Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gledam da kupim klimu preko nekog od ovlašćenih servisa, čisto da bi mi bilo jednostavnije da preko iste firme odradim i montažu i transport klime. Ne znam koja im je fora, u cenu klime uključena i montaža, ali samo do 2 metra. Za inverter klime je minimalna dužina instalacija 3 metra, što znači da ipak mora da se doplati nešto i za montažu. Kakvi prevaranti.

Tako je kod vecine, ali doplatis 10eur za metar instalacije nije strasno. Kod mene trebalo 7m, e to je dodatni trosak :)
Evo sada na sajtu pise da i novi Lomo ide sa setom od 3m za instalaciju iako su mi pre 20ak dana u njihovoj radnji u Zemunu rekli da set nije ukljucen u cenu. Kod servisera koji su mi oni preporucili ugradnja 60e za ruke samo. Meni to OK cena.
Za manje od 500e dobijes, po mom misljenju, OK klimu obzirom da ti je prioritet hladjenje.

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

@Partybreaker
pogledaj i Gree Lomo best buy model, tu je negde koji evro preko budžeta koji si zacrtao ali stiže sa setom od 3m za ugradnju pa ćeš tu da uštediš 20-30e.
Vox (radi ih Aux) i taj Vivax aemi (radi midea) su ista klasa tako da ti je sve jedno šta uzmeš za hlađenje i dogrevanje.

Zar VOX ne pravi gree?
Ja sam porucio Gree Muse 12 i Gree Fairy 12, i treba mi jos jedna pa se lomim izmedju VOX IVA5(inverter) i Gree Fairy 12 slicna im je cena....

Misliš da bi mi novi Lomo 12k model bio dovoljan za ovo što mi treba?
Nije pojacana na hladjenju, samo na grejanju, na hladjenju je i dalje na 3.6kW.
Mislim da retko koji prostor zahteva bilo sta jace od 3kW hladjenja.

Samo racunaj da kada uzmes jednu klimu za veci prostor, da ce na jednom mestu biti malo hladnije, da bi ti bilo prijatno na drugom kraju.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
@Golden
Mislim da nema kod nas, ja sam lepio foliju na zid a dole sproveo u korito od klinca kad bio beba :D
Taj dzak je ok ali ovaj gornji deo gde je izmenjivac nije bas praktican jer se izmenjivac pere i odozgore pa ce mozda smetati. Planirao da uzmem to sa eBay ali nikako da porucim.

Zdravo ljudi, javljam vam se sa željom da mi date savet u vezi kupovine inverter klima uredjaja za sobu,
u nastavku je slika sa prikazom kvadrature i rasporeda prostorija, nalazim se u visokom potkrovlju , pre mesec dana sam rešio da zamenim postojeću inverter klimu koja je bila u dnevnoj sobi (Midea Mission 12 ca ) sa Fujitsu 12Luca.
Interesuje me da li je ona dovoljna za ovu prostoriju od 33 m2 ?
Što se tiče izolacije u pitanju je 3 cm stirodura spolja unutra je stiropor 3 cm na betonskim pojasevima (grede , cerklaži) ispod mene je stan koji se greje a na plafonu mi je 13 cm stiropora gde planiram da dodam i 10 cm mineralne vune , Pvc stolarija je nova.

Takodje me interesuje šta mi preporučujete da uzmem za Sobu br.Pogledajte prilog 285767 2 ? , za sada sobu 1 ne koristim.

Ja koliko sam video, one Maxon klime pravi Haier. Doslovno isto izgledaju, iste karakteristike, a i cena ista. E sad, što bi neko kupio Maxon, ako može za iste pare da kupi Haier, to mi nije jasno.

opet ja davim sa pitanjima..
posto je soba 17m² i bas je topla,dal ce moci vox 7ca da je hladi i ohladi?gledao sam po netu da ona hladi do 20,25m² al ne znam dal je to realno...
hvala unapred na odgovorima.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Trebalo bi da može. Ali s obzirom da ti bolje poznaješ svoj prostor od nas ovde, kupi onda 9ku i budi siguran da će moći lepo ohladiti.
Kao reper ću ti dati informaciju da sam ja hladio sa on off klimom 12icom 38 kvm u potkrovlju (ukupno 3 sobe) i da je manje više uspevala da se izbori sa tim, ali morala je non stop da radi.

evo sad detaljno merio...14.2m²(4.45x320) to je oko 55m³.
a imam i ormar koji zauzima 4x0.6 pa izadje soba maltene 4.45x2.6 tj 11.6m³
ja mislim da je to dovoljno da 7ca moze da hladi i greje...
al vi se vise razumete od mene duduka.
izvinite bas sam malo preterao kao perfekcionista :)

Poslednja izmena:
Ako je H 3.2, kupi odmah 9ku jer em što je u pitanju kinez, em što je to ipak veća zapremina prostora. Krilca, ako ne znaš, u režimu hlađenja treba da idu na gore, pa se tako hladi topliji vazduh koji je otišao na gore, ali se postiže i ravnomernije rashlađivanje prostorije. Naravno, unutrašnju jedinicu montiraš na standardnu visinu, cca 2.2 m kako bi joj mogao prići lakše radi čišćenja.
A što se tiče grejanja, ne znam da li će moći odgovoriti zahtevima u toku cele sezone.

ako mislis na visinu plafona ona je 2.5m

Ups, nisam dobro razumeo tvoj post. Mislio sam da je visina 320 cm.
7ca će hladiti, ali grejati neće baš uvek, tj. u svim spoljnim atmosferskim uslovima. Gledaj bar 9ku da kupiš, jer bolje imati rezervu na grejanju nego da radi na maks. Kada se spusti magla i temperature budu oko 0 C i znatno bolje klime imaju problema sa čestim defrostima. Kako se ona ponaša na većim minusima, ko zna. Vidim da je maks potrošnja struje 720 W, ali s obzirom da nemamo koliko daje na recimo +7, 0, -7 i -15 C onda je malo teško dati precizan savet u pogledu grejanja.
SCOP je 3.5, a SEER 5.66, pa se vidi da nije nešto ni štedljiva to jest pripada A/A+ energetskom razredu za prosečnu klimatsku zonu.

Sve ovo ti važi ako ti je stolarija dobra i ako je izolacija bar prosečna (5 cm stiropora).

Ja sam kupio pre dve nedelje Gree Lomo Inverter i nisam dobio set za instalaciju kablovi ,3m cevi itd. Ali sam na kraju dobro proso posto su mi ovlasceni serviseri ugradili klimu za 10000 (vaucer) sa sve cevima kablovima busenjem izaslo me 10 000 . E sad se nadam da se nisam zajebao pri kupovini posto planiram da grejem 40m2 valjda ce izgurati .

Zavisi od objekta, izolacije i stolarije. Kuca ili stan? 40m2 nije malo i sa 5cm izolacije tavan/fasada, dobra stolarija Fujitsu 12 LU model je dovoljan do -10C, ispod toga zavisi od spoljnih uslova i vlage. Lomo je daleko slabiji od nje.

Stan može, kuća samo sa EKSTRA izolacijom i grejanim prostorom okolo

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Juče zvao majstora za servis klime, trenutno sam u stanu koji ima neku staru midea klima, koja pretpostavljam nikad nije servisirana. Elem, koliko sam video jedino što je uradio je čišćenje one mrežice unutra(isprao u kadi, bila je baš prljava) i prskanje nekog dezinfekcionog sredstva.
Cena je 2k, i uključuje dopunu freona do 100gr.
Prikačio je neke uređaje na spoljnu jedinicu i posle nekog vremena mi rekao da ima 400gr freona samo(900gr je max). Dopunio sam 300gr(tj platio još 200, pošto je 100 uključeno u cenu). Dakle sad ima 700/900. Cena za 100g je 900din.
Elem, čitam po netu sad da klime ne troše freon, tj da ako fali, onda curi negde, i treba da se vidi gde. Je l' to tačno?
Klimu koristim samo za hlađenje, radila je posao u principu, mada jeste troma bila, posebno kad se stavi npr 20-21c. Doduše ja uvek hladim na 22-23c, al' eto..

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Tačno je. Treba da se vidi gde pušta.

Izolacija je 5 cm treba da se ugradi sledece nedelje pvc prozor i vrata inace je kuca tj sve je jedna veca prostorija .

Zdravo ljudi, interesuje me vaše mišljenje , potrebna mi je inverter klima za sobu od 14 m2 ,
izolacija je spolja stirodur 3 cm , plafon 13 cm stiropor (ovo leto dodajem i 10 cm mineralne vune) pvc prozor dvokrilni 120x120cm

U prilogu je prikaz rasporeda prostorija u stanu, sad bih za sobu br 2 da kupim klima uredja , kakvo je vaše mišljenje šta uzeti , interesuje me uredja za grejanje
Soba je u pitanju 14m2 , plafon ima 13cm stiropora, spolja je izolacija 3 cm stirodur, prozor pvc

https://ibb.co/6NxMW1m

Klime ne trose freon! Tacka. Ili te je izvacario kao da ti dopuni ili ti freon curi negde zbog lose instalacije sto treba da se sredi. U svakom slucaju samo jedna stvar je sigurna, moras da promenis majstora za klime.

Tapatalk from Poco loco

Ma da, katastrofa. Majstori najveći lopovi, bar većina njih. Moram sam da doktoriram temu, pa tek onda da zovem majstora da radi, i da nadgledam sve vreme da l' će nešto da us3re.
Da treba da pravim kuću od nule, tačno bih poludeo samo od njih.

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Klime ne trose freon! Tacka. Ili te je izvacario kao da ti dopuni ili ti freon curi negde zbog lose instalacije sto treba da se sredi. U svakom slucaju samo jedna stvar je sigurna, moras da promenis majstora za klime.

Tapatalk from Poco loco

Zavisi iz kog ugla gledaš. Majstoru je jako bitno da ta potrošnja u proseku bude kao što je prethodno navedeno :D
Ovaj majstor možda sve klime instalira tako da imaju navedenu potrošnju :D

Prodajem klimu. NOVA NOVA NOVA HITNO HITNO HITNO
izuzetno mali potrošač, samo 150 g na 365 dana. Koristila baba u Nemačkoj nedeljom kada ne ide u crkvu :D

Šalu na stranu. Moj Galanz je posle 10 godina bio malo popustio, prošle godine dopunjen sa cca 50 g. Mislim da nije moralo (on off klima), ali majstor picajzla. Nije naplatio, znamo se privatno.

Zar freon nije kombinacija dva gasa koja se mešaju u određenom odnosu pa zbog toga treba da se isprazni komplet i dopuni koliko joj treba?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno