Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
45 m2 otvorenog prostora pokriva jedna dobra klima bez ikakve muke. Prioritet mora da bude izolacija tavana, bez toga je sve duvanje u prazno.

@ Markic
Daj malo skicu gde se namerava staviti ta klima, da se vidi moze li malo unutrasnja ili spoljasnja da se pomeri, mozda damo bolji predlog.
U svakom slucaju ne manje od 3m cevi a moze i nesto vise da se stavi da ne tandrce, da ne zvrci i ne ciči klima i njene cevi kad radi, to mu dodje kao neko pravilo za inverter klime.
Neko rece ako je kratko rastojanje, onda se cevi namotaju u krug iza klime (obicno 1-2 kruga) pa moze i na metar da budu unutrasnja i spoljnja jedinica ali je duzina cevi 3,5m i više.

@ ivanbass1
Tesko ces ugrejati kupatilo, neces ga drzati stalno otvorenim, tako da za kupatilo planiras neku grejalicu kad se kupate a ostalo da radite u hladnom...
Neka dobra (od pristojne do odlicne 12-ke) postavljena tu negde kao sto si zamislio.

A da kupis neku termoizolaciju, ove "vunaste" neke pa poslozis barem 10cm ako ne i svih 20cm odozgo i posle ih premestis pod krov ili sta je vec iznad prostorija koje ces dogodine sredivati.
Obavezno nekako zatvori prostor sa stepenistem da odozgo ne duva.
Kod mene u kuci, u kojoj inace niko ne zivi... je na otvor stepenista stavljena jedna tabla tanke spere sa drvenim laganim ramom, ukoso da zatvori prostor otvora stepenista, idealno pokrilo 190x90cm (dno, ploca od nekog starog bracnog kreveta)
Pogledajte prilog 286925.

45 m2 otvorenog prostora pokriva jedna dobra klima bez ikakve muke. Prioritet mora da bude izolacija tavana, bez toga je sve duvanje u prazno.

Da, Fujitsu LT ili Gree Amber 12, ispod toga je sve lutrija. A to kosta. Ako planira da radi izolaciju tavana nema potrebe za tako jakom klimom. I uvek je bolje dve slabije zbog defrosta.

@Zeha
Ja grejem kupatilo iz hodnika i nemamo problema, ako je bas minus 15 onda neka grejalica dok se tusira, posle se izluftira i zatvara prozor i otvaraju vrata da se greje iz hodnika. Kod mene je cela kuca kao centralno, jos samo spavacu da resim.

Poslednja izmena:
Meni je dve klime u jednoj sobi potpuni promašaj, dve unutrašnje i spoljne jedinice, dupla instalacija, duplo održavanje, dva daljinska. Ova moja nova uradi defrost za 3-4 minuta, da ne pravi zvuk ne bi mogao ni da se primeti.

Nikako 18-icu tu gde se boravi, duva kao djavo. My 2 cents.
Gde bi stavio drugu klimu?
Neki članovi su imali problema sa tom Midea 18. Nije spuštala potrošnju ispod 1kW.
Nece ici 18-tica onda 100%. Za drugi klimu nemam pojma, ili pored te klime, metar-dva desno od nje, ili kao na slici u prilogu.
Uvek na crtezu mora da stoji obelezje strane sveta.A i zbog montaze klime je pozeljno.
Po slici, severna strana je dole.

ivanbass1
Ovo je bese donji sprat, iznad imas jos toliko? Izolacija mora na tavanu, tu se izgubi najvise energije kod grejanja.
Tako je, jos toliko iznad plus tavan.
Tesko ces ugrejati kupatilo, neces ga drzati stalno otvorenim, tako da za kupatilo planiras neku grejalicu kad se kupate a ostalo da radite u hladnom...
Neka dobra (od pristojne do odlicne 12-ke) postavljena tu negde kao sto si zamislio.

A da kupis neku termoizolaciju, ove "vunaste" neke pa poslozis barem 10cm ako ne i svih 20cm odozgo i posle ih premestis pod krov ili sta je vec iznad prostorija koje ces dogodine sredivati.
Obavezno nekako zatvori prostor sa stepenistem da odozgo ne duva.
Kod mene u kuci, u kojoj inace niko ne zivi... je na otvor stepenista stavljena jedna tabla tanke spere sa drvenim laganim ramom, ukoso da zatvori prostor otvora stepenista, idealno pokrilo 190x90cm
Fantasticna ideja za zatvaranje stepenica zimi. Za WC mi nije ideja da bude topao koliko i dnevna/kuhinja, okej je da bude podnosljiva temperatura, a za tusiranje imam klasicnu kupatilsku grejalicu iznad vrata vec postavljenu. U principu, ako se smiri korona do zime, tusiranje kuci ce biti retko jer bi se tusirali u teretani nakon treninga (treniram sa devojkom zajedno i pre virusa sam se kuci tusirao mozda 1x nedeljno, idemo u spa i teretanu 5-6 puta nedeljno i tamo se tusiramo kad zavrsimo).
Da, Fujitsu LT ili Gree Amber 12, ispod toga je sve lutrija. A to kosta. Ako planira da radi izolaciju tavana nema potrebe za tako jakom klimom. I uvek je bolje dve slabije zbog defrosta.
Meni je dve klime u jednoj sobi potpuni promašaj, dve unutrašnje i spoljne jedinice, dupla instalacija, duplo održavanje, dva daljinska. Ova moja nova uradi defrost za 3-4 minuta, da ne pravi zvuk ne bi mogao ni da se primeti.

Sto se tice izolacije tavana, nisam planirao ove godine da je radim, u principu ovo sto je @Zeha predlozio je skroz validno i moglo bi tako nesto da se uradi, ali bih radije probao bez toga (u jesenjem periodu), pa ulozio ako se ispostavi da ne moze.

Evo slike za moju neku zamisao sa 2 klime, prostor izmedju kuhinje i dnevne je otvoren.
af042a8f7aaa3b7b792fa462bc5c3092.jpg

Kuca je u Niskoj banji, na brdu, nije u gradu i temperature ovde su generalno (tokom cele godine) nize nego u gradu. Da li je to mozda razlog za 18-ticu ili kombinaciju sa dve 12-tice/9-ke naspram jedne dobre 12-tice?

Prostor bi se grejao prakticno konstantno u toku zime, jer ce u vecini slucajeva biti nekog kod kuce.

Poslednja izmena:
Koliko para je bila?
2000 i nešto evra sa ugradnjon, nisu cene za poređenje, u Norveškoj je i najjeftiniji Fujitsu LL, i LM preko 1000 evra bez ugradnje. Ja bih lično uvek izabrao jednu dobru klimu nego dve iz najniže klase, posebno u ovakvoj situaciji gde greje jednu celinu.

@ Markic
Daj malo skicu gde se namerava staviti ta klima, da se vidi moze li malo unutrasnja ili spoljasnja da se pomeri, mozda damo bolji predlog.
U svakom slucaju ne manje od 3m cevi a moze i nesto vise da se stavi da ne tandrce, da ne zvrci i ne ciči klima i njene cevi kad radi, to mu dodje kao neko pravilo za inverter klime.
Neko rece ako je kratko rastojanje, onda se cevi namotaju u krug iza klime (obicno 1-2 kruga) pa moze i na metar da budu unutrasnja i spoljnja jedinica ali je duzina cevi 3,5m i više.

Evo neke totalno amaterske skice u Paintu, čisto kao ilustracija. Baš je nezgodno, pošto je drugi sprat kuće, plus kosi krov u jednom delu prostorije koja je spojeno kuhinja+dnevni boravak, negde u nivou sivih isprekidanih linija kreće kosina na plafonu, tako da taj deo potpuno otpada. Ostavljeno je (plavo na slikama) eto mesto za klimu između balkonskih vrata i prozora, međutim sad smo utvrdili da ako je montiramo na propisanih 20cm od plafona, moraćemo da rasturamo utičnicu koja je bila namenjena za nju i pomeramo je niže. Ili da je montiramo na nekih 15cm od plafona. Što se tiče spoljašnjeg dela, jedina opcija je da spoljnju jedinicu dižemo u visinu, crveno je balkon koji se prostire delom duž prednje strane kuće, delom sa strane. Levo od prozora (X na slici) otprilike sam označio gde dolazi strujni i kablovski priključak.
Sutra ujutro nam dolazi monter koji radi mojima u firmi održavanje rashladnih komora i zamrzivača, reče da će sve uraditi valjano, kad mu pomenoh vakumiranje, čovek u fazonu, opušteno, naravno da ću odraditi i to...

Pogledajte prilog 286928
Pogledajte prilog 286929

@ivanbass1
Mozes da probas sa jednom boljom dvanaesticom, na primer Gree Viola ili Fujitsu LMCE. Ono sto moras da znas da se grejanje kako sve ide vise u minus teze prenosi kroz vrata i futer jer najtopliji vazduh ostaje zarobljen gore. Po toj logici meni su za 90m2 bile dovoljne dve dobre 12-tice koje i imam, 12 LGC ima isti kompresor kao i LU model a znas kakva je to klima, jedina razlika je sto LU ima dvoredni izmenjivac u unutrasnjoj a moja LGC jednoredni, spoljne su identicne skroz. Da li su u praksi u mojim uslovima bile ok? Jesu, ali nije tu bilo komfora, na ispod -10C morale da rade non stop u max i nismo se smrzavali ali tu gde su one nije moglo da se sedi jer su morale da idu na 24C a meni je to pretoplo i za lezanje a kamoli sedenje ili da radim nesto. Onda sam dodavao grejalice da bi to izravnao, da u svim prostorijama dobijem slicnu temperaturu ali je onda potrosnja otisla nagore, ne previse jer su i dalje klime bile glavne ali nije to to. Sad kada imam 4 meni je cela kuca ravnomerno zagrejana, nijedna klima se ne zalece jer ima i vise snage nego sto je potrebno. Opet, spavaca treba da bude hladnija, ali kad potraju minusi ona je hladna i nije ni za sta drugo sem spavanja a zeni hladno pa pojacavaj LGC u dnevnoj, a tamo posle pakao. Zato cu da dodam jedan VOX inverter, sedmicu ako bude ok cena ili 12 i resen problem.
Vise klima, rasterecen rad, manje buke i manja i potrosnja jer kondezatori to jest izmenjivaci su to sto ti daje snagu, pored kompresora.

Vecina Fujitsu 12-tica koje sam nasao kod nas (sve ispod 100k) imaju minimalnu temperaturu -15c. Isto vazi i za Daikin i Mitsubishi.

Midea modeli od 500-600e po specifikaciji rade i do -25c, Gree modeli do -22c. Koliko proizvodjaci lazu sto se toga tice, nemam blage veze..

S obzirom da je kuca na visini i okruzena sumom prakticno, plasim se da u najgorim danima ne ode ispod -15c i da ostanem bez klime (imam 6KW kalorifer ako zagusti :D, a i jedan od 3KW).

Nije mi problem dati 1000e za jednu Fujitsu/Daikin/Mitsubishi ali ostaje pitanje kako bi se to pokazalo u odnosu na 2x Midea/Gree sto se tice komfora i potrosnje. Naravno, idealno bi bilo da jedna klima do 700e zavrsi sve [emoji23]

Sta mislite za onaj raspored na slici, u tom slucaju da idu dve, da jedna bude u kuhinji, a druga na zidu suprotnom od kuhinje (slika je u prethodnom postu)?

Pustite na PP gde uzimate, mozda gledam pogresne radnje..

Poslednja izmena:
Radio je svaki Fujitsu na -20, nemoj da brines. Nije Midea sigurno bolja od japanca i nemoj ta stavka da ti bude ikakav kriterijum u izboru klime. Ako te minusi brinu onda jedina stavka treba da bude koliko toplote moze klima da izbaci na -15. Dzaba joj ako radi a ne moze da ugreje.
BTW, Fujitsu bas ume da forsira klime na jakim minusima kad ti najvise treba.

Tapatalk from Poco loco

Ako je suma u blizini, verovatno ima magle tokom zime. U tom slucaju ipak je bolje sa.dve klime ići jer je vlaga ono.sto ubija snagu klime.

@ ivanbass1

Moje misljenje je da stavis jednu 12 Fujitcu LT da duva ka kupatilu i kuhinji.Ili neku lmce/lmca.

Kuhinja ti je 6m2 mala kvadratura za neku klimu, a i tu ce se nesto kuvati pa ce se lako zagrejati.

LT zavrsava posao sigurno ali kad ode u defrost, nema aktivnog grejanja. Mada imas ok izolaciju, 10cm fasada ako se secam, samo taj tavan ti je rizik, tu se gubi najvise toplote. Ja bih na tvom mestu uzeo 2x Fujitsu 12 LLCE i na taj nacin ne bih imao rizik.
Sto se tice minusa, znas da kinezi pisu svasta. To sto na -25C radi ne znaci da i dobro greje.
Ja sam moje LGC 2012 koristio na -22C i grejale kao da je -5C, trose ali greju (tad mi je bio stao kotao na jedan dan pa one preuzele). Ne zanosim se naravno da su one mogle bez pomoci ugrejanih zidova od kotla od 26KW da odrzavaju svih 90m2 (kada one mogu do 60m2 realno na -15C, mozda) ali da bi se smrzli, ne bi. Da li bi drugi proizvodjaci tako radili, ne znam, ja pricam o svom iskustvu.

LT je i jaka sa cenom, mada iskreno ako ce zavrsiti posao na duze staze, mozda cu je i uzeti. Ne uzimam odmah, uzimacu na jesen, za hladjenje leti mi nista ne treba (zbog kvalitetetne izolacije, a i nizih temperatura ovde).

LLCE je najjeftinija, LU je sa cenom negde izmedju LLCE i LT. Ima i drugih modela, LMCE, KMTA, KPCA, kako se oni kotiraju?

Za sada zbog samog prostora koji je otvoren mislim da cu ici na jednu 12-ticu, bice Fujitsu, samo ostaje pitanje koji model.

Ja ne bih nikada stavljao 2 klime u isti prostor, nepotrebno je... Mada imam sada tako, staru on-off koju nikako da skinem i inverter...:D Ali 2 invertera, ne, odrediti potrebnu jacinu i to je to...
Kod mene veoma, veoma cesto sve 3 klime istog proizvodjaca idu u defrost u isto vreme, a nisu podjednako opterecene.
Tavan, tj. plocu obavezno izolovati, bez toga nema grejanja na klime!
Ja sam jedva grejao i sa centralnim(kotao na cvrsto gorivo), radijtora 30% vise od potrebnog, vreli na dodir, ali kad su jaci minusi ili manji ali u trajanju po par dana, sve ode gore. Posle stavljanja samo 5cm stiropora po ploci, neverovatno koja razlika, taman ona 2-3 stepena koja su falila...

Da li bi imalo isti efekat ako bih izolaciju poredjao na pod gornjeg sprata? To bi mi mnogo lakse bilo nego ovde na plafon da stavljam. Kao privremeno resenje, naravno.

Tako i treba, sa gornje strane, ja napisah da sam stavio po ploci, samo poredjao... [emoji846]
I to stoji tako vec 10-ak godina, tavan se ne koristi.
U sustini zagreje se ab ploca pa i ona odaje neku toplotu, a izolacija sprecava da ta toplota odlazi gore...

Stiropor kad se postavlja treba i da se zatvori lepkom i mrezicom da bi dobio najbolje performanse. Ali i ako samo poredjas stiropor na podu bice efekta a kad resis da radis gornji sprat mozes da ga premestis na tavan i onda i zatvoris. Naravno bar 10cm. Vidi cene, mislim da ti je vuna jeftinije resenje a isto bi mogao da je premestis kasnije na tavan. Vuna jeste skuplja ali ne treba lepak koji je dosta skup kada se ide na varijantu stiropora. Takodje vunu ne bi zatvarao odozgore dok je ne premestis na tavan ali na podu na gornjem spratu pre vune bi morao da stavis paronepropusnu foliju da ti vlaga ne bi isla u vunu jer tako ona gubi svojstva. To posle sve premestas na tavan pa ako nisi radio hidroizolaciju ispod crepa na vunu gore ide paro propusna - vodo ne propusna folija koja je skuplja ali ne kao sto kosta lepak za stiropor.
LT izbor podrzavam, vidi i Gree Amber ako je ima na nekoj akciji jer Amber ima grejace na spoljnoj jedinici, Wifi funkcije itd.
Drugar greje slicnu kvadraturu, oko 55m2 sa Gree Amber 12 a prosle sezone je dodao i jednu Violu zbog komfora o kom sam pricao. Nemam skicu ali je izolacija slicna kao kod tebe plus tavan 10cm vuna.

Poslednja izmena:
Evo jednog kineza koji je deklarisan za grejanje na -30. MDV, Midein brend za Rusiju i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza. Ima grejače spoljne jedinice, dvoredi izmenjivač, veliki kompresor.

Midea Brezeless ima skoro identičnu spoljnu jedinicu, našao sam na Youtube jedan klip gde se vidi presek spoljne. Tu je i dvoredi izmenjivač, piše u specifikacijama da ima i grejače za kompresor i tacnu spoljne jedinice, mada se ne vidi na ovom preseku. Nisam je otvarao da proverim, ali nadam se da ne lažu.:D

Pogledajte prilog 286954

Poslednja izmena:
@djalf

Zanimmjiv model ovaj Amber, ali je manje od 10% jeftiniji od LT-a.

Inace, izolacija radi posao odlicno, sad sam otvorio terasu, razlika u temperaturi napolju i unutra drasticna, mnogo toplije napolju. Videcu za stiropor/vunu da poredjam na pod od gornjeg sprata, uz neku plocu na stepenicama i jednu dobru 12-ticu, deluje da ce to biti odlicno.

Imam 12 LT u 30kvm izolovanog prostora, i mogu reći da je overkil. Najveći deo vremena radu "u leru". Da sam onomad znao, mogao sam proći i sa 12 LEC za upola manje para.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Mozda mi je najpametnije uzeti LU onda?

Ona je otprilike na pola izmedju LLCE i LT cenovno, jedino sto me je brinulo deklarisanih -15c, ali ako bi radila i ispod te temperature onda je vrh.

@jozza
Da, ali ce zato taj LT da ti radi 20 godina tako rasterecen ;)

@ivanbass1
Ja sam pre za Amber. LT jeste lepsa ali deli mehanizam poklopca panela sa LU modelom koji mi se ne svidja kako je resen, bilo je i kvarova pa i pucanja zupcanika koji to podize a onda klima odbija da radi. Drugo, teza je za odrzavanje i rasklapanje od klasicnih modela. Ne znam kakav je Amber po tom pitanju ali mislim da je bolji. Amber ima noviji R32 gas (8% efikasniji) a LT R410A. Amber ima grejac spoljne i WiFi, LT nema. Vidim da se Amber krece oko 99-100k.
Vidi pa prelomi.

Poslednja izmena:
Ma nebitno skroz koja je lepsa, funkcionalnost je br.1.
Videcu, ima vremena. LU, Amber ili LT, neku od te tri cu uzeti na jesen. Bice verovatno jedna od dve bolje (LT ili Amber), bolje da ima rezervu i traje duze, nego da se muci..

Jel ima akcija za klime u neko doba godine ili treba pratiti sve vreme?

Poslednja izmena:
Nema. Prati cene, pa kad neko da popust, kupi.

Pustih danas Vivax aemi da hladi. Lepo hladi i spoljna jedinica je tiha u odnosu na mod grejanja. I to bi bilo to. Ima problem sa modulacijom, tj. opet zaključava potrošnju u odnosu na zadatu temperaturu, ali na hladjenju to je nije toliki problem kao na grejanju.

Dobra 12-ca (LT, Amber) rešava grejanje u 45kvm. Ali se podrazumeva odlična izolacija (pod, zidovi, krov), i odlična stolarija. Ako plafon ne izoluješ, ode 30% energije u grejanje vrabaca. Da ne spominjem osećaj topline u kući, kad nema izolacije uvek imas osećaj da od nekud "duva". Ja imam izolaciju i u podu, i zidovi i ploča sa tavanske strane, dobra PVC stolarija, i zaista ugođaj je poootpuno drugačiji. Za 45kvm ne bih išao na slabije od LT ili Ambera. Ili 12 i 9 LMCE. Mada je spopjašnja kod LT prilično tiša u odnosu na LMCE, jer se kod LMCE kompresor vrti većom frekvencijom, češće ide u defrost, itd. Imam i LT i 3kom LMCE, pa vidim razliku. Mislim da se isplati dodati za LU, ali tebi je LU ni tamo ni vamo za tih 45kvm.

Poslednja izmena:
Koju biste klimu preporucili za sobu od 15 kvadrata? Ne bih dao puno para, treba mi samo za tu sobu jer klima koja je u drugoj sobi ne moze da stigne da ohladi ovu.

Valjaju li sta ove Vox, Tesla i slicne?

Poslednja izmena:
Koju god inverter 7-cu. Mala je to kvadratura za bilo šta jače. Ako ti je 7LMCE skupa, gledaj Midea Mission 7 recimo, za ostale kineze ne znam kako rade, Mission hladi lepo

Koju biste klimu preporucili za sobu od 15 kvadrata? Ne bih dao puno para, treba mi samo za tu sobu jer klima koja je u drugoj sobi ne moze da stigne da ohladi ovu.

Valjaju li sta ove Vox, Tesla i slicne?

VOX naravno, ja dve zime grejem sa njim 25 kvadrata bez problema.

VOX IVA5-12JR
ili
VOX IVA1-12IR

ne znam da li su dobili nove 7 i 9-ke. sa R32.

edit:sad vidim da su dobili 9-ku VOX IVA1-09IR 31000 din.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno