Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav ljudi, doslo vreme da se klima kupuje. Pratim ovu temu, priznajem ne bas detaljno, i voleo bih da cujem vase misljenje. Video sam da ljudi hvale Daikin i ostale korejske proizvodjace. E sad, posle svega, kad saberem koliko mogu da se istegnem, u dilemi sam izmedju ova dva modela:

- Midea Mission MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW(B) - MOB3 - spominjana je iznad i
- Daewoo DSB-F1234ELH-V 12000btu, inverter

Kapiram da je prvi model bolji (i skupjli) al me interesuje, da li je toliko kvalitetniji kolika je razlika u ceni? Znam da ce neko reci da bi valjalo razmisliti i o Fujitsu (do 60ak hiljada) za koju ne sumnjam da je bolja od ove dve ali opet postoji neka racunica (ugradnja) pa u ovom momentu razmisljam o ovima, gore navedenim. Sta mislite? I da, klima mi uglavnom treba za hladnjenje, imam sporet ali ne bih im'o nista protiv ponekad i da se ogrejem :) (bar dok se vatra ne nalozi). Prostorija koja bi se hladila/zagrevala je 30-32 m kv. Svaki savet je dobrodosao. Hvala unapred!

Kakva ti je izolacija? Ako je ima, šporet ti neće trebati

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Dakyio

http://gigatronshop.com/split_sistem...k3dna3g-103163

Verovatno je mislio na ovaj Gree , bas sam ga i ja gledao nesto. Dali je bolje od te iste Midea klime ?

Ne nisam mislio na taj Gree je covek daje max 30k , a ovo je dulplo skuplje :p

Da li je bolji , a kako to da znamo kad Gree ne daje podatke za svoje klime tj sta isporucje na kojim minusima , a nema ni Eurovent pa je sve rekla kazala . A sto se mene tice , ni u teoriji ne bi dao 60k za taj Gree kad za te pare imas Fujitsu 12LLCC ..

cage

Daikin nije korejski vec japanski proizvodjac :)

Za Daewoo ti ne mozemo nista reci , i ja licno bih ga preskocio , za mene najjeftiniji inverter za preporuku je ta Midea , a ni tu se ne garantuje kvalitet ali se bar zna sta daje na kojim minusima pa znas sta bi trebalo i da ocekujes . Pored toga , Midea je svakako ozbiljnija firma , e sad da li napokon dorasla zadatku da udje u visi segment , videcemo vremenom ..

Pravo da kazem nisam ni znao ciji je Daikin, pa sam naveo i stavio "i ostale korejske" :D. Sto se izolacije tice, nije neka fantazija ali moze da prodje. Problem je sto je potkrovlje pa ume da zagreje "sa krova". E sad, razmislj'o sam i o jeftinijim modelima, bez inv. al kapiram da je kupovina uredjaja sa inv. ipak bolja opcija. Da li je spominjani Fuji za tih "do 10ak" hiljada bolji od te Midee? 60 'iljada je maksimum maksimuma, jer uvek ima bolji :). Zivim u Ue i vecinu gore spomenutih klima nemaju na stanju (bice za 5-7 radnih dana) i dok stignu pa dok se ugrade ima da izgorim ko licna a taman kad stigne imam osecaj da ce pasti sneg :D (ubi me impulsivna, nestrpljiva kupovina).

Sent from my Lenovo P70-A using Tapatalk

Podaci za ove klime na grejanju , Eurovent testiranje:

Midea Mission MSMBBU-12HRFN1-QRD0GW(B)

Pdesignh kW 2.83
SCOP 4,20
Klasa A+
Sezonska potrosnja 944 kwh
Modulacija ( 0.74- 4.69 ) kw
na -7c daje 2.51kw sa COP 3.06
na -20c daje 1.99kw sa COP 1.96
na +7 daje 4.08 kw sa COP 3.69

-----------------------------

Fujitsu AOYG12LLCC / ASYG12LLCC

Pdesignh kW 3,20
SCOP 3,80
Klasa A
Sezonska potrosnja 1179kw
Modulacija ( 0.9 - 5.0 ) kw
na -7c daje 2.83kw sa COP 2,38
na -15c daje 3.00kw sa COP 2,10
na +7C daje 4.00kw sa COP 3,54
-----------------------------------

Nije extremno bolji ali je bolji , i kvalitetniji sigurno , no ako ne mislis da ti bude kao primarno grejanje mozes razmisliti i o Midei ..

Poslednja izmena:
Pozdrav, totalni sam laik sto se tice klima uredjaja. Kupujem uredjaj do 30 000, za iskljucivo hladjenje prostora od 50 kvadrata, pa me zanima koju mi klimu preporucujete. Meni su u prodavnici preporucili VOX klimu, A energetska klasa sa jonizatorom, 12ica i 5 godina garancije. Da li je to dobra opcija ili traziti nesto drugo
Hvala unapred

Da li je reč o spojenom prostoru od 50 kvadrata?

Na koju foru LLCC na -7 daje 2.83KW a na -15 daje 3KW?
Primetio sam to jos na euroventu kad sam gledao, dal za taj model ili za neki drugi.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Pa vidis kako , kad sam ja postavljao to pitanje i kad se to malo analiziralo onda smo dosli do zakljucka da je lako moguce da LLCC tada vuce vise struje iz utcnice , tacnije 1430ww po ovim podacima . Inace Fujitsu moze povuci 2000w iz uticnice ako zatreba , a sto znaci da tada rusi COP .. Ispada da na -7 vuce 1190w , a na -15 vuce 1430w , znaci povecava potrosnju , a i kompresor kod Fujitsua ode na 130hz .. Tako je podesan Fujitsu , kompresor mu radi na velikim obrtajima i tako izvlaci snagu , zato je nesto bucniji ali i najjaci kad zatreba , Daikin i Toshiba su drugacije podeseni , mali obrtaji i vece opadanje snage kako idu u jace minuse .

Na koju foru LLCC na -7 daje 2.83KW a na -15 daje 3KW?
Primetio sam to jos na euroventu kad sam gledao, dal za taj model ili za neki drugi.

Da,to je nemoguće. Potpuno sam siguran da je taj podatak pogrešan na Euroventu. Verovatno njihova greška u kucanju. 07LLCC 09LLCC i 12LLCC sve imaju permutovane vrednosti. Dovoljno je jasno kada se provere te vrednosti za LU ili LT koje su znatno bolje od LL.

Koliko god da daje toplote na -15℃, što reče Đalf, grejalice su rešenje ako zafali.

Nije mi samo jasno, ako je vec glavni motiv za grejanje klimama cena grejanja, i ako vecina kaze da im klima radi sa smesno malo energije, nakon sto je vec postigla temperaturu (tj da ne radi punom snagom), i da je to cela poenta invertera...zar COP ne bi trebalo da dobije malo vise postovanja nego sto dobija?

Ako ovo sto sam napisao ima smisla, gledajuci tabelu, meni je tesko da dodjem do racuna da je taj fujitsu od 60k bolji od midea od 48k taman koliko je skuplji, kada je o performansama rec.

Ili, da preformulisem: zbog cega se na COP gleda kao na trinaesto prase?

Poslednja izmena:
Mnogo jeftina struja. U Nemačkoj ili Italiji se gleda samo tako, a ovde se razlika isplati tek pred kraj životnog veka uređaja. Mada, neće dugo biti tako, pod velikim smo pritiskom da cena struje ode u nebesa.

Poslednja izmena od urednika:
Da,to je nemoguće. Potpuno sam siguran da je taj podatak pogrešan na Euroventu. Verovatno njihova greška u kucanju. 07LLCC 09LLCC i 12LLCC sve imaju permutovane vrednosti. Dovoljno je jasno kada se provere te vrednosti za LU ili LT koje su znatno bolje od LL.
Nije nemoguce ali mnogo komplikuje stvari. Evo Next je objasnio.

Pa vidis kako , kad sam ja postavljao to pitanje i kad se to malo analiziralo onda smo dosli do zakljucka da je lako moguce da LLCC tada vuce vise struje iz utcnice , tacnije 1430ww po ovim podacima . Inace Fujitsu moze povuci 2000w iz uticnice ako zatreba , a sto znaci da tada rusi COP .. Ispada da na -7 vuce 1190w , a na -15 vuce 1430w , znaci povecava potrosnju , a i kompresor kod Fujitsua ode na 130hz .. Tako je podesan Fujitsu , kompresor mu radi na velikim obrtajima i tako izvlaci snagu , zato je nesto bucniji ali i najjaci kad zatreba , Daikin i Toshiba su drugacije podeseni , mali obrtaji i vece opadanje snage kako idu u jace minuse .

Ok, ovo je objasnjenje koje mogu da prihvatim. Ono, znam da je nemoguce da na vecem minusu daje vise toplote ako je potrosnja ista a znam i da je skoro nemoguce da je greska na euroventu i da stoji jaaaako dugo a da nije ispravljeno.
Ok, to je plus sto moze da povuce vise struje ali i da izbaci vise toplote jer ti realno na -15 i treba. Ako zahladi dzaba ti klima koja baca samo 2KW, nece grejati dovoljno kada je najpotrebnije. Definitivno dobro resenje ali je sam podatak na euroventu nedovoljno jasan.

Prati malo forum, gleda se šta je bolje kod Fujitsua, ako je to snaga na -15 onda je to najbitniji parametar, a i ne može Kinez da bude bolji od Japanca.

Neslanu šalu na stranu, ako gledaš za Bg (i područja sa sličnom klimom) , i veruješ da je ovo sa Euroventa tačno, Midea je svakako efikasnija.

Pa vidi Rio , COP je promenjiva stavka i nonstop se menja , pa ako ti uporedjujes dve klime i jedna ima bolji COP ali daje manje KW , pa ta sto je jaca ako smanji date KW i ona ce povecati COP , tacnije receno , stoji da je dobar COP prioritet ali to stoji samo ako te dve klime daju isto KW a jedna od njih ima bolji COP .

Te iste podatke daje i Fijitsu u manualu , kao i Eurovent , i meni je to bilo sumnjivo i nekako nerealno ali oboje daju te podatke , a ono sto je mene dodatno cudilo kod te klime da oni koji je imaju i greju se na nju su prezadovoljni . Nijedan nikad nije ni nagovestio da mu klima ne moze grejati pa ni ove zime kad su minusi bili dooobri . Kad sve to saberem , onda ti podaci treba da su tacni . Fujitsu 12 LLCC ima dvoredi izmenjivac u spoljnoj jedinici , sto koliko znam ni jedna klima u tom cenovnom rangu nema, znaci da sa duplo vecim izmenjivacem moze pokupiti osetno vise energije spolja . Ne znam sta bih ti rekao , ako bi gledao tako na stvar , onda bi ispalo da Fujitsu laze , sto je prosto za nepoverovati jer japanci bas drze do sebe . Eto ja napisah svasta nesto , a od svega toga mi je ustvari najmerodavniji veliki broj korisnika koji su prezadovoljni tim modelom , cak sta vise ja za ovih 5g koliko se vucaram po forumima ne znam nijednog ko se nije ugrejao sa Fujitsuom , bez obzira koji je model uzeo . Sto se tice Midea , trebalo bi da je taj model dobar , ali sto kaze jedan kolega , to sto pise na Euroventu je samo podatak sta ta klima moze da da , a koliko su kvalitetne komponente to nigde ne pise . A Midea sem tog modela nema nijedan koji se nesto istice , a jedna lasta ne cini prolece , znaci morace da prodje jos dosta vremena i jos koji dobar model da se ona dokaze . Eto to je neko moje misljenje , i da neko ne pomisli da je Fujitsu savrsen , daleko od toga , ima stvari koje ja njima zameran i koje ne bi trebale i smele da se desavaju , ali japanaci to naprave u fazonu da to radi za to sto je kupljeno , a sad neke finese koje im ja zameram , bas ih zabole .Tacnije svima bih ja nasao mane , nijedan nije savrsen , samo sto je kod nas Fujitsu prihvatljiv sa cenom pa ga zato predlazemo , a ja bih vise voleo da je kao u Hrvatskoj gde su cene nekako srazmerne izmedju brendova .

Evo vidim da je mitar1982 pisao , pa ima neke logike i u tome sto pise , do -7c ta Midea jos i moze parirati Fujitsu , pa ako ti ne treba snaga ispod -7c onda i ne moras uzimati Fujitsu , jedino ako zelis kvalitet , i to je ta razlika , malo kvalitet , malo jacina ispod -7c , pa sad ko sta voli nek izvoli , svaka roba ima svog kupca ..

Poslednja izmena:
Mnogo jedina struja. U Nemačkoj ili Italiji se gleda samo tako, a ovde se razlika isplati tek pred kraj životnog veka uređaja. Mada, neće dugo biti tako, pod velikim smo pritiskom da cena struje ode u nebesa.

Ok, struja jeste jeftinija, ali zanemarujes da je efikasniji uredjaj jeftiniji za 12k, a ne skuplji?

Ja bas naginjem na stranu da su najvaznije dve stavke:

1) $/Ucinak, sto mu sustinski dodje da je bas COP ono u sta treba da gledam

2) Komfor, tj njegovo sto manje narusavanje

I cisto logicki gledano, prema ovome sto je vec pisano...za ta dva prioriteta mi se kao najbolje resenje cini uzeti sto vise jeftinijih uredjaja sa pristojnim COP, optimalno rasporediti, i drzati ih na najtisem mogucem modu rada (ne apsolutno, nego u skladu sa uslovima)

Naravno, ovo ne vazi bas za poredjenje izmedju ove dve klime, jer razlika u ceni nije takva da se uzmu dve umesto jedne, ali bilo je ovde pitanja za stanove od 50ak+ kvadrata, kojima ni jedna pojedinacno ne odgovara, vec moraju da idu ili na jednu ultra jaku uz buku, ili eventualno na dve od 48k, a takav predlog nisam registrovao, tj. nisam registrovao da se mogucnost rada ventilatora na nizoj brzini stavlja na adekvatan nivo vaznosti.

Poslednja izmena:
Midea Mission je efikasnija od Fujitsu LLCC, ali pogledaj Pdesign, i Annual Consumption i sve je jasno. Midea je podešena da greje štedljivo, Fujitsu da GREJE. Pa makar potrošio više. Pa ko šta voli, to nek izabere. Preprošle godine je bilo poređenje Vivax GEXI (prepakovani Hansol) i Toshiba Suzumi, od strane vlasnika koji poseduje obe. I zaključak je da je Tošiba kvalitetnije urađena, ima bolje filtere, tiša je... Ali GEXI bolje greje na debelom minusu. U poređenju sa Mideom Mission, Fujitsu je kvalitetnije izrađen, jače i silovitije greje, tih je, ali (malko) više potroši.

Rio, Midea Mission je predviđena da greje prostoriju čija je potreba za energijom 2.58kW, dok je Fujitsu LLCC predviđen za 3.2kW. To je 24% razlike u snazi. Optereti Mideu jednako kao i Fujitsu, i videćeš kako SCOP pada. Tj SCOP bi bio veći za Fujitsu da je prikazan za manji Pdesign. Fujitsu LU ima isti SCOP kao i Fujitsu LM. A LU je jači i skuplji uređaj. Pa baš zato što je Pdesign za LU 3.9kW, dok je za LM 3.5kW. Ako bi LU bio stavljen u iste uslove grejanja kao i LM, potrošio bi manje. Nadam se da ti je sad jasnije zašto Midea ima tako visok SCOP.

Pa OK , nema svako ili pak ne zeli dati para za kvalitetniji uredjaj , ja to razumem , i ako ta Midea njemu pokriva gubitke koje ima a svaki dinar mu je bitan , pomoli se i kupi Mideu , pa ako da bog i ona mu potraje , on je pobedio . Prosto je to , uz malo rizika se mozda moze dobiti sasvim solidan uredjaj , ali eto , ja nisam bio spreman da rizkujem i uzmem Gree Hansol vec sam zalegao za Fujitsu LU , nismo svi isti . Mnogo zavisi i od toga da li ce ta klima raditi rastereceno ili ce se pak forsirati zbog velikih gubitaka , pa ako radi rastereceno , ko zna , mozda i potraje ..

Nije mi samo jasno, ako je vec glavni motiv za grejanje klimama cena grejanja, i ako vecina kaze da im klima radi sa smesno malo energije, nakon sto je vec postigla temperaturu (tj da ne radi punom snagom), i da je to cela poenta invertera...zar COP ne bi trebalo da dobije malo vise postovanja nego sto dobija?

Ako ovo sto sam napisao ima smisla, gledajuci tabelu, meni je tesko da dodjem do racuna da je taj fujitsu od 60k bolji od midea od 48k taman koliko je skuplji, kada je o performansama rec.

Ma niko se zivi ne pali na te podatke osim nexteena koji je poceo sa tim trendom da seruje eurovent podatke (koji su pritom tacni koliko i podaci o potrosnji vozila koja se mere u idealnim uslovima).

Nije tehnologija koja se ugradjuje u klime spansko selo kao sto se ovde pokusava predstaviti.
To je obican inside-out frizider kojeg su poceli komercijalno da prave za kuce pre vise od 100 godina.

Postoje samo tri osnovna dela u svakoj klimi, frizideru i zamrzivacu, a to je pumpa, unutrasnji i spoljasnji hladnjak.
Kod klima imas jos i unutrasnji i spoljasnji ventilator (najobicniji elektromotor koji se ugradjuje u ventilatore od 10e) i trokraki ventil i to je sve.

Kod obicnih klima, frizidera i zamrzivaca elektronika ti cak nije ni potrebna nego obican termostat radi posao (mozes cak da namestis da rucno palis i gasis pumpu kao kod automobila sa manuelnom klimom ako ti crkne elektronika i neces da kupis novu).
Cevi stavljaju serviseri i one se mogu menjati ako nesto ne valja sa njima mada nisam do sada cuo da one propadaju, jedino ako nije dobro fiting uradjen pa negde pustaju na spojevima.
Ako iscuri gas uvek ga mozes dopuniti.
Cak za obicne on/off klime postoji univerzalna zamenska elektronika za neke sitne pare tipa 20e tako da ako ne mozes da nadjes original deo za tvog proizvodjaca uvek ces moci da se snadjes.
Isto vazi i za daljince.
Pumpa je kao sto sam vec pisao najvazniji deo na klimi i nju prave samo tri fabrike na celom svetu i one rade isto i za fujitsu kao i za vox. I ona mora da se plati kada crkne i mislim da je to najskuplji deo kod klima.

Jedina novost izmedju novih klima i onih pre 100god je inverter tehnologija a to je mogucnost da se regulise brzina rada pumpe, a to je pocelo pojavom mikroprocesora koji mogu da aktivno analiziraju situaciju i odrede pravi rezim rada.

Znaci moja poenta ovog posta je da popravka jeftine klime ako ti nesto ode nije nikakav bauk, sto znaci da je jednostavna i nema mnogo specijalnih tehnologija i logike ugradjenih kao kod tih skupljih klima.
Svi ti delovi se mogu kupiti maltene ko za juga u svakoj trafici.

To sto je fujitsu na misice podigao efikasnost raznih hakerisanjem i tehnologijama ce na kraju korisniku da se obije o glavu jer ce da skupo da plati sve te dodatne tehnologije kada pocnu da crkavaju.
To se zove over-engineering, i za to su poznati i japanci a tek nemci da ne pricam (pogotovo u oblasti automobila).
Ovaj video vam je tipican dokaz toga.
https://www.youtube.com/watch?v=ZPJ64sTa7KI
https://www.youtube.com/watch?v=XV9rJwEOCus

Tako da bilo koja klima proizvodjaca ce raditi posao.
Ako hocete mercedes moracete dati vise para u startu , ali zato i za kasnije odrzavanje, tesko se nalaze delovi itd, sto ja stalno pricam za te skupe brendove kao fujitsu.
Za poredjenje idite pa pitajte prodavce koliko se midea, gree, vox itd budzet klima proda u odnosu na fujitsu/daikin. Pa cete videti da je to par stotina na prema jedno.
Pa gde ce onda biti jefitiniji delovi i odrzavanje nego kod onoga gde imas mnogo vise prodatih uredjaja, tu se onda mogu naci i gomila polovnih delova na trzistu i kod servisera itd.
Meni licno je serviser pokusao da naplati porez na budale jer mi klima nije budzet nego daikin pa zato vise kosta ugradnja ?!?!

Sve ovo znaci da nema teoretske sanse da za istu velicinu hladnjaka, jacinu pumpe i potrosnju struje da taj fujitsu ili bilo koji japanac da vise od 10% ustede u racunu za struju u odnosu na najjeftiniji vox ili neki drugi.
Ali cete zato dobiti uredjaj koji je skuplji za odrzavanje od samog starta i koji ima manje grejnog kapaciteta za iste potrosene pare.
Jednostavno takva je tehnologija sirenja i skupljanja gasova i ne moze se nesto revolucionarno dobiti u snazi a da se ne ubaci jaca pumpa, veci hladnjak, vise struje da se potrosi itd.
Jednostavno fizika to ne dozvoljava, jer da postoji neka bolja tehnologija od invertera na struju, a da nije komplikovana i da je jeftino za prozvodnju, mi odavno ne bi vise pricali o inverteru kao najboljem odnosu ulozeno/dobijeno.
Jedini "napredak" u toj tehnologiji je da se predje sa sistema vazduh-vazduh na voda-voda(podno grejanje tacnije), ali je to komplikovano za ugradnju na zgrade ili starije objekte koji nemaju podno grejanje.

Ono sto kod fujitsu-a buni (a sto je i mene bunilo na pocetku) je odnos obelezavanja sta je 12-ica ,sta 9-tka itd, fujitsu tu navodi manje cifre sto je njemu na stetu kada se porede cene, ali zato mu je taj COP mnogo veci.
Ali zato kada se porede u istom cenovnom rangu onda nema razlike.

Po nekom mom iskustvu meni je najbitinije koliko godina garancije imas, kod midea se to moze produziti na 5, dok kod daikina ne moze vise od 3 (sto mi je jako glupo jer je to skuplji brend), za ostale ne znam.

Tako da, ko god da se greje na inverter, a preasao je sa struje,gasa,informatike, on ih je isplatio vec za dve godine, ostalo sve sto se ustedi ostaje u kuci.

Tako da po meni najbolji izbor su klime ciji proizvodjaci daju 5 godina garancije, zatim da je sto prodavaniji brend/model (citaj imas sto vise delova) i da je proizvodjac fokusiran na klime a ne da pravi usput i televizore, mobilne i blendere itd.

Da li je COP odnos koliko kilovata toplotne energije dobijamo za 1 kilovat elektricne? Ako je tako, razlika na -7 mislim da i nije bas beznacajna, a deluje mi da su -7, i nesto toplije od toga najznacajnije kategorije od ponudjenih. To je ono na sta sam se fokusirao.

I, koliko je stvarno neophodno da silovitije greje (u procentima ipak vidno manja razlika od procentualne COP razlike na -7), ako klima veci deo sezone provede na povlacenju par stotina vati iz uticnice, sto bi znacilo da prilicno retko ima potrebe za silovitoscu?

Ja nemam nikakvo prakticno iskustvo grejanja na klime, samo citam ovu temu jer deluje da je pametno ispratiti tu mogucnost, a ovo o povlacenju par stotina vati "na odrzavanju" sam ovde i video u dosta navrata.

Potreba prostorije za energijom i klasifikovanje klime prema tome mi deluje kao dosta apstraktniji podatak od podataka koliko na kojoj temperaturi se izbacuje, i sa kakvom efikasnoscu.

Nisam antifujitsu bot, prosto mi se cini da su brojevi ovde bolji za midea uredjaj, i jedina situacija gde nije tako je ukoliko je klima preslaba za prostor u kom se kotisti.

A ono gde mi se tek midea vise svidja nego skupe klime je kada se bira izmedju dve midea ili jedne fujitsu visoke klase za stanove kojima je tako nesto neophodno. Buka nije beznacajna. Ja ne volim da cujem klimu ni na prvoj brzini ventilatora, a ne na drugoj i trecoj (bar moje klime za hladjenje imaju po tri brzine)

Edit: @Devil 2000
Nije samo nexteen, i ja volim da imam neke brojeve, pa taman i njihov znacaj bio sumnjiv.

Nikada nisam voleo princip da je sve isto, mada uglavnom gledam korisnicka iskustva, ali ni brojevi nisu na odmet.

Ovde je problem sto ja drugacije tumacim iste brojeve od onoga kako se ovde uobicajeno tumace...

Poslednja izmena:
Kao sto napisah, sam prelazak sa informatike,gasa,struje ce biti usteda u racunima od nekoliko puta.
Neko grubo poredjenje (koje sam licno merio nekoliko sezona) je da za istu kvadraturu ces na struju(kalorifer/uljana ne TA) da das 3x u odnosu na klime, a 2x vise za gas i informatiku u odnosu na klime.

Sve dodatne pare sto potrosis na skuplju klimu ce ti doneti mnooogo manju razliku u ustedi.
To ti je slicno kao sa hifi zvucnicima, u pocetku mnogo dobijes za male pare, posle toga mozes da potrosis na desetine hiljada evra za 2% razlike.

Pogledajte prilog 234297

TC - maximalni kapacitet
IP - koliko struje vuce iz mreze

Podelite to i dobijete COP ..

.

Rio

Pa vidi , rekao sam i ja , razlika do -7c je nikakva , mozda neces ti tu osetiti nista , ako mislis da ti Midea zadovoljava potrebe , ili ako si spreman paliti grejalicu kao dodatni izvor toplote onda OK , nemas potrebe davati vise para . Ali onda , dok kupis grejalicu , pa ako svake zime po malo palis grejalicu , vremenom ces mozda doci do razlike od 12k . No tu sad dolazimo i do dugotrajnosti uredjaja , po @devilu sve to isto traje , a ja se pak ne bi kladio , zar stvarno mislis da su japanci tek tako dosli na dobar glas , znaci ima necega u tome . A onda , kad poredis jaca i slabija klima , jaca klima izbacuje vise KW , automatski nema potrebe za jakim izduvom , manje buke , ono sto tebi smeta , i da , trebas znati da ovi podaci koje sam okacio su uz max izduv i max buku koju prave . Cisto inf .. Svaka roba ima svog kupca , i kao sto rekoh Midea ce naci svoje , a ako popravi kvalitet i jos vise . Kao sto vidis i Midea je shvatila da je Eurovent bitna stavka ako zelis da udejes medju velike momke , ne moze ti prodavati nesto a da se ne zna sta se kupuje i dobija .. I da , uvek je bolje imati dva manja uredjaja nego jedan koji ce ti pravti veliku buku i promaju , i tu se onda moraju napraviti kompromisi izmedju kvaliteta i ugodjaja .

@devil ne razumem zasto mislis da je fujitsu hakerisanjem na misice naterao klimu da radi jace i da ce se to ikome obiti o glavu. Problem bi bio da Midea to uradi sa svojom 12-icom (banalan primer ali uzecu mideu kao primer). Eno, puni servisi japanskih klima :d
I sam si rekao da obelezavanje klima ne ide u korist Fujitsua. Fujitsu ocigledno pravi kvalitetnije i jace klime koje su sposobnije za mnogo vise nego klasicna 12-ica npr. Midea ili bilo koja druga genericka. Oni fakticki naprave jacu klimu, kvalitniju i podese je za rad da daje najbolje rezultate, da bude ekonomicna kad treba i da s druge strane potegne kad treba ako uslovi to nalazu. Naravno, uvek ce biti u visem cenovnom rangu pa ce tesko moci da se porede jedni s drugima. Midea nece moci da potegne kao Fujitsu, ne za 50.000.
Sam si postavio pitanje i sam si ga odgovorio sebi u istom postu.
Da se razumemo, ne forsiram nijedan brend, samo gledam sta mi vise odgovara. Razni proizvodjaci imsju razlicitd politike poslovanje i drugaciji pogled na to kako bi njihov proizvod trebao da bude. Na nama je samo da odaberemo sta nam odgovara. Na zalost sa klimama su informacije malo slabije dostupne za jeftinine proizvodjace a i te informacije su suvise komplikovane za prosecnog kupca. Vecina ljudi nema pojma koju klimu uzima i zasto je uzima. Ako je samo hladjenje u pitanju onda nije ni strasno, ako treba da se greje tu je uzasno komplikovano.

@nexteen
Po tvom mišljenju, isplati li se dodati 90 eura za LUCA 14 umjesto 12? Ima li neko 14-ku LUCA kako se ona pokazala? Jel kod LUCA serije postoji mogućnost da uvale GENERAL ili je to samo u nižim serijama slučaj?

Da li je COP odnos koliko kilovata toplotne energije dobijamo za 1 kilovat elektricne? Ako je tako, razlika na -7 mislim da i nije bas beznacajna, a deluje mi da su -7, i nesto toplije od toga najznacajnije kategorije od ponudjenih. To je ono na sta sam se fokusirao.

Da, to je COP. Koliko ti je bitno ispod -7°C zavisi od mikroklime. One EU karte su po neprecizne jer se od mora do Mađarske prolazi kroz previše klimatskih zona da bi se tako lako sve strpalo u istu kategoriju. Negde temperature bez problema idu do -20°C, a negde jedva do -5°C.

I, koliko je stvarno neophodno da silovitije greje (u procentima ipak vidno manja razlika od procentualne COP razlike na -7), ako klima veci deo sezone provede na povlacenju par stotina vati iz uticnice, sto bi znacilo da prilicno retko ima potrebe za silovitoscu?
Bitno ti je ako nemaš nikakav dodatni izvor grejanja. Čak je i preporuka da imaš najjeftniju grejalicu koje bi palio tokom noći tih nedelju dana dok je najhladnije. Može neki panel da se montira na zid da i ne zauzima mesto.

Ja nemam nikakvo prakticno iskustvo grejanja na klime, samo citam ovu temu jer deluje da je pametno ispratiti tu mogucnost, a ovo o povlacenju par stotina vati "na odrzavanju" sam ovde i video u dosta navrata.
Da, to je istina. Imaj u vidu da to nije baš toliko malo koliko zvuči jer je danju struja skuplja 4x. U BiH je razlika samo 2x, a u EU su drugačije cene pa je kod njih grejanje na klime druga priča.

Potreba prostorije za energijom i klasifikovanje klime prema tome mi deluje kao dosta apstraktniji podatak od podataka koliko na kojoj temperaturi se izbacuje, i sa kakvom efikasnoscu.
Da, tako zvuči. Od toga polaze projektantni koji dolaze sa strane da ti preporuče sa čime i kako da se greješ. Za pojedinca koji se godinama sam grejao i zna čime se grejao, podaci o kojima ti pričaš zvuče interesantnije.

Nisam antifujitsu bot, prosto mi se cini da su brojevi ovde bolji za midea uredjaj, i jedina situacija gde nije tako je ukoliko je klima preslaba za prostor u kom se kotisti.
Brojevi apsolutno stoje na strani tog Midea, i oko toga i nema velike polemike. Rasprava je oko toga da li sme da se preporuči još uvek nepoznata Midea, i da li ti treba više toplote.

A ono gde mi se tek midea vise svidja nego skupe klime je kada se bira izmedju dve midea ili jedne fujitsu visoke klase za stanove kojima je tako nesto neophodno. Buka nije beznacajna. Ja ne volim da cujem klimu ni na prvoj brzini ventilatora, a ne na drugoj i trecoj (bar moje klime za hladjenje imaju po tri brzine)

Uvek je praktičnije imati 2 manje nego jednu veću klimu - manja buka, bolji raspored toplote...

Poslednja izmena:
Uh bre Devil, malo preteruješ

Ma niko se zivi ne pali na te podatke osim nexteena koji je poceo sa tim trendom da seruje eurovent podatke (koji su pritom tacni koliko i podaci o potrosnji vozila koja se mere u idealnim uslovima).
Poenta je da su uređaji testirani u istim uslovima i da imaju na osnovu čega da se uporede, jer bez toga bi morao da veruješ samom proizvođaču, a oni imaju razloga da lažu.

Nije tehnologija koja se ugradjuje u klime spansko selo kao sto se ovde pokusava predstaviti.
To je obican inside-out frizider kojeg su poceli komercijalno da prave za kuce pre vise od 100 godina.
Teoretski je tako za svaki uređaj u prodaji. I avion je samo kutija za putnike sa ojačanim bočnim daskama i motorom.

.... Znaci moja poenta ovog posta je da popravka jeftine klime ako ti nesto ode nije nikakav bauk, sto znaci da je jednostavna i nema mnogo specijalnih tehnologija i logike ugradjenih kao kod tih skupljih klima.
Svi ti delovi se mogu kupiti maltene ko za juga u svakoj trafici.
Previše si pojednostavio stvari. Naravno da se ne mogu kupiti svuda i da nisu baš isti. Tehnička podrška brenda i pouzdan servis jesu bitne stvari.
U svakom servisu će nam majstori reći koju auto, fotoaparat, ručni sat ili mobilni telefon više vole i zašto.

To sto je fujitsu na misice podigao efikasnost raznih hakerisanjem i tehnologijama ce na kraju korisniku da se obije o glavu jer ce da skupo da plati sve te dodatne tehnologije kada pocnu da crkavaju.
To se zove over-engineering, i za to su poznati i japanci a tek nemci da ne pricam (pogotovo u oblasti automobila).
Uopšte nije reč o tome. Većina klima o koijma pričamo ima slične tehnologije, evetualno se pojavljuju WiFi ili UV lampa.
Najveći over-engineering koji smo do sad videli ima baš Daikin, pa opet nema nikoga ko ne bi želeo da ima takvu klimu.

Tako da bilo koja klima proizvodjaca ce raditi posao.
Ova izjava nema puno smisla. I bilo koji auto će ti raditi posao.

Ako hocete mercedes moracete dati vise para u startu , ali zato i za kasnije odrzavanje, tesko se nalaze delovi itd, sto ja stalno pricam za te skupe brendove kao fujitsu.
Za poredjenje idite pa pitajte prodavce koliko se midea, gree, vox itd budzet klima proda u odnosu na fujitsu/daikin. Pa cete videti da je to par stotina na prema jedno.
Pa gde ce onda biti jefitiniji delovi i odrzavanje nego kod onoga gde imas mnogo vise prodatih uredjaja, tu se onda mogu naci i gomila polovnih delova na trzistu i kod servisera itd.
Meni licno je serviser pokusao da naplati porez na budale jer mi klima nije budzet nego daikin pa zato vise kosta ugradnja ?!?!
Fujitsu uopšte nije skup brend, spada u neku srednju klasu što se tiče mini split uređaja.

Sve ovo znaci da nema teoretske sanse da za istu velicinu hladnjaka, jacinu pumpe i potrosnju struje da taj fujitsu ili bilo koji japanac da vise od 10% ustede u racunu za struju u odnosu na najjeftiniji vox ili neki drugi.
Najpre, odakle ti ideja da su ti parametri isti? Nadalje, procena ti je pogrešna. Po tome bi današnji inverter radio isto kao i inverter kad je izmišljen, i nikada u budućnosti ne bismo imali nikakve bolje performanse od eventualno tih 10 %. Stvarnost demantuje i bolji COP uređaja koji se pojavljuju u svakoj novoj seriji.

Ali cete zato dobiti uredjaj koji je skuplji za odrzavanje od samog starta i koji ima manje grejnog kapaciteta za iste potrosene pare.
Jednostavno takva je tehnologija sirenja i skupljanja gasova i ne moze se nesto revolucionarno dobiti u snazi a da se ne ubaci jaca pumpa, veci hladnjak, vise struje da se potrosi itd.
Jednostavno fizika to ne dozvoljava, jer da postoji neka bolja tehnologija od invertera na struju, a da nije komplikovana i da je jeftino za prozvodnju, mi odavno ne bi vise pricali o inverteru kao najboljem odnosu ulozeno/dobijeno.
Jedini "napredak" u toj tehnologiji je da se predje sa sistema vazduh-vazduh na voda-voda(podno grejanje tacnije), ali je to komplikovano za ugradnju na zgrade ili starije objekte koji nemaju podno grejanje.
Jednostavno, fizika kaže da je maksimalni COP za hlađenje >30, a moja i tvoja klima danas imaju 7, tako da nije sve baš tako jednostavno.

Ono sto kod fujitsu-a buni (a sto je i mene bunilo na pocetku) je odnos obelezavanja sta je 12-ica ,sta 9-tka itd, fujitsu tu navodi manje cifre sto je njemu na stetu kada se porede cene, ali zato mu je taj COP mnogo veci.
Ali zato kada se porede u istom cenovnom rangu onda nema razlike.
Ne baš. Fujitsu uglavnom navodi normalne cifre. Šta nam znači oznaka od 12.000 na nekom uređaju, ako to padne na 7.000 kad je najpotrebnije.

Po nekom mom iskustvu meni je najbitinije koliko godina garancije imas, kod midea se to moze produziti na 5, dok kod daikina ne moze vise od 3 (sto mi je jako glupo jer je to skuplji brend), za ostale ne znam.
Tako da, ko god da se greje na inverter, a preasao je sa struje,gasa,informatike, on ih je isplatio vec za dve godine, ostalo sve sto se ustedi ostaje u kuci.
Tako da po meni najbolji izbor su klime ciji proizvodjaci daju 5 godina garancije, zatim da je sto prodavaniji brend/model (citaj imas sto vise delova) i da je proizvodjac fokusiran na klime a ne da pravi usput i televizore, mobilne i blendere itd.
Nije ni to baš tako. Ne isplaćuje se inverter tako brzo kod nas, jer je struja prilično jeftina.

Poslednja izmena:
Isplaćuje se daleko brže nego na zapadu (severu) gde su skuplje i klime i ugradnja. Samo ugradnja uz bušenje drvenog zida košta oko 600-700e, pristojna klima >1500e. Meni se ugradnja klime za grejanje pojedinačne sobe koja sa panel-grejalicom troši oko 1000kwh godišnje ne bi isplatila ni za 20 godina.

Nije ni to baš tako. Ne isplaćuje se inverter tako brzo kod nas, jer je struja prilično jeftina.

Naprotiv, bas zato se isplati kod nas - jer je struja jeftina.

Ono sto si mozda mislio je da se razlika izmedju obicne i invertera ne isplati npr A protiv A++ klase, jer je razlika u ceni uredjaja npr duplo, a za zivotnog veka nece potrositi dovoljno struje.

Ja imam masinu za susenje vesa, npr B klasa (ili cak C), a gledao sam ove A+ sa toplotnom pumpom. Istom matematikom, za 5 godina koliko uredjaj ima garanciju, meni se nikad nece isplatiti da uzmem A+ uredjaj, jer je puno skuplji.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno