Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prilikom ugradnje parapetnih jedinica, jel zna neko može li vanjska na zid ili mora da bude na zemlji?
Moze i iznad i ispod samo da se ispostuje max visina i ukupna duzina cevi.
Pod max visinska razlika nema veze da li je un vislja od sp ili obrnuto.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ako sam razumeo zivi u mostaru hercegovina a tu i nema prave zime.Potrosnja koju spominje zvuci puno previse.Defrosti svakih 10 minuta je daleko najgori podatak za koji sam cuo.
Sve mi nesto naopako zvuci.Pa mi na kraju i nije toliko cudno sto je crkla klima.

Mnogi hvale kako ta llc radi solidno za te pare.Greju se i na vecim minusima.
Medjutim njegove oko 0 C defrostiraju svakih 10 min.
Jako konfuzno.

Konfuzno kad ko zna ko je i da li iznosi istinu. Mogu i ja da nadjem spoljnu koja cuci u cose i da kazem da je crkla a radila defroste na 5 minuta.
Sa druge strane ako je istina i klima jeste radila defroste tako cesto, tu nesto nije bilo dobro, ili je ostala bez gasa pa crkao kompresor ili je naprosto los primerak.

Sta ju tu toliko cudno sto je crkla?
Cim je smrdela pre da je drajv otisao.
To je bela tehnika ne pravi se da traje doveka.

Konfuzno kad ko zna ko je i da li iznosi istinu. Mogu i ja da nadjem spoljnu koja cuci u cose i da kazem da je crkla a radila defroste na 5 minuta.
Sa druge strane ako je istina i klima jeste radila defroste tako cesto, tu nesto nije bilo dobro, ili je ostala bez gasa pa crkao kompresor ili je naprosto los primerak.

e jebaji ga sad, kao da klima ne može crknut.

Jel bila u garanciji? Trebao si je držati u EKO modu :)

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Šta joj se desilo?

nemam pojma odnjeli su vanjsku odmah i postavili novu, koliko sam razumio desio se nekakav kratki spoj tj kaže da je klima imala neku fabričku grešku na kompresoru samo znam da je iz nje užasno smrdilo.

Jel bila u garanciji?

Zamjenili su je odmah bez riječi, inače garancija je na 5 godina kod ovog dilera, usput i na unutrašnjoj od iste klime je riknula i ona ploča ko neka matična o tome sam već pisao i to su zamjenuli.

Da tebe ne hEbe struja???

Da tebe ne hEbe struja???

da je to slučaj desilo bi se i sa ostalim uređajima u kući a ne samo sa klimom, kao što sam i napisao pomenuto se nije više ponovilo nakon zamjene vanjske jedinice.

Duk, šališ se? Kako da se otopi kad je gas u cevima na minusu?

Pa sunčano je bilo, ali možda i jeste, a baš sam pratio, nisam primetio

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Al eko mod sigurno smanjuje DF, radi na minimumu koliko god može, malo je više trošila nego uobičajeno iako je temperatura u prostoriji bila stepen manja od zadate, čim sam isključio eko, odma je zaletela da greje dosta jače

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Duk, šališ se? Kako da se otopi kad je gas u cevima na minusu?
Pa okolni vazduh je u plusu, ako ima dovoljno velik izmenjivač i protok vazduha, ne bi trebalo da lede. Moje klime lede tek kad je napolju ispod 2, možda eventualno 3c.

Tnx. Bio sam ubedjen da ne moze ici linearno. Probacu da nadjem negde detaljno objasnjenje kako i zasto.
Pročitaj Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada, tamo možeš naći sve što te interesuje (i više od toga), posebno odeljak 3.4.2 Gubici toplote.

Poslednja izmena:
Cimo posto se sad vise ne gasi a i ne moze jer je hladno, probaj da spustis temp za 1-2c

Evo ja sam ponovno testirao Toshibu i Hitachi pa molim one koji znaju proračunati scop za obije klime pa da postavi ovdje rezultate.
Neznam dali je bitan podatak samo da navedem Toshiba je u neizoliranom dok je Hitachi u izoliranom prostoru mislim da za test nije bitno.

Vanjska temperatura u toku testiranja je +8c a vani vlaga je 93%.

Ovaj senzor temperature je postavljen na unutarnju jedinicu na usis isto i na jednoj i na drugoj klimi.

Podaci za Toshibu Suzumi Plus 10.
Vanjska temperatura +8c vlaga 93%.

Sobna temperatura 20.5c u toku testiranja.
Postavljeno na daljincu na 30c uz protok 571 m3/h zraka unutarnje jedinice.
Na usisu zraka je 24.9c.
Na ispuhu zraka je 59.6c.
Potrošnja iz utičnice je 1.118W.

Podaci za Hitachi 35-RPC
Vanjska temperatura +8c vlaga 93%.

Temperatura u Dnevnom 24.1c u toku testiranja.
Postavljeno na daljincu na 30c uz protok 570 m3/h zraka unutarnje jedinice.
Na usisu zraka je 25.8c.
Na ispuhu zraka je 57.2c.
Potrošnja iz utičnice je 1.308W.

Vaši zaključci, prije par dana sam testirao isto ali nisam ovakav test radio pa nekome možda kao podatak bude koristan.
Žao mi je da vani nije bilo +7c ali šta je tu je kako je.

Tnx. Bio sam ubedjen da ne moze ici linearno. Probacu da nadjem negde detaljno objasnjenje kako i zasto.

Tapatalk
Ide linearno ako su spoljašnja i unutrašnja temp nepromenjene bar dan-dva, što nije slučaj sem u lab uslovima. Pa onda porediš dva slučaja sa različitim temp, ali nakon promene temperatura da sačekaš bar dan da se temp zidova dovede u ravnotežu. Debeli i masivni zidovi prave zadršku, pa ako je par dana bilo toplo, pa naglo zahladi, i zidovi greju.

Evo ja sam ponovno testirao Toshibu i Hitachi pa molim one koji znaju proračunati scop za obije klime pa da postavi ovdje rezultate.
Vanjska temperatura u toku testiranja je +8c a vani vlaga je 93%.
Ne SCOP nego COP.

Podaci za Toshibu Suzumi Plus 10.

Sobna temperatura 20.5c u toku testiranja.
Postavljeno na daljincu na 30c uz protok 571 m3/h zraka unutarnje jedinice.
Na usisu zraka je 24.9c.
Na ispuhu zraka je 59.6c.
Potrošnja iz utičnice je 1.118W.

Ovde imaš 5,9 kW toplote i COP=5,26.

Podaci za Hitachi 35-RPC

Temperatura u Dnevnom 24.1c u toku testiranja.
Postavljeno na daljincu na 30c uz protok 570 m3/h zraka unutarnje jedinice.
Na usisu zraka je 25.8c.
Na ispuhu zraka je 57.2c.
Potrošnja iz utičnice je 1.308W.

Ovde imaš 5,32 kW toplote i COP=4,0.

Nešto mi je velik COP za Tošibu, pogotovo što je potrošnja iznad nominalne.

Ma nemoguce da je Toshiba bolja od Hitachija.

• Like
Reagovanja: M J
Ma nemoguce da je Toshiba bolja od Hitachija.

Bolja jeste, samo oba sračunata COP-a su veća nego realno. Neki od ulaznih podataka je omašen. Da je ovo tačno, Suzumi+ bi bio daleko efikasniji uređaj od Daiseikai.

Poslednja izmena:
Može formula kolega? :)

Moje klime su danas prošle prijemni, prilično stabilnih ~ -5 c ceo dan, potrošnja varirala od 1100-2100 W kad sam pratio, u proseku 1200 W u celom periodu, i 1500 W popodne-večeras, uz solidno provetravanje u kuhinji. Cela kuća fino zagrejana bez bilo kakve potrebe za nekim dodatnim grejanjem.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno