda vidim nekasa koliko koji traje i ispratim koliko se cesto pali.

Pokusao sam da se setim kada sam ih resetovao, ali nema sile, pa sam uzeo ova 2 dana, taman je to neka potrosnja na nuli, da ne mesamo one potrosnje kada je bilo 12 i 15c napolju :)

Heroj: A Amber kako ti se ponasa ?
Primetio sam u tvojim postovima da skoro nikad ne pises o Amberu sem izricito kad te pitamo nesto vezano za nju , vec samo o Violi i Luca.

Ne zivim tamo gde su Amber, niti imam merace. Kada sam snimao, nosio sam merac od LU.
2 Amber rade kao besne, jedva se cuju, odrzavaju 20-22c u 30m2 kao iz sale, osetno bolje rade i od LU i od Viole.
Treca Amber jos nije ni ukljucena u struju, ne znam ni da li je ispravna :D
Tako je i frizider tamo stajao mesec dana neotpakovan, juce upaljen, a za 3. Amber bi trebalo sutra da odnesem produzni :) 4. Amber je kod mene u sobi, zapakovana i dalje :)

Ali, s obzirom da sam u stanu imao 20-35k racune za struju za etazno i u kuci 30-65k, a u kuci bilo hladnjikavo, banja je svakako :)

Trebale bi sada Amber da rade duze bez gasenja(do sada su se palile na po 3, 4 sata dnevno), pa cemo videti za nekih mesec dana situaciju.
a8337e33df75c3cfd96d75f09d411e58.jpg

Jeste drzi 22-23c. Ali kad pogledam ove vase potrosnje...
Klima troši onoliko koliko joj trebe da nadoknadi gubitke u objektu. Već više puta rečeno da ne troši klima nego objekat. A one lovačke priče da troše 200 kilovat časova za januar mesec na grejnje stana od 50 kvadrata okači mačku o rep, to im niko normalan nebi poverovao. Ovo što ti je Jasmin napisao je veoma tačno. Mislim da imaš super klimu, ja bi trčao i u debelo meso sam sebe šutirao kad bih imao takvu, stvarno.
Ne brini klima ti je zmaj :)

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Klima troši onoliko koliko joj trebe da nadoknadi gubitke u objektu. Već više puta rečeno da ne troši klima nego objekat. A one lovačke priče da troše 200 kilovat časova za januar mesec na grejnje stana od 50 kvadrata okači mačku o rep, to im niko normalan nebi poverovao. Ovo što ti je Jasmin napisao je veoma tačno. Mislim da imaš super klimu, ja bi trčao i u debelo meso sam sebe šutirao kad bih imao takvu, stvarno.
Ne brini klima ti je zmaj :)

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока
Nije 200, nego 240 [emoji1], i nije 50km nego 60 [emoji1]

Aha , pa vidim da ih bas slabo komentarises kako ti se ponasaju pa rekoh da pitam da ih nisi vratio mozda. Salim se naravno. Istestiraj ih kad budes mogao , evo ova moja se ne gadi trenutno , radi na 950w konstantno...

S obzirom da bi ti za taj prostor trebale TA oeci od recimo 6kW, tih 1kWh ti je super potrosnja za grejanje.

Drugo, ljudi imaju drugacije situacije, ja zivim u stanu, u svim sobama imam spoljasnji zid, 2 sa balkonskim vratima, moja soba sa 2 spoljasnja zida i 6 prozora, kuhinja 3 prozora, sve to na 3. spratu, na otvorenom skveru, gde siba vetar kao besan. Ja luftiram 3, 4 puta dnevno, imam dosta jak aspirator, drzim otvoren prozor zbog pritiska i otvoren je na kip i do 10 sati dnevno, kuva se 2 puta dnevno sa aspiratorom na 840m3, koji izvlaci topao vazduh odozgo.

Neko ima 2 mala prozorcica po sobi, jaku izolaciju svuda, ususkana lokacija...luftiraju jednom dnevno, mozda ni toliko...pa ne moze da nam bude isto.

Neko jos gore od mene.
Ti si bez izolacije, 1kWh je neverovatan rezultat.

Poslednja izmena:
Napolju kao da je -15 koliko je hladno. I nocria se malo zaletela, sada vec vuce preko 900W trenutne potrosnje.

Tapatalk from Poco loco

Jeste hladno i deluje da je hladnije jer je suv vazduh, vidim da nije iznad 75% sto odgovara klimama, rade defrost retko, to je onaj kontrolni na par sati posto su minusi vec duze vreme ali nema leda na njima. Sve 4 klime na 22c sad, ne cujem ni jednu da zapinje na vecu modulaciju od minimalne od 300W sem posle pomenutog defrosta kad krenu malo jace ali se brzo i spuste na najnizu brzinu.

Jeste puno, ta klima ne bi prošla ni A rejting, al ako je toplo, onda može da prođe

Nije puno, rejting se ne meri po tome koliko struje trosi, jer bi onda Amber u sobi od 3m2 sa furunom u susednoj sobi, imala A++++++++ rejting, kao i svaka druga klima, jer bi trosile 0.05kWh.

Izbacuje mnogo toplote za njenu potrosnju, vise od Fujitsua, zato je i sertifikovana na vecu energetsku klasu.

Potrosila 23kW za 24h sto je 0.9584 kW po satu za 40m2 bez izolacije. Ako je neki prosek 100W energije za m2 sa 5cm izolacije, to jest 4kW na 0c spoljne za 40m2, bez izolacije su potrebe bar 5-6kW toplotne energije da bi se nadomestili gubici. Ispod kilovat po satu je realna potrosnja i nije velika.
Milane napisi koliko je potrosnja juce do danas da vidimo koliko minusi uticu na potrosnju. Ja za dan celo domacinstvo 45kW, klime oko 29kW.

Jel normalno da klima ne izbacuje vodu? Posto je crevo u balonu napolju juce nije bilo ni kapi za ceo dan... Klima montirana pre 3 dana, majstor rekao da mora da se prazni 2 puta dnevno...

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Svaki inverter ima istu toplotu izduva, coil ne može biti topliji od 70c, to je oko 54c vazduha na izlazu.

Ako se ne varam Joza ima tri lm klime u neizolovanih 100kvadrata, mogu da se opkladim da je potrošnja sve tri tu negde kao amber, oko 1kwh/h.

Nije to puno. Da ima bilo koju drugu klimu te snage, trošila bi mu približno isto. Razlike u potrošnji se najviše primete kad je prelazni period, pa kad klima može da modulira i time smanji potrošnju. U njegovom slučaju da ima klimu koja manje troši, verovatno se ne bi ni ogrejao.
Ja sam moju 14LU jutros na - 7 vidio da vuče 1570kWh

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Zadnjih 12 sati kada je temperatura bila od -5 do -7 , Amber je 15kw potrosila. Trenutno radi na 1300w.

Ok ti je potrošnja, bitno da klima može da pokrije gubitke koje imaš.

Svaki inverter ima istu toplotu izduva, coil ne može biti topliji od 70c, to je oko 54c vazduha na izlazu.

Ako se ne varam Joza ima tri lm klime u neizolovanih 100kvadrata, mogu da se opkladim da je potrošnja sve tri tu negde kao amber, oko 1kwh/h.

To je kod mojih u kući. Sada je sigurno veća od 1kW, bilo je 1kW pre nedelju dana, nisam bio kod mojih kako je ušlo u minus. Cenim da je sad bar 1.5kW. Od izolacije samo ploča sa tavanske strane sa 10cm vune, ali su zidovi puna cigla (najhladnija varijanta) i ima baš puno prozora. Stolarija Slovenija Les od pre 35god. Predihtovana, ali stakla su ledena.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Ma moze da pokrije gubitke , imam utisak da moze i 60kvm da greje bez problema i sto se toga tice sam zadovoljan.
Kad sam kupovao mislio sam da ce manje da trosi po onome sto sam procitao kako se druge klime ponasaju, jer vidim i joza i djalf greju duplo vecu kvadraturu sa istom potrosnjom. Ali vi kazete da je to normalna potrosnja...

Jozza ima 10 cm vune na tavanu gde ode i do 50% toplote.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno