Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pucketa kad klimu koja vuce 1KW ugasite. Tada je normalno da pucketa ali da se ne lazemo, kome je inverter primarno grejanje taj je nece ni gasiti i nema sta vise da pucketa.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Pucketanje moze da se desi posle defrosta jer se tad plastika ohladi ali daleko od toga da smeta.

Imam Fujitsu ASYG 12LUCA, juce je montirana, sve kako ste naveli, odradjen vakum, svaka cev izolovana...
Kao sto rekoh juce kad sam je upalio ona radi stalno nije odmorila ni malo, preko 20 sati radi, ne znam jel to normalno ili nije :D ? Da li moze biti neki problem ako stalno radi bez pauze? Grejem oko 45m2
Ovako su podesavanja na daljinskom
Pogledajte prilog 240385

@sapra uzivaj u klimi i to je to. ostavi da elektonika radi posao. doci ce vreme kada ce ici u defrost. moj daikin ukljucim oktobra i ugasim aprila. gasi se samo kada nestane struja.

I moja 12LT radi već mesec dana bez prestanka. Moraću da je ugasim da operem filtere.
PS: isključi SWING

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Treba tako. Klima spusti snagu na minimum i samo ti odrzava temp. Meni radi na 23c ali i tako mi se gasi povremeno, jos nije dovoljno hladno. Od utorka se nece gasiti kad zaladi ;)

Imam Fujitsu ASYG 12LUCA, juce je montirana, sve kako ste naveli, odradjen vakum, svaka cev izolovana...
Kao sto rekoh juce kad sam je upalio ona radi stalno nije odmorila ni malo, preko 20 sati radi, ne znam jel to normalno ili nije :D ? Da li moze biti neki problem ako stalno radi bez pauze? Grejem oko 45m2
Ovako su podesavanja na daljinskom
Pogledajte prilog 240385
Kad kazes non-stop, duva non-stop ili je ukljucena? 45m2 je veliki prostor, ne znam kakvu bese i da li imas izolaciju? Swing iskljuci, ukljuci Eco mod i stavi na dve crte da moze da duva jace ako je neophodno, ne radi to dobro na Auto. Usmeri krilca gde treba. Zavisno koliko jako duva, ciscenje filtera na 15 do 20 dana.

Jel ti to malo ili mnogo?
Na nocriji mozes namestiti automatski da ocisti filtere, ja stavio na 100h. Oko Nove cu da pogledam kakva je situacija i koliko je prasine skupila.

Moja LU radi savrseno na AUTO izduvu , ako je stravi na 2 brzinu samo ce je ograniciti da nikad ne duva jace od toga ali ce sama smanjiti na 1 ako misli da joj ne treba ni to , po meni AUTO je savrsen pa neka sama bira sta joj treba , sad radi na minimumu a prosle sezone je umela dosta cesto da dogne i na 3 brzinu ili nesto slicno tome .

Izvini, mislio sam na tri crte, zaboravio sam na Quiet brzinu. Nervira me Fujitsu sa tim oznakama, na LU su crtice a na LGC i LLCA lepo pise Quiet, Low, Medium i High brzine. Mislio sam na Medium brzinu jer moje LGC na Auto nikako nece da pojaca na Medium vec koristi Low sto nije dovoljno na minusima. Zato sam i rekao Fix speed na Medium pa ako joj ne treba ona ce da spusti na Low, ali ako treba ici ce na Medium. Nisam se puno igrao sa LU jer mi nije kuci a ja ne radim tamo ali na tri crte sa Economy je radila celu proslu zimu, koja je bila zestoka - nikakav problem.

Meni za sada radi sa prvom brzinom i lepo pegla 22 - 23 stepena. Kad budu pale temperature prebacicu je na automatski rezim i da vidim kako ce biti...

Slobodno ti odmah prebaci na AUTO izduv ona i onako nece duvati jace nego sto joj treba .

Ja sam godinama na jednotarifinom.Brat koji je elektro inzenjer je presao na jednotarifon racunao u oba slucaja i manji su mu racuni na jednotarifnom.

Mene je mrzelo da racunam, sat se stvarno kvario i cale skinuo.Valjda uzimaju neki prosek nisam siguran.A da se bakcemo sa masinom nocu nemamo nameru ionako je
nova mali potrosac, bojler je uvek ukljucen.

Nemoj. Nije pametno.

Gasim ga kada se tusiram.

Nije pametno ni za račun

Jozza, koliko stepeni ti voda u bojleru se spusti do uvece i na koliko grejes tokom noci?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mislite da bi bio manji račun kada bi se bojler palio samo noću ili kada zatreba? Meni stoji na ekonomskom režimu. Prethodni smo palili samo noću, pa se nakupilo kamenca za medalju.

Što se tiče grejanja, stan ima centralno grejanje. Pošto je u pitanju jača kvadratura, račun od infostana je velik. Dok su bili žuti na vlasti, račun nam je bio 3-4 000 manji što je bilo podnošljivo. Sad gledamo da se prebacimo na drugi vid grejanja. Problem je što cevi idu kroz svaku prostoriju od suseda u prizemlju do onih u potkrovlju, pa bi svakako plaćali i dalje jedan deo troškova za grejanje infostanu.

Izbor grejanja ili obračuna troškova grejanja se ogleda u vidu sledećeg:

-kalorimetri, 6 komada, a to je trošak u vidu 300 evra za instalaciju, pa onda slede neke naknade za očitavanje i održavanje,

-klime, zbog rasporeda prostorija trebale bi najmanje 2, a dok još ne pojeftine(ako pojeftine) trenutno je kupovina daleko,

-el. kotao, drugar ima u manjem stanu takav vid grejanja i tople vode, pa kaže da mu je mesečni račun tokom zime negde oko 6-7k. Problem nastaje prilikom spajanja postojećih radijatora na kotao.

Mesečni račun za struju je oko 4000, samo meni i dalje nije jasno otkud toliki iznos. Dva kompa, lap top i tri TV-a koji, naravno, ne rade non-stop, bojler u kupatilu, bojler mali u kuhinji koji se pali s vremena na vreme, tipa svaki drugi-treći dan, friz i usisavač....

Drugar ima slične stvari, samo je kod njega onaj matori šporet sa običnim ringlama za razliku od staklokeramičkog kod mene i njemu je račun za struju oko 2500 kada ne koristi grejanje...

Zavisi ja imam jedan koji je u kupatilu i koji se koristi i za kuhinju ,ako bih ga gasio nikad ne bi imao tople vode,plus kupanje deteta i svaki dan . Razlika u ceni kad se gasi i ne gasi ako ga ne koristite cesto gasite akp je slucaj kao kod mene nema gasenja i usteda je minimalna .

Kako da postavim slike na forum? Htio sam da postavim slike instalacije klima koje sam ugradio prije mjesec dana, cisto da iskusniji kazu svoje misljenje...

Uspio sam da stavim samo dvije, ne znam sta je problem...

Poslednja izmena:
Кликнеш на дугме "пуни едитор", па када ти учита нову страницу видећеш испод поља за унос коментара опције за убацивање слика.

Kako da postavim slike na forum? Htio sam da postavim slike instalacije klima koje sam ugradio prije mjesec dana, cisto da iskusniji kazu svoje misljenje...

Uspio sam da stavim samo dvije, ne znam sta je problem...

Jel to llca, ili general? Nema tu tri metra cevi, ko i kod mene xD

I jos jedno pitanje, jel ti uzeo 2000 rsd sto je spoljna jedinica sa strane il sam samo ja to platio xD xD xD

Poslednja izmena:
LMCA, dva komada sam postavio. Ima 3m, bio sam prisutan dok su mjerili (zidovi su debeli oko 70cm - kamena kuca + stiropor 10cm). Ja sam zadovoljan kako griju samo me nervira sto same biraju kojom ce jacinom da duvaju. Namjestio AUTO ili manualno na nekolike linije ona ce biti pametnija od mene i duvati po svome... ne znam sto su im postavili kao opciju da manualno namjestamo izduv ako u svakom slucaju ona automatski to regulise...

Jozza, koliko stepeni ti voda u bojleru se spusti do uvece i na koliko grejes tokom noci?

Bojler je 150L, ima grejač od 3kW i vrlo brzo ugreje ili dogreje ako treba. Ja ga držim pod naponom od 00-08h i imamo svi tople vode. Retko se desi da mora da dogrevamo. Termostat držim na desno, u horizontalnoj poziciji. Bojler je Elit inox, model Talas. https://goo.gl/DeZkim

Poslednja izmena:
Klima uredjaji - diskusija, pitanja

Hvala jozza, i moj bojler je elitinox prohromski samo od 200 l i el. grejac od 4,5kw i cini mi se da posle 4 godine koriscenja nakupilo se kamenca i da sada sporije greje toplu vodu

Na kojoj temp, ili kojoj poziciji držiš termostat? Mada zavisi i od tvrdoće vode.

Sredio i ja svoju klimu 12LMCE. Primarno je za grejanje, a povrsina 28m2 sa 2.3m visine plafona. Tri zida, plafon i pod solidno izolovani, a zid gde je klima nikako a pri tom je i najveci i spoljni...

Na kraju sam se odlucio da je sam ugradim iako nemam pun kombi skupog alata i obuku u inostranstvu (valjda nece uslediti botovski udar opet). Zvao nekoliko servisa, slao mejlove i cene su razlicite, od 8000din pa do 14 000. Kako nisam imao postenu preporuku batalio sam ih.

Komplet materijal za 3m instalacije me je izasao oko 3500din. Alat sam uglavnom imao kuci sem vakum pumpe, alata za pertlovanje i secenje bakarnih cevi koje sam pozajmio od rodjaka koji se bavi belom tehnikom. Sto se tice montaze prisustvovao sam na dva montiranja klima i tu video sta i kako kao i citajuci po forumima i pregleda youtubea. Naravno, gledao sam da maximalno ispostujem sve savete koje sam nasao po netu.

Eto i par fotografija u prilogu.

Unutrasnja jedinica klime je fino odradjena i lepa je. Spoljna nije preterano velika a ni bucna (ne cuje se unutra, a nemam gumene amortizere). Sto se tice grejanja nisam imao hladnoga vremena da je istestiram ali winter is coming pa ce biti prilike, a radila mi je par sati i duva prilicno toplo, skoro pa vruce.

U sustini za sada prezadovoljan, a ako bih trazio dlaku u jajetu mane bi bile sto nema displej na unutrasnjoj, sto je daljinac preterano velik i to pucketanje koje sada malo iritira.

Skinu lulu, zalediće

@mtopic
Znaci ja cu sada da budem bot ako pitam, a vakumiranje? Svaka cast na hrabrosti, ali dati 70k i onda rizikovati, ja ne razumem.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno