Šta je novo?

Kingston HyperX 3K (SF-2281, Intel 25nm synchronous MLC NAND)

Ima VELIKO poboljšanje, TRIM radi kako treba!!
I svi drugi a ne samo Kingston, su požurili sa novim firmware-om, jedino se moj OCZ vuče kao da su napustili SF diskove! :(

Usput ne postoji 5.0.2., i podaci flešovanjem ostaju netaknuti (tj. kod mene se bar nije njima ništa desilo).

Zavisi od verzije FW, sa ovom nema drastične promene i nije potrebna reinicijalizacija nekim novim unutrašnjim formatom NAND ćelija, već je samo prćkan TRIM. I to UVEK piše u read me fajlu, da li briše ili ne za svaki SSD!
Te se ovde ne gube podaci, već samo upozoravaju da je "moguće" da odu podaci više da bi se ogradili. Meni su za sada uvek ostali netaknuti. E sada ako ti baš tada nestane struje i sl.... Onda si baksuz! :d

Rezultati posle dva meseca svakodnevnog korišćenja u službenom laptopu:

sfdegradation.png

GC ne pomaže, kilav je i nikad ga ne vrati na performanse blizu onom kad je disk nov.

Danas sam stavio nov 5.0.3 FW, ostavio ga u idle, ali nisu se popravili rezultati, GC i dalje ne radi :(

Onda sam napunio SSD do kraja, dok nije ostalo samo 10 megabajta slobodnog prostora. SSD sam napunio nekompresibilnim podacima (720p serije u MKV formatu), pa sam ih obrisao, posle toga ostavio laptopu u idle za svaki slučaj jedno sat vremena, da vidim kakvi će rezultati biti za novi optimizovani TRIM:

as-ssd-bench-kingston-sh.png

Mnogo bolje, nije baš idealno, ali eto ima značajnog poboljšanja. Makar TRIM sada radi dobro.

Prilozi

• as-ssd-bench KINGSTON SH103S3 8.9.2012 20-07-14.png
    as-ssd-bench KINGSTON SH103S3 8.9.2012 20-07-14.png
    38 KB · Pregleda: 83
  • SFdegradation.png
    SFdegradation.png
    48.6 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
Super, znači stvarno su ga popravili! :banana:

Nego da bi video da li sam GC radi (sa ili bez TRIM), moraš koristiti sa ovim FW-om sa novim podacima, a ne da čekaš da očisti stare za koje se komanda da nisu tu izgubila (a i bila je izgubljena :d), tj. lošije će da radi obzirom da ne zna više ni kontroler šta je upisano te i ne zna gde kod OS-a da proveri (bar mislim da je tako nakon promene FW). Ali ne očekujem da su nešto ubrzali sam GC kada nema TRIM, već su verovatno samo ovaj popravili da opet radi..

No ovde i jeste poenta da GC sa TRIM-om radi što je i najbitnije za većinu korisnika, kako kažeš ne idealno ali ipak je mnogo bolje, i pogotovo veći QD 4K koji je najbitniji! ;)

Poslednja izmena:
Evo danas se razdružih od KHX 3K 240GB, tj. vratih ga nazad. Hvala Kingstonu na testu.

Od 23.7.2012 je bio kod mene u službenom laptopu, bio je popunjen oko 50%, do danas je imao ~1TB host writes od trenutka kad sam ga preuzeo.

Pre ugradnje u laptop sam uradio SE i posle toga više nije diran - nisam radio SE više.

Performanse su ostale poprilično dobre, najverovatnije posledica najnovijeg FW-a i sređenog TRIM-a.

NAPOMENA: niži 4K rezultati su posledica mobility čispeta u laptopu, ali to je nebitno, pošto su oba testa ista konfiguracija.

compare.png

Da, u poredjenju sa onim rezultatima za upis koje si kacio koji post iznad, a koji su pak bili sa v5.01 firmverom... primetna razlika. Nabolje, naravno :)

Nego, sad bas gledam - primecujem i konstantan porast vremena pristupa za citanje... iz slike u sliku :p

Jeste, moguće da ima veze sa povećavanjem broja fajlova i količine podataka.

Nažalost, drajv više nije kod mene, mada imam 12 komada KHX 3K 120GB u firmi, pa kad budem imao prilike poigraću se još malo.

Uglavnom vratih se na svoj stari intel 320 120GB u službenom laptopu, iako je mnogo sporiji u benchmarkovima, nisam baš osetio neku preteranu razliku, onako "na oko" :)

Isto k'o i ja izmedju C300 i 3K... a ima je, nije da je nema. Okacicu shot-ke direktnog poredjenja - sto u standardnoj sintetici, sto u realnom radu ;)

I meni je bolje radio sa novim 5.0.3 FW, tj. manje su pale brzine. Definitivno je TRIM radio kako i treba!

Isto se zahvaljujem Kingston kancelariji na ustupljenom disku, baš mi je koristio pri promeni sistema. Sav OC sam vršio na njemu, pa sahranim Win, onda opet klone sa mojih SSD na njega i tako u krug (kloniranje za 1-2 min!!)... Nemojte pitati za količinu upisanih podataka kod mene, meri se u više TB :d A i dalje je imao lepe brzine posle svega toga, pohvalno!

A i da se usput izvinim na kukanje kod mojih OCZ diskova; 2.22 nije ni imao zeznut TRIM, tj. OCZ nije nikad ni koristio taj zeznut FW od SF-a, već je bio baziran na starijem koji su samo modifikovali zarad veće brzine, a i izašao je novi 2.25 koji doprinosi stabilnosti...

Da, secam se da si pisao o tome... ja ne stigoh da se poigram valjano sa v5.0.3, kod mene je sve ostalo na fabrickom v5.0.1 :)
Pa i taj i takav TRIM - radio je prilicno dobro... iznenadih se, iskreno :D

P.S. Sto se mene tice, upis je stao na ~1.53TB :p

Prilozi

• Kingston HyperX 3K 240GB info - nakon svega.png
    Kingston HyperX 3K 240GB info - nakon svega.png
    369.4 KB · Pregleda: 130
Ja sam mislio na atribut -E9, koliko je upisano na SSD nakon kompresije; a ne koliko je upisa obavio OS -EA i F1. Menije taj više TB :d

Aha, to... moja greska :)

Anyway, definitivno bih voleo da vidim ovakav screen sa tog SSD-a sto je bio kod tebe, bas me zanima kako to izgleda :D:D:D

E nažalost nisam sačuvao nijedan noviji... :(
Ali bio je blizu 6TB ,)

Hahahaha... sa'rani ti taj SSD! :D:D:D

Ma kavi ima taj 3k da jos dugo fercera, ali ko zna gde ...
Na zalost nece kod mene u laptopu, a bas sam se bio nadao da ce nam iz ustupiti po povoljnim cenama.
Bas je bilo fino druziti se sa hyper 3K od 240GB ova 3 meseca.

Ma salim se, naravno da je tako... sto se mene tice, uvek ce pre preporuku imati 3K nego "regularni" HyperX (5K).

Performanse na identicnom nivou, cena znatno niza... a trajace vala godinama, sasvim sigurno, bez obzira na manji broj P/E ciklusa.

Ljudi sta mislite dal se isplati da uzmem
ovakav kingston 0d 120 GB. ima li neke razlike
izmedju njega i 240 GB.
Ili da kupim Patriot Pyro 120 GB.

Izvini, ali šta je tu malo? Tačno su po specifikaciji; čitaj malo i pogledaj u temi sa rezultatima slične SSD-ove!
Kao i šta znači kompresibilni i nekompresibilni podaci kod SF-a, a oba testa su nekompresibilna. Stavi CDM na 0 Fill pa ćeš shvatiti...

Hvala. Kingston XyperX 3K - All 0x00 (0 Fill).jpg
Izvini, ali šta je tu malo? Tačno su po specifikaciji; čitaj malo i pogledaj u temi sa rezultatima slične SSD-ove!
Kao i šta znači kompresibilni i nekompresibilni podaci kod SF-a, a oba testa su nekompresibilna. Stavi CDM na 0 Fill pa ćeš shvatiti...

Poslednja izmena:
Дешава ли се коме да "Kingston SSDToolbox" ne vidi SSD?? No drives!.jpg

Mislim da nema razlike. U svakom slučaju dobra kupovina.
Ima i te kakve, video bi kada prodje malo vremena, pa se SSD "zaprlja"... tu se pokazuju razlike izmedju 120 i 240GB, tj. generalno izmedju manjih i vecih SSD-ova.

P.S. Za ono tvoje sto si pitao, za SSD Toolbox... mozda ti je to do AS SSD-a, mozda je on "zakljucao" SSD.
Proveri sta se desava u par situacija, sa AS SSD-om u pozadini i bez njega.

pozdrav svima,
da li jos nekome hard usporava?
evo testa kada je bio skoro nov:

fw 332, win7 x64
332.jpg

i sada:

fw 503, win8 x64
503.jpg

da li je sve sa ovim hardom u redu?!
Kingston SH100S3120G

Poslednja izmena:
Слажем се у случају да "SSD" напуним преко 70-80%, али ако буде пун око 50-60% мислим да не би требало. Ваљда и "TRIM" треба да нешто одради у тој причи ако успори!? :) Наравно теже ћу напунити диск од 240GB па твоја констатација стоји.

П.С. Проблем са "SSD Toolbox" сам рјешио тако што сам инсталирао "Win8 Pro". :)
Ima i te kakve, video bi kada prodje malo vremena, pa se SSD "zaprlja"... tu se pokazuju razlike izmedju 120 i 240GB, tj. generalno izmedju manjih i vecih SSD-ova.

P.S. Za ono tvoje sto si pitao, za SSD Toolbox... mozda ti je to do AS SSD-a, mozda je on "zakljucao" SSD.
Proveri sta se desava u par situacija, sa AS SSD-om u pozadini i bez njega.

Poslednja izmena:
Слажем се у случају да "SSD" напуним преко 70-80%, али ако буде пун око 50-60% мислим да не би требало. Ваљда и "TRIM" треба да нешто одради у тој причи ако успори!? :) Наравно теже ћу напунити диск од 240GB па твоја констатација стоји.
Jok, nema to veze sa popunjenoscu (pa nije to Vertex 4 :p), vec upravo sa ovim drugim sto govoris, tj. TRIM-om... stoji to sto kazes da bi trebalo da odradi on svoj posao, ali to bas i ne cini, standardna boljka SF drajvova, pricano toliko puta o tome na ovim stranama ;)

Ja taj od 240GB nisam mogao da "zaprljam" klasicnom upotrebom ili pak standardnom sintetikom ma koliko se trudio (osim upisom po citavoj povrsini, ali to se u svakom slucaju ne radi na sistemskom drajvu), dok ovaj duplo manji vidim da nije problem usporiti/isprljati...
П.С. Проблем са "SSD Toolbox" сам рјешио тако што сам инсталирао "Win8 Pro". :)
I tako hoce, i jedno i drugo?

Hmmm, ne znam sta da kazem... imao sam ovaj SSD, ali se ne secam da sam u isto vreme pokretao AS SSD i Kingston Toolbox, pa da se eventualno desi da iskusim ovaj problem :D

TRIM mu je spor i jednostavno je tako, ali je sa najnovijim FW poboljšan rad istog.

Probaj sledeće: napuni sav slobodan prostor na disku nekompresibilnim podacima, npr. MKV filmovima dok praktično sve ne popuniš, bukvalno neko ostane nekoliko MB prazno. Onda sve to obriši i ostavi ga malo u idle. Trebalo bi da ti se vrate performanse slične onima u početku. Posle toga bi noviji FW trebalo da lepo radi.

Ili kao što kaže mighty78, ili odradiš jedan SE ako imaš backup pa vratiš image..

Vrh Dno