Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja imam 12 LU u lokalu i grejala je cele prosle zime bez problema, a zima je bila jaka i duga. Isti kompresor koji ona ima ide u LGC kojih imam dva komada kuci, one su grejale i ispod -20c koliko je bilo 2012-te. Tako da ne brini, jedino eventualno dodas neku grejalicu ako ne moze da postigne zbog izolacije/kvadrature.

serijesync/djaf

Hvala na odgovorima...nije velika prostorija oko 20m2 ali nije izolovana(stara gradnja samo beton) na prolece ide izolacija. Za sada je extre temp 22-23C postize bez muke a u stanu toplo :)

serijesync/djaf

Hvala na odgovorima...nije velika prostorija oko 20m2 ali nije izolovana(stara gradnja samo beton) na prolece ide izolacija. Za sada je extre temp 22-23C postize bez muke a u stanu toplo :)

Može 20 kvadrata grijat bez problema.

Jutros sam racunao COP za 12LT, pa me interesuje koju vrijednost uzimate za gustinu vazduha. Na 20°C je oko 1.2kg/m3, dok bi na 50°C trebao biti oko 1.08 (nisam nasao tacan podatak).
12LT jutros dok je zagrijavala trosila 1250W, temp na usisu je 25.7, a izduvavala je 52°C, vent na 2. brzini, mislim da je to 550m3/h. Vani je bilo oko -1°C.
COP po mom proracunu ispada oko 3.5, inace je LT za citav novembar potrosila 318kW, oko 50KM, sto je velika usteda u odnosu na pelet.

eo da se javim da greju gree odlicno ova u prvoj sobi sto nema spoljnu izolaciju za 24h imedju subote i nedelje potrosila 18kw a ova u drugoj sobi na suncanoj strani od 16h od nedelje pa do 8h jutros nije potrosila ni 4kw. obe su podesena na 21c termometar u pedsoblju meri 20-21,5c. ove zime jedna klima ce sama sebe da odplati.

vrlo je moguce da kod mene u sobi pomaze sto imam tv plazmu koja dogreva i komp izduvava topao vazduh kad se igra pubg :)

eo da se javim da greju gree odlicno ova u prvoj sobi sto nema spoljnu izolaciju za 24h imedju subote i nedelje potrosila 18kw a ova u drugoj sobi na suncanoj strani od 16h od nedelje pa do 8h jutros nije potrosila ni 4kw. obe su podesena na 21c termometar u pedsoblju meri 20-21,5c. ove zime jedna klima ce sama sebe da odplati.

Oko 10 i 30h upalio sam je u prostoru koji nema nikakvu izolaciju sem obične fasade ledara je opis kada tu uđeš, namješteno na 27 stepeni upaljena preko mobilne aplikacije, grije klima ko luda.

Ono što je primjetno kod Gree za razliku od Fujitsu je malo veća vanjska jedinica za 12_ke

Gree

596 x 848 x 320mm

Fujitsu

535 x 663 x 293mm

Velicina ne igra neku ulogu, nabitnija stavka je kompresor i velicina izmenjivaca, da li je jednoredni ili dvoredni i na kraj elektronika koja to sve kontrolise.

Pa dimenzije spoljne jedinice su neznatno veće od izmenjivača, a ovde je razlika u veličini celih 40%.

Igra li ulogu kapilara ili EEV?

Da li neko zna detalje o KLIMA GREE VIOLA PROFI GWH12RB?
Koji kompresor ima, koja je kolicina freona, koja je velicina izmenjivaca?
Ima li kapilaru ili EEV?

Pa ja izmerih metrom ali ok, ako tu piše...

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Ima oficijalno uputstvo pa procitajte:
https://mega.nz/#F!glAEjDDb!6C_o1_wAsg43AAA7hvWjfA
Na sajtovima ima gresaka.
za 12LU kaze:
VISINA/ŠIRINA/DUBINA 282/870/185
TEŽINA 9.5 Kg
SPOLJAŠNJA JEDINICA
VISINA/ŠIRINA/DUBINA 540/790/290
TEŽINA 33 Kg
Stavio merac na jednu LGC pre 22h, za to vreme potrosila 8.7kW ili nesto ispod 400W po satu.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Meni je potrosnja zadnja 2 dana bila oko 750W zbog cestih defrosta. Cim prestane led da se formira potrosnja mi je manja za 200W. Danas je mnogo manje vlazno i oseti se tacno u radu klime.

Poslednja izmena:
Izračunao sam ovaj zeleni merač krati za tačno 11%, lu potrošila 205kw za mesec, 24eko preko dana, uveče 25, defrost ide isto i u običnom i eko modu, oko 13-15 min

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Jutros sam racunao COP za 12LT, pa me interesuje koju vrijednost uzimate za gustinu vazduha. Na 20°C je oko 1.2kg/m3, dok bi na 50°C trebao biti oko 1.08 (nisam nasao tacan podatak).
12LT jutros dok je zagrijavala trosila 1250W, temp na usisu je 25.7, a izduvavala je 52°C, vent na 2. brzini, mislim da je to 550m3/h. Vani je bilo oko -1°C.
COP po mom proracunu ispada oko 3.5, inace je LT za citav novembar potrosila 318kW, oko 50KM, sto je velika usteda u odnosu na pelet.

Gustina na 52 °C je 1,09 kg/m[SUP]3[/SUP].
Kao što si i sračunao, COP=3,5.

Pa nisam ništa o tome ni napisao samo primjetih da je vanjska veća :D
To ukazuje da bi izmenjivač mogao biti veći, a da li zaista jeste videćemo kad uporedimo podatke o njihovoj veličini iz Tehničkog priručnika.

izvinjavam se sto sam dosdan :). ako ove klime imaju tu opciju za eko mod da ga upalim?
Neko je ovde pominjao da mu se klima nepoželjno ponaša u Eco modu pri ovolikoj vlažnosti?

Poslednja izmena:
Negde sam pročitao da Fujitsu 12 lu ima jonizator vazduha. Da li neko to može da potvrdi i gde se pali i gasi ako postoji?

Ima filter koji se menja, neki kazu moze da se pere 3 god xD

Plavi ION filter traje 3 godine dok kartonski antibakterijski traje 3 meseca. Ja oba skinuo svuda jer umanjuju efikasnost uredjaja na grejanju a imaju svrhu na hladjenju kada je unutrasnja vlazna.

Negde sam pročitao da Fujitsu 12 lu ima jonizator vazduha. Da li neko to može da potvrdi i gde se pali i gasi ako postoji?

To je tehnologija ugrađena u samu klimu i nema opciju pali/gasi.

Ionizator zraka radi na jednostavan način: dovedeš dovoljno visoki napon (par kV) na šiljak i pustiš električno polje da radi. Za proizvodnju ozona posve je svejedno je li šiljak metalni ili od grafita. Ozon nastaje zbog korona izboja i vrlo je reaktivan. Dospije li u organizam ponaša se ko najgori slobodni radikal što u stvari i je. Neki se ljudi dobro osjećaju ako ima višak negativnih iona, drugi ne. Treba probati pa zaključiti. Glavna mana je da takve naprave ioniziraju i prašinu pa prljaju zidove.

LU model nema jonizator samo kao filter kao sto sam napisao.

Pozdrav svima. Imam jedno pitanjce. U toku je nabavka inverter klime.. konkretno Fujitsu LLCE 12.
Grejace se prostorija od 23-24m².. 2 sobe levo i desno su nebitne.. dovoljno je malo toplote popodne.
Stan je ususkan.. 2 sprata ispod, 2 iznad, izolacija 10cm.

Pitanje glasi: da li vredi dodati 12K din za LM ili cak 22K din zaLU u odnosu na LL?
LL kosta 56, LM 68 a LU pozamasnih 78K din.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno