Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^slazems e sa mickk-om, serviser mora da ti predskaze da moze od zapusenja oluka da se vrati voda kroz unutrasnju.

Nemojmo mesati ono sta treba sa onime sto se moze dobiti u Srbiji. Jozza, jeste, nazalost si u pravu, moramo u sve da se razumemo ili ode voda i pre nego sto majstori odu. Ali ako ignorisemo sve to i samo cutimo, bice samo jos gore.

Dosta majstora sam izbacio bez da im platim ista, jer ne umeju osnovne stvari da rade. Neki nece ni da prihvate uslove za stelovanje stolarije. Zato dodju oni koji hoce i rade kako treba, i budu dobro placeni.

Ne nego za tvoje pare serviser treba da isfušari i da pri tome bude zaštićen kao beli medved i da ne snosi nikakvu odgovornost u zakonskom garantnom roku....logika do bola.

A onda zamisli 40 creva pored oluka od vasih 40 klima.

Nigde nisam ni rekao da je tvoja klima?

Ako hocemo po pravilima, klima ne sme da se montira na fasadu zgrade, prozori ne smeju da se menjaju, a tek zastakljivanje terasa da ne spominjemo...pa se to sve radi kao da je zakonom dozvoljeno.

Sto se tice odvoda, nije bitno gde je stavljen, ako je krajnja linija u oluku koji se poplavio do vrha, vise spratova iznad

Kod mene su sve klime stavljene da kaplju ispred klime, ne u oluk, ali opet, verovatnoca da je majstor dosao i sam rekao da on mora da sprovede u oluk je jednaka da se ispravan oluk poplavi do 3. , 4. sprata od kisnice sa krova, dakle ravna nuli.
Dosao i rekao da mora daleko komplikovanije i skuplje resenje, sam od sebe, gde on samo gubi, nista ne dobija, jer se to ne naplacuje posebno...da, kako da ne.

Komsija trazio da mu ne kaplje dole, ovaj mu je rekao da to tako moze da se odradi i to je to.

Da hoce zaista po pravilu da odradi, kuvao bi se komsija na promaji, jer te pare sigurno ne vi hteo da da za hladjenje.

Ruke majstora su tu 30, ako je skuplji, 40e.

Ne znam kakav prag bi ti prelazio, niti ko te je zvao, ali i dalje ne vidim zasto konstantno mene spominjes, kao da sam ja majstor.

Za sve koji znaju zakonik tako dobro, neka se jave oni koji bi platili da se klimatizacija odradi po zakonu, da se stavi na krov i sve to interno sprovede, ali pre toga neka par ljudi koji ovde rade takve sisteme za zgrade, kazu koliko to kosta.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Mislim da lose podrazumevas, to sto neko uzima 100e za ruke nije nikakva garancija kvaliteta narocito kod nas, kao sto i ono pravilo sto je skupo to je dobro nije bas uvek tacno. Majstora uvek na jaku preporuku biraj ili moras da mu stojis nad glavom ali onda moras da se razumes u njegov posao da bi znao sta radi posto su danas "svi majstori i svi su vrhunski"

Послато са Lenovo A7600-F уз помоћ Тапатока

Mickk, sto se meni zalis, ja sam na tvojoj strani :D

Koji cirkus pravite sa ovim...ccc

Teško da je serviser sam odlučio da sprovede crevo u oluk, oni da se pitaju najradije bi vam spustili crevo do kraja zgrade jer crevo naplaćuju po metru :)

Po pravilu kondenz bi trebalo da ide u vas stan pa u kanalizaciju ili koficu ili kako vi to već organizujte a ne u oluk zgrade...
Al to nije tako komotno kao u oluk, zar ne :)

Ma najbolje kod komšije u kadu da sprovedu crevo kad već nevalja u zajednički oluk, samo komšija redovno da čisti kedla iz sifona da se vama voda ne vrati :D

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
A onda zamisli 40 creva pored oluka od vasih 40 klima.

Nigde nisam ni rekao da je tvoja klima?

Ako hocemo po pravilima, klima ne sme da se montira na fasadu zgrade, prozori ne smeju da se menjaju, a tek zastakljivanje terasa da ne spominjemo...pa se to sve radi kao da je zakonom dozvoljeno.

Sto se tice odvoda, nije bitno gde je stavljen, ako je krajnja linija u oluku koji se poplavio do vrha, vise spratova iznad

Kod mene su sve klime stavljene da kaplju ispred klime, ne u oluk, ali opet, verovatnoca da je majstor dosao i sam rekao da on mora da sprovede u oluk je jednaka da se ispravan oluk poplavi do 3. , 4. sprata od kisnice sa krova, dakle ravna nuli.
Dosao i rekao da mora daleko komplikovanije i skuplje resenje, sam od sebe, gde on samo gubi, nista ne dobija, jer se to ne naplacuje posebno...da, kako da ne.

Komsija trazio da mu ne kaplje dole, ovaj mu je rekao da to tako moze da se odradi i to je to.

Da hoce zaista po pravilu da odradi, kuvao bi se komsija na promaji, jer te pare sigurno ne vi hteo da da za hladjenje.

Ruke majstora su tu 30, ako je skuplji, 40e.

Ne znam kakav prag bi ti prelazio, niti ko te je zvao, ali i dalje ne vidim zasto konstantno mene spominjes, kao da sam ja majstor.

Za sve koji znaju zakonik tako dobro, neka se jave oni koji bi platili da se klimatizacija odradi po zakonu, da se stavi na krov i sve to interno sprovede, ali pre toga neka par ljudi koji ovde rade takve sisteme za zgrade, kazu koliko to kosta.

Jeste ti si bio prisutan i znaš šta je serviser radio i govorio prilikom ugradnje,a vlasnik stana i onaj koji ga je angažovao i pri tom bio prisutan pri ugradnji nema pojima i nije dobro čuo, ali ti si se stvorio ni od kuda pa čuo sve i sasvim si siguran šta je ravno nuli a šta ne...hehehh molim te ne...

Što se tiče cene ugradnje informiši se bolje...manjkaš u tome.

A pominjem tebe jer si se zakačio za moj post gde sam rekao da smatram da je servis koji je prodao i ugradio klimu odgovoran za nastalu štetu i nikako da se otkačiš već nastavljaš dalje i ako te se ne tiče komentar pošto je on bio odgovor na pitanje člana Zeha.

Sa druge strane tvoja logika govori da je oluk apsolutno propustljiv što je u najmanju ruku smešno...jesi li nekad koristio levak???
..
Izvinjavam se što 'vako upadam, ali konstukcijski vertikala oluka i levak nemaju ama baš nikakve slučnosti.. :)

Izvinjavam se što 'vako upadam, ali konstukcijski vertikala oluka i levak nemaju ama baš nikakve slučnosti.. :)

Mislio sam na kompaaraciju u smislu propusta/odvoda...kad sipaš odrećenu količinu vode u levak on propušta tu vodu određenom brzinom i određenim vremenom ali ako pojačaš količinu vode ona se nakuplja u širem delu pa se na kraju prelije jer postoji određena propusna moć levka pa tako i oluka.Ako je nešto napravljeno da propusti max 300l/min šta se dešava sa 700/min?

Jeste ti si bio prisutan i znaš šta je serviser radio i govorio prilikom ugradnje,a vlasnik stana i onaj koji ga je angažovao i pri tom bio prisutan pri ugradnji nema pojima i nije dobro čuo, ali ti si se stvorio ni od kuda pa čuo sve i sasvim si siguran šta je ravno nuli a šta ne...hehehh molim te ne...

Što se tiče cene ugradnje informiši se bolje...manjkaš u tome.

A pominjem tebe jer si se zakačio za moj post gde sam rekao da smatram da je servis koji je prodao i ugradio klimu odgovoran za nastalu štetu i nikako da se otkačiš već nastavljaš dalje i ako te se ne tiče komentar pošto je on bio odgovor na pitanje člana Zeha.

Kao neko ciji se otac time bavio 30 godina, znam vise od tebe sigurno.
Meterijal ne pada sa neba.
100e i jeste kostalo zato sto nije bila standardna ugradnja, nego je sigurno instalacija presla 3 metra, pa se dodatno naplacuje.
Ruke su tu manji deo cene, ali ti to nikako da skontas, pa moram da ti nacrtam.

10k dinara je kostala ugradnja moje klime, gde sam ja nabavio materijal po dosta nizim cenama i gde mi je majstor bio besplatan.

A ti si bio tu, pa znas da je to sto komsija prica, 100% istina?

Komentar je postavljen na forumu, a ako si hteo samo njemu da se obratis, idi na pm, pa pricaj.

Kakve veze levak ima sa okucima?
Hoces da kazes da je neko dosao i prosuo 10 tona vode u sekundi na krov, pa dobio efekat isti levku?
Mi zivimo u istoj zemlji?
Nikome se to nije desilo, nego vama sa defektnim olukom...to je slucajnost i isto bi se desilo i da je bio ok, jel to hoces da kazes?

^slazems e sa mickk-om, serviser mora da ti predskaze da moze od zapusenja oluka da se vrati voda kroz unutrasnju klimu.

Nemojmo mesati ono sta treba sa onime sto se moze dobiti u Srbiji.

Prvo nije moja klima, samo sam rekao da se to desilo mom komsiji. A opet ponavljam ako radis taj posao obaveza je da znas sta radis i kakve su posledice. Ako platim ono sto ne znam ocekujem da budem edukovan i zasticen garancijom od strane servisa.

Poslato sa RNE-L01 uz pomoć Tapatoka

Serviser je došao da ugradi klimu i to je i uradio, ne znam zašto očekujete od majstora za ugradnju klime da bude građevinac/arhitekta i da zna u kakvom je stanju zgrada i šta može da se desi (može, ali ne mora), to prosto nije njegova stvar i trebalo je jednostavno da odbije da spaja klimu sa olukom, a ne bi me čudilo da bi u tom slučaju bio isprozivan kako nije hteo da spoji. :D Mada što pomenu već neko, klimu niko ne bi ni smeo tako da kači na spoljni zid od zgrade itd.

Ispade da majstor sam odlučuje gde ca da stavi odvod od kondenza... Verovatno je sam odlučio i gde će da je postavi...

Ko veruje u to? :)

Mislio sam na kompaaraciju u smislu propusta/odvoda...kad sipaš odrećenu količinu vode u levak on propušta tu vodu određenom brzinom i određenim vremenom ali ako pojačaš količinu vode ona se nakuplja u širem delu pa se na kraju prelije jer postoji određena propusna moć levka pa tako i oluka.Ako je nešto napravljeno da propusti max 300l/min šta se dešava sa 700/min?

Veruj da je neuporedivo.
Ako je vertikala na vrhu promera f150, pa celom dužinom i na dnu istog promera, koliko uđe toliko će i da izađe... pa bio to oluk, cev, crevo, šta god da je.

Poslednja izmena:
Osim ako u sred tog oluka nije probodena cev na koju se taloži lišće i sl.

Osim ako u sred tog oluka nije probodena cev na koju se taloži lišće i sl.
Ovo sam i pomislio od početka diskusije,još ako to nije jedino crevo u oluku eto savrsenih uslova za zapusenje. Ali odmah komšija kriv jer je parkirao pored oluka.

Gesendet von meinem HUAWEI VNS-L21 mit Tapatalk

Ovo sam i pomislio od početka diskusije,još ako to nije jedino crevo u oluku eto savrsenih uslova za zapusenje. Ali odmah komšija kriv jer je parkirao pored oluka.

Gesendet von meinem HUAWEI VNS-L21 mit Tapatalk

Uhvatili ste se oluka...a beli medvedi haraju!

Još jednom da ponovim pa da završimo ovu agoniju teranja inata.

Oluk je apsolutno prohodan, nema lišća i ostalih trica, jedno jedino crevo odvoda je montirano i to je komšijino_Oluci na zgradi su NOVI kao i sama zgrada i redovno su servisirani, čisti se i odvod redovno. Kao mogući problem naveo sam komšije koje su kolima oštetile oluk u prizemlju zgrade.U razgovoru sa limarom koji treba da popravi oluk kada ljudi koji su oštetili isti uplate novac za popravku rečeno mi je da je pala tolika količina kiše da i da je bio komplet prohodan oluk ne bi mogao da primi toliku vodu i sigurno bi prelivao.

Neverovatno, samo neke teorije zavere...zar ništa kod nas ne može da bude kako jeste??? Jedan deo vas palamudi u prazno i pametuje a kad bi se vama to desilo odlepili biste. Prosto serviser je pri ugradnji birao kako će odraditi crevo, (komšija nije serviser jer da jeste ne bi davao tolike pare na ugradnju nego bi sam to uradio) a pošto se klima nalazi pored oluka,serviser je izabrao oluk kao rešenje i rekao da tako treba a da nije ni pomislio šta može da se desi...pa makar da je rekao ''e povedite računa kad su velike padavine'' (hajde da odgovorim na dužinu instalacije...okooo 2m ukupno).
Pokazalo se kao greška i to je to. Lično smatram da je odgovornost na servisu i tačka, ostali koji smatraju drugačije nemam ništa protiv ali baljezganje ''znam ja'' je suvišno. Za svoje pare hoću da se odradi kako treba u suprotnom zna se...

Završavam sa diskusijom...

Verovatno je serviser sam odabrao i gde će klimu da postavi... A u struju je uzeo iz zadnje sobe.

Gazda se ni u to ne razume i ne zanima ga... Njegovo je samo da plati ;)

Odvod ne sme u oluk, tacka. Niti je po pravilu niti po zakonu. Treba da cima servis koji je ugradio i da se ganja sa njim. Argumente ima.
U stambenim i poslovnim zgradama se rade centralni sistemi na krovu. To je pravilno.

Verovatno je serviser sam odabrao i gde će klimu da postavi... A u struju je uzeo iz zadnje sobe.

Gazda se ni u to ne razume i ne zanima ga... Njegovo je samo da plati ;)

A reci mi da li pored debelog plaćanja mora da se razume, nije mi jasan taj deo? Ja znam da moj posao radim JA profesionalno i kvalitetno a ne osoba koja dolazi i plaća moje usluge... ako gradiš kuću unajmiš arhitektu da uradi nacrt i td...ne uzmeš ti da škrabaš po papiru. Nikako mi nije jasna ta logika...šta i ako platim ima pravo da me *****ava i još uzme moje pare. Jesi li ti normalan???

Ja ne znam samo dal si ti normalan???
Unajmio je majstora za montažu, trebao je da angažuje stručnu firmu da mu urade projekat za klimatizaciju, oni mu sigurno ne bi projektom izveli kondenz u oluk.

Da je on rekao stavite mi crevo u cipelu, oni bi mu tamo stavili.

Ja ne znam samo dal si ti normalan???
Unajmio je majstora za montažu, trebao je da angažuje stručnu firmu da mu urade projekat za klimatizaciju, oni mu sigurno ne bi projektom izveli kondenz u oluk.

Da je on rekao stavite mi crevo u cipelu, oni bi mu tamo stavili.

Aj ne banalizuj...čovek je kupio klimu u firmi koja se bavi prodajom i ugradnjom grejnih i rashladnih sistema i oni su mu istu ugradili.Dakle nije ''majstor'' već firma sa primarnom delatnošću... i baš si ti sa klimom od 70+k radio projekat za postavljanje jedne split klime, ne trabunjaj.

I zašto osoba koja unajmi nekog da uradi posao koji nije u domenu platioca mora da zna gde ide recimo to crevo? Neverovatno...

I nije poenta da se kaže gde i šta ide već da taj ''stručnjak'' kojeg si platio maksimalno uradi posao u svim aspektima a ne da izigrava idijota.

Poslednja izmena:
U pitanju je nestručna, i nepropisna montaža. Ako mu je uradila firma ili preduzetnik, i ako ima račun nek' proveri mogućnost za tužbu za nastalu štetu. Vlasnik stana ne treba da se zamajava propisima i detaljima, onaj ko radi posao bi trebalo da zna šta da radi.

Kod nas majstori elektricari frigomehanicari automehanicari itd mozda osim majstora koji rade gasne instalacije mogu da rade bez ikakvog dokaza o svojoj strucnosti.
Nadam se da ce to da se promeni u bliskoj buducnosti i da ce kvalitet usluga porasti naravno i cena [emoji16]

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Kad se omasovila ugradnja klima uredjaja u jednom trenutku je bilo raceno da niej dozvoljeno da kaplje na ulicu, prolaz, odnik, gde god vec mora biti sprovedena negde. Ljudima bio najblizi i najlaksi oluk i ubacili. Inace "parvilno" postavljanje odvodnog creva podrazumeva prosecanje oluka i montazu "specijalne" pipe (lule) na koju se udene crevo i ta pipa i ne ulazivise od 1-2mm u oluk, taman koliko je upertlan lim debeo...

Nego recite vi meno od kad je to obavezno (i da lije obavezno zaista i kojim propisom) da se odvod kondeza odrai u svome stanu?

Drugo mene nesto jos zanima, kada se klima (ili klime) stave na krov (ravni, "pod sunce") ili ako moze pod krov kosi na tavanu (ako to moze iz raznih razloga) kako se onda sprovodi odvod kondenza, on ne moze uvis do spoljnje jedinice, on moze jedino u stan, u neku cev (od sudopera nekako) ili kroz zid pa napolje? Jesam ja to dobro zamislio?

@mickk Jesi ga vala preterao, ti ko da zivis u svetu fantazije ili zamisljas da zivis u savrsenom svetu, a vi prvi niste popravili taj oluk i otvorili ga da moze oticati voda nesmetano... mada vise i nije vazno.

Poslednja izmena:
I zašto osoba koja unajmi nekog da uradi posao koji nije u domenu platioca mora da zna gde ide recimo to crevo? Neverovatno...

I nije poenta da se kaže gde i šta ide već da taj ''stručnjak'' kojeg si platio maksimalno uradi posao u svim aspektima a ne da izigrava idijota.
Firma sa delatnošću servis i montaža a ne za projektovanje..
Zapravo da li je platio projekat kada se pozivas na to?

Naravno da je susteraj da se crevo postavi u oluk kao što je susteraj postaviti je na fasadi zgrade...

Ali praviti se lud i reći ne znam ja se ne razumem bas me briga, drugi su krivi je bez veze.

Poslednja izmena:
Pa dobro, sada se i limar javio, rekao da to zapravo nije zbog toga, nego je pazljivom racunicom dosao do zakljucka da bi i u ispravnom oluku prelilo...

Ja sam za menjanje teme, dosta je ovog komsijanja.

Treba uvesti licenciranje kao u svim pristojnim zemljama i ne samo za ugradnju klima.
Čačkanje po olucima je zadiranje u privatnu svojinu i niko ne bi smeo da se samoinicijativno nakači na oluk. Oluk za to ne služi. Video sam na jednom mestu da je pored oluka postavljeno crevo tj plastiična cev malo šira u koje onda na svakom spratu ulaze bočna kondenz creva.
Ali kod nas nema ni znanja ni kulture ni reda i to se vidi na svakom koraku pa i ovde. I lepo je što se neki dugo bave nečim ali uvek podsetim da kvantitet ne daje kvalitet po automatizmu tj nema kauzaliteta. Video sam majstore koji rade 10 15 godina a veze nemaju i to prolazi. Ne znaju ništa, lupetaju kad progovre, ne znam da li osnovnu imaju, nikad ni jedna obuka, kurs, sertifikat, licenca...ništa. Kao sve sami naučili. To znači trial&error a to opet znači da su prvegeneracije dobile neviđen falš obzirm da i dalje fušerišu...

@Broz: znaš li gde dalje ide voda iz te posebne cevi? Verovatno opet u oluk?
Pozdrav

Na limanu 4 na jednoj zgradi je tako uradjeno i baš mi se svidja. Svima lepo klime na istom mestu.
Cev ide napolje pored oluka...

Sent from my HUAWEI MT7-L09 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno