Da, a komsija je sada sproveo po zakonu...
Ne znam zasto konstantno spominjete zakon, a niko od nas po zakonu nije, niti bi ugradio klimu?
Svi smo nasim instalacijama prekrsili barem 2 zakona.
Pa eto, taj doktor ti za pregled od maksimum pola sata, na ruke uzme isto koliko i taj serviser, koji ti sat, 2 ugradjuje klimu, a ima i dodatne troskove.
Mi nismo prestali time da se bavimo jer je to nesto komplikovano, vec zato sto se ne isplati. Skupo je imati nekoga ko je strucan za to, a posla ima par meseci, a i to ne mnogo, a ostaje sica po klimi kada se odbiju troskovi.
Biko ovde nece da olati ugradnju klime 500e, a ocekuje uslugu od 500e...pa nece da moze.
Opet, NE POSTOJI SANSA da je serviser sam, bez komsijinog zahteva stavio crevo u oluk.
Evo, i sada je stavio neku improvizaciju, kao u ciganmali, pa vidim da se svi odusevljavate tim genijalnim resenjem, da svi za nasih 20-50 klima po zgradi, sprovedemo creva po fasadi.
I zanimljivo je da je komsija, koji pojma nema o tome i ne razume se ni u sta, isti dan, umesto samo da privremeno izvuce crevo iz oluka i saceka da se resi, otisao i nasao odmah da kupi pravo crevo, produzio i sproveo sa treceg sprata do dole, sa sve vezivanjem i dodavanjem posebne plasticne cevi oko oluka...ajde, mozda sam ja glup, pa ne kapiram nesto.
Evo, po onoj slici je jasno da veze sa prignjecenjem kolima nema, jer od toga ne moze da nastane cep, ali je jasno da je svejedno taj oluk negde zacepljen, da negde ima usko grlo i da to treba resiti, nevezano za klimu i komsiju.
Neko me je pitao za obuku.
Cale svake godine ima 4, 5, 6 klinaca na obuci, na praksi, ali malo njih trazi posao na kraju.
Kod nas je majstor prijavljen na 30k i ima na ruke 65k dinara, ima kuvara i spremaju domaca jela koja svi jedu, sok, kiselu, zimi jako malo da se radi... prilicno solidni uslovi, pa je i dalje tesko naci radnike, a najteze sposobne.
Cale je nekada imao i do 20 jako sposobnih radnika, oni su imali dobre plate, a pored toga ze lesili od ugradjivanja klima, kada se to naplacivalo koliko treba, ali danas tesko, sada ih je ostalo njih trojica tamo, uskoro ce da zatvara i prebaci se samo na gume za frizidere i zamrzivace.
Nema ko da plati kvalitetan rad danas, svi bi da dobiju Mercedesa po ceni Yuga.
Istina, nema narod love, ali se nekada znalo sta dobijas po smesnoj ceni.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk