Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Nexteen daj formulu, znam da imaš ;)

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Kasnije kad sednem za stabilni , malopre je @rovac okacio i neki program za racunanje pa sam nasao kako se zove , nije hteo da podeli s ljudima ali je okacio sliku kako izgleda pa sam na osnovu nje provalio koji je program , a kako kaze do istih podataka se dodje preko one formule ..

Fridgetech AHU Performance Analyser

@rovac

740 * 1,2 = 888
888 * 7 =6216
6216 / 3600 = 1,72 kw toplote
1,72 / 0,35 = 4,93 COP
-------------------------
740 - je brzina izduva * 1.2 - tezina vazduha pri standardnom pritisku i temperaturi = 888
888 * 7 - delta t - razlika na izduvu = 6216
6216 / 3600 sekundi = 1.72 kw je dobijena toplota
1.72 kw/ 0.35kw = 4.93 COP

Sve sto ti treba je:

-delta T (razlika temperatura na usisu i na izduvu unutrasnje jedinice)
-merac potrosnje struje ( ako imas)
-tezina vazduha pri standardnom pritisku i temperaturi iznosi oko 1,2 http://hr.wikipedia.org/wiki/Gustoća_zraka
-kolicina vazduha (m3/h) koliko klima duva,to nadjes u specifikaciji klime.

Jednacina bi bila :

kolicina vazduha x 1,2 x delta t i podeljeno na 3600 sekundi = kw toplote koju izbacuje klima tada.To delis sa potrosnjom struje dobijes COP u svojoj kuci :).

Ovo je odokativna metoda , za maximalnu tacnost ti trebaju jako precizni uredjaji , ali za otprilike je dovoljno ..

1,2 kg je tezina jednog kubnog metra vazduha tacnije 1,29 na 20 stepeni celzijusa i 96 kPa atmosferskog pritiska.

za izolacione perverzije i razna agregatna stanja treba gomila keša :D

Bolja jeste, samo oba sračunata COP-a su veća nego realno. Neki od ulaznih podataka je omašen. Da je ovo tačno, Suzumi+ bi bio daleko efikasniji uređaj od Daiseikai.

Naravno ja se samo malo salim.
Na +8 min kapacitet oko 1 kW sa COP oko 4.8 tako da preko 5 je ipak previse.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Sve je kako sam opisao u slikama, količina izduva na unutarnjim je razlika u 1 m3/h Toshiba na max na grijanju daje 571 m3/h a Hitachi na 3 crtice daje 570 m3/h.

Sve je isto mjereno i na jednoj i na drugoj.
Kad malo zahladi oko nule ponovno ću nanovo izmjeriti pa proračunati cop i meni je na Toshibi cop veliki a Hitachi bi trebao biti efikasniji bar na papiru.

Imam 4 thermometra pa ću ih postaviti na jednoj poziciji pa vidjeti dali se slažu na svima iste ili približne temperature.

eo rade ove gree klime lepo greju nego jel treba da instaliram onu aplikaciju ili je daljinac dovoljan za kontrolu, ja sam samo podesio temp i stavio je na auto. video sam da na aplikaciji ima ona ikona $ da se upali eko mod za stednju struje.

Pa moras da probas, vidi u uputstvu sta kaze za Eco mod, kod Fujitsu ogranicava kompresor na 70% i spusta za 1 stepen ispod zadate ali ne uvek. Moras da probas jer svaki objekat i ponasanje klima je drugacije. Koji bese model Gree?

Poslednja izmena:
eo rade ove gree klime lepo greju nego jel treba da instaliram onu aplikaciju ili je daljinac dovoljan za kontrolu, ja sam samo podesio temp i stavio je na auto. video sam da na aplikaciji ima ona ikona $ da se upali eko mod za stednju struje.

Aplikacija ti je potrebna za WIFI ako ćeš je koristit preko mobilnog telefona, kada upališ klimu putem mobilnog daljinski nije u funkciji tj neupotrebljiv je.

Dobar dan svima.
Nov sam na forumu i zahvalan za sve što sam ovde pročitao.
Odustao sam od BG elektrana i "skinuo" kuću sa daljinskog grejanja, te kupio klime za stanove prema Vašim diskusijama i preporukama na osnovu nekoliko ponuda različitih ponuđača.
U nekim prostorijama je ugrađena ASHG09LLCA. Da li može da se progamira da se svakog dana uključuje u isto određeno vreme i isključuje u neko drugo?
Uputstvo mi je nejasno.

To mogu samo bolji modeli (nedeljni ili mesečni tajmer). Sa dnevnim tajmerom jedno ON ili OFF u toku dana samo.

izvinjavam se sto sam dosdan :). ako ove klime imaju tu opciju za eko mod da ga upalim?

Pa probaj, nista ne kosta. Moze da radi manjom snagom ali ravnomernije.

hvala na informacijama

Ja ih samo pustim. Da greju.

Zar to nije naopako ?
Zar ga nebi trebalo koristit na pocetku da spreci zaletanje do maximuma,a posle svejedno radi u minimumu :D
Ili je to nekakav drugaciji eko mod na gree ?

Kakve Gree sad?

imam Nocria i dvije LLCC i jednu Gree koja se pali po potrebi u poslovnom prostoru, dakle pišem o Fujitsu a ne Gree, jednostavno ih pustim sat vremena da griju normalno i onda ih prešaltam u ECO i quiet i tako rade.

Meni to izgleda naopako :D

Ti ju pustis na pocetku da se zaleti na 100% kako je najneekonomicnija.A kad se sama spusti na 15% 30% ti onda ukljucis eko mode da joj neda preko 70% na koji ona svejedno nebi isla jer je ugrejala prostor :D

Bas to. Eco mod ima efekta samo kad je upalis i eventualno ako radi blizu maksimalnih kapaciteta pada ustroji kompresor malo. Jednom kad ti klima zagreje prostor ona svejedno smanji snagu i kompresor radi na ispod 70% snage. Eventualno se posle defrosta nece zaletati kao mazga i to je to.

Tapatalk

ECO i quiet mode radi na minimumu, ali opet svako ima svoj način kako koristi klimu.

Quiet nema puno smisla osim ako nije bas mali prostor kao kod mene (12 i 13m2) jer je razmena vazduha mala pa je tu oko nje toplo a dalje hladnije. Ja ih drzim na Low, LGC tako danas duvaju ceo dan, malo se nesto gasile dok LLCA uglavnom palim ako je hladnije ispod 3c dnevna i nocna. LLCA ume nekad da duva na Quiet a nekad na Low i sve to u jednom ciklusu bez defrosta (nisam ih ni uhvatio do sad da rade defrost ono juce kada je bio minus). LGC radile dva defrosta za dan koliko sam video.

Quiet nema puno smisla osim ako nije bas mali prostor kao kod mene (12 i 13m2) jer je razmena vazduha mala pa je tu oko nje toplo a dalje hladnije. Ja ih drzim na Low, LGC tako danas duvaju ceo dan, malo se nesto gasile dok LLCA uglavnom palim ako je hladnije ispod 3c dnevna i nocna. LLCA ume nekad da duva na Quiet a nekad na Low i sve to u jednom ciklusu bez defrosta (nisam ih ni uhvatio do sad da rade defrost ono juce kada je bio minus). LGC radile dva defrosta za dan koliko sam video.

Tu je negdje oko 14-15 kvadrata soba gdje mi je komp, bude prevruće ako radi na auto fan još širom vrata otvorim doduše danas je teška jugovina a napolju je oko 12 stepeni, kad je vanjska temperatura manja vrata zatvorim.

Ne SCOP nego COP.

Ovde imaš 5,9 kW toplote i COP=5,26.

Ovde imaš 5,32 kW toplote i COP=4,0.

cronnin ipak ove testove ne treba uzet revelantne, ja sam jutros kad sam išao na posao postavio 3 thermometra na jednoj poziciji u dnevnom boravku i svaka od ta tri ne pokazuju istu temperaturu razlika je mala od 0.2 do 0.4c e sada neznam ako ta razlika bitno utječe na onaj proračun cop-a što si radio da prikazuje za ovu razliku u thermometrima.

Ali sve je to tu negdje male oscilacije.
Recimo u dnevnom boravku mi prikazuje temperaturu 22.4c, 22.6c i 22.8c od kojih je tu tačan ja nemam pojma dok ovdje prikazuje da je u spavaćoj gdje grije Toshiba 20c tu rijetko oscilira temperatura negdje oko 0.2c.
Ono što meni nije u redu što prikazuje velike razlike u postotku vlage a zašto nemam pojma.

Slikano danas u 15:25h

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno