Šta je novo?

Kingston HyperX 3K (SF-2281, Intel 25nm synchronous MLC NAND)

Ima još jedna stvar koja je mnogima nejasna, TRIM komanda kod SF-a ne znači automatsko čišćenje nego samo da kontrolor može da odradi GC, a to nakon komande radi kad god mu se prohte i kad proceni da će trebati (i kod SF nikad po cenu Write amplification-a)... I zato se ne oporavi nikad 100%. Ako mu se da dovoljan idle ima da se još popravi, a test odmah nakon TRIM komande kod SF-a ne znači ništa!
Tako da treba čekati podugo da on uradi svoje i nakon komande.

Block recicle engine trigeruje i sekvencijalni upis ali je problem sa SF kontrolerom taj što je brzina engina manja od deklarisane brzine upisa, a to nema veze sa write aplifikacijom. Može on da čeka do zadnjeg momenta ali onda kad uhvati da čisti to mora da radi dovoljno brzo kako performanse ne bi trpele.

Poslednja izmena:
Ma znam ja da on ima spor engine, to svi za SF znaju. Ali tvrde da je to namerno baš zbog Write amplification-a tj. Wear leveling-a i time žele GC da daju vremena da vidi ima li bolje opcije (tj da skupi više toga za TRIM), i zbog toga je namerno spor itd. Mada sam mišljenja da je to moglo brže a da ne bude na uštrb navedenog..
Inače brz i agresivan GC ima i te kako veze sa povećanjem Write amplification-a.

Ja samo govorim o tome da za razliku od drugih kontrolera, treba i posle TRIM-a dobro da se sačeka da on nešto uopšte i krene da odradi imao on brz ili spor engine. Tako da nije merodavno gledati brzine odmah nakon brisanja zato što GC nije još uvek odrađen.

Inače brz i agresivan GC ima i te kako veze sa povećanjem Write amplification-a.

Nisam ni tvrdio da nema, već sam rekao šta konkretno ograničava brzinu upisa. Ako tako posmatraš stvari onda su trebali da ostave brzinu block recicle engina na nivou prve generacije, a ne da je udvostruče i time potencijalno povećaju faktor write amplifikacije. Poenta je da sve u sistemu mora da bude usklađeno, a ne da postoje kompromisi koji će poslužiti kao alibi.

Ja samo govorim o tome da za razliku od drugih kontrolera, treba i posle TRIM-a dobro da se sačeka da on nešto uopšte i krene da odradi imao on brz ili spor engine. Tako da nije merodavno gledati brzine odmah nakon brisanja zato što GC nije još uvek odrađen.

Baš su surovi ti uslovi testiranja, treba ih podrediti nežnoj prirodi kontrolera. Treba ga pustiti da predahne, okrtutni testovi bez duše.

Hahaha :d

Ali realno si čak i potpuno upravu! ;)

Consumer diskovi i nisu namenjeni da ih tako napuniš i izmaltretiraš u jednom danu, a kamoli satu. Za to služe enterprise diskovi SLC tipa, koji imaju još veći OP, drugačiji firmware, itd.
A ako uspe imati i 256 umesto 312 MB/s pa i to je uspeh u odnosu na prethodnu generaciju! Moglo je bolje slažem se, ali makar nije očajno i nije na uštrb WA..

Nego ljudi, kako se vama cini ovaj "3k" u odnosu na vase "max", "C", "m" i "830" modele ssd-ova?

Koristite li vi njih stalno ili ste ih samo malo "provozali", istestirali i vratili se svojim drazesnim predjasnjim ssd-ovima?

Bi li vi bili "u stanju" ostati na ovom (ovakvom, pogotovo ovolikom) ssd-u ?

Ja sam ga ubacio u svoj laptop kao privremenu zamenu svome intel 320 series 120-ci i nemam zamerki na rad, duplo brži (sekvencijalno), duplo veći.

Uradio sam SE pre nego što sam ga ubacio u laptop, izghostovao sistem sa 320-ce i uradio bench-ove.

Za neko vreme videćemo kakve se brzine dobijaju kad se ovaj SSD koristi za poslovnu upotrebu, nekih 8-9 sati dnevno i kad je jedini drajv u računaru, tj. laptopu.

Poslednja izmena:
Evo i meni je OS na njemu od 28.06. i u odnosu na moje u RAID-u i nema razlike (osim sekvencijalnih), zaista je brz. Mada ja nisam nikad ni uspeo normalnom upotrebom (sve veliko sipam na HDD-ove) da opteretim moje da se negativno pokaže odsustvo TRIM-a, mada sumnjam da bi u realnom radu i primetio usporenje samo upisa, plus je izgleda i teže namučiti ove u RAID-u. Eto meni je svejedno da li je GC kod SF-a brz ili spor, to niko normalan neće osetiti u radu, osim ako samo gleda sintetiku! :D

Tako da se 3K ove veličine pokazao ekstra, inače namerno instaliram velike programe i igre pa brišem, stavim nove... I za sada se ekstra drži! A
realno bi i mogao ostati na istom, jedino što kad pređem na SATA3 moji će imati veće sekvencijalne primetno i veće brzine pri većem QD 4K. Ali u realnom radu obzirom da ništa veliko i ne sipam na SSD a ovako ima i TRIM (još se čeka Intel na RST sa TRIM-om, mada već ima beta), verovatno se ne bi ni osetila razlika u svakodnevnom korišćenju..

Ajde postuj rezultate u AS-SSD, čisto da proverim da li ti je particije align-ovana.

Takođe, skoro su uvek rezultati na mobility čipsetovima lošiji od onih u desktop-ovima.

Nije mi jasno kako mi je write bolji nego read, ali ajde..
2012-07-17_1839.png

Kod Paradigme izgleda ovako
http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=90789&d=1340569431
http://forum.benchmark.rs/attachment.php?attachmentid=90788&d=1340569431

Poslednja izmena:
mighty78 ti je odgovorio, na laptopu je uvek sporije, zbog "štedljivijih" podešavanja u čipsetu... Ako nisi ugasiš LPM, i možda dobiješ nešto.
Samo se seti ponovo odraditi WEI, i ugasiti-ponovo upaliti disk keširanje, i nije zgoreg reset biosa ili učitavanje podrazumevanog da ne čupaš bateriju iz lapa :d. A možeš i satviti RST ako već nemaš i to je to...
A kloniranje ne smeta, samo moraš ga ostaviti malo u idlu da se sredi maping nakon toga i ima da poraste brzina! P307 je to isto uočio i prikazao ovde pre koju stranu.

Particija ti je align-ovana, eto jedino da staviš RST...

Poslednja izmena:
Ljudi nagovorili smo jednog coveka da kupi 3K !!! :happy:

Ja se samo nadam da to nije u direktnoj vezi sa nikom (Ludak) koji ima na forumu...:d

Salu na stranu, ja u radu sa ovim ssd-om jos nisam imao nikakvih problema, niti mu mogu izreci neku posebnu zamerku, radi pa radi...
... k'o da je moj "drazesni" m4 ...:D

Poslednja izmena:
Ljudi nagovorili smo jednog coveka da kupi 3K !!! :happy:
Uspeh, mora se priznati... Škule će biti zadovoljan :p
Ja se samo nadam da to nije u direktnoj vezi sa nikom (Ludak) koji ima na forumu...
Hej, hej, hej... pazi malo na rečnik... prodaja je prodaja! :smoke:
Salu na stranu, ja u radu sa ovim ssd-om jos nisam imao nikakvih problema, niti mu mogu izreci neku posebnu zamerku, radi pa radi...
... k'o da je moj "drazesni" m4 ...:D
Je li, kad ćeš ti da ženiš taj m4? :D:D:D

A ja nabavio 9 komada i niko ne hvali :(

Nema veze, ovi moji developeri srećni ko prasići u blatu od kad im je primarni drajv SSD.

Poslednja izmena:
Sto da ga zenim? S kim (s čim)?
Sta mu fali samom, samac on, samac ja, "celi svet nas" ...

Sa sobom, bre... ionako ga prosto obozavas :)
Da ti ga neko ne "ukrade", pa posle da kukas :p

A ne da ga ovako, javno, varas sa tim 3K :D

... ionako ga prosto obozavas :)
Da ti ga neko ne "ukrade", pa posle da kukas :p

A ne da ga ovako, javno, varas sa tim 3K :D

AAAAha...

Ma nije da ga obozavam... samo svoje "odusevljenje" izrazavam kao Smigol ... "MOJ DRAŽESNI"...
Neka moja mala zahebancija oko necega veoma korisnog, da ne kazem meni vrednog, u mojoj masini.
Malo na taj nacin isticem njegov "znacaj"...

Ma jok primarna tsvar mi je bila to što koristim renutno SATA2 intefejs, a iskoro ću kupiti neki ThinkPad sa sata3, pa će ovaj sasvim fino leći.

Mada poslije prelaska sa Plextora kome je brzina na SATA 2 bila oko 150, ovo mi se čini kao novi lap top...

Trenutno sam nesto bio dokon i pade mi na pamet (ne nije me bolelo, ne brinite se...) da malo istestiram ovaj ssd sto je na "testu" i koji mi jos uvek radi kao glavni ( i jedini) sistemski ssd...

AS-SSD kaze da je nakon skoro 49 dana, gledajuci po rezultatima merenja, doslo do usporenja...

Prilozi

• 2x.png
    2x.png
    75.2 KB · Pregleda: 149
  • as-ssd-bench KINGSTON SH103S3 23.6.2012 14-01-53.jpg
    as-ssd-bench KINGSTON SH103S3 23.6.2012 14-01-53.jpg
    90.4 KB · Pregleda: 154
Poslednja izmena:
CristalDiscMark takodje kaze da je ssd malo usporio ...

Ono sto mogu reci je da se u radu to usporenje uopste ne oseca, ovako bih ga ja mogao da teram jos mnogo, mnogo vremena i ne bi mi bas nista smetalo niti bih primetio...

Nastavljam i dalje da ga koristim k'o da je moj, pomalo da ga punim i praznim, instaliram i deinstaliram, po njemu da "pisem" i da ga "brisem", da mu radim sve sto bi i bilo ko od vas u sakodnevnim aktivnostima sa njim radio...

Prilozi

• KINGSTON SH103S3 HyperX 3K 240GB 23.6.2012 14-10-15.jpg
    KINGSTON SH103S3 HyperX 3K 240GB 23.6.2012 14-10-15.jpg
    80.8 KB · Pregleda: 92
  • cdm nasumicno.jpg
    cdm nasumicno.jpg
    77.9 KB · Pregleda: 92
  • KINGSTON SH103S3 HyperX 3K 240GB 23.6.2012 14-08-53.jpg
    KINGSTON SH103S3 HyperX 3K 240GB 23.6.2012 14-08-53.jpg
    82.2 KB · Pregleda: 96
  • cdm 0fill.jpg
    cdm 0fill.jpg
    78.4 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
Pošto vidim da se ova tema nekako odomaćila za Kingston HyperX, evo da i ja postavim svoje rezultate, a pošto vidim da imate dosta iskustva sa istim diskovima da mi kazete jeli sve onako kako treba da bude :) Pošto je diskusija u "thread"-u za rezultate zabranjena.

Kingston HyperX 3K 120GB
Windows 7 SP1
ASUS P5Q3 P45
ACHI SATA II
Intel Q9550

Reazultati sa Microsoft Windows 7 drajverima i zauzetost diska od 11%
CDM Random 11.PNG

Rezultati sa Microsoft Windows 7 drajverima i zauzetost diska od 35%
CDM Random 35.PNG

Rezultati sa Intel Rapid Storage Technology 11.2.0.1006. drajverima i zauzetost diska od 35%
CDM Random 35 IRST.PNG

Poslednja izmena od urednika:
Tvoji rezultati su u skladu sa onim koje sam u firmi dobijao za KHX 3K 120 koje smo ubacili u mašine sa SATAII.

@dewas , kakav ti je score u ne ahci modu ?

Da odgovorim odvdje, jer će nas obrisati u "thread"-u sa rezultatima. Nisam probao u IDE modu, odmah po ubacivanju diska namjestio sam AHCI mod, jer vidim da to svi savjetuju.

Kasnije sam instalirao Intel Rapid Storage Technology 11.2.0.1006 drajvere iz radoznalosti, da vidim oće li biti ubrzanja. 4K WRITE je najvise ubrzao sa Intel drajverima sa 67.38MB/s na 79.29MB/s, što je 11.91MB/s brže u odnosu na Windows 7 drajvere. Ostale brzine su jako blizu.

Poslednja izmena:
Prvo evo kako izgleda na ASMedia, reko da okačim i u ovoj temi.
1.png2.jpg3.jpg

A onda obzirom da su neki tražili, a i obećao sam. Evo ovako radi na AMD SATA III platformi, konkretno na AMD GA-870A UD3 v2.2 - SB850 sa prethodnim (bržim :D) 6-jezgarnim procesorom (zaboravih naziv, ne pratim silno AMD:d).
1.jpg2.pngPogledajte prilog 3.bmpPogledajte prilog 4.bmp5.png

Poslednja izmena:
9-1.png10.png11.png12.png13.jpg

Ja sam na 501. Isplati se ići na 502 ili 503? Mrsko mi je da odradim backup, pa opet nazad sve, ako nema nekih većih poboljšanja.

Nazad
Vrh Dno