Šta je novo?

Kingston HyperX 3K (SF-2281, Intel 25nm synchronous MLC NAND)

Uzeo sam hyper 3K od 240GB. Odradio sam testove, ispravnost ssd-a 100%, ali imam problem sa brzinom na testovima.
Mislim da je problem u biosu, jer bi (koliko sam citao po forumima) SATA trebalo da bude na AHCI, a ne na IDE. Maticna je asus m5a87.
Kad prebacim podesavanja na AHCI, kad se restartuje komp, ne vidi mi SSD i HDD u biosu i ne ulazi u sistem (win8).
Sistem sam klonirao sa hdd-a, nisam imao vremena da instaliram sve nanovo na ssd...
Evo slika:
8727733868_e1b5851b3e.jpg 8726613203_1d83f388f8.jpg 8727732666_5e0f569c16.jpg

Ima li neko ideju kako da resim problem?

Ne vidi u BIOS-u?! E to još nisam čuo da radi zbog uključivanja AHCI! :D

Na žalost da. Ne vidi mi ploča ni sdd ni hdd kad prebacim sa IDE na AHCI. Probao sam skidanjem drajvera za AHCI, ali za win7. Nema ih za win8.
Bios mi je ažuriran, sve ostalo šljaka odlično.
Vidi se na as ssd, da pise da je ide konekcija bad.
Sata kablovi su mi sata III...

Poslednja izmena:
Aaaa - Win8, za to da radi kako treba treba ti UEFI ploča! ;)
Neće moći to lepo da radi, i ti nemaš ama baš nikakve prednosti preći na W8 (osim estetskog?! :D), stavi ti lepo W7! Ili nova ploča!!

PU! Dodjavola... :crash:
Odradicu W7, kad nadjem vremena. Možda i udam ssd, pa ostavim pare za novu grafiku... Al mi se ne odvaja od njega... A ubica je. A i slaže mi se sa ram-om... :eyebrows:
Hvala mdm. Javljam se kad reinstaliram. :)

Poslednja izmena:
Reinstalirao. Sve šljaka ekstra. Oduševljen sam. :happy:

Ne vidi u BIOS-u?! E to još nisam čuo da radi zbog uključivanja AHCI! :D
Evo da se ne cudis vise - i kod mene je tako bilo, na prethodnom X58 sistemu :)
U pitanju je bila Gigabyte ploca (znam, znam... sad ces drvlje i kamenje po istom :D), isti su simptomi bili kada se prebaci u AHCI mod - u biosu se vise ne ocitavaju uredjaji nakaceni na kontroler. Jednostavno ih nema, kao da nista nije prikaceno.

Doduse, sto se mene licno tice, mozda je tako i opravdano: kada se udje u taj meni, uredjaji su sa "IDE Channel x Master/Slave" nazivom, a sa obzirom da nisu vise u IDE modu - onda ne bi ni trebalo tu da se ocitavaju, right? ;)
U drugom meniju, however, tamo gde se bira boot sekvenca, vide se sasvim normalno... s tim da ih ploca sad ocitava kao SCSI uredjaje ;)

Gigabyte ploca (znam, znam... sad ces drvlje i kamenje po istom :D)

Upravo! :d

Ali njemu je ipak problem bio samo Win 8 na staroj ploči koja nema UEFI, a to neće baš lepo da radi... :smash:

Jel zna neko da mi kaze zasto ne mogu da izvucem veci vrite speed? :( Osx je u pitanju....

Prilozi

• DiskSpeedTest.png
    DiskSpeedTest.png
    741.5 KB · Pregleda: 108
Ako je taj test sa nekompresibilnim podacima, to je onda OK!

Upravo! :d

Ali njemu je ipak problem bio samo Win 8 na staroj ploči koja nema UEFI, a to neće baš lepo da radi... :smash:
Starija Gigabyte 870a, nema UEFI. I mene je uplašilo kada sam stavio SSD na AHCI, nema ga u boot screen, nema u Standard Features, tek u Hard Disk Boot Priority sekciji se pojavio ali radi i bootuje, u manualu ni reči o tome. Eh da, Win8 Pro x64. Odmah našao i instalirao ali me presekao na početku. Jedino sam morao da pri instalaciji ostavim SSD samog jer iako je HDD bio na drugom kontroleru, Widows nije hteo da se instalira. Sada je sve uredu i V300 radi nešto bolje nego kada je bio na 7mici. Po defaultu 8mica radi defrag jednom nedeljno a za SSD forsira TRIM na SSDu umesto defraga koji radi samo na HDDovima.

Prilozi

• hyperx 3k jun 2013.PNG
    hyperx 3k jun 2013.PNG
    52.4 KB · Pregleda: 68
  • as-ssd-bench ATA KINGSTON SH1 05-Jun-13 14-58-16.png
    as-ssd-bench ATA KINGSTON SH1 05-Jun-13 14-58-16.png
    34.5 KB · Pregleda: 100
Naravno, "legendarni" ATTO... zato, uostalom, svi proizvodjaci i testiraju u istom, taj uvek najvise cifre pokaze :p

Nemo' brigas, prilicno sam siguran da je sve u redu... rec je o nekompresibilnim podacima, kao sto mdm rece, a ova dva testa (AS SSD i taj tvoj Disk Speed Test) operisu sa takvim. Vidi se iz skorova, maltene se poklapaju.
Ako hoces, mozes da probas i CDM (CrystalDiskMark)... default test ce ti dati skorove slicne AS SSD-u, ali ako u opcijama (File-Test Data) izaberes "O Fill", videces rezultate slicne onim koje i je ATTO izbacio ;)

Zasto su mi ovako losi rezultati?
Sveze instaliran win 7, Kingston HyperX 120gb kupljen juce...
z77, AHCI, sata III

as-ssd-bench KINGSTON SH103S3 2.9.2014 11-11-00 AM.png

Usporio jer si ga mnogo akako ovaj dan...
Koliko si puta merio brzine?
Usporio bi on svakako jer je SF samo je mnogo brzo ulaganio pa pomisljam da si ga mnogo puta proterao kroz testove brzine (vise desetina puta) ili je taj primerak neko pre koristio, pa vratio i tebi zapao...
Ovo mi za sada onako na prvu "pada na pamet"...

Mislim da je ovaj SS bio posle drugog ili treceg merenje...
Jel moguce da potpuno nov SSD ima ovakve rezultate?

A da li si "nesto podesavao", pratio neka "uputstva" da nesto iskljucis ili ukljucis, da pomeris i sl.?

Nisam...
Na starom ssd-u od 60gb sam iskljičivao neke stvari, alli sam na ovom ostavio kako jeste.
Podigao sveže instaliran win 7, pustio test i dobio ove rezultate...

Pozdrav svima,
Interesuje me zasto mi u testu(na slici) stoji 31K-BAD? Nesto nije u redu sa podesavanjima ssd-a ili je nesto drugo u pitanju?

Снимак целог екрана 21.3.2014 114132.jpg

Kod particionisanja (kreiranja particija) treba voditi računa da se početak particije nalazi na lokaciji koja je deljiva sa 4096. Windows 7 installer formira particije na taj način. Postoje alati kojima bi mogao i naknadno da podesiš poziciju particije (alignment) ali to nije risk-free operacija iako nisam imao negativno iskustvo do sada.

Poslednja izmena:
Zaustavi miša na tom mestu i lepo će ti napisati: Alignment - nije dobro formatiran, lošije performanse..

Izasao je novi, zvanicni firmver za 3K - 526ABBF0
Kod mene nema neke bitne promene sem da mi kingston toolbox pokazuje 4 milijarde power cycle count :)

Pa jel da update - ujemo ili ne?

Update je preporucen ako ima problema u radu:
We recommend this update be applied if you are experiencing issues with your drive. For information related to the 526ABBF0 Firmware improvements, please see the "Release Notes” located below.

Kod mene se posle par dana vratio brojac power cyclea na normalu :whip: tako da sada sve deluje ok.
Naravno, performanse su i dalje na istom nivou :p

Zasto mi je ovako slab upis? Uzeh i ja Kingston HyperX 3K 240GB, ostatak konfiguracije kao iz potpisa. Disk je star 20 dana.

Untitled.png

Edit:

Sad procesljah temu i vidjeh da je fora da se stavi u opcije All 0x00 (0 Fill) Tako dobijam mnoogo bolje rezultate ;) U cemu je kvaka? Takodje me zanima smeta li ssd-u sto masina radi 24h? Bas rijetko kad gasim PC.

Untitled.png

Poslednja izmena:
Fora je sto samo pise nule, a one se "lakse pisu" ... ;)

Ne smeta mu sto radi 24h, nista vise nego ostalim komponentama, cak i manje jer se manje greje od procesora, memorija (narocito nasviranih), graficke...

Nije mi jasno kako mi je write bolji nego read, ali ajde..
2012-07-17_1839.png

Kod Paradigme izgleda ovako
http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=90789&d=1340569431
http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=90788&d=1340569431
Nakon 2 godine od ubacivanja i oko 203 dana rada.
2014-08-19_2345.png

SF, usporio tokom vremena ...

Nazad
Vrh Dno