Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U Coolu ima za 44.900

Fujitsu klima uređaj inverter ASYG09LLCA / AOYG09LLC

Da li ima razlike izmedju ova dva i koji da trazim?

Ovih koje hvalite za iste pare, LLCE ne vidim da ima.

PS. Samo da kazem da hladim oko 16m2 (takodje i grejem, ako bude potrebe posto je tu TA pec trenutno). Mozda ako nagruva hladan vazduh i do kupatila koje je 4m2 ali podaleko (oko 5m) od tacke na kojoj ce da stoji klima.

Poslednja izmena:
Pa moras se malo nacitati i vremenom imati sve podatke koje ti trebaju . Nemas 09LLCE pa je nemoj ni traziti , ta prva gde si je i nasao se moze naci za te nek pare , manje ili vise . Samo nadji dobar servis i da ti urade sve po propisu :

1. minimalna duzina instalacije za Fujitsu je 3m - preporuka proizvodjaca
2. svaka cev zasebno izolovana da se ne dodiruju
3. vakumiranje sistema
4. antivibracione gume na spoljnu jedinicu

Pa moras se malo nacitati i vremenom imati sve podatke koje ti trebaju . Nemas 09LLCE pa je nemoj ni traziti , ta prva gde si je i nasao se moze naci za te nek pare , manje ili vise . Samo nadji dobar servis i da ti urade sve po propisu :

1. minimalna duzina instalacije za Fujitsu je 3m - preporuka proizvodjaca
2. svaka cev zasebno izolovana da se ne dodiruju
3. vakumiranje sistema
4. antivibracione gume na spoljnu jedinicu

Zahvaljujem, prodavac angazuje servisera koji ugradjuje klimu. Da li da se oslonim na njihov izbor ili imate neki bolji predlog?

Imam bolji predlog , sto ne cimnes Duleta tj provereno dobar servis i vidis odgovara li ti njegova ponuda . Moze biti nesto skuplja od ove koju imas sa tom prodavnicom ali je servis zagarantovano dobar i sve rade po pravilima bez da im to moras govoriti . No oni rade samo kompletnu uslugu , od kupovine , ugradnje i servisiranja , ne rade samo ugradnje i servise klima koje nisu i ugradili . Ako ti to odgovara bacicu ti njegov tel i ostale podatke pa ti proceni sta je za tebe najbolje . Cak sta vise mislim da sutra ima ugradnju Fujitsu 12LLCC u BG-u i to bas clanu sa ovog foruma pa mozes s njima videti da navrate i vide situaciju na licu mesta .

Imam bolji predlog , sto ne cimnes Duleta tj provereno dobar servis i vidis odgovara li ti njegova ponuda . Moze biti nesto skuplja od ove koju imas sa tom prodavnicom ali je servis zagarantovano dobar i sve rade po pravilima bez da im to moras govoriti . No oni rade samo kompletnu uslugu , od kupovine , ugradnje i servisiranja , ne rade samo ugradnje i servise klima koje nisu i ugradili . Ako ti to odgovara bacicu ti njegov tel i ostale podatke pa ti proceni sta je za tebe najbolje . Cak sta vise mislim da sutra ima ugradnju Fujitsu 12LLCC u BG-u i to bas clanu sa ovog foruma pa mozes s njima videti da navrate i vide situaciju na licu mesta .

sta je ko je dule?

lik iz radnje je u fazonu da je sve sto si napisao OK sem min 3 metra, da je to fora ovih sto ugradjuju po duznom metru (50e plus 10e po metru) a kod njih je 75e bez obzira na duzinu. da to nema veze tj da fujitsu nigde to ne kaze i da deklarise samo maks duzinu razvoda.

U Install Manualu ima napisana minimalna dužina instalacije a za Fujitsu je minimalno 3 metra, taj lik što ti priča iz radnje nema blage veze trabunja bezveze.
Niti jednom trgovcu ne vjeruj svaki ima svoju čudnu priču.
Treba se držati preporuke proizvođača.

Ljudi jos jedno pitanje:
Ima li neka preporucena visinska razlika između vanjske i unutrašnje jedinice? Moze li biti problem ako je vanjska jedinica niza od unutrašnje cca 3 metra? Pojavila se jos jedna opcija za montazu vanjske pa da vidim moze li ovo biti smetnja?

Može tako ali da se ispoštuje procedura pravilnog postavljanja cevi kod priključaka na spoljnoj jedinici

Ovo crveno bio prvi prijedlog rjesenja..zanima me da li je ok ako bih isao vanjsku na zutu poziciju a unutrasnja ostaje na spratu..ovo stari predlaze iz dva razloga: buka jer bi vanjska bila dalje od stambenog prostora I drugi ispod balkona je jos zasticenija od atmosferskih uticaja
03bad284cc662bb0291d34b74508037c.jpg

Na sta konkretno mislis?
Konkretno, cevi se savijaju u "sifon" ili "spiralu" u cilju sprečavanja izlivanja ulja iz kompresora što bi bilo pogubno po isti na duže staze.
Ništa komplikovano generalno, potrebno je koristiti kvalitetnije, takozvane debelozidne, bakarne cevi da ne bi došlo do prelamanja prilikom savijanja.

Pozdrav svima na forumu.
Tražim intenzivno klimu za grejanje i hlađenje i našao sam ovde mnogo korisnih informacija i treba mi još jedna.
Može li neko da mi objasni u čemu je razlika između ovih Daikin klima: FTXB35C/RXB35C i FTXV35AB/RXV35AB osim što je razlika u ceni?

anubisgrau

Dule je vlasnik servisa .. A evo ti za duzinu instalacije sa zvanicne stranice Fujitsua

http://www.fujitsu-general.com/global/support/faq/split/0220.html

rida

Samo opusteno sve je to lako izvodljivo ..

Stankela

U rezimu grejanja .. RXB35C deklarisan do -15c , RXV35AB do -10c .. obe bi trebalo da rade bez ikakvih problema i na nizim temp ali je tako deklarisano ..

Daikin RXB35C / FTXB35C

Pdesignh kW 2,80
SCOP 4,06
Klasa A+
Sezonska potrosnja 966 kwh
Modulacija ( 1.3 - 4.8 ) kw
na -7c daje 2,48ke uz COP 2,22
na -15c daje 1,99kw uz COP 2,12
na +7c daje 3,50kw uz COP 3,71

-------------------------------------

Daikin RXV35AB / FTXV35AB

Pdesignh kW 3.20
SCOP 3.92
Klasa A
Sezonska potrosnja 1143 kwh
Modulacija ( 1.3 - 4.8 ) kw
na -7c daje 2,83ke uz COP 2,45
na -10c daje 2.45kw uz COP 2,28
na +7c daje 3,84kw uz COP 3,12

-------------------------------------

Nexteen, nema smetnje u radu ovako nisko vanjska da ide u odnosu na unutrasnju?

Evo sad sam pitao Duleta , kaze nikakav problem i ne prave se nikakvi dzepovi na tu visinsku razliku , veci je problem ako je spoljna vislja od unutrasnje..

A evo sad kad sam ga vec cimao , danas je radio jednu instalaciju , dobro se lik seti oza ove nosace , lepo izgleda i lepo odradjeno ..

Pogledajte prilog 234017

Pogledajte prilog 234018

Ovaj oluk i ovaj betoniran deo kvare sliku

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

Da vam pojasnim nekoliko stvari kojima se tako odokativno frljate:

1. Nemoguce je spreciti odlivanje ulja iz kompresora. Takva je tehnika njegovog rada.
2. Svaki rad kompresora bez ulja je koban. Ne postoji duzi ili kraci period ako je nivo ulja ispod minimuma. Bukvalno za par minuta ce doci do havarije.
3. Ti "dzepovi" se zapravo zovu uljne petlje ili uljne zamke.
4. Prave se da bi se obezbedio povrat ulja iz isparivaca i cevovoda nazad u kompresor.
5. Prave se samo na usponima usisne strane tj. strane niskog pritiska.
6. Mora postojati donja i gornja. Jedna bez druge nema nikakvog efekta.
7. Precnik cevi mora biti proracunat tako da brzina freona bude dovoljna da "podigne" ulje. Nije dovoljno samo napraviti petlju i nadati se da radi.
8. Tankozidne cevi svakako ne smeju da se koriste zbog visokih pritisaka freona, narocito kod R410A.
9. Nema lomljenja cevi ako se koriste pravi alati. Koliko vidim sa svih slika montaze nijedan serviser ih ne koristi (ili nema uopste)
Ovo je samo nekoliko bitnih detalja cisto da vam razni strucnjaci ne prosipaju svoje teorije.

Sto se Eurovent sertifikata tice - to nije dokaz kvaliteta uredjaja vec njegovih perfomansi. Opet, ko je sve dobio Eurovent, to ispitavanje postaje klimavo i nategnuto.
Svakakvog krsha sam video koji je "sertifikovan" a nicemu ne valja. Sa druge strane, postoje kuce koje odbijaju da im plate reket a prave sasvim solidne uredjaje koje prodaju na trzistima sa manje birokratije. Pricam o profesionalnim, industrijskim uredjajima da me ne zaspete pitanjima "sta preporucujes".
Cisto da se ne drzite Euroventa kao pijan plota.

Poslednja izmena:
@soko
Da li se ovo za uljne petlje (sifone) odnosi i na situaciju kad je spoljna jedinica niza od unutrasnje (kao na slikama sto je postavio Nexten)?

soko

Nemoj potcenjivati Eurovent jer ga Gree sa kojim ti radis ne poseduje . Vec sutra se moze desiti da im dodje iz dupeta u glavu pa da ga pribave kao sto je i Midei doslo , nije to tek tako . Znaci da je i Daikin koji je u saradnji sa Gree glup sto ima sertifikat , a zna se gde je Daikin a gde Gree u lestvici kvaliteta . Pa i Midea je shvatila da je to ulaz u visu klasu te sad ima Eurovent setifikate , sto je svakako pohvalno . I nemoj ljudima pisati da se frljaju sa podacima , jako je to ruzno , ako znas pojasni i pomozi ljudima , zato smo tu . Za kupovinu klima uredjaja moras znati s cime klima raspolaze , no kako neke klime nemaju Eurovent sertifikat , mi i ne znamo sta one uopste mogu da daju na kojim minusima , te ne vidim razlog da ih uopste preporucim ikome . Za mene je pisani podatak jedini pravi podatak a Gree ga ne da , kad bi dali bar manuale kao sto ih imaju japanci , pa bar da se covek na njih osloni i vidi sta klima daje na kojim temp , nego ni toga nema . A onda se javi par njih i kazu da su bili nezadovoljni sa Gree i ***, pokopaju ih u mojim ocima , pa zato sad Midea za koju se mogu naci kompletni podaci ima vecu prodju ali sam i dalje suzdrzan zbog kvaliteta jer nemaju konstantan kvalitet .

gozilla

To se odnosi na spoljne jedinice koje su vislje od unutrasnjih ..

Lepo i pedantno instalirano. Čestitam na kvalitetnom uređaju, imam istu klimu 5 godina, grejem se i hladim, i do sad nemam zamerki.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока

@nexteen Mozes li da me poducis sta je to Eurovent, ko ga cini tj. odakle crpe kredibilitet? Vidim razumes se pa objasni meni neukom.
Za razliku od tebe sam na Chillventa sajmu sedeo sa ljudima iz Euroventa, u drustvu predstavnika nekih kuca koje imaju i nemaju taj sertifikat. Znas li koliko, recimo, Amere zabole za Eurovent? Znas li koliko vredi njihovo trziste. Ili juznoamericko, rusko... pa sasvim lepo zive i bez toga.
Da li misilis da se ceo svet okrece oko kucnih plastikanera ma kako se zvali?
Gde sam ja pomenuo Gree ili bilo koju kucnu klimu? Vec sam pisao, ne bavim se time.
Ne potcenjujem ja nista samo kazem da nije to sto mislite i o cemu toliko diskutujete. Nemam nikakav problem sa tim da neko to ne prihvata ali to je moje iskustvo nakon 20 godina bavljenja malcice ozbiljnijim uredjajima nego sto ti mozes da nadjes u katalozima.

Inace, vidim da instalater kog preporucujes takodje savija cevi preko kolena. Nista strasno, vecina njih tako tadi ali to nije vrhunski profesionalac kakvim ga predstavljas. Pedantan jeste, to ne sporim.

Mozda je ruzan termin ali kad duboko i nasiroko diskutujete o stvarima o kojima ste tek negde naculi ja ne umem to drugacije da nazovem.
Vrati se na neki od mojih prethodnih postova u ovoj temi. Imas tamo navedeno nekoliko osnovnih termina pa izguglaj cisto da vidis koliko je povrsno to sto si dosad naucio.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Eurovent je evropska industrijska asocijacija za klimatizaciju u zatvorenom prostoru (HVAC), procesno hlađenje i tehnologije hladnog lanca hrane. Njeni članovi širom Evrope, Bliskog istoka i Afrike predstavljaju više od 1.000 kompanija, većinskih malih i srednjih proizvođača .. Wiki ..

Ma neki sabani , sta oni znaju :)

Naravno da amere zabole za njihov sertifikat kad ih uopste zabole za Evropu a ne za njihove sertifikate .. Za nekoga koga zabole za Eurovent nesto te mnogo boli sto ga Gree nema , sta si se uhvatio toga , ja ti i dalje verujem da je Gree klima odlicna , pa ja je prvi preporucim ali za hladjenje , za grejanje se vec malo razmislim iako je i za to dobra , samo za menje zahtevne prostore .

Vidim ja da si ti popio svu pamet pa si sav tako nadobudan
Mozda je ruzan termin ali kad duboko i nasiroko diskutujete o stvarima o kojima ste tek negde naculi ja ne umem to drugacije da nazovem.
Vrati se na neki od mojih prethodnih postova u ovoj temi. Imas tamo navedeno nekoliko osnovnih termina pa izguglaj cisto da vidis koliko je povrsno to sto si dosad naucio.

I sa takvim stavom od tebe se nema sta nauciti , nazalost :sceptic:

Necu vise komentarisati tvoje postove da ne zapocinjem bespotrbnu raspravu , vide ljudi sta ko ima da im ponudi pa nek se po tome vode ..

@soko
Necu da se mesam u vase sukobe, razmirice, ili kako vec to nazivate, ali, na osnovu cega da izaberemo kucne plastikanere, ako ne na osnovu euroventa? Ja prihvatam alternativu.

Ili mislis da je eurovent kao npr. studio B, gde naprave reklamu u formi emisije, iskljicivo zbog toga sto im je placeno, a da nikakvu realnu vrednost nema, pa da nam je bolje da uzmemo na slepo, jer bar ne placamo reket na posredan nacin.

I da ne bude da se "pravim pametan", prvi put sam i cuo za eurovent ovde. Klima me zanima na nivou da pritisnem dugme i da izbacuje vazduh odgovarajuce temperature, po sto boljoj ceni.

Ne navijam ni za koga, samo uvek hocu da kupim najbolje za odredjeni novac.

Pa s obzirom da klime koje nisu prvoklasni uredjaji ne daju podatke o KW koje isporuce na odredjenim temp , ili cete nagadjati sta bi bilo kad bi bilo , ili ce imati Eurovent , ili ce kao i svaki japanac dati detaljne manuale , ma u sraf skoro . Cak i medju njima razlike , imas Toshibu koja je manual dovela do tancina , sto bih ja rekao pcajzle :p

Sto si toliko visoko montirao spoljnu jedinicu?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sto se Eurovent sertifikata tice - to nije dokaz kvaliteta uredjaja vec njegovih perfomansi. Opet, ko je sve dobio Eurovent, to ispitavanje postaje klimavo i nategnuto.
Svakakvog krsha sam video koji je "sertifikovan" a nicemu ne valja. Sa druge strane, postoje kuce koje odbijaju da im plate reket a prave sasvim solidne uredjaje koje prodaju na trzistima sa manje birokratije. Pricam o profesionalnim, industrijskim uredjajima da me ne zaspete pitanjima "sta preporucujes".
Cisto da se ne drzite Euroventa kao pijan plota.

Zato i dolazimo na forum da čujemo kako su se uređaji pokazali u praksi. Jasno je da na EV mogu da dobiju odlične rezultate na dva modela klima, ali da jedan može tako da radi godinama, a drugi da crkava prve zime.

U cemu je fora sa debljinom bakarnih cevi?
U zgradi je investitor uigradio 12ku a klima koju sam pazario ima 10mm precnik. Majstori dosli i kazu jedino da se busi za novu cev, ne moze se stara ni izvaditi.
Da pravim dodatne rupe je van pameti kad je lepo sredjeno.

Tako da dajte predloge za inverter koji ima 12mm cev i gde to moze da se nadje u NS-u. Navodno obicne klime uglavnom imaju 12mm, ali gadjao sam inverter za svaki slucaj.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno