Molim sve forumaše (posebno Nexteen-a) da mi pomogne u rešavanju mog problema i dileme oko grejanja. Do ove sezone sam koristio usluge gradske toplane, ali zbog novog vida obračuna i previsoke cene prinuđen sam da promenim način grejanja svoje kuće. Kuća je etažna, prizemlje sa potkrovljem, neizolovana sa drvenom stolarijom u podnošljivom stanju (duplo vakum staklo, solidno dihtovanje), ukupne kvadrature od 100 m2, od kojih nešto manje od 60 m2 u prizemlju. Moj plan je postavljanje inverter klime i etažne peći na drva ili pelet, s time da bi potonji vid grejanja zbog visine investicija morao da bude ugrađen sledeće godine. Zato sam prinuđen da ove godine pokušam da prezimim sa jednim inverterom grejući samo prizemlje, odnono prevashodno nekih 40 m2 uz eventualno povremeno dogrejavanje ostalih 20 m2 (skicu prizemlja mogu da dostavim).
Dileme su mi sledeće:
1. Koja jačina inverter klime je dovoljna za obezbeđivanje grejanja (ne dogrejavanja) prizemlja, prvenstveno dnevne sobe i kupatila?
2. Pod uslovom da dva klima uređaja različite ulazne snage (12.000 i 18.000) i sličnog C.O.P.-a mogu da u nekom prostoru dostignu poželju temperaturu (21 – 22 C), da li će im i potrošnja struje biti slična?
3. Primetio sam da kod označavanja toplotnog kapaciteta klime postoji ili samo jedan podatak o jačini izraženoj u kW (primera radi kod 4 kW) ili snaga izražena od minimalne do maksimalne (npr. 1~ 5, odnosno 1~ 4 ~ 5 – min/potenc/max). Takođe, neki prodavci daju različite podatke o ovom parametru, za mene presudnom. Šta je merodavan podatak i gde ga naći?
4. Da li gubitci u toploti koje bih imao odlaskom toplote kroz plafon – ploču mogu da omoguće da u potkrovnoj etaži (sa 10 cm krovnom izolacijom) temperatura ne pada ispod 0 C, odnosno da ne dođe do zamrzavanja instalacija?
5. Iako sam potpuno svestan kvaliteta klima uređaja 1. klase (recimo Fujitsu, Daikin,..), 2. klase (recimo Gree) i treće (Vivax ili Vox), ipak, ponajviše zbog svoje finansijske limitiranosti, potrebno mi je razjašnjenje i iskrena pomoć oko izbora najadekvatnije klime. Iako mi je polazna pretpostavka da 12-tica kod mene ne može da u najhladnijim danima dostigne neku poželjnu temperaturu od 21 – 22 C, ipak navodim poređenja radi i te modele zbog limitiranosti ponude u Kruševcu, jednako koliko je u nekim slučajevima razlika u kapacitetu snage iznosi „samo“ 1 kW: Vivax ili Vox 18.000 BTU – oko 70.000 dinara (oko 5,4 kW), LG E12SQ (Min/Rating/Max) kW 0.89 / 4.0 / 5.10 – C.O.P. 3,81) - 70.000, Samsung AR18MSFPEWQ (podaci nedostupni na netu) – 79.000 dinara, Gree GWH18RC-K3DNA3G (kapac. 5.275 W – ulazna 1625 (380-2650) W) – 87.500 din., Midea MSMBDU-24HRFN1 (kW: 7.62 kW (1.61 – 8.21 kW)) – 90.000 din., Daikin FTXB60C/RXB60C (21800 BTU (kapacitet grejanja - 6,40 kW)) 95.000 dinara. Iz komentara mi je poželjna klima i Fujitsu, ali nisam je našao u ponudi u Kruševcu (moguće je online naručivanje, ali ne znam kako da obezbedim garanciju).
Znam da sam postavio dosta pitanja, ali molim za pomoć i odgovore.