Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
LU gasi turbinu, eto pisao sam u postu na prethodnoj strani...:)

U uputstvu za LU nisam uspeo da pronadjem to za susenje posle hladjenja, mozda sam i prevideo, mada svakako ne skodi prebaciti posle na Fan mod...

Poslednja izmena:
Vivax 9ka od 150e od pre 10 godina, izduvava posle gasenja, LU ne izduvava, samo se ugasi.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

I Galantz od pre 10god izduvava nakon hlađenja, da osuši turbinu.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

@nexteen
Što se hodnika i rasporeda tiče, ovakav je položaj

Pogledajte prilog 252556

Pogledajte prilog 252557

Pogledajte prilog 252558

Klima je postavljena između dva sprata, greje komplet hodnik na oba sprata, 3 sobe i perionicu (po potrebi) na donjem, kao i mali wc na gornjem spratu.

Što se klasificiranja tiče, ja samo pišem kako stoje stvari. Vrhunske klime su Panasonic Heatcharge, Mitsubishi Kaiteki, Toshiba Daiseikai 9, Fujitsu LZ npr.

Ovako Panasonic deli svoje klime:
Pogledajte prilog 252559

Fujitsu LU je u klasi sa CZ i to je to. LM, LCC (ili kako već) su ulazni, osnovni modeli.

Imam jedan problem sa klimom (HITEMA 12) Naime, u zadnje vreme neće da se pali hladjenje odmah kad je upalim, nije do vremena čekanja da se nešto zagreje jer sam je ostavljao i po sat vremena i ne upali se, nego moram sto puta da akam daljinski, da menjam modove, grejanje hladjenje, jačinu, pa čak i da je palim i gasim 5-6 puta da bi konačno počela da radi, šta može da bude?

Susenje je obavezno posle hladjenja, to pise i u uputstvu. Stariji modeli tipa LGC i Nocria imaju funkciju Coil Dry kojim grejanjem izmenjivaca suse i sprecavaju nastanak budji.
Meni je LU model kod supruge u lokalu i nisam je pratio bas skoro kako radi dok hladi ali mislim da ne gasi turbinu dok hladi, fix speed, eco off.
Da li Nocria duva dok radi Coil Dry?
Sta je LGC?

Okreće turbina na lu mnogo duže, samo što se ne oseća i nečuje, moraš da upališ lampu kroz krilca da vidiš da okreće
Japanac je to osmislio, nema potrebe za brigom [emoji38]
Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Slabo je to osmislio , bar po meni , ako vec hoce da slovi za naprednijeg u klasi to treba da bude maksimalno reseno a po meni nije .

LGC ti je stari model u Fujitsua , klasa danasnje LU ..

mitre

Kod vas se LM vodi kao ulazni model , imate dva ulazna modela ?
Vidis i sam da se kod nas to ne vodi tako .. Inace gajba je extra i hodnik prostran pa je tako i moguce iz hodnika sve pokriti , u 90% slucaja hodnik je mnogo manji , bar kod nas .

Znači kad isključim klimu, ona po vama treba da drnda još 5 minuta na fan?

Okreće turbina na lu mnogo duže, samo što se ne oseća i nečuje, moraš da upališ lampu kroz krilca da vidiš da okreće
Japanac je to osmislio, nema potrebe za brigom [emoji38]
Ja nisam do sada video nijednu klimu, a najvise sa Fujitsu i Micom imam iskustva, da iskljucuje duvanje skroz, kada prestane da hladi ili je ugasim.
A po meni je to LOSE.

Kad iskljucim klimu ja bih voleo da ona radi i 20 min ako treba , potrosnja nikakva ali me ne jbe da svaki put prebacujem na fan da mi ne bi smredela klima .

Problem je sto one smrde tih 20 minuta :(
Meni to ozbiljno smeta, dok sushe.

Zato se ponadam da neka ne duva, vec da samo greje saće, ili duva unutra.

Kad iskljucim klimu ja bih voleo da ona radi i 20 min ako treba , potrosnja nikakva ali me ne jbe da svaki put prebacujem na fan da mi ne bi smredela klima .
To je za mene i verovatno 90% normalnih korisnika teška glupost i to sušenje ništa ne postiže, i da, samo smrdi. Igrom slučaja imam TP kondenzacionu sušaru koja ima isto takav problem, nakuplja prašinu na kondenzator i pokušavao sam da je ostavim otvorenu da se suši i sve se svodilo na to da je sve više smrdela, i još više stvarala skorelu prljavštinu.
Kako se može ublažiti situacija je da se ne pali i gasi klima često i kad se opere dobro izmenjivač, da se dobro i osuši.
Ja u sušaru sada svake sedmice ubacim malo varikine u proces samočišćenja a kod klima je odlićan onaj veliki sprej koji čisti sa jakim pritiskom. To koriatim u lokalu i jako je jednostavno i zahvalno nikad je nisam servisirao a izmenjivači su fabričke boje i ne smrdi.
Provalio sam da varikina najbolje razlaže i dezinfikuje prljavštinu koji proizvodi vlaga i sitna prašina, ali se NEBI usudio da koristim za klimu, sa sušarom sam rizikovao i ništa ne smeta ali da ponovim, ne preporučujem.

Zimi rade klime dosta, primetio sam sitnu prašinu na izmenjivaču, nisam čistio sem filtera i sad posle tri dana hlađenja izgleda katastrofa prljavo, moraću od sada da pre sezone hlađenja isprskam sprej, i turbina je prljava

Poslednja izmena:
Kako se može ublažiti situacija je da se ne pali i gasi klima često i kad se opere dobro izmenjivač, da se dobro i osuši.

Pa OK , koju opciju imam , kako si mislio da se klima ne pali i ne gasi cesto , kako ja na to mogu uticati , jedino da spustim toliko temp da mi bude hladno i da klima hladi vise nego sto mi treba . Klima je pre mesec dana kompletno rasturena , oprana , sastavljena , dezinfikovana , zatim ukljucena a grejanje da je dobro osusi . Ovako je od pocetka kod mene , jedino da prskam koje kakvim sprejevima i to ume da pomogne , no koliko je to dobro za klimu . I tacno je , i pored susennja mi se oseti klima , samo sto na taj nacin smanjujem smrad koliko toliko tj brze se usmrdi bez toga .

Kod mene je problem taj sto mi je potrebno jako malo hladjenja a opet potrebno je , tako je i sa grejanjem , na hladjenju izmenjivac nije toliko hladan i vise se stvaraju zgadije , kod grejanja reko radi desforste a i tada nema mnogo kondenza pa mi se zbog male kolicine zacepio odvod prosle sezone . Tako je kako je , ne mogu na sve to uticati , a fix klima mi je radila uvvek na max i tek posle 7g je pocela da se oseca , sredio je i evo i dan danas se ne oseca ali je izmenjvac uvek na max i verovatno to ima veze ne vidim sta bi drugo bilo .

Nemam iskustva, ali mi se cini da neka sredstva za čišćenje ostanu lepljiva posle čišćenja i sušenja i da mnogo više nakupljaju prašinu nego što bi trebalo. Konkretno mislim na Axel
Nisam čistio klimu ali filter od respiratora jesam i kad prođem rukom...nije to isti osećaj aluminijuma
Možda ima veze i što je veliki deo izmenjivača sa prednje strane i kondenz ne može da se sliva niz izmenjivač i da ga spira već samo kupi prašinu. Pipnuo sam prstom, mastan je taj predni deo izmenjivača

Poslednja izmena:
Ako se kuva ili pusi zato je masno. Ja sam dve LGC i LU prosle godine prao detaljno Axel Sgrasso-m, isprao toplom vodom i nista nije ostalo niti se lepi.
Sto se tice smrada morate cesce dezinfekciono sredstvo da koristite, bar jednom mesecno u sezoni hladjenja. Ja sam juce isprskao Coil Disifektant, ostavio 10-15 minuta onda ukljucio hladjenje na Quiet brzinu najnize i isprskao da uvuce lepo u sebe. Nema nikakvog mirisa posle na susenju.

Postovani,

Da li neko moye da mi da savet u vezi kupovine klima uredjaja. Stan je sredjen kompletno i stavljena nova stolarija sa roletnama. Dobra je izolacija. Kvadratura 40ak kvadrata i hteo bih da sluzi prvenstveno za rashladjivanje prostora od 25 kvadrata. Dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom. Koju bi ste mi klimu inverter preporucili do cene od 50000. Da li to zadovoljava 9ka ili 12ica? I koje je vase misljenje? Ja sam citao desetine stranica unazad,ali bih voleo da mi neko pomogne u odabiru. Prvenstveno hladjenje.

Hvala unapred na svemu

Šta mislite da je bolja kupovina:
Fujitsu 12LLCE ili
Daikin FTXB 35C?

Razlika u ceni je zanemarljiva, a Daikin je A+/A+ klasa (dok je 12LL A/A). Primarno za grejanje, naravno.

Trebalo bi ovih dana da poručim i ugradim barem jednu.

@ M1cko1

Midea mission i gree lomo se odlicno uklapaju u taj budzet.

Koliko bi otprilike trebao da kosta godisnji servis Midea klima (od 9k i 12k BTU)? Treba da servisiram mojih par komada, a vidim da se spominju cene od 1500 din pa do 4000 din, pa ne znam na sta da racunam.

Moze li neko da mi preporuci pouzdan servis? Ima ih gomila na netu, al ne vidim ko su ozbiljni a ko dundjeri...

pozdrav ljudi hocu da ugradim klimu(ili 2 klime)za stan od 90 kvadrata pa me zanima sta mi preporucujete jednu 18-icu ili dve 12-ic ili dve 9-ke,marka ma nije nesto preterano bitna(mada znacilo bi mi da mi kazete sta da izbegavam i sta se kvari,jer se ne razumem bas najbolje),grejanje ne koristim(tj nece mi trebati) pa bi mi dobrodosao neki savet.

Hvala

Fujitsu 12LLCE ili
Daikin FTXB 35C?

Razlika u ceni je zanemarljiva, a Daikin je A+/A+ klasa (dok je 12LL A/A). Primarno za grejanje, naravno.

Ja bih Daikin. Oba su ulazni modeli, samo kod Daikina mi se više sviđa spoljna jedinica. Fujitsu se više forsira kad je hladno pa na grejanju daje više snage. Pogledaj Eurovent

Bergen klima uređaj Pine Profi Inverter BER12QC LCLH-G17WiFi

Da li ova klima moze da parira Midei Missikn i Gree Lomo?

Postovani,

Da li neko moye da mi da savet u vezi kupovine klima uredjaja. Stan je sredjen kompletno i stavljena nova stolarija sa roletnama. Dobra je izolacija. Kvadratura 40ak kvadrata i hteo bih da sluzi prvenstveno za rashladjivanje prostora od 25 kvadrata. Dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom. Koju bi ste mi klimu inverter preporucili do cene od 50000. Da li to zadovoljava 9ka ili 12ica? I koje je vase misljenje? Ja sam citao desetine stranica unazad,ali bih voleo da mi neko pomogne u odabiru. Prvenstveno hladjenje.

Hvala unapred na svemu

Ako imaš centralno ne treba ti inverter. Ako nemaš pa će da greje 24/7 zimi po protokolu za inverter onda preporučujem pomenutog Daikina ili Gree Lomo.

Fujitsu 12LLCE ili
Daikin FTXB 35C?

Daikin.

Koliko bi otprilike trebao da kosta godisnji servis Midea klima (od 9k i 12k BTU)? Treba da servisiram mojih par komada, a vidim da se spominju cene od 1500 din pa do 4000 din, pa ne znam na sta da racunam.

Moze li neko da mi preporuci pouzdan servis? Ima ih gomila na netu, al ne vidim ko su ozbiljni a ko dundjeri...

Dobro pitanje. Ima krajnje neozbiljnih likova. Pozovo nekoliko i pitaj tačno specifikaciju tj šta tačno rade. Meni je kao po preporuci pre 2 godine bio neki lik, veze nema sa mozgom. Prsnuo malo i to je to za 20e ali ja sam kriv jer sam se opustio jer je preporuka.

Za 12kvm 9-ka je prejaka. Ne znam za prozorske, ali kontam da su bučne jer je sve u jednoj kutiji. Ako ćeš klasičnu split klimu onda 7-ca.

Hvala vam na odgovoru. Vrv cu Bergen da pazarim.

Da li je po vasem misljenju ova Bergen bolja od Lomoa i Daikina?
Bergen klima uređaj Pine Profi Inverter BER12QC LCLH-G17WiFi... Klima mi je prvenstveno potrebna za hladjenje. Greje se stan na Ta pec i norveski radijator u spavacoj sobi. Hvala unapred!

Poslednja izmena od urednika:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno