Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa trebalo bi da se smanji broj defrosta sa ECO modom jer se kompresor manje zalece i garant manje ledi , nije to nesto bog zna sta ali posle ovog iskustva sa ECO modom mogu reci da tesko da cu se vracati nazad tj bez njega jer klima definivno mnogo kulturnije radi sa njim .

@mtopic Svaka čast, i sam bih se upustio u istu avanturu, međutim falio mi je alat...

Napravili ste kult oko klima uređaja, ispadne da je za montažu klime potrebno da budeš inženjer. Poslednjih 30 strana ništa korisno nema da se pročita. Prvo forsiranje jednog majstora, pa konstantne prozivke i nipodaštavanje drugih. Šteta, upropastili ste korisnu temu.

Da li neko zna koliko kvalitetno rade ugradnju ovi iz COOLSHOPa sto sad imaju fujitsu klime na snizenju? Da li od njih samo kupiti ili im prepustiti i da ugrade? Hvala

Suzdrzavajte se takvih izjava. Pogotovu se suzdrzavajte preporuke da ljudi sami to rade. Neko ce da zaplace zbog toga na kraju.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Onaj ko je odlucio sam da radi sigurno ga IT forum nece odgovoriti od toga... tako da batalite savetovanja i sl, gusite i to bas...

Neka ugradjuje ko hoce, 100x je receno i preporuceno sta i kako pa ako zezne, njegove pare, njegov problem...

Cackamo mnogo skuplje kompove od invertera pa niko nikom ne drvi cak i ohrabruje a pojma nemamo koliko doticni zna koji sklapa konfu...

Prijatelj ima servis i znam gomilu ljudi koji su sami odradili klime i sve super. Takodje znam "pametne" koji su ih sprzili. A mnogo vise znam slucajeva gde su "servisi" debelo zeznuli pa prijatelj isao za njima da pegla stvari...

Ako mislis da znas, rizikuj i ako zeznes, sam si kriv.
Ako ne znas, onda ne stedi na dobrom servisu i par iljada dinara... kao sto smo vec milion puta ovde rekli...

Bas tako, covek mora sam da proceni sta moze a sta ne.

@salvatorebgd
Ja sam uzeo dve LLCA od njih ali nisu oni ugradjivali vec lokalni majstor.

Kompovi su nesto drugo, sada vise manje svi znaju da sklope konfu. 90% ljudi pita zasto im zimi curi voda iz spoljne. Nije ni ovo nesto za sta trebas biti clan nase. Nemoj samo da se zapate entuzijasti u temi pa da krene s pitanjima gde da se kupe cevi, izolacija itd. Ah da, imali smo i to. Ako to postane praksa ja se odjavljujem momentalno :D

Ontopic/ Krece hladno vreme, za koji dan ce vecina videti na cemu je s potrosnjom.

I ako sam sklopis komfu ne gubis nikakvu garanciju a tu je vec velika razlika , to treba napomenuti ljudima . S jedne strane Duke je u pravu , toliko puta smo o tome pisali pa ko voli nek izvoli a ljudi nek procene sta mogu ili ne mogu i zele ili ne zele garanciju ..

Od 2 do -2 je temperatura najcesceg defrosta, posebno sto je velika vlaga, nemo da brigas,
jel imas lulu - plasticnu cev za izvod kondenza, pogledaj ako si dokon, da li ledi i kako se ponasa, jer i ja je imam, problem je ako je skinem, komsiji ce da kaplje na klimu
A šta ćeš raditi kad ti lula zaledi, pa se stvore naslage leda ispod tvoje klime, sa šiljcima usmerenim ka komšijskoj?

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Sto se tice odvodnje, to cu jos vidjeti sta mi je najjednostavnije, crijevo, direktno da kapa ili neka veca posuda ispod.

Negdje sam citao da kad se iskljuci ECO, defrost krace traje, mada nisam siguran za koji model.
Ja davno napisao, baš za LT. Ali više nisam siguran da je tako, odavno ne visim na prozoru da gledam u klimu kako odleđuje. Ostalo mi je u malom mozgu da ređe ide u defrost u EKO modu, pa otapanje duže traje. Ali to je ostalo nedokazano, jer sam u jednom trenutku sagledao sebe iz trećeg lica kako visim na prozoru i čkiljim jer mi sneg bije u oči, i rekao sebi "Budalo, zatvaraj taj prozor i ostavi klimu da radi, unutra je toplo."

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Da li neko zna koliko kvalitetno rade ugradnju ovi iz COOLSHOPa sto sad imaju fujitsu klime na snizenju? Da li od njih samo kupiti ili im prepustiti i da ugrade? Hvala

Evo da kazem moje iskustvo sa gore pomenutim.
Naime pre dve godine sam uzeo kod njih fujitsu klimu i pao dogovor uz preporuku prodavca da njihovi najbolji majstori ugrade.
Nista lepo ne mogu da kazem za njih, jer da nisam bio tu svo vreme, nista ne bi bilo ispostovano, osim duzine instalacije jer svakako je trebalo 5m zbog razmaka izmedju spoljne i unutrasnje.
Jedino sto bih pohvalio je da su svaku moju zamerku prihvatali bez nekog veceg pametovanja i negodovanja i na kraju ipak uradili sve po pravilima.
Da jos napomenem da nisu imali cak ni bandaz traku pa sam morao da odem da dokupim da bi cevi uvili kako treba.
Naravno Gumene amortizujuce nosace nisu imali, pa ni dan danas nisu stavljeni, ali i ne treba jer klima radi skoro uvek na malom opterecenju i spoljna jedinica je necujna.

Pa dobro, nije ni to katastrofa, ja sam ocekivao i gore. Bar su uradili kako si zeleo tj. kako treba.
Ja imam averziju prema serviserima velikih lanaca. Cim prodaju raznu robu nisu specijalizovani bi za sta i u startu imaju servisere i tehnicare koji otaljavaju posao i (ili) deru za servis. Da ne pricam o problemima sa reklamacijom. Crkao toster i klima ne modulira kako treba u njihovim glavama ne zvuce isti iako su oba za reklamaciju.

Ja sam pre godinu dana kupio Nocriu od njih. Sva sreća pa sam iščitao ovu temu od početka do kraja pa sam znao šta da zahtevam. Preko telefona sam im rekao šta hoću a onda i kada su došli kod mene pre nego što sam ih pustio da rade. Imali su više mali komentar nego primedbu na moj zahtev da svaku cev posebno izoluju kao u fazonu da to nije toliko potrebno ali sam ih odmah sasekao.
Poenta jeste da moraš da nadgledaš ma koji servis da je u pitanju pogotovo kada su skupe klime u pitanju. Lepo im kažeš šta želiš i taksativno nabrojiš sve šta treba da urade. Kada vide da nema zezanja, svi će da ti urade kao što bi trebalo i da urade bez ikakve napomene.
Imaš nekoliko koraka koji treba da se ispoštuju prilikom instalacije koji su više puta nabrajanju na ovoj temi.

Poslato sa ALE-L21 uz pomoć Tapatoka

Meni su ugradili nokriu ti iz coolshopa 24.9.
Cena kao sto pise na sajtu neki tip milos oko 27 godina. Ima i pomocnika. Uradio mi je skroz ok. Jedino nije stavio antivibracionu gumu. Pitao me da li zelim da stavi. Kaze mi ovako fujitsu kaze da ne treba jel se ne trese spoljna. Daikin mora da se stavi.
Svaki bakarni vod je u izolacionu traku-3-4mm debljine stavio, pa ih onda belom bandaz obmotao zajedno dobro. Pije samo kiselu vodu , a ortak i kafu.
Pre 10 godina su mi daikin postavljali iz klimatehnika. Ti su pili rakiju :)
al su klimu lepo postavili i radi i dan danas kao i prvog dana.

PohvAla svima koji su sami montirali. Nije to nauka samo treba malo strpljenja i alata. Posto sam kupio skupu klimu, a nemam odgovarajuci alat zvao sam motazere. Tih 50 tak eura za ruke mi nisu skupi (cevi i ostali materijal je oko 30€ ). A smorio bih se da je montiram i da je neispravna pa da pojedem guzicu. ( e i plus treba neko kad se na unutarnju jedinicu montira bakar da je drzi dok se guraci cevi kroz zid + njemu rucak. Sve kosta jedino racunam ( posto radim kao serviser stampaca preko 10god ) montaza klime ( u prizemlju) je u odnosu da ozbiljne popravke koje radim *******cija i sam bih bolje uradio al dok nabavim alat ima da se smorim.

Poslednja izmena:
Ne verujem da ijedan od tih prodajnih lanaca ima svoje majstore za ugradnju klima, vec su u njihovoj mrezi servisera. Tako da je to lutrija, sta se kome zalomi.

Ako nema zakonskih prepreka ne vidim zašto neko ne bi sam ugrađivao split-sistem klimu, nije nikakva zahtevna operacija, kao i svako drugo majstorisanje zahteva odgovarajući alat, i poštovanje nekih pravila prilikom montaže. Ne znam kako u Srbiji ide usklađivanje sa EU propisima, to je oblast koja je regulisana još 2008 kao deo Kyoto sporazuma o smanjenju gasova koji utiču na efekat staklene bašte. Deo koji je konkretno za rashaldne uređaje, gde spadaju i klima uređaji: Commission Regulation (EC) No 303/2008 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:092:0003:0011:EN:PDF Nisam do sad pročitao da se neko na forumu hvali F-Gas sertifikatima, u Norveškoj je još pre nekoliko godina zabranjena montaža klima u sopstvenoj režiji, obavezno je da klime ugrađuju sertifikovani servisi.

Klima je stalno ukljucena jer sam to procitao dosta puta na forumu da tako treba.

Mislim na to da stalno duva, znaci imam osecaj da stalno duva nekad slabije a nekad jace, ali nisam jos primetio da radi kao ove obicne klime kad dostigne temperaturu koju sam zadao da se iskljuci i da ne duva.

Evo sad nisam bio kuci dva dana stavio sam da radi na 22stepena i cim sam usao u stan cuo sam klimu da duva, i udjem u sobu gde je i pogledam ono stvarno duva, e sad po meni je mala slucajnost da bas kad ja pogledam ili cujem oo duva a kad izadje iz kuce da stane i odmori hahah :D

Ako je dobro dimenzionisana i na pravoj poziciji radice stalno i tako i treba da bude.

Ako nema zakonskih prepreka ne vidim zašto neko ne bi sam ugrađivao split-sistem klimu, nije nikakva zahtevna operacija, kao i svako drugo majstorisanje zahteva odgovarajući alat, i poštovanje nekih pravila prilikom montaže. Ne znam kako u Srbiji ide usklađivanje sa EU propisima, to je oblast koja je regulisana još 2008 kao deo Kyoto sporazuma o smanjenju gasova koji utiču na efekat staklene bašte. Deo koji je konkretno za rashaldne uređaje, gde spadaju i klima uređaji: Commission Regulation (EC) No 303/2008 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:092:0003:0011:EN:PDF Nisam do sad pročitao da se neko na forumu hvali F-Gas sertifikatima, u Norveškoj je još pre nekoliko godina zabranjena montaža klima u sopstvenoj režiji, obavezno je da klime ugrađuju sertifikovani servisi.
Zakon je u najavi i kod nas.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Ona i treba da duva non stop. Duva samo koliko treba da odrzava temp a da se ne gasi. To je i poenta invertera.

Imali su više mali komentar nego primedbu na moj zahtev da svaku cev posebno izoluju kao u fazonu da to nije toliko potrebno ali sam ih odmah sasekao.

Verovatno isti majstori, otac i sin, komentarisali kod mene za istu stvar, ali na kraju ipak ispostovali sve sto sam im rekao.

Problem je sto se na tim sitnicama stedi vreme a moze drasticno da utice na rad i trajnost uredjaja.

Porucena Fujitsu 12LU sa sve ugradnjom (po propisu i gumenim amortizerima :) ) i skidanjem stare klime za ccc 90k krajem sledece nedelje javljam utiske jer ce tada biti ugradjena kao i slike kako izgleda.Hvala svima na preporukama :)

PS. Moze link ovde ili na PM vezano za merac potrosnje struje koji je najbolji odnos cena/kvalitet i gde kupiti?

Porucena Fujitsu 12LU sa sve ugradnjom (po propisu i gumenim amortizerima :) ) i skidanjem stare klime za ccc 90k krajem sledece nedelje javljam utiske jer ce tada biti ugradjena kao i slike kako izgleda.Hvala svima na preporukama :)

PS. Moze link ovde ili na PM vezano za merac potrosnje struje koji je najbolji odnos cena/kvalitet i gde kupiti?
https://m.kupujemprodajem.com/Merac...-metar--49971006-oglas.htm#mhs0-1510910749957

Potraži i druge, ovaj koristim

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Gde je kupljena i ko radi ugradnju? I mene zanima.

Spremite klime, eto nama i prvih minusa sledece nedelje

Klima zapeta ko puska. Vise se ne bojim minusa ;)

BJ76
Bacio sam ti link na PM gde imas najjeftiniji a dobar merac potrosnje PROSTO PM001 - 1509 din ..

Bas i nije mora da udari minus , nekako mi lepo ovako :p

Lepo i meni, grejem se s 400W :D

I ja se ne žalim na temperaturu, lu troši u proseku 230w zadnjih 12 dana, nisam je gasio, ispravka, 213w

Sent from my MI 5 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno