Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@jozza

Mnogo mi je to, ne bih dao toliko iz prostog razloga sto mi inverter ne treba, dobro loze toplane zimi :D

U zgradi sam gde ima centralno grejanje i najveci problem mi je leto i onaj prelazni period kada ne greju pa bude hladno u celom stanu, ali tad i obicna klima moze da ugreje malo.

@dsr9500 ova 9ka Vox ne izgleda lose za te pare

Poslednja izmena:
@jozza

Mnogo mi je to, ne bih dao toliko iz prostog razloga sto mi inverter ne treba, dobro loze toplane zimi :D

U zgradi sam gde ima centralno grejanje i najveci problem mi je leto i onaj prelazni period kada ne greju pa bude hladno u celom stanu, ali tad i obicna klima moze da ugreje malo.

@dsr9500 ova 9ka Vox ne izgleda lose za te pare

Nema bolje klima za te pare,pravi je AUX.

@ ivanbass1 Nemoj dve klime. Uzmi jednu bolju, Amber ili LT, sam odluci.
Ovde se covek javljao da je u neizolovanom stanu grejao se sa Amber, cini mi se slicna kvadratura tvojoj.

"Problem" tvog stana i grejanja kupatila klimom je sto je kupatilo ka dnevnoj sobi i ne ide brate da se gleda u klonju dok se sedi u sobi... :d

Vuni stavis foliju radi pare i vlazenja, poslozis je i kad zatreba mozes da je premestis, dok sa stiroporom da bi zaista bio efikasan trebas ga lepkom i mrezicom mazati i posle ne mozes premestati.
Stiropor inace nije za termoizolaciju (odozgo) tavana, ploca itd, vec je za to neka "vuna".
Stiropor se tavlja u pod, ispod parketa ili plocica, a ne na tavan (spolja).

Uzmi vunu i foliju i poslozi lepo, nemoj da se premisljas po tom pitanju.
Izolacija, pravilno izabrana i dobro postavljena NIJE BACENA PARA vec mudra i isplativa investicija.

Ako LU ima problem sa poklopcem (a ima, desava se, evo jozza ga iskusio) onda idi na Amber.

@ Markic Meni deluje ok polozaj za unutrasnju, nek majstor vidi gde ce i kako spoljasnju (nek misli o servisiranju narednih godina...), nek bude vise od 3m cevi, obe cevi zasebno izolovane, vakumiranje, antivibracione gumice i nek sluzi fino klima... ;)

Poslednja izmena:
Postavljena klima, majstor je odradio solidno posao, jedino mi se čini da je malo zakinuo na crevu, pošto nisam bio kod kuće, moji mu uopšte nisu skrenuli pažnju na to, rekao bih da ima oko 2m creva, al šta je tu je (ne znam kako će se manifestovati taj propust, da znam dal da ga zovem da menja to), samo me zanima jel Inverter nastavlja da radi kad dostigne željenu temperaturu? Podesim na 24C međutim uopšte se ne gasi kad se dostigne navedena temperatura. Bez obzira dal je uključen senzor na daljincu (I Feel) ili na jedinici.
U pitanju je Hisense New Comfort model, ovako što se tiče moji laičkih utisaka, solidna klima, nije bučna uopšte, jedino me eto to za temperaturu buni.

Poslednja izmena:
Ako ima 2 metra bice ok. Na hladjenju turbina duva non stop a po potrebi ukljucuje kompresor da krene hladjenje. Na grejanju gasi turbinu ali je opet kontrolno okrece da bi uvlacila vazduh i na vreme osetila kad da krene da greje.

Postavljena klima, majstor je odradio solidno posao, jedino mi se čini da je malo zakinuo na crevu, pošto nisam bio kod kuće, moji mu uopšte nisu skrenuli pažnju na to, rekao bih da ima oko 2m creva, al šta je tu je (ne znam kako će se manifestovati taj propust, da znam dal da ga zovem da menja to), samo me zanima jel Inverter nastavlja da radi kad dostigne željenu temperaturu? Podesim na 24C međutim uopšte se ne gasi kad se dostigne navedena temperatura. Bez obzira dal je uključen senzor na daljincu (I Feel) ili na jedinici.
U pitanju je Hisense New Comfort model, ovako što se tiče moji laičkih utisaka, solidna klima, nije bučna uopšte, jedino me eto to za temperaturu buni.

Stavi 26c na unutrasnjoj i ukljuci I Feel na daljincu pa ce iskljuciti na 24c,verovatno ima odstupanja kao na pojedinim modelima vivax-a.

Zaobisao bih svaku Fujitsu sa pokretnim poklopcem (LU, LT), to im je tolika mana, da su servisi napravili zamenske zupcanike, a nekada ni to nije dovoljno nazalost, jer se zaglupi elektronika i bukvalno lomi zupcanik vremenom pokusavajuci jos malcice da otvori poklopac kada iskljucis klimu...[emoji2357]
Mozda se nikada nece nista desiti, ali nema razloga da se testira.

Amber je tu najbolji izbor, meni jedna greje 80m2 vec 2 sezone, druge greju manje prostore.
Navodno daje 90% snage na -30c.
Kod nas imamo srecu da se prodaje nordijski model, sa trostrukim izmenjicacem i dual rotor 1Hz kompresorom.
I 9ka i 12ica imaju istu spoljasnju, od 45.5kg.

Milanu sa foruma greje 45-55m2 neizolovanog prostora, a ti ipak imas neku izolaciju.

Sto se kupatila tice, kupi neku malu grejalicu, cisto da je upalis tokom kupanja ako vec ne bude bilo dovoljno toplo.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Ja sam mislio da lt nema onaj pokretni poklopac kao lu model.To im je bas mana.

Sta mislite da li je potrebna izolacija i kolika sa ovim blokovima?

7dd9faa7d01477bb6f9121cd1022bec0.jpg
8163778aa8043fa0cf9a24611f5e9b91.jpg

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

Vidi koje su karakteristike tog bloka, Ytong na primer ne treba, ovo vidim da ima dosta otvora, ako se pravilno zarobi vazduh u tim komorama to je vrsta izolacije.

Vec su u dvoristu.Mala kvadratura je pa reko sto da ne.

Uvek treba izolacija, ne zida se na svakih 5 godina, otplatice se u ceni i komforu.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Ma gledao sam karakteristike vec.Ici ce izolacija kako god okrenes ako nista drugo zbog vizuelnog efekta.

Ako ima 2 metra bice ok. Na hladjenju turbina duva non stop a po potrebi ukljucuje kompresor da krene hladjenje. Na grejanju gasi turbinu ali je opet kontrolno okrece da bi uvlacila vazduh i na vreme osetila kad da krene da greje.
U pravu si, nastavlja da radi unutrašnja jedinica i kad se dostigne željena temperatura, dok spoljašnja ne radi.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Mora izolacija. Deda je napravio kuću sa šupljim blokovima, čak i sad sa urađenom izolacijom je hladno jer nema adekvatnog grejanja, pre je bila ozbiljna ledara.

@Markic
Naravno, tako radi vecina klima, mozda On/Off modeli ne ali inverteri da.

A blokovi su suplji jer treba da se zarobi vazduh u njima dok nasi zidari vecinom nalivaju malter i popunjavaju te supljine i zato je posle hladno. Vazduh je izolator, on je zarobljen i u stiroporu i u vuni, takozvani mikro termoprekidi kao kod prozora. Kod prozora se sad koristi vise komora i puni se argon gasom koji ima bolja svojstva od vazduha.

Ovo što je čovek postavio na slici se zove termo blok, nije običan giter blok.

Ali i za njega treba izolacija.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

@ ivanbass1 Nemoj dve klime. Uzmi jednu bolju, Amber ili LT, sam odluci.
Ovde se covek javljao da je u neizolovanom stanu grejao se sa Amber, cini mi se slicna kvadratura tvojoj.

"Problem" tvog stana i grejanja kupatila klimom je sto je kupatilo ka dnevnoj sobi i ne ide brate da se gleda u klonju dok se sedi u sobi... :d

Vuni stavis foliju radi pare i vlazenja, poslozis je i kad zatreba mozes da je premestis, dok sa stiroporom da bi zaista bio efikasan trebas ga lepkom i mrezicom mazati i posle ne mozes premestati.
Stiropor inace nije za termoizolaciju (odozgo) tavana, ploca itd, vec je za to neka "vuna".
Stiropor se tavlja u pod, ispod parketa ili plocica, a ne na tavan (spolja).

Uzmi vunu i foliju i poslozi lepo, nemoj da se premisljas po tom pitanju.
Izolacija, pravilno izabrana i dobro postavljena NIJE BACENA PARA vec mudra i isplativa investicija.

Ako LU ima problem sa poklopcem (a ima, desava se, evo jozza ga iskusio) onda idi na Amber.

@ Markic Meni deluje ok polozaj za unutrasnju, nek majstor vidi gde ce i kako spoljasnju (nek misli o servisiranju narednih godina...), nek bude vise od 3m cevi, obe cevi zasebno izolovane, vakumiranje, antivibracione gumice i nek sluzi fino klima... ;)
Nikad nisam imao ni LU ni problem sa poklopcem (na mom LT-u)

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Za sve treba, inace ledara zimi i rerna leti, koji god da je profil.
Osim specijalnih blokova koji kostaju papreno.

...Helios rising...

Ja sam mislio da lt nema onaj pokretni poklopac kao lu model.To im je bas mana.

Sta mislite da li je potrebna izolacija i kolika sa ovim blokovima?

7dd9faa7d01477bb6f9121cd1022bec0.jpg
8163778aa8043fa0cf9a24611f5e9b91.jpg

Ima, (skoro) ista je unutrašnja. Razlika je što LT ima "Oko Sauronovo", tj IC senzor, pa vidi kad ima ili nema ljudi u prostoriji. I LU je bela a LT vuče na srebrnu. Na mom LT-u iz 2011-te nikad problem. Nije da je branim, al' (puj, puj) radi ko Doxa

Mora izolacija. Deda je napravio kuću sa šupljim blokovima, čak i sad sa urađenom izolacijom je hladno jer nema adekvatnog grejanja, pre je bila ozbiljna ledara.
Na 25cm giter blok ide BAR 10cm izolacije. A na plafon ili pod krov uvek DUPLO deblje u odnosu na fasadu

Imam 2 kom LU vec dve zime i nijedna nema problem sa poklopcem.
I obavde na hladjenju gase turbinu kada postignu zadatu temperaturu, a na grejanju turbina radi stalno, smanji na "kontrolnu" brzinu. Mada bi logicnije i bolje bilo da je obrnuto...

Meni LU gasi turbinu na grejanju.

Sto se poklopca tice...na snimku je kad aje bio blago pokvaren, a posle nije hteo da se otvori uopste.

https://youtu.be/GQ2LzQ01X6U

210e3975d87b4c1de55acbe8a6c9aa82.jpg
38a2c74d8174fe17f68c7dcd706f7255.jpg
aea71642c4902197c231d79830a4c7ce.jpg
738c30fa7adfe135873f9027f0dafb87.jpg

Poslednja izmena:
Vrsta gasa r32 sta to znaci ima i r410 sa kojim gasom uzeti ?

Oko 8% se navodi bolja efikasnost R32.
@Xeroj
Dobro resenje za drzac poklopca :D
Samo ovo oko turbine mi nije jasno sto gase na hladjenju, tako nije kod moje u lokalu, rade isto kao LGC, LLCA ne koristim za hladjenje pa nisam ni probao. Duva non stop, samo dodaje hladno kad radi kompresor.

Preporuka za klimu

Zdravo svima.

Pokusao sam da iscitam temu ali je prosto nemoguce pohvatiti sve od pocetka. Treba mi savjet za klimu srednje ili vise klase (pretpostavljam da moze da se uzme nesto do 900 EUR) , mada vise idem ka tome da bude srednja klasa.

Detalji sta se grije:

1) Zivim u kuci u Podgorici, znaci blage zime, jaca ljeta
2) Sa sjeverne strane sam zasticen drugim stanom koji se grije, ispod mene je stan koji se grije. Moj stan je okrenut istog, jug, zapad.
3) Iznad mene je potkrovlje u koje se ne zivi, izmedju rogova je postavljena 10 cm mineralne vune (nije kamena) i zatvoreno OSB plocama. U potkrovlju su obicni drveni (losije dihtuju) prozori
4) Zidovi su blok opeka + malterisano + 8 cm stiropora (cijela kuca) - ukupna debljina zida je 34 cm
5) Imam 7 komornu PVC dobru stolariju (cijela kuca sem potkrovlja). U narednih mjesec/dva bi trebala da se stave ulazna vrata ALU sa termo prekidom. (juzna strana)
6) Povisina stana je 115 m2 (dva sprata povezani stepenicama)

Trenutno imam 3 klime (oznace na slikama ispod) i sluze mi samo za hladnje i to odradjuju dobro, to nije problem.

Za pocetak zelim da u dnevnu sobu (prvi sprat) ubacim novu klimu sa kojom bih mogao da se grijem. Ukoliko dodje do neke apokalipse uvojek moze da se ukljuci sporet na dva :)

Nacin kako se sada grijem je obicni sporet na drva (cija je snaga 6-7kw) i koji se pali nakon sto se dodje kuci sa posla (16:30-17h) i grije se do 24h. Kada ga nalazemo u opste ga ne "rihvatmo" lagano se puni i ne prazni pepeo jer bi tada dobijao previse vazduha i bilo bi prevruce. Otvorena su vrata od hodnika (prvi sprat) jer bi bilo prevruce i toplota mi ide na gornji sprat i grije kupatilo i sobe 2 i 3 (bude sasvim prijatno za spavanje i da niej hladno 16-18 stepeni). U dnevnom boravku bude temperatura od 21-24 stepena.

Sta bi ste preporucili, da li bi mogao da drzim i dalje otvorena vrata u trpezariji, svi predlozi su dobro dosli.

Projekat stana se nalazi ispod.

prvi-sprat.png

drugi-sprat.png

Hvala svima i izvinite na malo duzem post-u ali koliko sam razumio bitno je da se sve navede.

Na sta treba obratii paznju kod klima, na koje oznake, na koje komponente (koje su citljive za nas obicne) itd.

Poslednja izmena:
Ovo što je čovek postavio na slici se zove termo blok, nije običan giter blok.

Ali i za njega treba izolacija.
Kolika je u-vrednost za ovakve `termo` blokove? Ja osim prazne price i hvalospeva nista konkretno ne nadjoh za iste.

@VladoMne
Po sporetu, tebi treba 6-7kW toplotne energije plus nesto rezerve zbog defrosta koji verujem ne bi bio cest kod tebe ako ne ide puno ispod 4C spoljna.
Kod Fujitsu imas power design za sve modele koji se izrazava sta daje na -10C spoljne. Gree to nema ali sad vec iz iskustva znamo da su dobre i sta daju i mogu.
Na primer, Fujitsu LU 12 ti daje 3.9kW na -10C, sto kod tebe retko ili nikad nije. Zbog komfora i rasporeda uzmes dve klime u klasi Fujitsu LMCE 12 ili Gree Viola Profi 12 i resio si.
Opet si ti dole pa ne znamo cene kako idu, Fujitsu je ovde povoljniji nego u okruzenju, mozda ti je Gree povoljniji.

@Djalf
Hvala na odgovru, taj sporet ja mislim ne radi ni u pola snage (a naveo sa mu max deklasiranu snaga). Sa sjeverne strane mi zivi brat i on grije ovaj donji dio (~ 42 m2) sa LG 12, takod a pretpostavljam da ce menu moci 12 ali mozda zbog otvorenuih vrata u hodniku da idem na 18.

U svakom slucaju sada imam predlog za klime, mislim da sam ja prije za Gree zbog cijene.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno