Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam jedno pitanje, što se tiče montaže klime. Jel obaveza da se držim ovlašćenih servisa za montažu klime koje stoje u uputstvu? Zanima me zbog garancije? Pretpostavljam da jeste, al da pitam.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Najbolje je da nazoveš uvoznika i pitaš. Ja sam kupio Midea klimu pre desetak dana, nazvao sam firmu koja je distributer za Srbiju i rekli su mi da za Mideu ne mora ovlašćeni servis, ali mora servis koji je registrovan za HVAC uređaje.
Na kraju sam kupio klimu preko firme i servisa koji inače nije ovlašćeni za Mideu, ali su uvoznici za Fujitsu i Daikin, tako da, ako bude problema, zovem direktno ove gde sam i kupio.

Važi prosledio sam mail distributeru. Mada sam sad pronašao među papirima koji su stigli sa klimom i flajer unije servisera klimatizacije, i sajt ka svim članovima, tako da pretpostavljam da mogu svi sa tog spiska, a ne samo oni iz knjižice.

Taj flajer je glupost i ne znaci nista, niti je unija servisera neko legitimno telo, vec privatna fora da se monopolizuju cene i ubije konkurencija, sto je dovelo do toga da umesto standardnih 70-80e po ugradnji, sada kod vecine kosta 90-120e ugradnja.
Takvo nesto moze da prodje samo u Srbiji, svuda drugo bi zatvor zaglavili za to.

Nazoves uvoznika i pitas da li mora ovlasceni servis za taj brend i onda ih pitas koji su to servisi, a ako ne mora, onda pozoves bilo koji registrovani servis.
Samo tokom kasnijeg razgovora sa servisem, obavezno ih pitaj da li hoce da rade vakumiranje, da izoluju svaku cev posebno i ne zaboravi da stavis minimum 3m cevi.
Nista to sto se ne ispostuje nece stetiti samoj klimi, ali nema razloga da ne izvuces max iz klime, pa se onda dogovoris sa servisom koji ce sve to da ispostuje.
Sve to pise i u uputstvu instalacije koji si dobio uz klimu.

Poslednja izmena:
Voda je bolji prenosnik toplote od vazduha.
Treba mnooogo vazduha da prenese istu kolicinu energije.
Energija koja se "gubi" prenosom toplote u istoj prostoriji nisu gubici jer jer energija ostaje u toj prostoriji samo je pitanje vremena odnosno brzine zagrevanja prostorije.
Dobra TP tipa Toshibe sa COP 4,8 ne moze da se poredi sa prosecnom klimom sa COP 3,5.
Naravno ima jeftinih kineza ali sa mnogo nizim COP
+1
Kod nas ljudi uglavnom nemaju pojma ni koja im je TP ugrađena i isti u 90% slučajeva dobiju on-off TP-e koje majstor u tom momentu najpovoljnije nabavlja.
I samo u tom slučaju su moderne inverter klime u prednosti ili ako ih poredimo na spoljnoj temp u plusu.
Kada napolju stegne na -15c klime ne mogu da se porede sa kvalitetnom toplotnom pumpom.

Po cemu ne mogu da se mere kad je princip rada isti? Mislis to sto TP ima backup grejace pa onda trosi ko el. kotao?

Baš zbog toga, što je princip isti.. temp vode u bunarima kod nas je od 13-16c

Ja sam pricao o TP vazduh-voda. Problem sa nasom vodom u globalu je tvrdoca i puno kamenca pa sonde brzo stradaju a nisu jeftine.

Ne strada sonda već se sito od pumpe zapušava, pa ga često treba čistiti

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Prevideh tip o kome se diskutuje.. valjda zbog toga što kod nas u Mačvi svi ugrađuju voda-voda sisteme.

Ovako pitanjce treba mi klima za hladjenje prostorije od 20 kvadrata visine 310cm ,grejanje mozda 7 dana u godini posto imam centralno grejanje ne bih davao previse para za neki inverter mislim da je nepotreban ili gresim ?

Pitanje sta uzeti ?

Inverter, neki Vox za 33K. On/off klime vise ne treba razmatrati ni za sta.

Dobar je Vox,mozda i najbolji od ovih najjeftinijih kineza,dve zime grejem sa njim 25 kvadrata 3 prostorije u nizu: kuhinja,predsoblje i kupatilo,daljinski je na 6 metara od klime ukljucim I-Feel i kupatilo je toplo,merio sam plocice u kupatilu 22 stepena su.
Sto je najbitnije stabilan je,tacno ocitava zadanu, nijednom nije poludio za ove dve godine da bi ga cupao iz struje.
Sad definitivno znam da ga pravi AUX a ne Gree.
Vidim ljudi su skepticni ne veruju kako to Vox a da je dobar pa ne pravi je Vox vec AUX.

Jel bitan model preporucite nesto ili bilo koji vox inverter.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Ok hvala

Šta je dobar izbor isključivo za hlađenje odlično izolovanog prizemlja od oko 80 kvm?

Koliko su ti Vox modeli bucni? Ja sam ih u pocetku razmatrao, ali po specifikaciji, uopste nisu tihe.

Dobro pitanje tisina je bitna.

Potreban mi je savet hteo bi da uzmem inverter klimu za sobu povrsine 20m2 razmisljam se izmedju Gree Muse profi i MIDEA BREEZELESS -MSFAAU plan je da se koristi za grejanje ali ce se koristiti i za rashladjivanje. Koja je po vama bolja ili neka treca u tom cenovnom rangu(moze i jeftinija ako mislite da ce biti dovoljno jaka) i vidim da se cesto spominje razmak spoljasnje i unutrasnje jedinice od 3m pa me interesuje da li je to obavezno i ako nije koja je prednost tog razmaka.

Ne treba da bude razmak, nego dužina cevi.

Stigao je plan :D

Treba da se greje dnevna (gore levo), kupatilo i kuhinja (dole levo dve manje sobe). Ukupno nesto manje od 45m^2. Plafon nije izolovan kao ni krov, sve je malterisano i kreceno unutra. U dnevnoj je jedan ogroman prozor koji je PVC, vrata ka terasi su drvena (nova) i ima dodatna spoljna vrata, prozori u kuhinji (normalan) i u wc-u (mali) su od drveta, ali to to sto je od drveta mogu zameniti PVC-om ako bi bolje drzalo. Svi prozori su sa duplim staklom. Vrata od dnevne su drvena. Izolacija je stiropor 10cm ili 12cm na zidovima, provericu tacno koji je stavljan.

Sada mi je bitno da zavrsim grejanje ovog sprata, onaj drugi ce doci kasnije, verovatno i naredne godine.

Na slici sam crvenom strelicom stavio gde je moja ideja da stavim 18000 BTU inverter (model koji je meni interesantan je Midea 18N8DO) i da resim grejanje tog sprata, a za najhladnije dane u pocetku imam kalorifer od 6KW, kasnije bih mozda dodao kamin na drva radi estetike i dodatnog grejanja kad je najhladnije, imam vec mesta za dimnjak. Druga opcija je da uzmem 2x 12000 BTU invertera, mozda nekih jeftinijih do 300-400e (mada moze i bolji ako su ovi jeftini losi), ova Midea je oko 620-630e.

Pogledajte prilog 286919

Poslednja izmena:
Nikako 18-icu tu gde se boravi, duva kao djavo. My 2 cents.

Tapatalk from Poco loco
Edit: Kao sto rece kolega, nije htela ispod 800W da radi. Lepo greje ali radi skoro kao on off klima.

Poslednja izmena:
Gde bi stavio drugu klimu?

Neki članovi su imali problema sa tom Midea 18. Nije spuštala potrošnju ispod 1kW.

Plus, mali je to prostor za 18cu.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

Potreban mi je savet hteo bi da uzmem inverter klimu za sobu povrsine 20m2 razmisljam se izmedju Gree Muse profi i MIDEA BREEZELESS -MSFAAU plan je da se koristi za grejanje ali ce se koristiti i za rashladjivanje. Koja je po vama bolja ili neka treca u tom cenovnom rangu(moze i jeftinija ako mislite da ce biti dovoljno jaka) i vidim da se cesto spominje razmak spoljasnje i unutrasnje jedinice od 3m pa me interesuje da li je to obavezno i ako nije koja je prednost tog razmaka.

Za grejanje 20 kvadrata je dovoljna bilo koja inverter klima 12-ka.

Taj flajer je glupost i ne znaci nista, niti je unija servisera neko legitimno telo, vec privatna fora da se monopolizuju cene i ubije konkurencija, sto je dovelo do toga da umesto standardnih 70-80e po ugradnji, sada kod vecine kosta 90-120e ugradnja.
Takvo nesto moze da prodje samo u Srbiji, svuda drugo bi zatvor zaglavili za to.

Nazoves uvoznika i pitas da li mora ovlasceni servis za taj brend i onda ih pitas koji su to servisi, a ako ne mora, onda pozoves bilo koji registrovani servis.
Samo tokom kasnijeg razgovora sa servisem, obavezno ih pitaj da li hoce da rade vakumiranje, da izoluju svaku cev posebno i ne zaboravi da stavis minimum 3m cevi.
Nista to sto se ne ispostuje nece stetiti samoj klimi, ali nema razloga da ne izvuces max iz klime, pa se onda dogovoris sa servisom koji ce sve to da ispostuje.
Sve to pise i u uputstvu instalacije koji si dobio uz klimu.
Hvala za savete, samo me zanima ovo za dužinu creva, znači da gledam da ima tri metra od unutrašnje jedinice do spoljne?
Moji su nešto planirali da spoljnu stave tačno simetrično nasuprot unutrašnje, e sad ako treba tri metra, onda pretpostavljam da je bolje spoljašnju jedinicu podignuti/spustiti malo.

Koliko su ti Vox modeli bucni? Ja sam ih u pocetku razmatrao, ali po specifikaciji, uopste nisu tihe.
Ja uzeo dve vox inverter 12-ce, jednu prošlog leta, drugu zimus. Jako sam zadovoljan što se tiče hlađenja, ohladi bez problema stan od 60m2, stara stolarija, poslednji sprat u zgradi ns sunčanoj strani. Nisu preterano bučne.

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Hvala za savete, samo me zanima ovo za dužinu creva, znači da gledam da ima tri metra od unutrašnje jedinice do spoljne?
Moji su nešto planirali da spoljnu stave tačno simetrično nasuprot unutrašnje, e sad ako treba tri metra, onda pretpostavljam da je bolje spoljašnju jedinicu podignuti/spustiti malo.

Nema potrebe ništa pomerati, samo se višak cevi namota iza spoljne jedinice.

Hisense 12k DJ35VE0B je sada na akciji za 41.999 ili Hisense 12k TQ35XE0E za 51.299. Ova skuplja je u klasi Gree Muse serije rekao bih po slecifikaciji.
Za tu površinu i da hladiš i da greješ.
3m cevi neki proizvođači preporučuju jer se smanjuje buka u toku rada kada klima greje. Za hlađenje kažu da nije bitno. Mislim da Panasonic ne navodi da treba 3m za inverter klime, tj da može i manje.

@ ivanbass

Uvek na crtezu mora da stoji obelezje strane sveta.A i zbog montaze klime je pozeljno.

ivanbass1
Ovo je bese donji sprat, iznad imas jos toliko? Izolacija mora na tavanu, tu se izgubi najvise energije kod grejanja.
Za ovih 45m2 dve devetke rade posao sigurno, ako nije razlika u ceni onda dvanaestice. Na primer Midea Mission 12 ili Gree Lomo 12, Fujitsu LLCE 09 ili 12. Mozda bude overkill ali dok ne uradis tavan izolaciju ta rezerva snage ce ti trebati. Ne znam koliko si pratio, ispod 3C spoljne krecu i defrosti i to traje 7-12 minuta, zavisi od modela i tada nema grejanja. Kad imas dve klime manja je verovatnoca da ce obe to raditi u isto vreme. 18 NIKAKO za taj prostor.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno