Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moje postovanje drustvo. Neko vreme gledam vasu diskusiju na temi pa rekoh da se prikljucim.

Naime, planiram da pazarim inverter u cenovnom rangu oko 60.000rsd.

Namena jeste da malo rashladi leti ali bih rekao da mi je bitnije da dogreva zimi. Zimi lozimo, pa mi je ideja da nadomesti period kad se ne lozi, recimo da radi preko noci na nekoj temp. od 20c, preko dana da bude namestena na 22c pa kad padne temperatura u kuci kad se kotao ugasi, ona da dogreva dok ne dodjem i zalozim opet.

Jasno mi je da je svaka preporuka za Fujitsu, Daikin i Gree. E sad za taj novac koji ja trenutno mogu da odvojim, realno to su ulazni modeli. Ali mi je zapao za oko i Hisense Inverter klima Energy Pro A+++ Wi-Fi 12K, ima zanimljivu specifikaciju ali je diskutabilno koliko su validni podaci (EER/SEER 8,5 C.O.P./S.C.O.P. 5,1) i 7 godina garancije.

Ili je ipak glupo gledati ''nove'' Chineze pored proverenih gore navedenih proizvodjaca ?

P.S. Bila bila bi montirana na zid tako da greje potkrovlje (dnevnu sobu i direktno u spavacu sobu duva, sa strane kupatilo, kvadrature od oko 40m2...)

I ja sam cuo a i procitao na onom hrvatskom forumu da ovaj nov R-32 i nije toliko efikasnji ali je vise zapaljiv tj explozivan (svaki freon je zapaljiv).
Dobar marketing i izgovor za proizvodjace da smanje tezinu spoljne jedinice.
Ne znam,nisam majstor ali sam to cuo i procitao.

Nije zapaljiv, barem ne u tom smislu, da moze da ima otvoren plamen, kako se vec zamislja.

Zbog vece zapaljivosti radi na visem pritisku i samim tim daje bolje rezultate i manje freona je potrebno.
Nema to veze sa tezinom spoljasnje jedinice, ne vidim ni razlog da to bude bitno proizvodjacu?

Amber je R32 i ima 45.5kg neto i 48.5kg bruto u 9k BTU verziji.

Prosto, dosta je vise eko friendly i to je najveci razlog zbog kog se koristi, pa je i cinjenica sa se sipa dosta manje jako bitna.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

@NTodorovic Ne znam sta bih ti rekao. Hisense stvarno deluje vise nego korektno na papiru ali ne znamo apsolutno nista kako radi u praksi. Niko je jos nije uzeo a da znamo. I meni deluju ok ali ne bih se usudio bas napamet da uzimam i rizikujem. Ako je onako kako su napisali deluju korektno ali ne znamo kako modulira tj. koliko nisko moze da spusti snagu jer je to bas bitno.
Za dogrevanje ce sigurno raditi jer nije tako velika kvadratura ali za kasnije ne znam.
Neodgovorno bi bilo da ti iko preporuci da rizikujes svojim parama tako da ces verovatno dobiti preporuku da uzmes neke od proverenih modela sto ti i ja preporucujem. Ako uhvatis neku akciju to bi bilo sjajno.

Tapatalk from Poco loco

Moje postovanje drustvo. Neko vreme gledam vasu diskusiju na temi pa rekoh da se prikljucim.

Naime, planiram da pazarim inverter u cenovnom rangu oko 60.000rsd.

Namena jeste da malo rashladi leti ali bih rekao da mi je bitnije da dogreva zimi. Zimi lozimo, pa mi je ideja da nadomesti period kad se ne lozi, recimo da radi preko noci na nekoj temp. od 20c, preko dana da bude namestena na 22c pa kad padne temperatura u kuci kad se kotao ugasi, ona da dogreva dok ne dodjem i zalozim opet.

Jasno mi je da je svaka preporuka za Fujitsu, Daikin i Gree. E sad za taj novac koji ja trenutno mogu da odvojim, realno to su ulazni modeli. Ali mi je zapao za oko i Hisense Inverter klima Energy Pro A+++ Wi-Fi 12K, ima zanimljivu specifikaciju ali je diskutabilno koliko su validni podaci (EER/SEER 8,5 C.O.P./S.C.O.P. 5,1) i 7 godina garancije.

Ili je ipak glupo gledati ''nove'' Chineze pored proverenih gore navedenih proizvodjaca ?

P.S. Bila bila bi montirana na zid tako da greje potkrovlje (dnevnu sobu i direktno u spavacu sobu duva, sa strane kupatilo, kvadrature od oko 40m2...)

Možeš tu Hisense a možeš i Gree Muse. Ista je cena, ali bude malo jeftinija za ugradnju Gree jer stiže sa 3m bakarnih cevi.
7 god garancije je na kompresor uz registraciju, na ostalo je 2 god.
Ja bih na tvom mestu išao i na običan Energy model od Hisense-a. 57k je cena.

Imaš li neka praktična iskustva sa Hisense ili paušalno dajes preporuku.

Ako je samo 2 godine na ceo uredjaj, onda uzmi Gree ili Mideu sa 5 godina.

@[SAJ]ber Kurajber Hvala na savetu, Ipak bez iskustva iz realnog rada Hisense je macka u dzaku. Misljenja sam da ne moze biti losa ali i da ukoliko specifikacija na papiru ne opravda one u radu onda je za mene to ''fail'' kupovina za taj novac.

@Tesha Nisam video obican Energy, samo ovaj Pro na sajtu.

ipak je za nepunih 60.000 - Gree MUSE PRO ispada najproverenija kupovina.

@maxy - Dajem preporuku šta bih ja kupio. Nisam video kako rade ali bih je uzeo po specifikaciji koju su naveli.
Prosečno 3500w hlađenje, 4200w grejanje (4100w za običan energy model), grejač oplate i kompresora, dvoredni izmenivač, 37kg spoljna jedinica. Meni baš zvuči dobro i ne verujem da bi jedan Hisense dozvolio sebi da lažira specifikaciju.
Realno ovde pravog iskustva ima samo neko ko ugrađuje klime i ko ih servisira jer dolazi u dodir sa više različitih proivođača i modela. Mi ostali sa modelom ili dva.
@NTodorovic - evo je na linku https://rs.hisense.com/proizvodi/klima-uredjaji/energy
Do juče je bila akcija u G po ceni od 52k din...sad vidim da više nije.
Ostaje problem modulacije za koji ne znamo kakav je jer i da neko ima sad tu klimu, neće mu biti ista površina grejanja/hađenja sa istim gubicima kao kod tebe.

Energy pro sj ima neto masu od 33 kg, ako je verovati specifikaciji sa sajta Hisense.
Specifikacije izgledaju previše dobro za ove pare. Da ne kažem da je na papiru ovako uporediva sa Gree Amber.
Vidi, Hisense lepo lazira specifikacije televizora, pa ne vidim razlog da to ne rade i sa klimama.
Ima li neki scop test na netu?

Pa ne mozes tako preporucivati i igrati se tudjim parama. Glupo je da zeznes lika.
I ja sam merkao isti taj model pre 10-ak dana ali dzaba kad ne znam nikoga da je probao hisense. Ja ga ne bih uzeo za sebe nego mozda za matorce ali svejedno tako se klima za grejanje ne kupuje. Za hladjenje nije problem ali za grejanje je mnogo faktora koje ne znamo. Sa grejanjem se ne bih igrao.

Tapatalk from Poco loco

Jbm li ga, za 52k bih mozda i rizikovati.

Bolje da ne rizikuje nego da uzme provereno, Fujitsu 12LLCE ili ako moze LMCE, Gree Viola Profi i ovaj novi model koji se spominje. Moze i Midea Mission 12.

Ćao ljudi koju inverter klimu biste preporučili od Mitubishi, Daikin ili Fujitsu za stan od 55kvadrata?
Čuo sam da je Gree Amber dobar, ali bih išao na japance pošto imam dobra iskustva sa Fujistsu.

Grejanje bitna stavka?

Za 60k imaš japance, za 8k dinara da se jedeš narednih 10god? Ne kažem da Hisense klima ne valja, al' ne znamo ni dal' valja

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Onda moraš dve klime.

Energy pro sj ima neto masu od 33 kg, ako je verovati specifikaciji sa sajta Hisense.
Specifikacije izgledaju previše dobro za ove pare. Da ne kažem da je na papiru ovako uporediva sa Gree Amber.
Vidi, Hisense lepo lazira specifikacije televizora, pa ne vidim razlog da to ne rade i sa klimama.
Ima li neki scop test na netu?
Kako je uporediva, kada Amber ima 7.2kW na grejanju i 5kW na hladjenju, a Energy pro 4.2 i 3.5kW?

7e7b95f54c5ff9cb819846ee938b6c59.jpg
13978a1538f8a638b2af83d82e2a0a73.jpg

SEER, scop i nominalna snaga su uporedivi.

Tako je 90% klima maltene iste klase...verujem da je i kabl za struju koji imaju uporediv :)

Ovakav seer I scop nema ni 10% klima. Nedostaje samo scop test da potvrdi ili opovrgne ovo sto pise. Ili recimo eurovent sertifikat.

Ne kažem ja da je ovo sto je dao Hisense istina, ali ako neko tvrdi da ima ovakav scop i SEER uz navedenu nominalnu snagu, onda nam to govori da je klima i jaka i stedljiva. Meni je malo teško da poverujem u to, ali nisam ja pisao specifikacije. Uz to dvoredni izmenjivac, i sve to za 500 eura. Gde ces bolje :-D

Znaci, svaka klima koja ima isti seer i scop je uporediva, maltene u klasi? [emoji2357]

Dakle, neka Fujitsu 18ica je uporediva sa Vivax 9kom, jer imaju isti scop i seer...?

Hisense 12 je klasa iznad 18ice, jer ima bolji scop i seer, a 9ka im je najbolja [emoji1787]

I kakve veze tezina spoljasnje ima sa scop i seer, pa da ti je cudno da im je isto?

Kao sto sam i rekao, sigurno su im i kablovi slicne klase...prosto ista klima.

Ili, da me budem bas nekulturan, seer i scop ne odredjuju nista, osim potrosena/dobijeno.
I skoro uvek veci imaju manje i slabije klime.

Dakle, neces nekome reci, uzmi Energy pro ili Amber za neki prostor, jer imaju isti seer/scop.

Poslednja izmena:
O masi klime nisam komentarisao. Samo sam ispravio podatak.
Proizvodjac ovde tvrdi da ima i visoku nominalnu snagu. Nominalna snaga od 4.2 kW nikako ne ukazuje na uredjaj u klasi Vivaxa. Čak i Gree i za Violu i Muse deklarise ispod 4 kW.

Dok ne vidim nezavisan scop test neću nikome reći da kupi bilo kakav Hisense.

Fujitsu je deklarisao LT na 4 kW.

Ja sam gotovo resio da uzmem Amber, osim ako se nesto ne promeni do jeseni.

Zanima me samo kakva je za delove/servis, ne bih da uzimam neku egzotiku koju niko ne zna da popravi..

Masu sam naveo za običan Energy model, taj ima 37kg, Energy pro ima 33kg...e sad zašto da ga bem.
Sajber je naveo da se ne treba igrati tuđim parama i u pravu je. Ja sam samo preporučio i rekao šta bih ja uzeo, nisam rekao da mora da se uzme ta klima.
Ja sam čak uzeo Vivax AERI za baš male pare, a kada je bila akcija za Hisense New Comfort model bilo mi krivo što nisam sačekao još malo jer bih sigurno uzeo tu.

Preporučuju se ovde na forumu Daikin FTXB35C/RXB35C i Midea Mission II 12k za grejanje, po euroventu Daikin na -7 daje 2,48kw i na -15 1,99kw, dok Midea na -7 daje 2,17kw a na -25 daje 1,83kw (mali pad snage u velikom temp rasponu, ali i mala startna snaga).
Fujitsu je tu u klasi mnogo jači. Ili ja ne čitam dobro ev izveštaj?

Opet, cista logika i 30s razmisljanja moze da ti kaze koliko su ti podaci bitni, jer kada gledas nominalni kapacitet, Amber koji kosta skoro kao 2 Viole, ispada samo 5% jaci.

Dakle, dzaba se frljas nebitnim podacima, jer oni nista ne odredjuju, pogotovo seasonal podaci...

Ispada da su taj Hisense i Daikin Ururu Sarara 18ica sa cenom od 3k evra i 9.4kW toplote, u istoj klasi...
12ica daje max 9kW toplote, a ima pdesign 5kW, pa bi ispalo da je samo 20% jaca od Hisense? :D

Daleko ti je bitniji cop@tj -10 i -15

Eurovent radi na -10 i -20.

Scop se ne testira, on se racuna i problem sa time je sto ne postoji standard.

Eto, ispada da je i LT isti kao Viola, a losiji od tog Hisense po tih 4kW pdesign? :D
Nadam se da ti je do sada jasna bespoentnost toga :)

Procitaj ovo, da ti bude malo jasnije:
Pogledajte prilog 287030

Poslednja izmena:
Fujitsu je deklarisao LT na 4 kW.

Mislim da nijedna novija klima nema tako veliki Pdesignh. Za top modele mora SCOP da ide preko 5, za ulazne i srednje se namešta po potrebi. Sam SCOP/SEER je potpuno bezvredan podatak, tek uz kombinaciju sa Pdesign može da posluži za poređenje sa sličnim modelima.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno