Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mozes sam da ga produzis , pitaj u prodavnici gde budes uzimao crevo da li imaju i deo za nastavak ..

Xepoj87

Ovo sa Axelom radis bez rasturanja klime , samo skines filtere ?

Poslednja izmena:
Kada rekih skinuo, mislio sam na celu prednju masku klime. Takodje sam vadio i propeler, pa ta dva prao u tus kabini, ali je vecini lakse samo da skinu prednju masku, isprskaju i isperu.
Slikacu ako resim da cistim i klimu u kuhinji.

Moja klima je stara oko 10 godina i nije ciscena dugo vremena, a montirana je pored prozora koji je stalno otvoren.
Opet, ja imam caleta ili servisere koji ce da sve vrate za 5 minuta, ako ja nesto zeznem, a ovo mi je bio prvi put da to radim, sledeci ce biti ocas posla :)

Vecini ce biti dovoljno cak i da skinu filtere jednom godisnje, operu ih, pa onda iznad klime gde ulazi vazduh(ne kod prednjeg panela) i svuda gde vide sace, pa i taj prednji deo, isprskaju i isperu.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Poslednja izmena:
Skines, isprskas Axel sgrasso-m da skines prljabstinu, uzmes malu cetkici, istrljas i isperes vodom. Ja za ispiranje klime i komarnika koristim ovo, sipas vodu, nadrukas pritisak i rokas :) Posle toga asepsol.

SACE moze da se skida?

Wind,hvala što se brineš za temu. Što se tiče kompresora, piši mejl Midei. Ili pitaj ove što imaju Mission da otvore spoljnu i pročitaju stiker sa kompresora. Uglavnom, kompresori su kineske proizvodnje, iz fabrike koja pravi kompresore za gomilu drugih proizvođača. Kompresor ne treba da te brine, jer ukoliko je klima pravilno dimenzionisana trajaće bar 10god. Naravno, ukoliko je ispoštovana pravilna ugradnja, da ulje ne beži iz kompresora (tj da može da se vrati) i da nema vlage u instalaciji. Pre će da crkne veliki kondenzator na VN strani, neki deo elektronike, ili motor za krilca/turbinu.

Послато са HTC One M9 уз помоћ Тапатока
A kad i kako ulje beži iz kompresora?

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

Moze sve, ali ne bih preporucio :D

Ukratko, sada otvorih klimu za 2 minuta:
Odvrne se par srafova i skine prednja maska.
Onda se skine donji deo, bez srafova, za odvod vode, pa se turbina skine srednje jednostavno, ali ne bih preporucio svakome.
Za ovo treba ospod imati spremne lavore ili korito, jer ovako voda curi na pod.
Za one plasljive, dovoljno je samo isprskati sve ove sace koje vidite, bez skidanja maske, jer je bolja ista, nego nista.
Takodje, svaka klima je drugacija, ali je princip slican.

a42d66a5541e0184092678c6589f6ecd.jpg
2b2437b6443110c1e4db8fbe9087df47.jpg
9b884a0bba70b7fe4aa3c583048322d2.jpg
2b8e4eb8b99502364038da8f11efe60f.jpg
9a19c8a501cac0defe5de7493fab92b1.jpg
4239e528e1d533d6a5151d5e1a600713.jpg
53e84bea33d56dd1e4e827acbc80f512.jpg

Poslednja izmena:
Pa da, sada ste me naterali da je oribam :D

Zastitite zid, da vam se ne bi desilo sto i meni dok perete turbinu bez vadjenja :D

Elem, pogledajte sta izadje iz samo levog delica, posle kog sam uzeo da perem zid :D

0b3e9e7b0bc34ca6c891fe77effad8ec.jpg
4430b37cca018627ad298478a88646c4.jpg
308df80192e88d81d41145db5813a7f2.jpg

A jel možemo samo da vadimo turbinu?

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

Koju najjeftiniju klimu uzeti za spavaću sobu od 13 kvadrata? Prostor je ok izolovan. Samo za hlađenje, za grejanje mi neće trebati. Znaci ne najjeftiniju uopšte, već najjeftiniju da vredi uzeti.
Od ovih vrućina ne mogu tri sata sna noću da sastavim, pa sam na poslu kao šlogiran. Probudim se mokar u 3 AM, pa onda blejim do jutra i polu-umoran idem na posao.

Za komotno hlađenje, inverter npr:
http://www.coolshop.rs/fujitsu-klima-uredjaj-inverter-ashg09llca-aohg09llc

Ohladiće te i bilo koja neinverterska klima. Ima dobar fix speed Gree za ~30.000, ako ti se ne daju novci za ono gore.

Moze neka preporuka za ~30-35k?
Koliki prostor, koja namena?

Stavio sam crevo od klime da ide na terasu, na drugom spratu sam, da ne kaplje niz zid ili komsijama. Ali stavio sam kofu od 10 litara i napuni je caskom. Ako mi recimo radi non stop da odrzava 24 stepena morao bih bar dva puta da proaipam. Video sam da ima da se kupi ovo crevo i da nije puno skupo po metru. Da li ja mogu to sam da produzim tj nastavim? Ima li neka spojka ili kako to ide?

10L? To ti neka 18 neinverter? :)

evo dosli majstori sa 2 sata zakasnjenja i montiraju klimu, sve OK, 3 metra, distanceri, kao sto ste napisali
jedino me buni sto na klimi ne piste fujitsu nego general mada vidim po netu da je to to
mislim meni se **** ako je to prava stvar samo je malo kulovski da ne napisu da je klima general nego fujitsu kada na obe jedinice pise general, a na sajtu im stoji slika fujitsu

Jos ako to bude general 09 llca bice veselo.
Ta klima mnoge nesto zeza.
Ali objasnice kolege vec.

Poslednja izmena:
Nema druge 09LL a da nije 09LLCA model .. Pa ne mora da znaci da ce imati problema , a postoji bag kod njih u elektronici i to te vrste da klima u rezimu grejanja ,, umesto da smanji izduv na minimum kad dostigne zadatu, ona pocne da duva ko blesava , i to dokle god je ili ne iskljucis iz struje , ili pa kompresor ponovo pocne da radi tj opadne temp . Nije jos 100% ali smo dosli do zakljucka da se ovo desava samo ako izduv stavis u AUTO mod , ako pak odaberes neku od brzina nema problema . Ostalo je da sledece zime to malo istestiramo pa vidimo sta je istina . Inace ovaj kvar ko otkrije u garantom roku od 2g , reklamira i menja se PCB ploca unutrasnje jedinice i stavlja od LLCC modela .. Pa ako je istina da ovo radi samo u AUTO fan modu , onda nije nista strasno je ce Fujitsu svakako smanjiti brzinu izduva ma koju brzinu da vi izaberete , znaci stavis je u 4 brzinu a ona kako dostize zadatu smanjuje je do one za koju ona smatra da je dovoljna za odrzavanje zadate temp .

bakara

Moras skinuti prednju masku da bi uopste i prisao turbini , a da bi oprao turbinu ne moras je vaditi napolje .. Zavisi sa cime peres ..

A kad i kako ulje beži iz kompresora?

Kompresor bukvalno izduvava ulje vremenom, pa ako nije obezbeđeno da se to ulje vrati u kompresor (pozicijom spoljašnje i oblikom cevi) onda se kompresor samoubije. Zato se prave "uljne klopke" blizu spoljne. E sad, ovo i nije bitno ukoliko je spoljašnja ispod unutrašnje, jer će ulje da se vrati ka unutrašnjoj i u kompresor. Sem ako instalacija nije uvrnuta tako da sevilje zarobi van spoljašnje jedinice.

Mora da se skine maska, filteri i kadica da bi se doslo do turbine. U kadici obicno bude vode da znate ako vadite, da ne okupate zidove ;)

Pa valjda ta voda treba da iscuri slobodnim padom? Zašto bi se zadržavala u kadici?

Neki manual da to lepo vidim, bas me zanima.
Ako ti nije problem.

Kakve su ovo Samsung klime koje ne duvaju map fora uopšte?
Sve više me nervira ova moja Fujitsu LECA koja bi trebalo da je ultra tiha, a kad kreće da duva baš se čuje, nervira me dok ne zaspem.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Kako mislis kad krece da duva , mislis zalece se na max , moze to da uradi pri paljenju tj u pocetku ali ne bi trebalo da to radi kasnije pri odrzavanju temp ..

Ma kad je na low noise kad kreće čuje se dosta, nema šanse da je to 22 decibela

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

Znaci stavis je na minimum izduva i ona ti je bucna .. Pa bem li ga , jel pravi neki blesav zvuk ili ?

Ne znam sta da ti kazem , jesi li probao da nadjes nekoga ko ima taj model klime pa da razmenite misljenje i iskustva ?
To ti je najsigurnija varijanta , da znas da li je smao do tebe ili je tako svuda .

Pre koji dan su mi ugradili Fujitsu klima uređaj ASYG 12LT (ASYG12LTCA / AOYG12LTC) u stan , a sve po preporuci člana nexteen kome ovom prilikom želim da se javno zahvalim. Sve je prošlo odlično, ja dobio kvalitet ugradnje sa garancijom, sve uredno plaćeno i svi zadovoljni :D

Evo nekih slika...
Pogledajte prilog 234051
Pogledajte prilog 234052
Pogledajte prilog 234053
Pogledajte prilog 234054
Pogledajte prilog 234055
Zašto su stavljali odvod za grejanje? Zimi ima da zaledi, zar nije preporuka da se otvor dole ostavi otvoren?

Ja sam na mom LT-u počupao lulu i sve te gumene poklopčiće. Grejač mi ne treba, curi sve u 16

Pa valjda ta voda treba da iscuri slobodnim padom? Zašto bi se zadržavala u kadici?

Pa treba da iscuri. Ali ako ti majstori ne ubodu savrseno pad onda ti malo vode zadrzi u kadici.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Morali su tako da odrade , vidis da je klimana terasi , gde bi curila voda , po terasi i dole po komsijama , ovako je garant ubodena u neki oblizni oluk . Ista prica kao i kod mene *** , prve zime nije bilo problema a druge je ledilo , sad sam stavio grejac i nadam se da sam resio problem . Ako mu bude pravilo to problem ugradice grejac i gorovo .. Nema tu puno pameti *** :(

A ako mozda ne bi bilo lose da u medjuvremenu on odradi neku vrstu odvoda ali sa PVC cevima sireg promera , pa dole da stavi nesto u sta bi se skupljao kondenz , ako bas bude bilo frke . To niko ne moze da kaze , neko ima problem s tim a neko ne ..

Evo , ostalo je da stavim jos malo silikona za svaki slucaj , ne znam hoce li ova traka drzati ..

Pogledajte prilog 234180

Poslednja izmena:
Sad si me zainteresovao za ovu tematiku, i koliko vidim moderni split sistemi ne trebaju uljne klopke. Razlog postojanja uljnij klopki je što su ranije ulja bila mineralna i imala tendenciju da se "talože" u nižim delovima instalacije. Sa pojavom R410 gasa, pritisak i brzina strujanja gasa su se povećali, a primenom sintetičkih ulja, ulje putuje po sistemu zajedno sa gasom. Naravno, da bi sve to radilo kako treba, ne smeju se staviti deblje cevi, jer bi se time brzina strujanja gasa smanjila i ulje ne bi moglo da se vrati u kompresor (mala brzina usisavanja).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno