Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo licnog iskustva. Prosle godine sam se preselio u novi stan, povrsina 43m2. Zgrada maksimalno izolovana i spolja i iznutra, stolarija nova. Kao opciju za grejanje imam El. kotao i Inverter klimu, neku Gree dvanaesticu. Po onakvoj jakoj zimi nisam palio kotao uopste. Rezim rada je bio sledeci. Od 16h do ujutru klima radi na 24s. Od 8h do 16h ne radi jer tada radimo i zena i ja. Za to vreme temperatura spadne na 19-20 stepeni. U 16h se ponovo pali i tako svaki dan. Ukupan racun za struju nije prelazio 4000din. Znaci ukupno, sa ves masinom, sporetom, bojlerom itd. Da je zgrada malo losija, verovatno bi racuna isao 1000din gore, ali mislim i da je taj iznos zanemarljiv za komfor koji nudi. Sada u letnjem periodu klima radi u istom rezimu, samo sada naravno hladi. Racuni su od 2500-3000 din.

Zaključak: Ne može se sa klimom grejati non-stop(naročito na baš niskim temperaturama) i ne može biti jedino grejno telo u stanu. Još jedana potvrda da ono što sam govorio sam u pravu.

Velika anti preporuka za Siler servis u Novom Sadu. Uopste ne postuju dogovoreno vreme. Vise puta dolazili, kasne minimum 3 sata svaki put.
Smatracu se srecnikom ako budem imao ugradjenu klimu do kraja avgusta.

Sta ti lupas majke ti , pa ja se grejem s klimom kao primarnim grejanjem preko cele zime , pa i ove na -18c je trosila 650w na odrzavanju 23c .. Za stan , jos ako je dobro ususkan , nema jeftinijeg grejanja od klime . Ja sam za celu sezonu grejanja u dobro ususkanom stanu , potrosio 8400 din , prosle 5600 din , gde ces jeftinije . Evo ti i njegov primer , i one je imao smesnu potrosnju i extra komfor , a sto je gasio klimu od 8-16h , to ne znam , pretpostavljam da misli da je mnogo usparao , a nije . Da je ostavio klimu da radi nonstop na jednoj temp klima bi to lepo odrzavala , ovako temp padne na 19c pa klima treba da ganja do 24c , muci se bespotrebno , pa umesto da trosi recimo 300w na odrzavanju ona to podigne na 500-600 dokle je ne sustigne , pa onda polako pada sve to 300w , ovo je primer . Znaci nema u neke preterane ustede , sem sto se klima vise muci , bude bucnija , moze se desiti da ide cesce u defroste itd . Mozda jeste usparao malo ali nista posebno . Zao ja kazem svima da uzmu merac potrosnje , kosta 1500 din a sve imas na uvid , od KW koje je klima potrosila , do onoga koliko W vuce na odrzavanju , i sve ti je odmah jasnije , pa i sta je i koliko isplativije . Znaci klima se ne gasi , samo se smanji temp za recimo 2c , sasvim dovoljno da klima to lako nadoknadi i ne muci se .

@spery

A koju klimu si uzeo ?
Jesi li ti njima vec platio ?

Poslednja izmena:
Iako sam kupio odavno klimu, citam i dalje svaki post. Zanimljiva tema. Cini mi se da je xeroj napisao u postu na stranici pre da klima za ceo dan potrosi 1kw? Jel to moguce? Znaci da ukljucim klimu da mi radi non stop potrosicu 30kw mesecno? To je prejeftino. Ako je on slucajno pogresio u cifri, koliko realno moze da mi dodje racun ako klimu sada stavim na 25-6 stepeni i ne gasim je uopste, da hladi i danju i nocu? Ugasim 5-6 sati kada sam na poslu, da bas ne zvrji ako ne mora. Dok mi radi klima temp je super, cim ugasim preko dana podigne temp 3 stepena za sat, naravno, napolju je tada fazon 80 (karikiram) stepeni od pre nekoliko dana.

da klima za ceo dan potrosi 1kw? Jel to moguce? Znaci da ukljucim klimu da mi radi non stop potrosicu 30kw mesecno?

To ti je lako proverit.
Upalis jeftinu grejalicu radijator na struju ili slicno,ako ti ona potrosi 4 kwh za ceo dan,ili 120 kwh za mesec,onda ce klima trosit 1 kwh dnevno a 30 kwh mesecno otprilike.

Potrosnja zavisi od vasih gubitaka , m2 koju mislite hladiti , kao i od zadate temp tj onu koju juris . Evo ovako , od pocetka sezone do ovog momenta za hladjenje stana od 45m2 na 25c , moja klima je potrosila 85kwh .. Klima se pali cim spoljna predje nekih 30c i to ujutru u 11h upalim , gasim je oko 23h , i tako svaki dan , sem sad kad su spoljne bile extremne pa nije padala ni nocu ispod 30c , tad je radila nonstop , to je bilo nekoliko dana , a bice ih jos kako vidim . Eto cisto da imas uvid koliko trosi jedna dobra inverter klima a ovo su podaci stana :

Fujitsu ASYG 12 LU ... http://i.imgur.com/jqr3UJM.jpg
Stan 48m2 , grejanje na 23c - 24/7 , PVC stolarija , jedan spoljni zid - cigla - 45cm , izolovan stiroporom s unutrasnje strane : decija soba 3cm , kuhinja 2cm , terasa spolja 5cm i iznad stana je tavan izolovan mineralnom vunom 10cm

Evo ovog momenta a skoro sam je ukljucio , klima trosi oko 260w , u stanu trenutno 25.8 a napolje 31c , kad je bilo 37c a unutra 25.5c , klima je vukla oko 360w ako se dobro secam ..

Evo sad je podigla na 300w..

Poslednja izmena:
Klima se pali cim spoljna predje nekih 30c i to ujutru u 11h upalim , gasim je oko 23h , i tako svaki dan , sem sad kad su spoljne bile extremne pa nije padala ni nocu ispod 30c , tad je radila nonstop , to je bilo nekoliko dana

Kad to nije temp padala nocu ispod 30c ??? ... to mozda na tvojoj terasi, neka mikrosredina, pa se ugrejalo od spoljne jedinice ;)

Evo sad opet pala na 270w ..

Ne znam gde ti zivis ali ovde kod mene je danima bili pakleno , u ponoc je bilo 31c, tek ujutru je mozda bilo nesto ispod , znaci pakao , sparno , ludilo . A vidi , ja zivim u parku , sta bi bilo da sam u nekom kraju gde je cist beton , mogu misliti .. Za danas najavljena 37c , od sutra opet 40c , ma milina :)

E da, jos sam i na 3 spratu , sta bi bilo da sam u prizemlju gde si blize zemlji i betonu koji je preko dana upio toliku toplotu :p

Poslednja izmena:
Evo sad opet pala na 270w ..

Ne znam gde ti zivis ali ovde kod mene je danima bili pakleno , u ponoc je bilo 31c, tek ujutru je mozda bilo nesto ispod , znaci pakao , sparno , ludilo . A vidi , ja zivim u parku , sta bi bilo da sam u nekom kraju gde je cist beton , mogu misliti .. Za danas najavljena 37c , od sutra opet 40c , ma milina :)

E da, jos sam i na 3 spratu , sta bi bilo da sam u prizemlju gde si blize zemlji i betonu koji je preko dana upio toliku toplotu :p

Zivim u BG-u, betoncina svuda oko mene, i najveca nocna spoljna temp 30c je bila do 23h ! posle toga je pala ispod i to je bilo samo jedno vece !

Ja isto BG betoncina, cele noci 30 furala onih dana pre 3-4 dana.
Prizemlje doduse visoko je u pitanju.
Pakao znaci.

Zaključak: Ne može se sa klimom grejati non-stop(naročito na baš niskim temperaturama) i ne može biti jedino grejno telo u stanu. Još jedana potvrda da ono što sam govorio sam u pravu.

Sto manje ovakvih pausalnih i subjektivnih ocena na temi, da ne upotrebim neku grublju rec (iako bi mozda trebalo).

Next, ovi tvoji nisu bili dostupni, ja narucio u ACS-u. ***, resio sam ovog trenutka to da zavrsim.

Neki cudan BG, ja u mom BGu izmerio 32 stepena u 00:30 :D

Sto se tice potrosnje, rekao sam 1kw trosi 24h, a mislio sam 1kw/h. I to je najgori moguci slucaj, da stalno radi na 100%, sto se verovatno nikada nece desiti.

Poenta klime je ta da ona vrti vec topao vazduh iz sobe i dogreva ga, pa je i potrebna struja dosta mala.
Ta pec greje kamenje i ako namestis, izduvava vruc vazduh, pa je i efikasnost mnogo manja.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Poslednja izmena:
@nexteen
Uzeo gree boru. Nije mi se davalo 80k + za back-up varijantu za zagrevanje.
Platicu posle ugradnje. Radnja gde sam uzeo klimu insistira da oni rade ugradnju i odrzavanje kako bi 'mogli' da odrze garanciju 5 godina...
Srbija i burazerski dogovori
Sere mi se od ove drzave

O cemu ti pricas , ko nije bio dostupan ?
Zvao sam tvoje novosadjane da uzmem nocriu, nisu bili dostupni pola sata. Ja okrenem acs i narucim tu. Posle toga me ovi zvali, ja se izvinim, ***, hteo sam tog trenutka da zavrsim.

@spery pa to je normalno ds ljudi insistiraju na tome. Ili to ili makar ds ti neki ovlasceni servis ugradjuje pa da overi garanciju. Ne mozes ds ocekujes da kupis klimu po najnizoj ceni i onda da zovez Vladu bljuzgu da ti ugradi inverter za 40e i posle kad ti ne radi kako treba ti da reklamiras firmi od koje si kupio.

Poslednja izmena:
Zvao sam tvoje novosadjane da uzmem nocriu, nisu bili dostupni pola sata. Ja okrenem acs i narucim tu. Posle toga me ovi zvali, ja se izvinim, ***, hteo sam tog trenutka da zavrsim.

@spery pa to je normalno ds ljudi insistiraju na tome. Ili to ili makar ds ti neki ovlasceni servis ugradjuje pa da overi garanciju. Ne mozes ds ocekujes da kupis klimu po najnizoj ceni i onda da zovez Vladu bljuzgu da ti ugradi inverter za 40e i posle kad ti ne radi kako treba ti da reklamiras firmi od koje si kupio.

Nisu pare uopste u pitanju. Najjeftinija klima je ispala zbog postojece instalacije.
Za ugradnju sam spreman da platim koliko god treba ukoliko "Ovlasceni" servis postuje tebe kao kupca njegove usluge.
Ugovaranje termina i kasnjenje na svaki 3+ sata (tri puta se desilo), jer smo eto bili zauzeti toliko da ne mozemo ni da javimo je neprihvatljivo za bilo kakve 'profesionalnce'.

Next, ovi tvoji nisu bili dostupni, ja narucio u ACS-u. ***, resio sam ovog trenutka to da zavrsim.

Sajber, molim te podeli sa nama tvoje iskustvo sa ACS-om. Posebno to kako rade ugradnju i da li rade po preporukama proizvodjaca. LJudima je ovde najbitnije da nadju nekog ko pošteno i pedantno hoce da radi. Hvala unapred.

Nisu pare uopste u pitanju. Najjeftinija klima je ispala zbog postojece instalacije.
Za ugradnju sam spreman da platim koliko god treba ukoliko "Ovlasceni" servis postuje tebe kao kupca njegove usluge.
Ugovaranje termina i kasnjenje na svaki 3+ sata (tri puta se desilo), jer smo eto bili zauzeti toliko da ne mozemo ni da javimo je neprihvatljivo za bilo kakve 'profesionalnce'.
Slazem se da je to prema tebi kao kupcu nekorektno. Na zalost, treba i za te ljude imati razumevanja. Oni rade na 40c. Oni kada ti zakazuju racunaju neko prosecno vreme koliko ima treba za ugradnju. Oni imaju 2-3 ugradnje pre tebe. Negde bude ok, negde tegle klimu 9 spratova jer ne radi lift. Negde im je instalacija rupa kroz zid negde 10 metara gde je tesko pristupacno. Kada ce da zavrse ne znaju unapred. Onda krenu, uhvati ih guzva u saobracaju. Dodju kod tebe sazvakani a ti ih docekas besan kao ris. ***, imas ti pravo ali treba da imas i razumevanja. Ne mogu oni da zapale sa lokacije na pola posla jer imaju zakazano kod tebe ili mene. Takav je posao, ne treba ih lincovati ako zakasne vec ako ne urade posao kako treba ;)

Sajber, molim te podeli sa nama tvoje iskustvo sa ACS-om. Posebno to kako rade ugradnju i da li rade po preporukama proizvodjaca. LJudima je ovde najbitnije da nadju nekog ko pošteno i pedantno hoce da radi. Hvala unapred.
Naravno, okacicu slike i prenecu utiske sigurno. Cim dodju ja cu im objasniti sta hocu i na cemu insistiram, bilo sta drugo ne dolazi u obzir, ispraticu ih napolje. Kod mene je instalacija izuzetno laka, kroz jedan zid, izlazi na cosak terase. Fino, dostupno... Vec su mi oni rekli da mora 3 metara instalacije itd. Rekao sam liku da znam sve, da ne mora da mi objasnjava. U svakom slucaju cekam zverku i majstore u ponedeljak pa cu prvo da popricam s njima pre nego sto krenu.

Ovo je tačno samo ako se prihvati veća cena grejanja na TA peć zarad mogućnosti da se zadene guzica na grejno telo. Teško je sesti na klimu. Eventualno parapetni model, pa da duva u guzicu. Ako se TA puni samo noću, a klima radi 24/7, onda takva TA može da se poredi sa klimom koja ima COP=3 (jer klima troši 1/3 struje po 1/4 dnevne cene, i 2/3 po punoj ceni). Kako je COP veći, eto računica šta se više isplati. A ako se TA puni i preko dana, računice za TA peć NEMA.

Nešto si se ovde loše izrazio. Klima troši 1/3 struje po 4/1 većoj ceni, ali samo 2/3 vremena :) To ispada da je vrlo slična cena... jedino što sa klimom imaš 3x veći headroom pre ulaska u crvenu zonu u SRB.
Ako greješ preko 60 kvadrata na istom brojilu, sa prosečnom izolacijom, osuđen si na ulazak u crveno sa COP=1, i onda otplata klime ide već brže.

Poslednja izmena:
OK , ja reko sta ti pricas , koje moje :D

Juce se ja dopisivao sa Duletom na fb , nekom liku trebao savet a nisam bio siguran sta bi mu reko *** , on kaze da ce da pocne da radi i sa Midea Mission , ali samo taj model i nista preko toga . Skoro je liku ugradjivao nekoliko Fujitsua i par Midea Mission za neke stanove , sta li su , kaze da se vidi napredak i kvalitet u odnosu na obicne Midea , no i dalje kaze ne moze da se poredi sa Fujitsu .

Pa ne smem da spominjem firmu da ne bi ispalo da reklamiram, mislio sam skontaces :D
Ja se sinoc resio da danas zovem i tacka. Ja okrenuo par puta, nije dostupan. Do mojega, plan B. Ja sam takav lik, kad nesto resim zavrsavam istog trenutka il da crknem.
Super ako krece i sa Mission-om, konstatovali smo da su ok za masu. Fujitsu je vec malo egzotika za vecinu stanovnista a o jacim brendovima i da ne pricamo. Ja danas u Intesi, dizem lovu da platim klimu a neke 2 midee samo cepaju.

Nego, koji merac potrosnje preporucujes?
Jel mozes da iskopas neki podatak od prosle zime koliko si KW potrosio za 24h na dnevnih -7 npr. Lupio sam, daj bilo kakav primer, neki prosecan dan. Nesto se kroz maglu secam kao da si ti vodio evidenciju o potrosnji ali ne mogu da nadjem.

Grejanje ta vs klima, ta se isplati jedino kod manje kvadrature, recimo do 55kw,
Ako je sve dobro izolovano slicno kao za upotrebu klime na ta se moze dobiti komfornije grejanje, nema duvanja, samo zracenje ta peci.Mora da se ide na manje ta peci u prostoriji i mora da se zna koliko kw zracenja je potrebno toj prostoriji.
Za recimo jednu prostoriju od 20kw mozda je potrebno jedna ta pec od 2kw, 2.5 kw ili mozda cak i 2 ta od 2kw.
Stan od 55kw od recimo 3 prostoije mogao bi da se pokrije sa recimo 2-3 ta peci od 2-2.5kw i jednom od 3kw, Cena ta peci van sezone u dobrom stanju se krece od 50e za 2 do 2.5kw dok 3kw se krecu oko 70e, sama racunica kaze 3*50+70=220e. Potrosnja struje po ta peci od 2.5kw je oko 500-600din mesecno jaca od 3kw mozda potrosi oko 800din, racunica 3*600+800= 2600din, ne ulazi se u crveno ako se puni nocu i na ovaj nacin. Ta se puni 8h kad je skroz hladna sto nikada nece biti slucaj, njeno punjenje je 4-5 sati na jednom centrimetru od broja 3, uvek je stavnjena skoro do max.
Regulacija kad se pali i kad se gasi je pomocu sklopke za gasenje koja je oko 900din, tako da se tu dodaje i 4*900=3600din. Ako je trozna struja svaka uticnica ima svoju fazu (ta peci su sve namestene na monofazni prikljucak, tako je najbolje) i moye lagano cak i vise ta da radi istovremeno. Ako je monofazna struja radi se kombinacija da se pale max 2 odredjeno vreme pa posle druge dve.
Najveca mana ta peci je sto zauzima prostor. Ta peci nikad ne treba koristiti da duvaju, nego samo kao grejna tela koja zrace, ako imate potrebu da u toj sobi izduvavate ta pec to samo znaci da je ta te pec mala, da mora da se pojaca sa jos jednom. Ta peci od 4.5kw ili 6kw su los izbor, bolje imati vise malih grejnih tela nego jdno veliko i pozicionirano samo u jednom mestu.
Znaci izracuna se koliko kw toplote je potrebno da bi se prostorija grejala, sracuna se koliko kw te pec akumulira i onda koliko kw toplote odaje do sledeceg punjenja.
Ako je palite dodatno u toku dana nije lepo izracunato, isto vazi i ako se izduvava.
Pravilnim rasporedom i sracunatim zracenjem toplote osecaj moze biti slican centralin grejanjem koje radi 24h/7, samo sto zauzima veci prostor stana nego radijatori.

Samo za tebe :)

05 na 06.01.2017
Na prosecnoj od -9.5 ( max -7 i min -12c ) potrosrno 8.9kwh

06 na 07.01.2017
Na prosenoj od -12 ( max -10 i min -14c ) potroseno 10,4kwh

07 na 08.01.2017
Na prosecnoj od -13 ( max -8 i min -18c ) potroseno 11,7kwh

Ovo su dnevne potrosnje za 24/7 grejanje sa unutrasnjom od 23c ..

I da , steta sto brzeljas , a nadam se da ce ovi biti po propisu , a bas me interesuje koji bi deo preskocili a da im ti ne nagovestis tj da ne znaju da ti znas pravila , zivo me interesuje ..

Poslednja izmena:
Slazem se da je to prema tebi kao kupcu nekorektno. Na zalost, treba i za te ljude imati razumevanja. Oni rade na 40c. Oni kada ti zakazuju racunaju neko prosecno vreme koliko ima treba za ugradnju. Oni imaju 2-3 ugradnje pre tebe. Negde bude ok, negde tegle klimu 9 spratova jer ne radi lift. Negde im je instalacija rupa kroz zid negde 10 metara gde je tesko pristupacno. Kada ce da zavrse ne znaju unapred. Onda krenu, uhvati ih guzva u saobracaju. Dodju kod tebe sazvakani a ti ih docekas besan kao ris. ***, imas ti pravo ali treba da imas i razumevanja. Ne mogu oni da zapale sa lokacije na pola posla jer imaju zakazano kod tebe ili mene. Takav je posao, ne treba ih lincovati ako zakasne vec ako ne urade posao kako treba ;)

Sve to ja razumem. Nije uopste lak posao, posebno ne na ovim uslovima. To uopste nije tema price.
Dogovor moze biti okviran i pomerati se. Ali za to treba da postoji volja, a ne samo doci cemo kad stignemo.
Ako je dogovoreno u 12, ti u 15 do 12 znas da li stizes u 12 ili ne. Ako ne, treba ti 3 minuta da javis. Kazes dodjemo za par sati, cimamo te kad budemo pri kraju.

Tri puta ista prica. Danas kasnili 4 sata...
Na kraju deluje da su ok odradili sve, malo umusavili zidove al sta je tu je.

@next Sjajno, to me je interesovalo. Iskreno bicu srecan i sa duplo vise.
Preporuka ze merac mozda? Nisam u toku koji sta od opcija i koliko su tacni.

@mr008 sve je ok to za TA aaaaali, pricamo o dobrom izolovanom prostoru. U takvim uslovima i jeftiniji inverter ce imati sjajnu racunicu. Ja se 20 godina grejem na TA plus mernorermi po spavacim. 20 godina me nervira cinjenica da mi je uvece najhladnije. Ako mislis da TA pec ne duva ona bi morala da "zraci" istim intezitetom a to je nemoguce ako se puni samo nocu. Ako je veci prostor racunaj da treba vise peci koje zauzimaju vise mesta, trosenje kilovata i priblizavanje crvenoj tarifi. Kad uludo istrosis plavu tarifu posle ti i sijalica trosi duplo vise u crvenoj. Svaki prostor koji zauzme TA pec kosta 1000e po kvadratu, 2 peci 2 soma.
Kapiram prednosti TA peci, kazem ti da se grejem jako dugo njima, imam ih u 2 stana ali daleko je to od komfora, ja nisam zadovoljan i jedva cekam da je izbacim. Najradije bi je istovario s terase da je ne gledam vise :d

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Grejanje ta vs klima, ta se isplati jedino kod manje kvadrature, recimo do 55kw,
Ako je sve dobro izolovano slicno kao za upotrebu klime na ta se moze dobiti komfornije grejanje, nema duvanja, samo zracenje ta peci.Mora da se ide na manje ta peci u prostoriji i mora da se zna koliko kw zracenja je potrebno toj prostoriji.
Za recimo jednu prostoriju od 20kw mozda je potrebno jedna ta pec od 2kw, 2.5 kw ili mozda cak i 2 ta od 2kw.
Stan od 55kw od recimo 3 prostoije mogao bi da se pokrije sa recimo 2-3 ta peci od 2-2.5kw i jednom od 3kw, Cena ta peci van sezone u dobrom stanju se krece od 50e za 2 do 2.5kw dok 3kw se krecu oko 70e, sama racunica kaze 3*50+70=220e. Potrosnja struje po ta peci od 2.5kw je oko 500-600din mesecno jaca od 3kw mozda potrosi oko 800din, racunica 3*600+800= 2600din, ne ulazi se u crveno ako se puni nocu i na ovaj nacin. Ta se puni 8h kad je skroz hladna sto nikada nece biti slucaj, njeno punjenje je 4-5 sati na jednom centrimetru od broja 3, uvek je stavnjena skoro do max.
Regulacija kad se pali i kad se gasi je pomocu sklopke za gasenje koja je oko 900din, tako da se tu dodaje i 4*900=3600din. Ako je trozna struja svaka uticnica ima svoju fazu (ta peci su sve namestene na monofazni prikljucak, tako je najbolje) i moye lagano cak i vise ta da radi istovremeno. Ako je monofazna struja radi se kombinacija da se pale max 2 odredjeno vreme pa posle druge dve.
Najveca mana ta peci je sto zauzima prostor. Ta peci nikad ne treba koristiti da duvaju, nego samo kao grejna tela koja zrace, ako imate potrebu da u toj sobi izduvavate ta pec to samo znaci da je ta te pec mala, da mora da se pojaca sa jos jednom. Ta peci od 4.5kw ili 6kw su los izbor, bolje imati vise malih grejnih tela nego jdno veliko i pozicionirano samo u jednom mestu.
Znaci izracuna se koliko kw toplote je potrebno da bi se prostorija grejala, sracuna se koliko kw te pec akumulira i onda koliko kw toplote odaje do sledeceg punjenja.
Ako je palite dodatno u toku dana nije lepo izracunato, isto vazi i ako se izduvava.
Pravilnim rasporedom i sracunatim zracenjem toplote osecaj moze biti slican centralin grejanjem koje radi 24h/7, samo sto zauzima veci prostor stana nego radijatori.
Ugođaj kvare dve stvari. Jedna je da se temperatura peći menja u toku dana ukoliko izolacija nije idealna, a na tim pećima po oglasima svakako nije. Tako da se menja i unutrašnja temperatura, tj najveća je ujutru kad su peći najtoplije, pa opada u toku u toku večeri, kada su peći "prazne", a spoljna temperatura opada. Sa druge strane, u zavisnosti od spoljne temperature menja se i potreba za energijom, a energija koju zrače peći ne prati tu potrebu. Na -20℃ u odnosu na +10℃ treba 4 puta veća količina energije da bi se ugrejao na sobnu temp.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

To koliko ces trositi videces kad krenes sa grejanjem , ja sam nekako specifican po tome i bas imam malu potrosnju . A sto se tice meraca , ja imam Prosto PM001 , moze se naci za 1500 din , poprlicno su tacni , probao sam sijalicu od 100w i on je pokazivao 98w , nisam imao nista drugo a da sam znao koliko tacno vuce .. Kako god , racuni su bili mizerni , to je bitno ..

Nešto sam malko istraživao i kažu da je izračunavanje količine energije potrebne za održavanje dostignute temperature jednaka količini toplote koja je izašla kroz zidove, plafon, pod, vrata i prozore. Ima i formula (koeficijent prolaska toplote kroz površinu x površina u metrima x razlika spoljne i unutrašnje temperature.
Primer : soba 4x4, plafon, spoljna temperatura -7 bez vetra , unitrašnja temperatura 23 stepena. (0.4 x 16 x 30)=192 w na sat. Zatim se računa patos, unutrašnji zidovi , spoljni, prozori i vrata, lad se sve izračuna onda se sve vrednosti saberu i dobiješ ukupnu količinu energije u watima koja je neophodna za održavanje trenutne temperature. Pod uslovom da su vrata i prozor zatvoreni.
Ako je ovo tačno a nek me neko ispravi ako grešim, onda se ovaj račun može upotrebiti za proračun koja nam jačina klime treba. Iamaju podaci ma euroventu pa se proveri i to bi ja mislim bilo to. Ali koliko sam shvatio to je količina energije potrebne samo za održavanje dostignite temperature, za povećanje treba više energije, ako fali energije onda unutrašnja temperatura ide dole.
Ako grešim nek me neko ispravi.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno