Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A daj ne zezaj.. pa kakva ti je to konotacija? Znači ti svoju uslugu naplatiš po visokoj ceni i ne postoji garancija na taj rad??????
Ugradiš po tvom mišljenju na odeđenom mestu, ne ispitaš sve pre ugradnje i ne predpostaviš da može doći do problema, čak kažeš da je to obavezno kod ugradnje, desi se problem i ti kažeš da nisi odgovoran zbog štete koju si indirektno napravio svojim ugrađivanjem za koje te je neko platio njihovim novcem?

Neverovatno! Pa nije ni čudo što se raspadamo kao nacija....

Hajde molim te odgovori mi na evo moju situaciju, prošle godine serviser dođe da mi ugradi klimu, prilikom ugradnje ošteti mi mali deo plafona(što je zanemarljivo), ali nakon ugradnje i pri skupljanju alata ispusti burgiju udarne Hilti bušilice koja se pri padu dva puta zabode u NOV parket o napravi rupe od po 1,5 cm širine i dubine plus nakon toga primetim da je napravio riseve po parketu usled povlačenja pakovanja klime po novom parketu.

Molim te reci mi da li smatraš da sam ja kriv za to i da serviser nema nikakve odgovornosti?

Inače ne znam da li je vredno pomena da je čovek zapalio iz stana odmah pod izgovorom ''nije to ništa''
Ako je serviser napravio stetu treba i da je nadoknadi. Ako je steta nastala zbog nesipravnog oluka zali se onome ko je oluk isfusario ili onog ko je oluk ostetio kao sto je slucaj kod tebe.
Serviser koji je ugradjivao klimu ni na koji nacin nije kriv sto je tebi komsija tockom nagazio oluk i zgnjecio ga. Imas problem, deal with it. Ne trazi krivca u pogresnim ljudima. Kada ti klimadzija bide odrzavao oluke moci ces da mu prigovaras.
Realan sam potpuno i stvarno ne znam kako ti ne vidis gde je problem a sve si lepo napisao.

Tapatalk

Mislio sam na kompaaraciju u smislu propusta/odvoda...kad sipaš odrećenu količinu vode u levak on propušta tu vodu određenom brzinom i određenim vremenom ali ako pojačaš količinu vode ona se nakuplja u širem delu pa se na kraju prelije jer postoji određena propusna moć levka pa tako i oluka.Ako je nešto napravljeno da propusti max 300l/min šta se dešava sa 700/min?
Vertikala oluka ce propustati vode onoliko koliko moze da propusti ako je isti precnik odvoda. Visak vode koji vertikala ne moze da primi ce se slivati niz krov i iz punog oluka na vrhu.
Ako je oluk stisnut na dnu kao u vasem slucaju tu je napravljeno usko grlo i smanjen je protok vode. Izmedju vrha oluka i tog uskog grla se stvara veci pritisak i voda mora negde da ode. Ako ne postoji rupa kolicina vode koja udje u vertikalu ce biti ista kolika je i propusna moc u tom uskom grlu. Ako postoji rupa nastaje sistem spojenih sudova i voda kroz odvod klime izlazi iz oluka i ulazi u stambenu jedinicu.
To je stvarno lako resivo pod uslovom da se znalo da je oluk ostecen.
BTW, to crevo klime smanjuje propusnu moc oluka koji je projektovan, zato je i zabranjeno busiti ga ali to je najmanji problem. Realno, kada su onolike kise nema oluka koji mogu primiti toliku vodu.

Tapatalk

Zoxor je napisao kako se to radi, ako se vec radi: Crevo ide od unutrasnje do tacne spoljasnje jedinice, a onda od nje do oluka.
U slucaju da probije, probija na spoljasnju, i sliva se napolje, a ne u stan.

Inace, meni se cini da u Srbiji postoji neki precutni dogovor o toleranciji, gde se najcesce podrazumeva da je majstor samouki budzator koji je silom prilika poceo da radi taj posao, jer nema bolji, tako da ko hoce da bude siguran da ce biti dobro uradjeno, mora sam da uradi domaci.
Ko pusti majstora da radi kako on misli da treba, mjaumjau je jeza u ledja.

Moji roditelji su se pri renoviranju vodili time da nije pristojno nekome visiti nad glavom niti ga uciti kako da radi njegov posao, pa su ovo naucili na tezi nacin, a i ja sa njima (ne mislim na klima-budzatore, nego na majstore generalno)

Ova rasprava na forumu je dosta cudna, jer se sa jedne strane brani ocigledan fuseraj i budzenje, a sa druge napada budzator, iako nije uradjen domaci :)

Mislim, jasno je kao dan da nije normalno napraviti skalameriju koja moze da poplavi stan, ako se zapusi oluk, besmisleno je to uopste i braniti, ali kada bismo izbacili sve samouke budzatore, verovatno bi ugradnja kostala dvostruko vise.

Ne mora da znaci da je budzator.
Ja ako tebi radim struju, necu razmisljati da li je trafo stanica na cosku ulice dobra, jer sam dosao da ti sprovedem kablove i stavim osigurace.

Dakle, da se razumemo, ne postoji mogucnost da je majstor sam resio da sprovodi crevo u oluk, sta god komsija rekao, jer je to dosta tezi i duzi posao po istoj ceni.
I takodje, ne postoji verovatnoca da ce se ovo desiti sa ispravnim olukom, jer fizika ne funkcionise onako kako je neki Mica zamislja.

Da mu je rekao da treba da stavi posebnu cev i da to kosta 500e, jer mora da zove nekoga ko radi fasade, da montira skele i da montira cev duzinom cele zgrade, sta mislite da bi komsija rekao, vazi?

I da je ovaj rekao da mora da curi komsijama po prozorima kada duva vetar i dole na trotoar po glavama...opet bi rekao vazi?

Dakle, ima operacija od majstora, cale je takodje imao par takvih, ali niko zivi ne bi platio iole pravilnu ugradnju, vec se sve improvizuje.

A tek ako hoces po zakonu, idu na krov, a cenu toga ne smem ni da zamislim, verovatno bi ukupno 100 zgrada u BGu imalo klime.

Mi na zgradi nikada nismo cistili oluke za 30 godina, 8 spratova i nema sta gore da padne u toj kolicini.

Na kucama na svake otprilike 2, 3 godine cistimo oluke, jer tu vec ima sta da upadne.

Cela ova prica da se ceka neko da plati popravku oluka i da se to ostavlja van funkcije zbog toga, umesto da se popravi, pa posle juri/tuzi za lovu, da je limar bas juce dosao i rekao da bi se isto desilo i sa ispravnim olukom, pa tona nekih novih informacija za par sati, mi je smesna, a ako je i istinita, opet greska stanara te zgrade, sto su ostavili prignjecen oluk...dovoljno je da su ga privremeno presekli 10 cm iznad.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Smorili ste sa tim olucima više

Poslato sa WAS-LX1 uz pomoć Tapatoka

Propis kaže da se odvodi iz klima ne postavljaju u oluke, moguće i zbog ovakvih problema i klima-monter bi trebalo to da zna. Primer sa elektičarem ti je neadekvatan, nešto slično bi bilo da vlasnik stana traži da se stavi neadekvatan osigurač u odnosu na položen kabl. Majstor bi opet trebalo da zna da to ne sme da se radi, i uradi instalaciju po pravilima.
E sad bih ja mogao nadugo i naširoko i o propisima i o majstorima, i o svemu, ali nedelja je, dan je divan...

Opet ponavljam, posto znate propise za oluke(ne, nisu zato propisani, nego prosto da se oluci ne bi stetili, da ima vise otvora no sto treba da ima, jer ovo sto se ovde desilo, ne moze da se desi sa ispravnim olukom), onda znate i da isti ti propisi nalazu da niko od nas ne sme da montira klimu kako smo je montirali. Spominjanje jednog propisa, a ignorisanje ostalih koji vam ne odgovaraju je i vise nego smesno.
Jedno je sigurno, majstor sigurno nije samovoljno probusio oluk, kako se ovde tvrdi.
To je mogao samo da predlozi na zahtev vlasnika da se negde sprovede da ne curi na trotoar, a na vlasniku je da zna da ne sme na svojoj zgradi da unistava fasadu instalacijom klime i da ne sme da busi ili kida oluk.

Koliko vas je menjalo prozore na zgradi, pa jel serviser prozora kriv sto vi ne znate da to ne sme ili vas prosto ne zanima sto to ne sme?
Mi smo renovirali stan i tada prosirili kuhinju do kraja terase, uradili fasadu spolja sa fasadnom ciglom, da se ne razlikuje od fasade, 90% ljudi zastaklilo terase, imamo oko 50 klima na zgradi, samo mi imamo 4.
I takvo je 90% zgrada u BG-u.

Instalater je fizikalac, tu je da odradi posao koji mu ti kazes da uradi, a ne da prati zakone o olucima i fasadi zgrade, to nije njegov posao, ti kao vlasnik stana treba da znas da ne smes da menjas nikako izgled i fasadu zgrade samovoljno, da ne smes da busis oluke i da ne smes da sprovedes strujni kabl od bandere kroz prozor.

I sve informacije koje do sada imamo su od komsije kome se izdigao parket usled defektnog oluka...koliko ljudi znas da ce da kazu da su sami krivi, u slucaju da jesu?
Jok, majstor klima uredjaja je kriv, jer mu nije rekao da oluk ima svrhu na zgradi i da ne sluzi za ukras, da treba da funkcionise.
Isto tako treba investitora tuziti, jer nije predvideo da komsija iz susedne zgrade moze da pregazi oluk(kakav je to oluk kada je montiran tako da moze da se pregazi kolima, btw), pa nije montirao pomocne oluke, pa onda u slucaju da se i pomocni pregaze, pomocne za pomocne.
Ako oluci ne funkcionisu kako treba, imace veci problem od izdignutog parketa kada budu morali da rade ceo krov. Kod nas je bilo lose sproveden odliv/nagib sa krova i pre 4 ili 5 godina smo radili krov na zgradi jer je svima u potkrovlju usla voda kroz isti, izdigla parkete, unistila zidove, moralo kompletno renoviranje 4 stana da se uradi, koje su ljudi sami platili nazalost, a krov svi mi.

Valjda je do sada jasno koliko je apsurdno kriviti nekoga za tudje greske ili nepredvidjanje situacija koje su rezultat nefunkcionisanja necega.

Poslednja izmena:
Moze on "da brani koga hoce" ali ti ne mozes da vredjas i ponizavas ljude na forumu ako nisi znao i niko da te opomene za takvo ponasanje. 99% ljudi ti je lepo i kulturno reklo da nisi u pravu i umesto da se zahvalis za misljenje koje si im sam trazio ti se poonasas kao klinac od 5 godina

Послато са Lenovo A7600-F уз помоћ Тапатока

Moze on "da brani koga hoce" ali ti ne mozes da vredjas i ponizavas ljude na forumu ako nisi znao i niko da te opomene za takvo ponasanje. 99% ljudi ti je lepo i kulturno reklo da nisi u pravu i umesto da se zahvalis za misljenje koje si im sam trazio ti se poonasas kao klinac od 5 godina

99% ljudi smatra da serviser nema odgovornost...toliko o zdravom razumu u našoj zemlji a što se tiče vređanja i ponižavanja...pročitaj pomno komentare dotičnog pa onda donesi sud.Moj komentar je reciprocitetan u odnosu na čoveka koji govori da izmišljam.

U svakom slučaju mogli bi da završimo sa ovim, nema svrhe nastavljati....smatrajte šta želite.

Temu pratim od posta broj 1 i pamcenje me jos uvek sluzi tako da nema potrebe da citam 2 puta isto, dobronamerno sam ti skrnuo paznju a ti nastavi kako hoces svako stoji iza onoga sto napise a i misljenje je kao i pedu ima ga svako, samo kazem da ako nisi spreman na tudja onda ne postavljas pitanja na forumu

Sent from my MI 6

Ne znam kakve veze ima moj cale sa ovim...postavljam sliku kako je njegov bivsi serviser ugradio kod mene, nidje veze sa olukom.
Kazem bivsi, jer se vec neko vreme njegov servis ne bavi ugradnjom klima, covek u penziji par godina, smanjio posao na minimum, cisto da ne sedi kod kuce, a bili smo ovlasceni servis za 10ak brendova, vecinom Kinezi, ali i LG i Toshiba.

I da, naravno da postoji verovatnoca da komsija izmislja, a deo gde je sada bio i limar i ako mu se ne placa, jer se ceka komsija iz druge zgrade da plati, koji je dao svoje strucno misljenje kao profesor fizike i vrhunski meteorolog, da bi se to desilo i sa ispravnim olukom, a da je slucajnost sto se desilo samo na tom zapusenom, ne znam ni kako da prokomentarisem.

Sve sto sam napisao, napisao sam logickim razmisljanjem, a ne zato sto moj tata ide i busi oluke.

Na drugoj i trecoj slici vidis 10 godina stare instalacije 2 klime i odaljeno crevo odvoda, da ne bi kapljalo komsijama po prozorima kada duva vetar, sto mislim da retko ko radi radi i razmislja o tome.
Na poslednjoj cea videti Toshiba instalaciju od pre 20 godina.

Tako da ja nemam za sta da branim mog caleta.

1cfccd7c199ab199e28a9b9c96dcf5d4.jpg

4e77b967cd2fd8671f0e802499d476fc.jpg
75e1b3c16a4cda40cca20850a88b2bc7.jpg

2441b61a1e2791860d758e3cc183f2cf.jpg

Poslednja izmena:
Temu pratim od posta broj 1 i pamcenje me jos uvek sluzi tako da nema potrebe da citam 2 puta isto, dobronamerno sam ti skrnuo paznju a ti nastavi kako hoces svako stoji iza onoga sto napise a i misljenje je kao i pedu ima ga svako, samo kazem da ako nisi spreman na tudja onda ne postavljas pitanja na forumu

Sent from my MI 6

Majstore.. ja nikad nisam tražio ničije mišljenje u temi povodom ovoga već sam iskomentarisao post drugog člana koji je napisao šta se njegovom bratu dogodilo.Čovek je pitao da li se još nekom slično dogodilo i ja sam odgovorio da jeste...pri tome napisao sam svoje mišljenje povodom toga i stojim iza toga.

Vas kako kažeš 99% je počelo da palamudi i da daje svoje verzije priče koje nemaju veze sa vezom i pri tome da se MENI obraćate, što nikako nisam tražio. Dakle...ipak pročitaj ponovo.

Ne, ti nisi podelio iskustvo, nego okrivio majstora za nestrucnost, jer je vama zgazen oluk i napunio se vodom, isto kao sto je i njemu zapusen oluk, ali on nije rekao da je majstor rekao da odvod mora u oluk i nije rekao da je serviser kriv za poplavu oluka.
Ista situacija, ali totalno drugacije stvari recene.

To "majstore" i "palamudjenje" koristi kod kuce na forumu nije preporucljivo jer su ovde ljudi sa vise od 5 godina starosti i u velikoj vecini kulturni, od mene toliko posto stvarno nisam spreman da razgovaram na tom nivou. Puno srece sa takvim razmisljanjem i ponasanjem

Ne, ti nisi podelio iskustvo, nego okrivio majstora za nestrucnost, jer je vama zgazen oluk i napunio se vodom, isto kao sto je i njemu zapusen oluk, ali on nije rekao da je majstor rekao da odvod mora u oluk i nije rekao da je serviser kriv za poplavu oluka.
Ista situacija, ali totalno drugacije stvari recene.

Molim te ne konstruisi pricu kako tebi odgovara, konstantno to radis a nemas pojima o situaciji. Oluk nije zgazen vec pritisnut... Imas sliku dole. Ako nista kada je ugradjivana klima majstor je morao da pogleda niz vertikalu i vidi oluk,meni je to mormalno ali tebi nije. Inace da ne bude opet proser... po slici... pomenuti komsija je sam dokupio i spustio crevo dole sa treceg sprata kao sto se vidi. A naravno ujurice firmu za odstetu.... Aj sad da zavrsimo sve ovo... ja svoje misljenje necu promeniti kao ni ti svoje.
69c3a8cb09d355e4411b34728b6eaf4a.jpg

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

To "majstore" i "palamudjenje" koristi kod kuce na forumu nije preporucljivo jer su ovde ljudi sa vise od 5 godina starosti i u velikoj vecini kulturni, od mene toliko posto stvarno nisam spreman da razgovaram na tom nivou. Puno srece sa takvim razmisljanjem i ponasanjem

Samo uživaj...opušteno.

Molim te ne konstruisi pricu kako tebi odgovara, konstantno to radis a nemas pojima o situaciji. Oluk nije zgazen vec pritisnut... Imas sliku dole. Ako nista kada je ugradjivana klima majstor je morao da pogleda niz vertikalu i vidi oluk,meni je to mormalno ali tebi nije. Inace da ne bude opet proser... po slici... pomenuti komsija je sam dokupio i spustio crevo dole sa treceg sprata kao sto se vidi. A naravno ujurice firmu za odstetu.... Aj sad da zavrsimo sve ovo... ja svoje misljenje necu promeniti kao ni ti svoje.
69c3a8cb09d355e4411b34728b6eaf4a.jpg

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Jedna slika vredi više od hiljadu reči.

1. Nama si rekao da je neko kolima oštetio, pregazio oluk. Mi smo te razumeli da je neko gumom prešao preko kraja oluka i bitno ga deformisao. Ovde to nije slučaj, neko je udario u oluk i deformisao ga, ali opet ne verujem da je to tolikih razmera da sprečava odvod vode. Kad je bila upravo ta oluja, ja sam bio ispod jednog trema i voda je iz oluka šibala pola metra od oluka, znači da nije ispravno poređenje sa levkom. Voda reaguje na pritisak, levak je suviše mali a krov je velika površina.
2. Koliko vidim a ne vidim nigde da je monter bušio oluk sa strane na nekom spratu. Na slici vidimo da je crevo od kondenza spušteno do kraja oluka i stavljeno u neku plastičnu cev. Nebi bilo loše da slikaš još jednu fotku na kojoj se može lepo videti kraj te cevi i spoj sa betonom, odnosno gde vodi kraj cevi, gde se odliva voda. Monter čak i da je probušio oluk na samom kraju nije mogao izazvati nikakav problem sa tom akcijom jer je skroz na kraju vertikale a ne na spratu kako smo mi tebe razumeli.
3. Kad se montira kondenz crevo ono ide nadole i nikako mi nije jasno kako je voda mogla od dole uz crevo da uđe u stan!? Pre bih rekao da je voda lila po fasadi a da rupa nije adekvatno zatvorena i nije izvedena pod padajućim uglom. Tek u tom slučaju je voda mogla preko fasade kroz rupu da uge u stan. Ali opet radi se o maloj količini a ne desetinama litara.Mada ne treba isključiti mogućnost da je voda našla put kroz konstrukciju zgrade i kroz zid uge u stan, verovao ili ne ja sam u jednoj firmi gledao kako voda prelivajući knalizaciju u mlazevima kroz betonski zid potapa podrum.

Jedna slika vredi više od hiljadu reči.

1. Nama si rekao da je neko kolima oštetio, pregazio oluk. Mi smo te razumeli da je neko gumom prešao preko kraja oluka i bitno ga deformisao. Ovde to nije slučaj, neko je udario u oluk i deformisao ga, ali opet ne verujem da je to tolikih razmera da sprečava odvod vode. Kad je bila upravo ta oluja, ja sam bio ispod jednog trema i voda je iz oluka šibala pola metra od oluka, znači da nije ispravno poređenje sa levkom. Voda reaguje na pritisak, levak je suviše mali a krov je velika površina.
2. Koliko vidim a ne vidim nigde da je monter bušio oluk sa strane na nekom spratu. Na slici vidimo da je crevo od kondenza spušteno do kraja oluka i stavljeno u neku plastičnu cev. Nebi bilo loše da slikaš još jednu fotku na kojoj se može lepo videti kraj te cevi i spoj sa betonom, odnosno gde vodi kraj cevi, gde se odliva voda. Monter čak i da je probušio oluk na samom kraju nije mogao izazvati nikakav problem sa tom akcijom jer je skroz na kraju vertikale a ne na spratu kako smo mi tebe razumeli.
3. Kad se montira kondenz crevo ono ide nadole i nikako mi nije jasno kako je voda mogla od dole uz crevo da uđe u stan!? Pre bih rekao da je voda lila po fasadi a da rupa nije adekvatno zatvorena i nije izvedena pod padajućim uglom. Tek u tom slučaju je voda mogla preko fasade kroz rupu da uge u stan. Ali opet radi se o maloj količini a ne desetinama litara.Mada ne treba isključiti mogućnost da je voda našla put kroz konstrukciju zgrade i kroz zid uge u stan, verovao ili ne ja sam u jednoj firmi gledao kako voda prelivajući knalizaciju u mlazevima kroz betonski zid potapa podrum.

Ajaoooo pa brate moj evo epiloga ovih koji su konstruisali celu priču pa si potpuno pogrešno razumeo sve....

NISAM JA REKAO DA JE ZGAŽEN OLUK već da je oštećen usled nesavesnog parkiranja i da je NAGNJEČEN( teoriju o gaženju je izneo drugi član koji je konstruisao svoju priču i prebacio da sam ja to rekao)....Levak sam pomenuo kako bi objasnio čoveku koji je tvrdio da nema veze kolika je količina vode u pitanju i da oluk sve jednako propušta. Moj komentar je baš bio takav...prevelika količina vode i prelivanje.

Ne vidiš crevo jer je ono bilo ubušeno u oluk na 3 spratu(stvarno nemam želju da visim po 3 spratu i slikam)...a ovo što vidiš je izvedeno iz iste klime sa 3 sprata od strane pomenutog komšije privremeno kako bi sprečio da se ponovo desi isto.
I mi smo mislili da je spolja voda preko spoljnih cevi ušla ali ne zaista je oluk bio prepunjen i prosto je sve izletelo kroz unutrašnju jedinicu...

Inače oluk ide direktno u odvod za kanalizaciju....prohodan je.

Poslednja izmena:
Pošto je svako od ovih koji smatraju da kad platiš treba da budeš srećan ako ništa majstor ne sj i smatraju da je neko kriv ako za svoje pare plati nešto što nije u domenu njegovog posla, pa očekuje profesionalizam a dobije dunđerstvo i nesposobne muljatore... evo cele priče pa da se ova saga završi, pošto su određeni ljudi na osnovu svog ličnog mišljenja konstruisali priču i proširili neistine.

Dakle u poslednjih 20 dana borimo se sa komšijama(iz susedne zgrade) koje su pri parkiranju oštetile oluke na zgradi...parkiranjem su prignječili oluke.Po prijavi, nadležni su došli i zabeležili problem, rekli ništa ne radite dok komunalna ne uradi svoje, zato oluk nije ni popravljan.Inače to je slučajnost u celoj priči...

Poslednje nedelje pojavilo se loše vreme i prouzrokovalo obilne padavine. Prilikom nevremena oluk se napunio vodom i komšiji na 3 spratu preko izlivnog creva klime ubacio vodu u stan i tom prilikom oštećen je zid i parket.

Monter klime(gde je i kupljena) je prilikom montaže rekao da se standardno radi izvod creva u oluk, što je komšija prihvatio misleći da monter zna šta radi...pri tome monter nije nikako pominjao moguće posledice takve instalacije creva niti je potražio soluciju za crevo, koje je morao da bude svestan i da makar kaže.

Po završetku nevremena isti komšija je pozvao majstora za oluk koji je došao i rekao da oštećenje oluka nije mnogo uticalo na njegov slučaj jer je pala tolika količina kiše da nije bilo šanse da se i ispravni oluci izbore sa vodom i da bi u svakom slučaju došlo do izlivanja vode.A po savetu majstora za oluk kupio je dodatno crevo izvadio crevo iz oluka i spustio ga niz oluk kako bi izbegao ponavljanje problema.

Čeka se epilog sa firmom koja naravno pokušava da izbegne odgovornost kao i svi dunđeri u Srbiji koji naplate usluge a garancije nigde.

Na kraju...nisam tražio ničije mišljenje odavde niti sam hteo da nastavljam priču, samo sam odgovorio na pitanje drugog člana kome se slično desilo i dao sam svoje mišljenje povodom odgovornosti servisa.

Evo primera parkiranja...pošto ima onih koji brane ovakve.

Pogledajte prilog 253546

Završena priča....molim vas.

Poslednja izmena:
Ne postoji čovek koji može da mi dokaže da je moguće začepljenje novog oluka usled obilnih padavina, to jednostavno nije moguće. Nije to kuća pa da ima drveće i da začepi odvod, čak i tada voda nađe svoj put pa makar preliva preko horizontalnih oluka a da začepi vertikalu na novom oluku nije moguće. Pre će biti da je taj vaš majstor za oluke dunđer koji veze nema sa poslom.
Dali ti shvataš da na određenu površinu ide određeni broj vertikala koje odvode vodu, monter klima uređaja je prekršio zakon u to mema sumlje, samo nemoj da ispadne da sve sredite pa da vam se to opet ponovi. A ja garantujem da hoće jer uzrok niste otklonili, sa tim klima nema nikakve veze. Što se mene tiče diskusija je završena, vaša zgrada vaš problem.

Ako smem da pitam, dokle mislite?

99% ljudi uglavnom nisu u pravu kada se slazu za nesto.
99% ljudi u Srbiji smatra da samo policajac moze da ti trazi LK (jer smatra da "samo policija sme da te legitimise" je isto sto i "samo policija sme da ti trazi LK")
99% ljudi u Srbiji veruje u crevca ono sto pise u novinama za raznorazne zakone i stvari. Preko pola stvari u novinama je netacno, a >10% njih je u stvari navod na krsenje zakona cak, koliko su netacni.

Nisam imao zivaca da ispratim celu ovu raspravu, ali mickk je skroz u pravu da serviser mora KOMPLETNO da snosi odgovornost za svoj rad, i to je tako u svakoj normalnoj zemlji, i u njima gubi licencu ili jos gore, ako uradi ovako nesto.
Ako moze doci do vracanja vode kroz oluk, on je minimum duzan da to kaze. Nije kriv sto se zapusi oluk, ali je napravio nesto sto moze napraviti toliki problem, u realnoj situaciji, on (serviser) treba da snosi svu odgovornost. U normalnoj zemlji i snosi.
I kod nas snosi, nego neki smatraju da nije tako, jer u praksi "ne vredi goniti servisera" (tj. niko nece da radi to).

Cak i na ovom, medju najkulturnijim forumima (mada mozda i vise nije tako, odavno ne posecujem druge forume, sem NotebookReview), ljudi (nekada i ja greskom) tvrdimo stvari, kao da su zakon, jer smo negde procitali da je tako.
99% ljudi je reeeetko kada u pravu. Obicno je onaj 1% u pravu.

Odlično si pomenuo civilizovane zemlje, sad ću da ti objasnim kako to izgleda. Klimu kupuješ u firmi koja se bavi klimatizacijom, oni ti ugrađuju klimu. Znači ne biraš samo klimu već kupuješ kompletnu uslugu. Dođe stručno lice vidi objekat, slika i ode. Zatim za nakon nekoliko dana ekipa obično njih dvojca dođu da obave posao. Tebe kao vlasnika niko ne pita ništa osim gde želiš da ti bude unutrašnja jedinica, sve ostalo je njihova stvar. Dali će spoljna jedinica da stji tamo ili vamo , creva da idu okolo naokolo ili de je tabi zgodno tebe niko ne pita.Kad se instalacija završi oni sve lepo počiste i mir, budi 100% siguran da postoje situacije kad firma za klimatizaciju neće da ti ugradi klimu, razloga je mnogo: promena izgleda objekta koja se kosi sa arhitektonskim izgledom objekta, nemogućnost da se ostvari kvalitetna klimatizacija sa modelom klime koji si ti želeo, nemogućnost energetske efikasnosti klima uređaja zbog katastrofalne izolovanosti objekta, nemogućnost da se izvede instalacija a da se bitnije ne naruši estetski izgled objekta odnosno nemogućnost vraćanja objekta u stanje pre instalacije....itd .
Ali da kažemo da si ti sve uslove ispunio i da su ti klimu ugradili. Tvoj domar preuzima brigu o redovnom servisu i ne radi ga on nego je u kontaktu sa firmom koja ti je prodala-ugradila klimu. U slučaju kvara ne zoveš ti majstora nego domar koji se brine o tvojoj kući. Šta ti misliš, da tamo ti sam čačkaš po instalacijama i crevima kako ti hoćeš, kako da ne, creva su ukopana u fasadu.
Kada se desi kvar doge domar i pita šta ne valja sa klimom, ti kažeš šta je problem i on zove koga treba a servis koji ti je klimu ugradio rešava problem. Ako je klima u garanciji ne košta ništa a ako nije onda sve lepo kulturno platiš. Nema akanja po forumu ovaj mastor radi ovako onaj mastor radi onako, svi majstori koji rade za tu firmu u mom slučaju to je bila Tošiba rade isto. Nema da dođe drugar da ti nešto čačka oko klime, ode garancija. Ti jedino što moraš je da čistiš fiter (obično i to radi domar ako je položio neki tamo ispit za održavanje klima uređaja).
A sad ono najžešće CENA, to tamo košta poprilično, to ljudi u našoj Srbiji ne mogu i neće da plate. Niti ima ko da to radi i pruži takvu kompletnu uslugu, možda neki pojedinačni slučaj. Poenta priče je da ti ne ideš u radnju da kupiš klimu nego kupuješ kao što sam napomenuo: uslugu. Ja hoću to i to, oni ti sve izračunaju, predlože modele itd. Majstori su svi prošli obuke kod firmi za klimatizaciju ali veruj mi i tamo se desi neki koji je kukolj. Nisu ni oni imuni na dunđere, nije više tamo samo švajcarac, ima ljudi sa svih strana. Ne kažem da su svi starnci loši a švabe super, daleko od toga. Ali mogu da ti kažem da je super kad ti dođe monter koji u toj firmi radi bar 5 godina. Toliko...
Odo ja na trćanje, pametnije je.

Poslednja izmena:
Meni žao, ali mnogo mi žao što sam ovu "poplavu" pokrenuo... :d

Meni nije, dovelo me da ispitam nekoliko klima i kazem ljudima da izvuku creva iz oluka.

Upravo tako, creva van oluka i nema problema. Ono parkiranje je kriminalno. Sta ljudi rade to je strasno.
Neka ganja dundjere koji su ugradili klimu. Ako su hteli u oluk prvo crevo iz klime u spoljnu na tacnu za zimski kondezat i onda sa lule crevo u oluk.
Xeroj pozdravi caleta, vidi se da covek pedantno radi i ne vodi racuna samo na sebe vec i na okruzenje i druge. Pitaj ga molim te da li je imao problema da nadje mlade koji su voljni da uce? Imam prijatelja koji mi je 2011-te ugradio obe LGC, on je tad ispostovao sve sto ja tada nisam znao, 3 metra instalacije, zasebno izolovane cevi, vakumiranje itd. Pre neki dan bio da mu nesto sredim komp i kaze mi da nema vec duze vreme decu koja hoce da uce. Gine od posla jer radi i belu tehniku i radi Gorenje program.

Po nekima ovde majstor ima pravo da predlaže ili da sprovodi kršenje zakona zato što mu je gazda tako rekao?

Samo u banana državama sa još bananskijim mentalitetom. Ajd recite majstoru da ubije nekog. Što da ne, nije majstorovo da zna zakone i propise, gazda rekao.

Za sve vrste svinjarija mora da se zna odgovornost.

Meni je zaista neverovatno i zastrašujuće da neko može da razmišlja na način da je majstor samo fizikalac koji dođe i ugradi klimu.
Zato sam i više puta na nekoliko mesta i predlagao neophodnost licenciranja ljudi i firmi koje se time bave. Po meni, firma tj ljudi koji se time bave apsolutno moraju da budu upoznati sa svim relevantnim zakonima.

Sa druge strane postavljam pitanje - šta mi dobijamo za tu cenu ugradnje koja se kreće od recimo 6 do 10 i više hiljada?
Radi poređenja pregled lekara specijaliste, načelnika odeljenja za dermatologiju i profesora medicinskog fakulteta sam platio 3600 dinara. Pedijatar kod kog vodim decu a bio je načelnik dečije pedijatrije i jedan od najboljih na ovim prostorima naplaćuje 2800dinara pregled. I onda dođe neki krezubi lik koji uzme keš, transakcija bez ikakvog traga, i još kaže "će-ga protnem tamo uz oluk...tako se radi". Oluk nije dizajniran za to a plus je i svojina svih stanara, vlasnika stanova i niko nema pravo da uzurpira bez saglasnosti. Odvod kondenza je problem svakog ponaosob, znači u kanticu i prazni se povremeno ako nema sistemski rešeno.
Mislim da je krajnje vreme da se uozbiljimo kao društvo jer neki komentari ovde se najblaže rečeno kose sa zdravim razumom da ne idem dalje.

Da, a komsija je sada sproveo po zakonu...

Ne znam zasto konstantno spominjete zakon, a niko od nas po zakonu nije, niti bi ugradio klimu?
Svi smo nasim instalacijama prekrsili barem 2 zakona.

Pa eto, taj doktor ti za pregled od maksimum pola sata, na ruke uzme isto koliko i taj serviser, koji ti sat, 2 ugradjuje klimu, a ima i dodatne troskove.

Mi nismo prestali time da se bavimo jer je to nesto komplikovano, vec zato sto se ne isplati. Skupo je imati nekoga ko je strucan za to, a posla ima par meseci, a i to ne mnogo, a ostaje sica po klimi kada se odbiju troskovi.

Biko ovde nece da olati ugradnju klime 500e, a ocekuje uslugu od 500e...pa nece da moze.

Opet, NE POSTOJI SANSA da je serviser sam, bez komsijinog zahteva stavio crevo u oluk.

Evo, i sada je stavio neku improvizaciju, kao u ciganmali, pa vidim da se svi odusevljavate tim genijalnim resenjem, da svi za nasih 20-50 klima po zgradi, sprovedemo creva po fasadi.

I zanimljivo je da je komsija, koji pojma nema o tome i ne razume se ni u sta, isti dan, umesto samo da privremeno izvuce crevo iz oluka i saceka da se resi, otisao i nasao odmah da kupi pravo crevo, produzio i sproveo sa treceg sprata do dole, sa sve vezivanjem i dodavanjem posebne plasticne cevi oko oluka...ajde, mozda sam ja glup, pa ne kapiram nesto.

Evo, po onoj slici je jasno da veze sa prignjecenjem kolima nema, jer od toga ne moze da nastane cep, ali je jasno da je svejedno taj oluk negde zacepljen, da negde ima usko grlo i da to treba resiti, nevezano za klimu i komsiju.

Neko me je pitao za obuku.
Cale svake godine ima 4, 5, 6 klinaca na obuci, na praksi, ali malo njih trazi posao na kraju.

Kod nas je majstor prijavljen na 30k i ima na ruke 65k dinara, ima kuvara i spremaju domaca jela koja svi jedu, sok, kiselu, zimi jako malo da se radi... prilicno solidni uslovi, pa je i dalje tesko naci radnike, a najteze sposobne.

Cale je nekada imao i do 20 jako sposobnih radnika, oni su imali dobre plate, a pored toga ze lesili od ugradjivanja klima, kada se to naplacivalo koliko treba, ali danas tesko, sada ih je ostalo njih trojica tamo, uskoro ce da zatvara i prebaci se samo na gume za frizidere i zamrzivace.

Nema ko da plati kvalitetan rad danas, svi bi da dobiju Mercedesa po ceni Yuga.
Istina, nema narod love, ali se nekada znalo sta dobijas po smesnoj ceni.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno