Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I bitnije gde saznati tu informaciju? Nigde na sajtovima ne pise koji je precnik cevi, a majstori otprilike znaju da 'obicna gree' ima taj precnik.
Posle 3 dana cekanja na majstore koji dva puta dolaze na ugradnju i nista ne urade, prilicno sam se smorio

U cemu je fora sa debljinom bakarnih cevi?
U zgradi je investitor uigradio 12ku a klima koju sam pazario ima 10mm precnik. Majstori dosli i kazu jedino da se busi za novu cev, ne moze se stara ni izvaditi.
Da pravim dodatne rupe je van pameti kad je lepo sredjeno.

Tako da dajte predloge za inverter koji ima 12mm cev i gde to moze da se nadje u NS-u. Navodno obicne klime uglavnom imaju 12mm, ali gadjao sam inverter za svaki slucaj.

Izvini, ne kontam baš najbolje. Najpre zvuči kao da si već pazario neki uređaj? Jesi li ga to vratio pa sada tražiš drugi koji će se poklopiti sa cevima koje su već postavljene u zid?

Da uzeo sam, potvrdili su da mogu da zamenim za drugi model, a ako bude frke mozda i da trazim novce nazad.

Poslednja izmena:
Slaba sreca, nemaju ni toshibe ni fujitsu u eurotehni gde sam uzeo klimu :/

Au ta mi je promakla, jedno 20 sam otvorio.
Svaka cast cronnin!

edit: ako sajt gresi da je nema na lageru. videcemo sutra kada vratim ovu.

Poslednja izmena:
Kad već zoveš, imaju i ovu, pa pitaj odmah i za nju. Ne pominje se u manualu, ali na osnovu imena čini se da je razlika samo estetska.
Nek uzmu brate cev od 12 mm nek naslone na obe i nek uporede, pa ako odgovara, onda biraj koja ti se više sviđa :) Idi tamo sam s nonijusom pa ih malo smaraj kad već daješ pare :D

https://www.eurotehna.rs/gree-bora-gwh12aab-k3nna1a.html

A sta tacno moze da kaze bilo koji sertifikat o radu u praksi? Po cemu birate druge uredjaje ili recimo automobile koji su mnogo skuplji? Ko vam garantuje potrosnju goriva navedenu u katalozima? Ko je od vas postigao deklarisano ubrzanje do 100kmh?
Po kom sertifikatu ih poredite? Jasna je poenta.

Da pojasnim, Eurovent je asocijacija proizvodjaca, malih i srednjih kao sto pise gore. Nije bas reklamna agencija niti su neki sabani ali clanovi su ipak malo jednakiji nego ostali. Nije neka akademska, nezivisna, bezinteresna institucija.

@nexteen poslednji put te molim da prestanes. Ako nadjes ijedan moj post gde sam pomenuo bilo koji brend stavi citat. U suprotnom ocekujem izvinjenje da ne kazem vulgarnije. Svoje neznanje mozes sakriti banalizovanjem od nekog ko zna koliko i ti. Od mene ne mozes zato prestani sa tim.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

@spery Koliko je dugacka ta vec ugradjena instalacija?
Verovatno moze bez problema da se redukuje na pocetku i na kraju na Fi10 pa da ne biras klimu samo po tome. Na mom starom LG 12K je 12mm.

Samo da budemo precizni, ovde pricamo o precniku cevi a debljina se odnosi na debljinu zida koji je 0.9 ili 1mm. Manje od toga ne bi smelo da se koristi.

@soko
Kako mislis dugacka? Viri iz zida 45cm.
Unutrasnji precnik (znaci bez ivica) je 10mm. Ukupni precnik je oko 15mm.
Opcija je i varenje tanjeg nastavka, ali navodno im gazda ne dozvoljava kako ako se pokvari invertor ne bih ja mogao njih da krivim.

soko

Izvinjenje , tebi , mora da se salis :D

Bolje budi malo konstruktivan i pomozi ljudima ako imas s cim , mani ti mene , ja sam njima pomogao vis nego sto ces ti ikada a ovde si duze od mene , zato psssssttt .. Ovo je poslednji put da sam ti ista rekao , a i ti meni , ionako nemamo sta reci jedan drugom a ljudi nek procene ciju pomoc ce prihvatiti , to max posteno i sasvim dovoljno s nase strane .

spery

Kod Fujitsu klime te 14-ke imaju taj veci promer a nemas 14-ke ispod 95k , ako ne i vise , jedino sto ja znam da ima taj promer a to bi trebalo da je MIDEA Mission MSMACU-18HRFN1/MOB02-18HFN1 , moze se naci za do 70k , samo trebas se jos raspitati ali sam 99% siguran da ti pase . Obrati paznju da ima oznaku MOB2 ..

Montazeri klime neka reduciraju sa 12 na 9, tako je kod mene i nema problema

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pre koji dan su mi ugradili Fujitsu klima uređaj ASYG 12LT (ASYG12LTCA / AOYG12LTC) u stan , a sve po preporuci člana nexteen kome ovom prilikom želim da se javno zahvalim. Sve je prošlo odlično, ja dobio kvalitet ugradnje sa garancijom, sve uredno plaćeno i svi zadovoljni :D

Evo nekih slika...
Pogledajte prilog 234051
Pogledajte prilog 234052
Pogledajte prilog 234053
Pogledajte prilog 234054
Pogledajte prilog 234055

Zasto su je toliko nabili gore?
Spoljna jedinica bi u tvom slicaju trebala biti 60cm ispod plafona i 30cm odaljena od zida.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Poslednja izmena:
@soko
Opcija je i varenje tanjeg nastavka, ali navodno im gazda ne dozvoljava kako ako se pokvari invertor ne bih ja mogao njih da krivim.
Priblizna duzina od pocetka unutra do kraja cevi napolju?
Cime ti meris te precnike? Ako je tako kao sto si sada izmerio onda je to 15. Unutrasnji je malo veci nego je noz za secenje napravio vecu ivicu. Treba da se skine tzv. pucna pa ce biti veci unutrasnji precnik.

Imamo ovde strucnjake pa ce da objasne zbog cega ne bi trebalo variti cevi. Posle njih cu ja da napisem zasto i kako ipak moze.
Za to treba neko ko stvarno zna sta i zbog cega radi a ne ovi koje ovde hvalite zato sto imaju vakum pumpu i parce PVC kanalice.

@zdjilas
Sa cim su radili redukciju? Odakle si? Da cimnem iste ljude ako je moguce, posto ovi 'zvanicni' koji rade sa radnjom ne pruzaju tu opciju.

@soko
Izvini, nisam te razumeo. Od pocetka do kraja cevi ima oko 3m.
Medio obicnim metrom, nemam nista preciznije. Mislim da si u pravu, da je 15 spoljasnji precnik.

A sta tacno moze da kaze bilo koji sertifikat o radu u praksi? Po cemu birate druge uredjaje ili recimo automobile koji su mnogo skuplji? Ko vam garantuje potrosnju goriva navedenu u katalozima? Ko je od vas postigao deklarisano ubrzanje do 100kmh?
Po kom sertifikatu ih poredite? Jasna je poenta.

Da pojasnim, Eurovent je asocijacija proizvodjaca, malih i srednjih kao sto pise gore. Nije bas reklamna agencija niti su neki sabani ali clanovi su ipak malo jednakiji nego ostali. Nije neka akademska, nezivisna, bezinteresna institucija.

Koliko sam ja shvatio nije reč o asocijaciji proizvođača, već nacionalnih predstavnika HVAC agencija EU država.

Eurovent bi trebalo da mu dođe kao neka vrsta Alvirovića :D Oni samo inicijalno proveravaju da li je ono što piše u fabričkim specifikacijama isto i u praksi. Sve ti testovi ne govore puno o kvalitetu ugrađenih delova i rada.

@soko

To ti je nešto puno debelo. Spoljni prečnik cevi je ili 9,52 mm ili 12,7 mm ili 15,88 mm sa tim da se ove poslednje koriste na ~24-kama.
Ajde nađi običnu AA bateriju, ona je 14 mm u prečniku, pa uporedi sa njim spoljni prečnik cevi?

Poslednja izmena:
@cronnon
U pravu si, deformisana je malo kraj cevi od secenja pa mi se cinilo da je veca.
Uza je od AA baterije. Metodom merenja obima, u nedostatku adekvatnih alatki :d dolazim do 12.7-12.8

Pogledajte prilog 234084

Poslednja izmena:
Ja se izvinjavam sto prekidam ovako konstruktivnu svađu jednim kratkim pitanjem.
Koji je period u godini kada su seviseri najmanje optereceni (jesen/proleće)?
Naime, pokusao bih ugraditi klimu na gornju etažu, malo je komplikovano jer je u pitanju krovna ploca+tegola.
Sada je nemoguce raditi bilo sta po krovu, a jedan sto je komsiji servisirao navratio da pogleda i kaze nece to da radi jer ima puno posla???
Bojim se da bi serviser trebao da bude i alpinista, adrenalinski zavisnik, ing građevine... pa ako neko poznaje takvog "X-mena" u NS...
Da ne kupujem uzalud klimu ako je ugradnja neizvodljiva.
Unapred Hvala.

Pa gde si ti nama fuckeru , bas sam se pitao kad ces se ti pojaviti :D

Taj isti se ubio od pomaganja na temi , pogledaj njegove postove i videces gde je najaktivniji a koliko se ovde angazovao , nasao si iza koga da stanes , no ne treba se cuditi , nisi ni ti nista bolj od njega , to smo vec nedavno apsolvirali ..

Eto , ako nista drugo ja ne mogu da vam ne odgovorim , mozda budete srecni pa me banuju sto to radim , no nema veze , ako nista drugo ima tema da vam procveta u momentu , secam se kakva je nekad bila :p

Radovidjengos

Dobro ti nama dosao :)

Najbolje vreme za majstore ti je preko zime ili rano prolece, tad imaju najmanje posla kako se meni cini . Nije da nemaju , samo imaju nesto manje , no ne vidim razlog zasto bi cekao do tada , ti ces svakako platiti montazu i nije ona nista ni skuplja a ni jeftinija tada , samo ce ti posvetiti vise vremena kad ne zure , a on ce kad vidi posaoproceniti da li zeli da ga radi i po kojoj ceni s obzirom da je pristup malo zjbn .. Montiras klimu za grejanje ili ?

Klima bi bila iskljucivo za hladjenje. Takođe bih uzeo neku jeftiniju (Midea/Gree).
Donju etazu hladi neka Fujitsu kojoj ima sigurno 15ak godina i radi kao švajcarac (čak je i seljena jednom), ali trenutno finansijsko stanje....
Bojim se na kraju da montaza ne bude skuplja od klime:)

Poslednja izmena:
Klima bi bila iskljucivo za hladjenje. Takođe bih uzeo neku jeftiniju (Midea/Gree).
Donju etazu hladi neka Fujitsu kojoj ima sigurno 15ak godina i radi kao švajcarac (čak je i seljena jednom), ali trenutno finansijsko stanje....
Bojim se na kraju da montaza ne bude skuplja od klime:)

Nemaju nigde da probiju zid pa sa zemlje montiraju klimu na donjem spratu?
Ne treba ti inverter, tražiš najprostiju on/off klimu kao što je i ta dole?

Evo za tebe pismenog još jedan link, koji si propustio da vidiš dok si kopao po forumskoj istoriji https://forum.benchmark.rs/faq.php?faq=faq_forum_rules#faq_faq_forum_rules_general
Tako da moderatori itekako imaju razloga da reaguju.

U skladu sa prethodnom tačkom, zabranjeno je vređanje drugih članova foruma. Pod vređanjem se podrazumeva i ismevanje drugih korisnika zbog njihovog neznanja, neobaveštenosti i slično.

Po toj logici bi trebalo pola ljudi izbaciti sa foruma :) Ja bih se složio sa:
Jel svaki put moraju da se vade oci da bi se isterala svaka glupost? Odmaknite se malo od kompa i iskulirajte.

Poslednja izmena:
Ma da, najobicnija uklj/isklj klima, "samo da bije 'ladno".
Montaza jedino sa krova (ima neki bocni zid, tu bi se kacila spoljna) ali pristup tome zidu- preko kosog krova ili mozda hidraulicnom korpom sa zemlje mada tesko (visina 6ti sprat).

Opet ja sa mukama siroke cevke :d

Ni jedan od proizvodjaca koji mi se nudi za zamenu (LG, Gree, Mitsubishi) nema inverter 12000BTU koji ima 12mm cev za gas...
Opcije koje sad gledam su:
1. Gree Bora premium 12000BTU (nije inverter) - 32k din

2. Gree Viola 18000BTU inverer - 90k din

3. Midea MSMBCU-18HRFN1-QRD0GW - 74k

Razmisljam da li ima smisla toliko vise para dati za inverter (koji je usput i dosta jaci) za stan do 60kv...

Poslednja izmena:
Pa gde si ti nama fuckeru , bas sam se pitao kad ces se ti pojaviti :D

Taj isti se ubio od pomaganja na temi , pogledaj njegove postove i videces gde je najaktivniji a koliko se ovde angazovao , nasao si iza koga da stanes , no ne treba se cuditi , nisi ni ti nista bolj od njega , to smo vec nedavno apsolvirali ..
Iz par postova koje je on napisao moze se izvuci zakljucak da lik zna o klimama puno vise nego ti.
Pogresno je takvog lika terati sa teme.
Takvi trebaju temi.

Ti puno pises po temi.I to moze biti korisno.Ali tvoje znanje se zasniva na tome sta si procitao na nekom od foruma na kojima izgleda zivot provodis.
Pusti nek malo pisu i ljudi koji su se skolovali za to.

Izgleda ako neko se ne slozi sa izborom klime koju ti preporucas,odma ga treba razapeti.

Pozdrav svima,
imam jedan "mali" problem.
Posedujem klimu Fujitsu ASHG09LECA/AOHG09LEC staru godinu dana. Prošlo leto i zimus je radila bez ikakvih problema. Došle ove vrućine i pustio sam je pre 4 dana da radi, na kratko, koliko mi je trebalo. Juče, paklen dan, klima ceo dan radila i proizvela 0 (NULA) kapi vode. Proverim termometrom, klima ne hladi. Serviser danas došao, napunio klimu i otišao.
Tu dolazimo do "problema". Klima hladi ali i dalje iz nje ne curi ni jedna jedina kap vode (2 sata već radi). Zanima me, da li je normalno da neko vreme nakon punjenja klima ne kondenzuje ništa (po meni nije)?
Pošto, po meni nije normalno, kako da vidim u čemu je problem (pošto serviser očito ne zna u čemu je problem čim mi je samo dopunio klimu, ili je mislio da je jedini problem u praznom vodu)?
Drugo, nije mi rešenje da svake godine punim gas, kako da proverim gde se u sistemu gubi gas?
Čitao sam da je jedna od dobrih provera da nema zapušenja, sipanje vode u saće hladnjaka. Nisam siguran da li moram skidati celu prednju masku ili dovoljno daskinem filtere.
Nigde u stanu nema kapljica vode, ni po zidovima ni ispod spoljne jedinice (na terasi je), ni na celom putu od unutrašnje do spoljne jedinice. Serviser je rekao da ni ventili nisu masni kada je dopunjavao gas.

Opet ja sa mukama siroke cevke :d

Ni jedan od proizvodjaca koji mi se nudi za zamenu (LG, Gree, Mitsubishi) nema inverter 12000BTU koji ima 12mm cev za gas...
Opcije koje sad gledam su:
1. Gree Bora premium 12000BTU (nije inverter) - 32k din

2. Gree Viola 18000BTU inverer - 90k din

Razmisljam da li ima smisla toliko vise para dati za inverter (koji je usput i dosta jaci) za stan do 60kv...

Ako nije za grejanje, nikada neće otplatiti toliku razliku.

Ako nije za grejanje, nikada neće otplatiti toliku razliku.

Vise kao back-up plan, grejanje je centralno sa kalorimetrom. Tu ne bi trebalo da bude problema.

Inverter sam hteo i zbog nacina rada, da polagano odrzava temeraturu, posto ce biti montirana iznad ugaone garniture pa da ne duva jako ladno na ljude direkt.

Bodin ti trebas promeniti majstora.

Ako nema puno vlage u zraku i ako klima ne hladi tako jako,onda je moguce da ne kondenzira,to nije problem.
Ali je problem sto on nije napravio dobro posao pa ti je klima pustila gas.
Sad ti je napamet dosuo gasa samo da klima radi.
Na grijanju bi mogao imat problem jer klima vise nema ispravnu gramazu gasa.

Tvoja klima mora da ima u sebi 650 grama gasa da bi radila kako je predvidzeno.
Ni ti ni tvoj majstor sad ne znate koliko je unutra gasa.
Ja bi promenio majstora.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno