Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Naprotiv, bas zato se isplati kod nas - jer je struja jeftina.
Ono sto si mozda mislio je da se razlika izmedju obicne i invertera ne isplati npr A protiv A++ klase, jer je razlika u ceni uredjaja npr duplo, a za zivotnog veka nece potrositi dovoljno struje.
Ja imam masinu za susenje vesa, npr B klasa (ili cak C), a gledao sam ove A+ sa toplotnom pumpom. Istom matematikom, za 5 godina koliko uredjaj ima garanciju, meni se nikad nece isplatiti da uzmem A+ uredjaj, jer je puno skuplji.

Ne, sporije se isplaćuje. Znate sami da je dnevna tarifa kod nas 4 puta skuplja. To se sporo nadoknađuje sa klimom koja ima SCOP 4.
Nije reč samo o ceni struje već i o odnosu više i niže tarife.

Isplaćuje se daleko brže nego na zapadu (severu) gde su skuplje i klime i ugradnja. Samo ugradnja uz bušenje drvenog zida košta oko 600-700e, pristojna klima >1500e. Meni se ugradnja klime za grejanje pojedinačne sobe koja sa panel-grejalicom troši oko 1000kwh godišnje ne bi isplatila ni za 20 godina.

Sve zavisi od tvojih grejnih navika. Ne može se tek tako reći.
Ako si navikao da je uključuješ danju, kada si kući, onda je jedna cena. Ako ti radi 24h onda je druga, ako je reč o akumulaciji onda je treća...

Poslednja izmena:
Kako stvari stoje, grejanje na klimu je najjeftiniji vid grejanja u Srbiji.

Kod mene nema dnevne/noćne tarife, struja košta otprilike 1 kr/kwh i na osnovu toga pravim računicu. U ovakvoj situaciji klima se isplati samo za grejanje velikog prostora.

Kod mene nema dnevne/noćne tarife, struja košta otprilike 1 kr/kwh i na osnovu toga pravim računicu. U ovakvoj situaciji klima se isplati samo za grejanje velikog prostora.

Mitre kako god pravio racunicu,sto je struja skuplja to ti klima vise stedi novca u odnosu na grijalice.
Sto je struja jeftinija to ti klima manje stedi novca.

Imas jeftine grijalice na struju koje imaju cop 1.
Imas klime koje kostaju malo vise i imaju cop 4.

Ako ti grijalica trosi 800 € godisnje,klima bi ti trosila 200€,klima bi ustedila 600€ godisnje.
Ako struja kosta upola manje,grijalica bi trosila 400€,klima bi trosila 100€,klima bi ustedila 300€ godisnje.

U startu imas grijalice do dzaba.A za klime moras dat u startu 1000-2000€ zavisi koliko prostora i izolacije imas.
Treba odredjen period da se vrati ulozen novac u klime.

Takodje sve sto je izolacija bolja,to je potrosnja manja,to treba duze vremena da se klima otplati.
Matematika ne laze.

Poslednja izmena:
Ajd' evo i matematike:

Grejalica za jednu sobu košta oko 700-800 kr, najjeftinija klima sa ugradnjom 17000-18000 kr. To je početno ulaganje.
Ta grejalica će u trenutnoj situaciji da troši oko 1000 kwh godišnje, znači klima oko 250 kwh. 1kwh = 1kr. Servis za klimu je oko 1500 kr, trebalo bi ga raditi bar svake 3 godine. Garancija na oba uređaja je 5 godina.

Cena 10-godišnjeg korišćenje:
Grejalica:
700 (poč. ulaganje) + 10.000 (struja) = 10.700 kr.
Klima:
17.000 (poč. ulaganje) + 2.500 (struja) + 3000 (servisi) = 22.500 kr. (Servise sam radio na 4 godine da uštedim malo. ;))

Ovo je za grejanje jedne pojedinačne (spavaće) sobe, i u tom slučaju je klima predimenzionisana. Za grejanje većeg prostora matematika je drugačija i ide u korist klime. Početni trošak nije zanemariva stavka i uvek ga treba pažljivo proceniti. Ovo je čisto za razmišljanje za one koji prave računice, što se ugođaja tiče, panel-grejalica sa elektronskim termostatom drži konstantnu temperaturu, i ne čuje se uopšte za razliku od klime.

Dve stvari od kojih se kreće su neka okvirna godišnja potrošnja struje sa konvencionalnim grejanjem, i vrednost početnog ulaganja kad se prelazi na klime. U Srbiji su daleko jeftinije i klime i ugradnja i struja, a treba uzeti u obzir i dvotarifni sistem. Ovo je banalan primer LCC analize.

Poslednja izmena:
Ako za celu sezonu trošiš samo 1000 kWh grejanja, i plaćaš ga samo 100 EUR godišnje, onda se naravno ne isplati razmišljati o tome.
Mislim da i ne postoji klima koja je predviđena da radi 250 kWh/y. Najmanje Toshiba 5-ca, deklarisana na 1,5 kW ima preko 500 kWh/y.

A ni ovde u Srbiji se ne bi lako isplatila klima od 1700 EUR. Uglavnom gledamo ove za duplo manje para.

Poslednja izmena:
Primer - soba od 20m2 - izolacija otprilike 8-10cm - toplotni gubici 70w/m2

20m2 X 70w/m2= 1400w/h
1.4kwh x 16h rada = 22.4 kwh/dan
22.4 kwh * 180 dana grejanja = 4032 kwh ce potrositi neka grejalica / klima sa COP4 = 1008kwh

Znaci ovako..

Grejalica - 4032 kwh na godisnjem nivou

Klima : 1008 kwh na godisnjem nivou

Usteda 3000 kr na godisnjem nivou , pa kako je pocetku ulaganje bilo ovako kako si ti napisao :

Klima 17.000 (poč. ulaganje) + 3000 (servisi) = (Servise sam radio na 4 godine da uštedim malo. )
Grejalica 800kr

Znaci da klima u startu bude kosta za 20000 - 800 = 19200 kr .. Znaci razlika je 19200 kr a ti na godisnjem nivou potrosis 3000 kr vise na grejalicu , sto bi se reklo da ces za 6.5g ( 3000 * 6.5 ) povratiti investiciju .

Na to nadovezi da ti sa grejalicom mozes samo da se grejes a sa klimom i hladis , pa ako ti je potrebno hladjenje ti ces svakako morati da kupis obicnu klimu za to , sto uveliko smanjuje matematiku . I ovde je uradjena matematika sa 16h grejanja , a svi koj imaju klime greju nonstop , bar vecina njih koje znam , pa tek u tom slucaju bi klima jos vise ustedela . Znaci svakako ima matematike za uzimanje klime samo je pitanje ima li neko para ili ne .. I nemojmo zaborviti , u ovoj racunici je uzet primer od 20m2 , a niko ne zivi u tako malom prostoru , sem kad mora da bi ustedeo . Pa onda kad se poveca m2 , povecava se i potrosnja u KWh , lako se ulazi u crvenu zonu , kod nas je to na 1600kwh , a tada cena KWh bukvalno duplo skoci , pa ti vidi kako to pokvari svu matematiku . Znaci mnogo je faktora za brzinu otplate klima , ali svakako se isplati .

Po meni , ja to ovako gledam , ako se grejete na TA peci , i ne smetaju vam , a ne ulazite u crvenu zonu , necete vam se povratititi novac koji ulozite u klimu . Ako ste bili u sitaciji kao ja , gde vas toplana basnoslovno krade , vi cete ulaganje povratitit za max 2g i to da kupiti ozbiljnu iskupu klimu a ne neki noname brend . Ili ste se pak grejali na nesto sto vas je puno kostalo , znaci tu se isplati napraviti matematiku .

To je računica za jednu sobu, djalf (čini mi se) mi je dao ideju, kad je pominjao da ubaci dve manje klime za spavaće sobe. Pa samo da pokažem da grejanje na klime ne mora da bude isplativa opcija, već da treba napraviti proračun.

Ja računam da ću godišnje da potrošim oko 12-15.000 kwh na grejanje, imam jednu Panasonic 12-icu, i ona pokriva grejanje cele kuće (nekih 100 kvm grejne površine) u toku cele godine osim zime. Za period decembar-februar sam mislio da uzmem još jednu da izbegnem grejanje na drva. Čekam ovih dana ponudu pa da se bacim na računanje.

Tako je , za sve treba dobro napraviti matematiku , tu si skroz u pravu . Ako imas izolaciju onda nije lose razmisljati u tom pravcu , ali ako nemas , ne znam koliko je isplativo . I mislim da ti za grejanje tih 100m2 treba jos bar 2 klime pored tog Panasonica , no ako imas backup onda ide dok ide .. Kad smo vec kod Panasonica , kako si zadovoljan s njim , koji je model ?

Ne treba još dve klime, a i ne vredi zbog rasporeda. Generalno se pokrivam sa još jednom u dnevnoj sobi, ova postojeća stoji kod stepeništa između dva sprata, greje celu kuću u "prelaznom" periodu (mart-novembar), a zimi pokriva hodnik i održava temperaturu u većem delu kuće. Za spavaće sobe zimi će se koristiti panel grejalice od 800-1000W i tu će potrošnja biti malopre pomenutih ~1000kwh po sobi, pa se ne isplati ugrađivati klimu. Sobe su na donjem spratu, i van direktnog domašaja klime.

Malopre mi je bio monter i ponudio novi model NZ9SKE http://www.panasonicproclub.com/uploads/DK/catalogues/01 DK A4 NZ 17 210317.pdf Cena je 21.000 kr. sa montažom. 9-ka nominalne snage 6 kW, pri -7 isporučuje 3,8 kW. Postojeća je CS-NE12LKE, osnovni model prema njegovim rečima. https://www.manualslib.com/manual/1072035/Panasonic-Cs-Ne9lke.html?page=8#manual Ovde temperature ne padaju ispod -10, tako da ću uz ove dve klime imati preko 7 kW u najgorim uslovima. Imam još nekoliko panel-grejalica i peć na drva tako da neće biti problema da zafali grejanja.
Odokativno nova klima će da isporučuje 5-6000 kwh godišnje, možda oko 7000 kwh kad se naviknemo na komfor. Grejna sezona je 12 meseci, u letnjem periodu se minimalno greje, ali se greje i tad.
Malo pišem navrat-nanos, drma me neka prehlada, nadam se da je dovoljno razumljivo.

Poslednja izmena:
Ako si zadovoljan da ti ta pec radi samo nocu i ne smeta ti hladnoca danju, onda je ta pec jeftinija, logicno.
A ako si poput mene, pa moras da izduvavas pec danju i da je palis da se dogreva, onda se klima i te kako isplati.
Meni na etaznom se svakako debelo isplati, a sa TA peci manje ali se vremenom isplati, ako odrzavas temperaturu prostorije ili luftiras cesce, ako nisi otporan na smrad neluftiranja :)

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Ovo je prava istina dakle niste me z****ali ;) već si @joco ti sa tvojim besmislenim komnetarima opet z****ao samoga sebe

A za drugi deo posta imam odgovor:" Svako ko vas krade treba da ide u zatvor i tu niti jedan super efikasan tehnički uređaj ne pomaže."
Ti i ja nismo ovce zajedno čuvali da mi se tako obraćaš! Ja sve vreme pokušavam da ti pomognem, a ti tako. Evo da objasnim, pa da te stavim na ignore: TA peč ima COP=1, sem ako se ne puni isključivo noću, ali tada izduva sve preko dana, i uveče je hladno. Za punjenje noću, ukoliko je trofazni priključak (a za 4.5kW je poželjno da bude) treba uložiti 20-ak eur da se kupi ili napravi dobra vremenska sklopka. TA peć košta poprilično, a ta tvoja je http://www.coolshop.rs/magnohrom-ta-pec-4-5-kw
Sad možeš reći da ima da se kupi polovina, ali dok izmeniš izolaciju (H700), instalaciju (nove kablove) i uradiš plastifikaciju izađe te 200-ak eura. Ovo sve ne pričam napamet. Ukoliko ti me smeta zvrndanje dok izduvava, udisanje staklene vune, vrelo delovi na koje možeš da se opečeš, i kablovi za koje ne znaš da li će ti ubiti (ne daj Bože) nekoga u kući, onda imaš i za manje para, ali ne ispod 100eur. Pod uslovom da imaš dobru izolaciju, i da peć puniša samo noću, imaš na raspolaganju manje od 1.5kW efektivne snage za grejanje. To može i najjeftinija klima 9-ka, a evo ti inverter, 12-ca, za 250eur: http://www.coolshop.rs/gorenje-klima-uredjaj-kas-35nf1n-35zn-inout
Sa ugradnjom izađe 320eur. A dobra TA nova, duplo skuplja, polovina remontovana sa 3F uklopnim tajmerom ~220eur. U garantnom roku klime se isplaćuje razlika u ceni. I zamoliću te da ne komentarišeš moje postove tako nadobudno.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Ako si zadovoljan da ti ta pec radi samo nocu i ne smeta ti hladnoca danju, onda je ta pec jeftinija, logicno.

Naravno da je dopunjujem samo noću i održava temperaturu preko celog dana izduvavanje mi uopšte ne treba.

Ali ova glupost da se isplati grejati se na klime cele zime u Srbiji je biser godine. [emoji85]

Setite se samo da je februar 2012god. ovde bilo -30C da ste se grejali samo na klimu sad bi bili pokojni

Rade klime i na toj temperaturi, samo manje efikasno i sa vise odledjivanja, jer nikada kod klime nije -30. Opet, u BGu recimo tada nije bilo ispod -15, pa zavisi i gde zivis. A naravno, grejalice za takve ekstreme jednom u 10 godina, ne kostaju 500e.

Imao sam TA pec od 3.5kW u sobi od 23m2 i jos 2 od 2.5kW u druge 2 duplo manje sobe i daleko je to bilo od toga da danju odrzava temperaturu. Vise je danju da bude cisto da se ne smrznes, a uvece, kada treba da je najhladnije, ona ubije, da bi je zagrejao za naredni dan. Dodatno, ja ne volim da mi stan smrdi i da bude ustajao vazduh, nekome je to ok zarad ustede, a ako iole luftiras, pozdravi se sa TA peci.

Na kraju, dobre TA peci nisu uopste jeftine, a ako uzmes da TA pec 8 sati dnevno trosi 4.5kW, a klima 24 sata trosi 1kW, a cesto i manje, izvedi racunicu sam.

Mene i dalje zanima da vidim tog tihog pingvina na video snimku.

Poslednja izmena:
pokušajte da komunicirate uljudno i da poštujete sagovornike čak i kada se ne slažete sa njihovim mišljenjem, diskusija je zanimljiva/korisna i gre'ota je da se seče na ovaj ili onaj način.

@ostali:
Da ne pomislite da je grejanje na TA peći bolje od grejanja na klime, i ja sam probao da se grejem sa 3 TA peći, i sve ono što sam napisao iznad je iz ličnog iskustva. Rasklapaj, idi u Pančevo po vunu (H700), menjaj vunu, ventilatore, pregorele grejače, nosi u Zemun na plastifikaciju... Pa ako se koristi bez duvanja, ujutru bude toplije a uveče hladnije... U sobi od 12kvm imam jednu od 2kW, i tu planiram da zamenim klimom jer to će biti dečja soba,a još ne znam raspored nameštaja. Nek se isplati za 10-15godina (jer TA peć imam) nije me briga, peć mi je pojela prostor, i uz nju ništa ne mogu da stavim od nameštaja, rasušiće se.

Poslednja izmena:
Ma kakva TA pec, jedva cekam da zavrsim ovo s klimom i TA pec leti naglavacke. Imam 6 KW u stanu i ne mogu da se ogrejem na nju. Preko dana se isprazni i uvece kad dodjem kuci i kad mi najvise treba ono ledara u kuci. Dacu 1000e i resicu se kante koja mi zauzima metar i po prostora. Eno stoji mi jos jedna u podrumu.
Kvadrat prostora plus komfor kostaju malo vise od 1000e plus cu se ogrejati a ne da dolazim u hladnu gajbu.

pokušajte da komunicirate uljudno i da poštujete sagovornike čak i kada se ne slažete sa njihovim mišljenjem, diskusija je zanimljiva/korisna i gre'ota je da se seče na ovaj ili onaj način.
Ne vredi kad pojedinci svaki post napišu u istom tonu, obrati baš pažnju na njega...

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Vidi , ja sam rekao , ko je zadovoljan , i naravno ko vec ima svoju pec , za njega je to OK . Ovo bi recimo vazilo kod mene u stanu koji je extra ususkan i to bi radilo posao, ali da moze ugodjaj biti bolji od onoga sa klimom , nema sanse , ili je pretoplo , ili hladnjikavo kad se isprazni , pa bem li ga , svako mora napraviti svoju racunicu . I naravno , ako puni samo po jeftinoj tarifi , i ne ulazi u crvenu zonu , puno ali no ima ljudi kome ovo moze raditi posao .

Zaboravih da dodam da se sa TA pećkom, ukoliko nećete da udišete staklenu vunu, tj ne izduvava, teško postiže konstantna temperatura. Ujutru je vruća, uveče mlaka. I uvek pratim vremensku prognozu, pa ako za sutra najave zahlađenje, pojačam peć na termostatu (da se više napuni).

Jedina prednost TA peci u odnosu na klime je sto mozes da sednes na nju posle celog dana na minusu :smoke:
To je jedini razlog zasto nisam razbucao kaljevu u mojoj kuci, kada me uhvati nostalgija upalim je i uzivam u pucketanju, mirisu drveta i naslanjanju na nju.

Inace jedni moji podstanari iz Leskovca, stariji ljudi, su imali ugradjene nove midea invertere a ostala mi u njihovom stanu velika TA pec od ranijih sezona.
I prve dve sezone uopste nisu verovali u tehnologiju inverter klima nego su iz navike koristili TA.
Tek u trecoj sezoni su odustali od TA kada su videli da se sa inverter mogu ugrejati ko ljudi za male pare.
Sta ces navika. :)

Poslednja izmena od urednika:
Da bridi guzica :D

Jedina prednost TA peci u odnosu na klime je sto mozes da sednes na nju posle celog dana na minusu :smoke:
To je jedini razlog zasto nisam razbucao kaljevu u mojoj kuci, kada me uhvati nostalgija upalim je i uzivam u pucketanju, mirisu drveta i naslanjanju na nju.

Inace jedni moji podstanari iz Leskovca, stariji ljudi, su imali ugradjene nove midea invertere a ostala mi u njihovom stanu velika TA pec od ranijih sezona.
I prve dve sezone uopste nisu verovali u tehnologiju inverter klima nego su iz navike koristili TA.
Tek u trecoj sezoni su odustali od TA kada su videli da se sa inverter mogu ugrejati ko ljudi za male pare.
Sta ces navika. :)

Ahahahaha ovo si upravu :d
Ljudi nikada nece odustati od toga da sedaju na vrucu pec da se ogreju.

A ako si poput mene, pa moras da izduvavas pec danju i da je palis da se dogreva, onda se klima i te kako isplati.
Meni na etaznom se svakako debelo isplati, a sa TA peci manje ali se vremenom isplati, ako odrzavas temperaturu prostorije ili luftiras cesce, ako nisi otporan na smrad neluftiranja :)

Onda je najbolje da pališ TA noću, a preko dana kad se isprazni da pališ inverter :)
TA ne voziš do kraja već šteluješ odnos potrošnje TA/klima tako da ne doguraš u crvenu zonu :D

Jos i smederevac na drva tu ubaciti i spremni smo za zimu :D

Poslednja izmena:
Onda je najbolje da pališ TA noću, a preko dana kad se isprazni da pališ inverter :)
TA ne voziš do kraja već šteluješ odnos potrošnje TA/klima tako da ne doguraš u crvenu zonu :D
Ovo je tačno samo ako se prihvati veća cena grejanja na TA peć zarad mogućnosti da se zadene guzica na grejno telo. Teško je sesti na klimu. Eventualno parapetni model, pa da duva u guzicu. Ako se TA puni samo noću, a klima radi 24/7, onda takva TA može da se poredi sa klimom koja ima COP=3 (jer klima troši 1/3 struje po 1/4 dnevne cene, i 2/3 po punoj ceni). Kako je COP veći, eto računica šta se više isplati. A ako se TA puni i preko dana, računice za TA peć NEMA.

Ajd sad lepo to prevedi u dinare, ako racunamo da radi 24/7 za grejanje, znam da je puno faktora, ali koja je neka prosecna potrosnja?
Ako stan od 50m2 grejem posteno sa 1m3 drva mesecno, tj imam trosak od 50e, da li klima moze da se uklopi u istu racunicu?
Slazem se za drva, kod mene je ista prica, nazalost nemam kaljevu koja je po meni zakon, ali i pec sa kotlom mi zavrsava posao grejanja celog stana a opet imas onu toplinu koju daje vatra. Naravno muka je 6 meseci se zezati sa drvima, pa ako mogu da svedem lozenje na decembar/januar/februar a ostatak sezone se slepam na klimu onda ima smisla. Meni je zapravo najveci problem sto preko dana nismo kuci, generalno se greje od 16h-22h jer samo tada nekoga ima tu, a i izolacija i prozori su solidni pa se ne ohladi previse, pitanje je koliko je inverter efikasan u tom stalno pali/gasi rezimu.

Svako poređenje klima i drva prestaje onog momenta kad po ciči zimi moraš da izađeš po drva, ili ujutru kad potpaljuješ vatru a sav trneš od hladnoće. Pa čisti peć, bacaj pepeo, razmišljaj da li će dete da se opeče, regulacija temperature ne postoji. Nivo komfora je prosto neuporediv. Inventer treba da radi non-stop, kad niste kod kuće spustite da održava temperaturu i to je to. U tom režimu svakako troši minimalno struje.

Astmario

Ako inverter klimu budes palio u ponoc tj kad ti dodje jeftina struja , klima bi samo nastavila da odzava vec ugrejan prostor i za nju nema bolje kombinacije . Pa ako je preko noci imas jeftinu struju , ostavis klimu da odrzava tu toplotu , kako je cena mizerna kostace te malo a zadrzace ti toplotu i komfor u kuci , kad krenes na posao mozes smanjiti klimu na reimo 18-20c , sta vec , da ona koliko toliko odrzava temp prihatljivom . Jes da ce klima u toku dana tj do 16h raditi po skupoj struji ali kad joj smanjis zadatu temp ona nece trositi puno , a kad dodjes kuca nece biti ohladjena i opet udaris po kotlu i caos . Klimi jedino ne odgovra da ti ostavis da se jako ohladi neki prostor pa se ona posle muci da to nadopuni , pa cesto ide u defroste , puno trosi itd , ona najmanje trosi na odrzavanju neke temp .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno