Nije mi samo jasno, ako je vec glavni motiv za grejanje klimama cena grejanja, i ako vecina kaze da im klima radi sa smesno malo energije, nakon sto je vec postigla temperaturu (tj da ne radi punom snagom), i da je to cela poenta invertera...zar COP ne bi trebalo da dobije malo vise postovanja nego sto dobija?
Ako ovo sto sam napisao ima smisla, gledajuci tabelu, meni je tesko da dodjem do racuna da je taj fujitsu od 60k bolji od midea od 48k taman koliko je skuplji, kada je o performansama rec.
Ili, da preformulisem: zbog cega se na COP gleda kao na trinaesto prase?
Ma niko se zivi ne pali na te podatke osim nexteena koji je poceo sa tim trendom da seruje eurovent podatke (koji su pritom tacni koliko i podaci o potrosnji vozila koja se mere u idealnim uslovima).
Nije tehnologija koja se ugradjuje u klime spansko selo kao sto se ovde pokusava predstaviti.
To je obican inside-out frizider kojeg su poceli komercijalno da prave za kuce pre vise od 100 godina.
Postoje samo tri osnovna dela u svakoj klimi, frizideru i zamrzivacu, a to je pumpa, unutrasnji i spoljasnji hladnjak.
Kod klima imas jos i unutrasnji i spoljasnji ventilator (najobicniji elektromotor koji se ugradjuje u ventilatore od 10e) i trokraki ventil i to je sve.
Kod obicnih klima, frizidera i zamrzivaca elektronika ti cak nije ni potrebna nego obican termostat radi posao (mozes cak da namestis da rucno palis i gasis pumpu kao kod automobila sa manuelnom klimom ako ti crkne elektronika i neces da kupis novu).
Cevi stavljaju serviseri i one se mogu menjati ako nesto ne valja sa njima mada nisam do sada cuo da one propadaju, jedino ako nije dobro fiting uradjen pa negde pustaju na spojevima.
Ako iscuri gas uvek ga mozes dopuniti.
Cak za obicne on/off klime postoji univerzalna zamenska elektronika za neke sitne pare tipa 20e tako da ako ne mozes da nadjes original deo za tvog proizvodjaca uvek ces moci da se snadjes.
Isto vazi i za daljince.
Pumpa je kao sto sam vec pisao najvazniji deo na klimi i nju prave samo tri fabrike na celom svetu i one rade isto i za fujitsu kao i za vox. I ona mora da se plati kada crkne i mislim da je to najskuplji deo kod klima.
Jedina novost izmedju novih klima i onih pre 100god je inverter tehnologija a to je mogucnost da se regulise brzina rada pumpe, a to je pocelo pojavom mikroprocesora koji mogu da aktivno analiziraju situaciju i odrede pravi rezim rada.
Znaci moja poenta ovog posta je da popravka jeftine klime ako ti nesto ode nije nikakav bauk, sto znaci da je jednostavna i nema mnogo specijalnih tehnologija i logike ugradjenih kao kod tih skupljih klima.
Svi ti delovi se mogu kupiti maltene ko za juga u svakoj trafici.
To sto je fujitsu na misice podigao efikasnost raznih hakerisanjem i tehnologijama ce na kraju korisniku da se obije o glavu jer ce da skupo da plati sve te dodatne tehnologije kada pocnu da crkavaju.
To se zove over-engineering, i za to su poznati i japanci a tek nemci da ne pricam (pogotovo u oblasti automobila).
Ovaj video vam je tipican dokaz toga.
https://www.youtube.com/watch?v=ZPJ64sTa7KI
https://www.youtube.com/watch?v=XV9rJwEOCus
Tako da bilo koja klima proizvodjaca ce raditi posao.
Ako hocete mercedes moracete dati vise para u startu , ali zato i za kasnije odrzavanje, tesko se nalaze delovi itd, sto ja stalno pricam za te skupe brendove kao fujitsu.
Za poredjenje idite pa pitajte prodavce koliko se midea, gree, vox itd budzet klima proda u odnosu na fujitsu/daikin. Pa cete videti da je to par stotina na prema jedno.
Pa gde ce onda biti jefitiniji delovi i odrzavanje nego kod onoga gde imas mnogo vise prodatih uredjaja, tu se onda mogu naci i gomila polovnih delova na trzistu i kod servisera itd.
Meni licno je serviser pokusao da naplati porez na budale jer mi klima nije budzet nego daikin pa zato vise kosta ugradnja ?!?!
Sve ovo znaci da nema teoretske sanse da za istu velicinu hladnjaka, jacinu pumpe i potrosnju struje da taj fujitsu ili bilo koji japanac da vise od 10% ustede u racunu za struju u odnosu na najjeftiniji vox ili neki drugi.
Ali cete zato dobiti uredjaj koji je skuplji za odrzavanje od samog starta i koji ima manje grejnog kapaciteta za iste potrosene pare.
Jednostavno takva je tehnologija sirenja i skupljanja gasova i ne moze se nesto revolucionarno dobiti u snazi a da se ne ubaci jaca pumpa, veci hladnjak, vise struje da se potrosi itd.
Jednostavno fizika to ne dozvoljava, jer da postoji neka bolja tehnologija od invertera na struju, a da nije komplikovana i da je jeftino za prozvodnju, mi odavno ne bi vise pricali o inverteru kao najboljem odnosu ulozeno/dobijeno.
Jedini "napredak" u toj tehnologiji je da se predje sa sistema vazduh-vazduh na voda-voda(podno grejanje tacnije), ali je to komplikovano za ugradnju na zgrade ili starije objekte koji nemaju podno grejanje.
Ono sto kod fujitsu-a buni (a sto je i mene bunilo na pocetku) je odnos obelezavanja sta je 12-ica ,sta 9-tka itd, fujitsu tu navodi manje cifre sto je njemu na stetu kada se porede cene, ali zato mu je taj COP mnogo veci.
Ali zato kada se porede u istom cenovnom rangu onda nema razlike.
Po nekom mom iskustvu meni je najbitinije koliko godina garancije imas, kod midea se to moze produziti na 5, dok kod daikina ne moze vise od 3 (sto mi je jako glupo jer je to skuplji brend), za ostale ne znam.
Tako da, ko god da se greje na inverter, a preasao je sa struje,gasa,informatike, on ih je isplatio vec za dve godine, ostalo sve sto se ustedi ostaje u kuci.
Tako da po meni najbolji izbor su klime ciji proizvodjaci daju 5 godina garancije, zatim da je sto prodavaniji brend/model (citaj imas sto vise delova) i da je proizvodjac fokusiran na klime a ne da pravi usput i televizore, mobilne i blendere itd.