Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neka on za tvoje pare uradi kako mu trazis i miran si. Ako njemu treba objasnjenje oko ovih osnovnih stvari onda taj blage veze nema. Minimalno 3 metra propisuje sam Fujitsu, posebno izolovane cevi i vakumiranje su osnova klimatizacije prilikom instalacije i to se uci u skoli. Antivibracioni srafovi nisu obavezni ali pozeljni da bi smanjili prenosenje vibracija na zid.

Malo ranije napisah nesto o duzini cijevi prilikom instalacije klime i majstoru koji me je ubjedjivao da se ne sjekiram oko toga... Da li bi bili ljubazni da mi napisete zasto je potrebno uraditi svaku od ovih stavki na nacin koji ste naveli? Htio bih da ubijedim majstora da mi tako ugradi klimu, nazalost nemam drugog izbora nego da je on ugradjuje jer je on iz zastupnistva za Fujitsu za CG kod kojih kupujem klime.

Ako ovlascenom serviseru ti moras da objasnjavas zasto sve to tako treba onda je sve otislo do djavola. Samo ga isprati napolje. U principu bez antivibracionih srafova mozes ali toliko su dobra stvar da ja nisam hteo bez njih. Rekao sam im da mi se bez njih ne pojavljuju. U svakom slucaju to mozes i sam da zamenis kasnije. Mozda je tako i volje ako ti nije zao 1000din da das ovlascenom servisu za njih ;)

Zahvaljujem svima na odgovorima. Znate svi kakvi su majstori, ovaj sa kojim ja imam posla govori kako je ugradio stotine klima, kako ni sa jednom nije imao reklamaciju, kako je strucnjak za instaliranje cijevi...

Ima li neko važeći EN 378-2 standard, ili kompletnu seriju EN378? Kod mene je instalacija testirana pod pritiskom pre vakuumiranja, računam da je to obavezno i za R410A i za R32, jer rade sa istim pritiskom. Ne znam koji su dodatni zahtevi prilikom rada sa R32 jer se vodi kao zapaljiv.

Molim sve forumaše (posebno Nexteen-a) da mi pomogne u rešavanju mog problema i dileme oko grejanja. Do ove sezone sam koristio usluge gradske toplane, ali zbog novog vida obračuna i previsoke cene prinuđen sam da promenim način grejanja svoje kuće. Kuća je etažna, prizemlje sa potkrovljem, neizolovana sa drvenom stolarijom u podnošljivom stanju (duplo vakum staklo, solidno dihtovanje), ukupne kvadrature od 100 m2, od kojih nešto manje od 60 m2 u prizemlju. Moj plan je postavljanje inverter klime i etažne peći na drva ili pelet, s time da bi potonji vid grejanja zbog visine investicija morao da bude ugrađen sledeće godine. Zato sam prinuđen da ove godine pokušam da prezimim sa jednim inverterom grejući samo prizemlje, odnono prevashodno nekih 40 m2 uz eventualno povremeno dogrejavanje ostalih 20 m2 (skicu prizemlja mogu da dostavim).
Dileme su mi sledeće:
1. Koja jačina inverter klime je dovoljna za obezbeđivanje grejanja (ne dogrejavanja) prizemlja, prvenstveno dnevne sobe i kupatila?
2. Pod uslovom da dva klima uređaja različite ulazne snage (12.000 i 18.000) i sličnog C.O.P.-a mogu da u nekom prostoru dostignu poželju temperaturu (21 – 22 C), da li će im i potrošnja struje biti slična?
3. Primetio sam da kod označavanja toplotnog kapaciteta klime postoji ili samo jedan podatak o jačini izraženoj u kW (primera radi kod 4 kW) ili snaga izražena od minimalne do maksimalne (npr. 1~ 5, odnosno 1~ 4 ~ 5 – min/potenc/max). Takođe, neki prodavci daju različite podatke o ovom parametru, za mene presudnom. Šta je merodavan podatak i gde ga naći?
4. Da li gubitci u toploti koje bih imao odlaskom toplote kroz plafon – ploču mogu da omoguće da u potkrovnoj etaži (sa 10 cm krovnom izolacijom) temperatura ne pada ispod 0 C, odnosno da ne dođe do zamrzavanja instalacija?
5. Iako sam potpuno svestan kvaliteta klima uređaja 1. klase (recimo Fujitsu, Daikin,..), 2. klase (recimo Gree) i treće (Vivax ili Vox), ipak, ponajviše zbog svoje finansijske limitiranosti, potrebno mi je razjašnjenje i iskrena pomoć oko izbora najadekvatnije klime. Iako mi je polazna pretpostavka da 12-tica kod mene ne može da u najhladnijim danima dostigne neku poželjnu temperaturu od 21 – 22 C, ipak navodim poređenja radi i te modele zbog limitiranosti ponude u Kruševcu, jednako koliko je u nekim slučajevima razlika u kapacitetu snage iznosi „samo“ 1 kW: Vivax ili Vox 18.000 BTU – oko 70.000 dinara (oko 5,4 kW), LG E12SQ (Min/Rating/Max) kW 0.89 / 4.0 / 5.10 – C.O.P. 3,81) - 70.000, Samsung AR18MSFPEWQ (podaci nedostupni na netu) – 79.000 dinara, Gree GWH18RC-K3DNA3G (kapac. 5.275 W – ulazna 1625 (380-2650) W) – 87.500 din., Midea MSMBDU-24HRFN1 (kW: 7.62 kW (1.61 – 8.21 kW)) – 90.000 din., Daikin FTXB60C/RXB60C (21800 BTU (kapacitet grejanja - 6,40 kW)) 95.000 dinara. Iz komentara mi je poželjna klima i Fujitsu, ali nisam je našao u ponudi u Kruševcu (moguće je online naručivanje, ali ne znam kako da obezbedim garanciju).
Znam da sam postavio dosta pitanja, ali molim za pomoć i odgovore.

Prijatelji po forumu... Ja sam povezao moj Daikin FTXS25 sa spoljnom RXS35 i to za sada radi savrseno. Znaci unutrasnja 9 spoljna 12. 1,5m instalacije... Imam pitanje za one koji mogu da mi odgovore: da li racunam performanse ovog mog kombinovanog uredjaja po spoljnoj ili unutrasnjoj jedinici?
HVALA.

Prijatelji po forumu... Ja sam povezao moj Daikin FTXS25 sa spoljnom RXS35 i to za sada radi savrseno. Znaci unutrasnja 9 spoljna 12. 1,5m instalacije... Imam pitanje za one koji mogu da mi odgovore: da li racunam performanse ovog mog kombinovanog uredjaja po spoljnoj ili unutrasnjoj jedinici?
HVALA.
To ti samo neki Institut može izmeriti. Unutrašnja ima 30% manji izmenjivač i 20% manji protok vazduha. 12-ca sigurno ne može biti.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

HVALA.

Po unutrasnjoj. Tj. racunas najmanji zajednicki sadrzilac, u ovom slucaju to je unutrasnja jedinica.

Hvala. Pretpostavljao sam da je po unutrasnjoj ali rekoh da pitam... Nadam se da ce i potrosnja da bude takva?

Paaaaa, potrosnja ce biti adekvatna. Jedino ces izgubiti na max performansama jer kompresor moze da roka jace nego sto unutrasnja moze da disipuje. U ostalim slucajevima kompresor ce spustiti snagu i radice normalno.
Sta si rekao, koliko te kostala ta kombinacija i koliko prostor grejes?

Kad smo kod ovih merača:

Ima li neki posebnu preporuku?
Da li svi sa Alija imaju dve tarife (ovaj sa prve slike je jedan od popularnijih tamo)?
Ima li nešto što može preko app da se čita, a da nije preko 30ak EUR?

Kod mene prva slika Suzumi Plus 5W druga slika Hitachi 3W.

Poslednja izmena:
HVALA.

Ja bi racunao izmedju 25ice i 35ice.
Malo blize 35ici.

Unutrasnja 35ica je nesto malo veca i ima nesto veci protok zraka.
Znaci ako neko drzi 35icu postavljenu da puse najjace,onda tvoja unutrasnja 25ica nebi mogla bas toliko podnijet,racunaj koji procenat nize.

Ali posto vecina korisnika klimu podesi da puse pomalo,onda ce i tvoja 25ica isto tako moci.
Bolje je imati jace podesenu vanjsku.Sto znaci da ti vanjska 35ica moze vise isporuciti nego sto bi 25ica iako su fizicki iste.

Po cemu izmedju? Voleo bih da budes malo precizniji. Naravno, necu se sloziti s tvojom konstatacijom. Ako spoljna ne radi sa 100% snage svejedno je koja je unutrasnja. Klima meri temp i racuna koliko kompresor treba da povuce da bi se odrzavala temp. Na odrzavanju ce raditi onoliko koliko unutrasnja moze. Ako bude trebalo da povuce maksimum spoljna ce danpotegne jace nego sto unutrasnja moze da disipuje i izgubice se na efikasnosti. Do tada ce biti svejedno. Ako potegne max nisam siguran dali ce biti nekih posledica za unutrasnju. Nisam siguran dali bi nabijala vecu temp ili bi ventili to regulisali... U svakom slucaju gledao bih da je ne teram mnogo preko limita devetke.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ja se nikako ne slazem s tobom.

Klima max snagu moze da dosegne na iznad +12 +15 *C vani.
U takvim uslovima kapaciteti su najveci.
Ali klime u takvim uslovima realno rade na potrosnji 200-300 w tako da je svejedno kolka je unutarnja.

Kad bude -5 ili -15 od klima ocekujemo snagu.
A one tad ne mogu da izbace vise od 2-3 kw
Ako je unutarnja podnela puno veci kapacitet na +12 onda ce podneti i maximalni na -15

A one tad ne mogu da izbace vise od 2-3 kw

Zavisi koja klima :)

Ima 12-ki koje mogu da izbace na -20c daje 3,63kw sa COP 1.84 .. Recimo Fujitsu ASYG 12LT ;)

Poslednja izmena:
Mene zanima druga stvar .
Vanjska jedinica tog daikina je fizicki ista i za 35icu i za 25icu.Potpuno ista.
Samo malo drugacije podesena.

Postoje mnoge kombinacije vanjska 35ica ide za modele ftxs,flxs,fdxs itd ima ih jos.
I za svaki model je drugacije podesena.Odnosno navedena je specifikacija na razlicitom opterecenju kompresora.
Pogledajte prilog 236673

Dok kod 25ice specifikacije su date na jos nizim opterecenju kompresora.
Prakticno vanjska 25 ica je samo elektronikom ogranicena da ne ide dalje,iako ima potrebnu snagu.
Pogledajte prilog 236674

Mene zanima kako je podesena njegova vanjska 35ica uz unutarnju 25
Ta 35 ica ima u puno varijanti.
U svakom slucaju bolje mu je imat vanjsku 35icu jer joj je pretpostavljam "spustena rucna" tako da se moze malo vise zaletit nego 25 ica.
A to ce mu zatrebati na minusima.

Dali je unutrasnja identicna to ne znamo. Dovoljno je da se turbina razlikuje i cela matematika pada u vodu. Ako protok vazduha nije isti dzaba sve. U tandemu s ovom unutrasnjom spoljna nece raditi pod rucnom. Spoljna ce raditi onako kako joj signalizira unutrasnja.
Fizicki su mozda iste unutrasnje, to svakako smanjuje cenu proizvodnje ali mogu da se razlikuju po protoku vazduha.
Doduse, na vecim minusima moze imati veci kapacitet, kada pada COP, to se slazem ;)

Realno gledano bitno je da to radi posao i da funkcionise bez problema .. Ako nista drugo radice u leru :)

Fujitsu ltca 12 je super dobra klima.

Samo treba uzeti u obzir da fujitsu inace svoje specifikacije pise pri jako visokom opterecenju kompresora.
luca - 130 hz
ltca - 119 hz

Pogledajte prilog 236676

Dok daikin daje na nominalnom opterecenju daleko manjem nego sto moze maximalno.

Bice to sizifov posao. Pitanja vezana za klime su bas usko vezana, ako se tema podeli u dva dela ponavljace se na oba mesta. Tamo vecina nece ni zalaziti u temu i na kraju ce se opet ovde preci.
Kao u vecini tema, ko hoce do informacije morace da lista i cita.

Edit: hajde neko ko ima merac ako moze da podeli info koliko mu klima trosi ugasena.
Kod mene stoji 9-10W. Kapiram da uvek uredjaj trosi nesto struje dok je pod naponom ali aj da proverim.

Oko 4-5 W kod mene.

Ja bi racunao izmedju 25ice i 35ice.
Malo blize 35ici.
To je i moja procena. Unutrašnjoj nije problem da duva kilovate toplote u sobu, ako spoljna ima šta da joj preda. Ako je spoljna od 35, ona će brže će da preuzima toplote iz spoljnu sredine.

Poslednja izmena:
Drugari, pitao sam jer sam Vas sve pomno pratio i vidim da ste se zainteresovali. Hvala na svim odgovorima. Da kazem, prva godina se kod mene ocekuje za grejanje klimama. Reci cu ovako a Vi kazite svoje misljenje, ovu Daikin FTXS sam platio 400e bez garancije, novu upakovanu kombinaciju i ja licno mislim da sam odlicno prosao. Kazite sta mislite... Sto se tice moje kvadrature to je sledece: Kuca, 62m2, dupla puna cigla bez izolacije, novi PVC prozori, plafonska izolacija iznad knaufa 5cm stiropora. Dnevnu sa spavacom i decijom (36m2) mislim da grejem sa novom GREE Viola profi inverter 12000btu a kuhinju, trpezariju i hodnik (24m2) mislim sa ovom Daikin. Molim Vas da mi kazete sta mogu po Vasem da ocekujem oko grejanja i racuna? Pozdrav.

Fujitsu klima uređaj AWYZ14LB NOCRIA INVERTER
ili
Fujitsu klima uređaj AWYZ14LBC NOCRIA INVERTER
u cemu je razlika?
Prelomio sam da kupim jedan ovih dana pa da pitam da se ne zeznem.

Takodje u tom rangu oko 120.000 +- 15000 da li ima bolji uredjaj ?

treba da grejem 65 m2 sa njime + imam 12 ticu daikina i ako treba dodacu ta 2 kw
imam za ledene dane i kotao na ugalj pa se nadam da ce klima da lepo radi do 0 C'

Poslednja izmena:
to3a

To je jedna te ista klima i nemas bolje i jace klime od Nocria do 150k , samo ja mislim da vise nema ni Nocrie pa to dobro proveri ..

milosbaltazar

Nisam bas siguran da ce Gree Viola biti dovoljna za 36m2 i to neizolovanog prostora , bez obzira sto je zid debeo . A sto sti se zapucao u Violu , svidja ti se izgled :)

neex pishe ima na lageru al otici cu sutra da proverim uslove

Ma dugogodisnji prijatelj koji je sto godina serviser mi je predlozio, isao ne neke seminare za Gree i kaze da je odlicna u ceni i mali potrosac... Videcemo. A i nacin placanja mi je odgovarao u junu sam samo na neke rate mogao. Videcemo da li sam se zeznuo ili ne. Na hladjenju sam stvarno letos bio prezadovoljan, jer mi je po nekoj racunici ceo sprat odlicno hladila ceo mesec za nekih 1500 dinara...

Ako nadjes Nocriu ne razmisljaj se ni sekunde, klima sabija. Za te pare ne mozes uzeti ni slican kvalitet s istim ciframa. To sto pise da je 14-ica je na hladjenju, na grejanju racunaj 21.000btu nominalno pa i do 30.000 na max snazi. Ja sam je uzeo za istu kvadraturu, mozda koji vise. Mislim da mozes i bez Daikina lagano, zavisi od rasporeda. U svakom slucaju zbog boljeg rasporeda toplote neka sljaka i on.

Fujitsu klima uređaj AWYZ14LB NOCRIA INVERTER
ili
Fujitsu klima uređaj AWYZ14LBC NOCRIA INVERTER
u cemu je razlika?
Prelomio sam da kupim jedan ovih dana pa da pitam da se ne zeznem.

Takodje u tom rangu oko 120.000 +- 15000 da li ima bolji uredjaj ?

treba da grejem 65 m2 sa njime + imam 12 ticu daikina i ako treba dodacu ta 2 kw
imam za ledene dane i kotao na ugalj pa se nadam da ce klima da lepo radi do 0 C'
@to3a:
Da li ti je baš potrebna Nocria? To je jak uređaj, grejaće ceo prostor, ako je bez pregradnih zidova i imaš kakvu-takvu izolaciju.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Jozza ne zelim da mi se desi ona varijanta da mi zafali toplote. imam malu decu ( jedno bebce i ima da bude 20C u objektu i da ne razmishljam. Idem sutra da u radnju pa da vidim jel ima i da kupim jednu.

Kad je već spominjana potrošnja klime kad je ugašena, da li onda ne smeta da se isključi, ako se ne koristi duži period? Trenutno mi je bukvalno svaki dinar bitan, a imam dve klime koje koristim samo leti, tako da su skoro 3/4 godine van upotrebe.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno