Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nnc. Nemoj 18, to je bas za velike prostore i duva bas jako. Ako ces jednu uzmi Gree Amber 12 pa probas jednu sezonu sa njom, ako nije dovoljno kasnije dodas jos jednu slabiju tipa Viola ili Lomo i reseno.

Nemoj 18 u stambeni prostor. Duva ko blesavo

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Ako imaš opciju da uvezes iz susednih zemalja, u Makedoniji je najpovoljniji Gree, a u BiH je to Daikin. U Srbiji Fujitsu. Razmisli i o toj opciji, u zavisnosti koliko ti je to daleko.

Hmmm, odlicna informacija! Nisam znao da moze to da bude problem, mislio sam da se ne isti nacin podesava jacina izduvavanja kao na 12. Mislim da mi jedan prijatelj ima 18 u dnevnu/trepzariju/kuhinju bas cu ga pitati kako je kod njega (mislim da on ima AUX ne znam kakvesu one )

Bas cu da bacim pogled na Amber i koja je razlika izmedju Viole i Lomo u odnosu na nju.

@Xepoj87
@djalf

Evo upravo sada LU hladi(Cool, 26c, Fan 3 crte), postigne zadatu temperaturu, iskljuci kompresor, turbina smanji na kontrolnu brzinu, radi 20-ak sec i iskljuci je totalno.
Nakon nekog vremena ponovo pali kontrolnu brzinu, proveri 20-ak sec i opet stane. Dok je iskljucena turbina potrosnja je 5.2w, a sa kontrolnom brzinom 7.5w.
Mogu i da snimim ako treba...:)

Amber je mnogo jaca od obe. Mozes ti da smanjis brzinu turbine ali je 18-tica mnogo veca unutrasnja i zbog toga ne ide u manji prostor od 40-50m2 jedne prostorije. Cak i da imas tako veliko, obicno je dnevna i treba tu da sedis, kad greje i nije toliki problem ali kad hladi bogme jeste.
E Milance, ja bre ne znam, nije mi kuci, evo sad radi kod supruge u frizerski salon jer cepaju fenovi samo tako a to greje. Znam da sam prosle godine isto pitao i rekla je da ne gasi. A ja tenkre nikako da probam kad sam tamo, sto je nikad :D Sad cu da je cimam opet, mislim da smo prosle testirali tako sto je povecala na 26c a unutra je bilo 24 i nije gasila turbinu a kompresor jeste. Kad budem isao, nosim merac da probam.

Poslednja izmena:
Problem je sto se lako dodje do toga da radi kao on/off.

Kod Luce je najveci problem upravo to sto gasi turbinu na hladjenju, jer se skuplja budj ako klima kao kod mene, stalno radi, a nikada se ne susi.

Neko ko je redje koristi moze da pusti na fan mode par minuta pre gasenja da se prosusi, ali generalno, bas bzvz reseno, i ako sama klima bolje radi od Viole, vidi se po radu da je klasa iznad.

Nedelju dana posle detaljnog servisa i evo vec smrdi, pocelo vec posle 1 dana hladjenja...mada se barem ne oseca onaj odvratni smrad ustajale prasine kada se posle sezone grejanja prebaci na hladjenje :)

7b4f9fcf254a2ab3cd75a9ca32e75f2c.jpg
3392b3c9dd26a27b51c953849307b888.jpg
58074d5da43ebe16e7cb45c3c327587b.jpg
2b25eab5aea3456138e441a53db08104.jpg
6cae8b153cd62711ce1ceeedecb12c68.jpg
abff1928bc230eb8e0ef149afe7aa437.jpg
84c0619c504c45524ea08d4c6106b2da.jpg

@Millan1
Sta je kontrolna brzina?
Kod mene radi na prvoj brzini stalno kako sam i podesio i samo ugasi povremeno.

Poslednja izmena:
Kontrolna je ona najsporija kao kad radi na grejanju?

@Millan1
Sta je kontrolna brzina?
Kod mene radi na prvoj brzini stalno kako sam i podesio i samo ugasi povremeno.

Ta "kontrolna" je sporija i od prve brzine(1 crta). Turbina vrti, ali maltene i ne osecas ispred da duva. Verovatno nesto proverava(temp. vazduha), cim radi tako kratko i slabo...:)
Kod tebe se verovatno i kompresor retko gasi, zbog podesene male brzine turbine(Fan).

Poslednja izmena:
Evo je kod mene, malopre hladila, sada bleji...e sada, moguce da neprimetno vrti malcice pre gasenja, nisam bas pratio, ali to svakako nicemu ne sluzi.

Milane, ne radi stalno, jer drzim na 27c, a soba nije mnogo velika, 4.5x4.5.

5ba235bbe4d03cf1b264c374edb96078.jpg

8852673f3c4d44af86325f86748c0798.jpg

Poslednja izmena:
@djalf

.. Videcu za stiropor/vunu da poredjam na pod od gornjeg sprata, uz neku plocu na stepenicama i jednu dobru 12-ticu, deluje da ce to biti odlicno.
Pvc foliju i vunu u rolni, a da se ne bi prljala i paropropusnu foliju preko.
Sve kasnije upotrebljivo i ne treba ti nikakav majstor.

Evo je kod mene, malopre hladila, sada bleji...e sada, moguce da neprimetno vrti malcice pre gasenja, nisam bas pratio, ali to svakako nicemu ne sluzi.

Milane, ne radi stalno, jer drzim na 27c, a soba nije mnogo velika, 4.5x4.5.

Znaci, iskljucuje trubinu i kod tebe? Ne mogu da provalim po slikama...

Kod mene hladi 52m2, pa mora malo veca brzina, a temp 25-26c, zavisi kako je napolju.

Da, meni iskljucuje i na grejanju i na hladjenju.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Kolika je u-vrednost za ovakve `termo` blokove? Ja osim prazne price i hvalospeva nista konkretno ne nadjoh za iste.

Ima jedan proracun, mada je on za 38 ako se secam.Blok ko blok idu i za izvoz sto znaci da nisu skart.Rade se samo po narudzbini.

Tesko da ces naci nesto opsirno o njima mozda su nekoliko enegreskih zgrada napravljeno njima.Sigurno je bolji kao termoizloator i akumulator toplote.A izlolacije ide zbog estetike i termickih mostova(vertikalni i horizontalni serklazi...).

Nesto spajam izmedju druge kuce i garaze bice stambeni prostor mala je kvadratura pa reko sto da ne.

A na DRY da li LU stalno vrti?

Cime cistite unutrasnji deo a da nije asepsol?
Video sam da se koristi neka tecnost koja mirise na limun, zna li neko?

Neka zida na kant pa će imati još deblje zidove.

Dam-dam
Ja kad perem koristim Axel Sgrasso za odmascivanje a posle ispiranja Coil Disifektant za dezinfekciju. Asepsol je slab i lepljiv za klimu mada kondezat to ispere vremenom.

Dam-dam
Ja kad perem koristim Axel Sgrasso za odmascivanje a posle ispiranja Coil Disifektant za dezinfekciju. Asepsol je slab i lepljiv za klimu mada kondezat to ispere vremenom.

Axa,Axel imam, jel prskas Axel i unutra po klimi (sace itd) ili ono sto skines?
Coil Disifektant gde ima da se uzme u bg-u? Nisam nasao preko gugla..

Cime cistite unutrasnji deo a da nije asepsol?
Video sam da se koristi neka tecnost koja mirise na limun, zna li neko?
U principu bilo koji odmascivac ali konkretno za taj sto si pitao mislim da je Pulirapid. Bas ima sa limunom, lepo mirise. Koristio sam i Ajax i Axel... Nisam siguran od kojeg ali jedan mi je izazivao mucninu, smetala mi je neka hemija unutra. Doduse taj je bio i najefikasniji koliko se secam.

Tapatalk from Poco loco

Kod mene na institutu redovno dolaze majstori za odrzavanje klima uredjaja, i bas u razgovoru sa jednim od njih sam saznao da oni preferiraju kombinaciju AXEL Sgrasso pomesan sa Asepsolom u razmeri pola-pola. To stave u one pumpice pod pritiskom (rasprsivaci) i udri. To sasvim korektno odradi posao.

E pa to bi bilo najidealnije cini mi se cheers

Kod mene su bili i naprskali mi prosle godine to neko sredstvo ssto mirise na limun, tri-cetri dana mi je mirisalo kad god upalim klimu

Kupi jelkicu za auto i mirisace ceo stan.

Prvo Sgrasso, pa odmah iscetkas sace(gore dole cetkom nekom, imas one manje, da nisu mnogo tvrde), pa onda isperes sa pumpicom pod pritiskom(imas u tempu i metrou i uradi sam da kupis one male rucne za prskanje), onda isprskas sredstvom za dezinfekciju klime, verovatno moze i asepsol, ostavis 20ak minuta da deluje i isperes ponovo. Ako neces da cekas i ispiras na kraju, kada isprskas dezinfekciono sredstvo, uoalis klimu na minimum i ostavis da radi barem pola sata, da se ispere kondenzatom.

Axel prskam samo kad je perem, dakle i izmenjivac i sve plastike i turbinu ali posle ispirem vodom sa prskalicom. Sad posto je toplo mozes malo da isprskas izmenjivac i razmazes cetkom pa pali na 16-18C na sporo da hladi da se sama ispere kondezatom, pozeljno da niko ne bude unutra dok to ne ispere. Ako ti smeta miris Axela, mozes nakon sat vremena da ugasis, rastvori malo Fairy za pranje sudova sa vodom pa cetkom razmazi po izmenjivacu i onda pali hladjenje opet da se ispere i tako neutralise miris Axela. Coil Disifektant ima samo na 5 litara i skup je, nadji Ekocid 5, on se lakse nalazi i ima manja pakovanja.

Vrsta gasa r32 sta to znaci ima i r410 sa kojim gasom uzeti ?
Pa recimo pre uzeti neki premium model sa R-410a ako se nadje na nekoj rasprodaji po dobroj ceni nego neki nize klase sa R-32 za slican novac jer R-32 je nesto malo efikasniji u istim uredjajima (po reklamama u praksi nisam uveren) tako da se vise isplati uzeti uredjaj vise klase sa R-410 naravno ako se jos moze naci u prodaji.

I ja sam cuo a i procitao na onom hrvatskom forumu da ovaj nov R-32 i nije toliko efikasnji ali je vise zapaljiv tj explozivan (svaki freon je zapaljiv).
Dobar marketing i izgovor za proizvodjace da smanje tezinu spoljne jedinice.
Ne znam,nisam majstor ali sam to cuo i procitao.

R32 je delimicno iznudjeno i samo privremeno resenje jer on stvarno ima mnogo manji GWP od 410a ali i dalje mnogo vislji (600) od projektovanih <200 u bliskoj buducnosti.
R32 jeste zapaljiv ali mu je brzina paljenja mnogo manja a potrebna energija za paljenje mnogo vislja nego recimo kod R600a (izo butan) koji se nalazi u kucnim uredjajima (frizideri zamrzivaci)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno