Šta je novo?

Kineski tableti

Kinezi ko kinezi, ima tu više stvari od uticaja: prvo, da li je sve to zaista tako (da ne bude u stvari neki krš unutra ili zez sa op.sistemom), da li su ispravni 100% (***, ja ovde kupio NetCat3 pa mi tek treći bio ispravan), kako proći carinu da bi bio isplativ... mislim, cena je ok, duplo su jeftiniji od pomenutog NetCata3 kupljenog ovde a slični ili možda i bolji. Ne znam, rizik je veliki, prođi malo po forumu, videćeš negde Igoritz-ina iskustva sa lica mesta (iz Kine), temu o početničkim pitanjima, temu o kinezima... izvagaj rizik i vajdu...

@ Smiljo, jesi narucivao sa tog sajta, ja sam probao neke sitnice da vidim da li ce mi proci karica (VISA VIRTUON), ali nije htelo.. Ako jesi kakva su ti iskustva???

@ Smiljo, jesi narucivao sa tog sajta, ja sam probao neke sitnice da vidim da li ce mi proci karica (VISA VIRTUON), ali nije htelo.. Ako jesi kakva su ti iskustva???

Nisam on (Smiljo/a) ali sam narucivao sa internet karticom Banke Inteze, bas danas me DealExtreme obavestio da je posiljka krenula...

Po ovako niskim cenama, kupujes macku u dzaku. Ne znas ni da li je sugava, ni da li grebe i pravi kratere od rana, ali macka jeste...

Ako si raspolozen da potrosis nekoliko dana na kopanje sta kazu vlasnici istih, pretrazis forume, eventualno testove (ako postoje) samo napred, ali ja se ne bih upustao u ovo.

Ovaj prvi je meni licno veoma interesantan, ne da ga kupim nego kao fenomen. Prvo, sta je ovaj xburst procesor? Vidjao sam ga na jeftinim kinezima i nigde vise. Kakvo je to cudo uopste? Ne znam ama apsolitno nista o njemu. Za VIA procesore bar znam da su krsh, za NEC dual core A9 procesore znam da imaju jako niske taktove, ali za ovo... Apsolutno nista. Druga zanimljiva stvar je, on ima ICS prema specifikaciji, a prema slikama, NEMA DUGMICE!!! Nije jos samo jedan Kinez kom su navalili ICS i hvale se time, on je PRAVLJEN ZA ICS!!! Ali kao sto rekoh, zanimljiv mi je kao fenomen, ne bih ga kupio ni u ludilu.

@zekaisapa - koliko si cekao na to obavestenje? I koliko traji od prilike dok ne donesu, posto ide Airmail-om koliko sam video,a to zna da potraje???

@ JOhnnny, ali za 90e, pa nemoj da si na kraj srca, pa smao da slusas muziku na njemu pa je dobar.. :D hahaha
Mada ovo kod nas mozes da uvaljas za 150e laaaganooo... :D ako bi neko narucivao u te svrhe msm.. :)

Za ove pare ne sporim, specifikacija je dobra (bar za drugi model, prvi mi je potpuna enigma...). Ali ima i vise problema. Jedan su nasi carinici, drugi su sami Kinezi. Ja nisam petljao sa ovim tabletima, ali Igoritza jeste i kukao je na nevidjen procenat skarta.

za dealexteme ti treba visa internet kartica koja je besplatna, sto se tice stizanja treba im tipa od 15 - 20 dana neki prosek mada moze da stigne i za 10 a moze i za 30, salju iz HongKonga treba im vremena da stigne do nas.

e sad sto se tice tableta to je ok da su krs (mada ne mislim da su totalni krs), ali *** za 90e jedva ces da nadjes polovan telefon sa androidom, a kamo li "nov" tablet. Samo me je zanimalo sta mislite o kineskim varijantama jer svi znamo da je Ipad najbolji, ali *** ne daje mi se 400e+ , ako mogu za 100 e da dobije tablet koji pusta filmice, moze surf, i ponesto jos meni je ok, necu ja na njemu da teram igrice visoke rezolucije i tako to, mozda neki Angry Birds i tako nesto nista posebno. A i Igoritz-in tablet je "slicnih" karakteristika kao ovaj drugi sto sam naveo ( mislim slicnih po pitanju performansi cpu, ram ....) i nesto se ljudi nisu zalili na njih koliko sam primetio. Sta znam ako ubodes dobar ubo si ako ne cao ***.

karakteristike Igoritz-inog tableta:

FR-809

1Ghz Freescale Cortex A8 odlican procesor, koji pusta sve zahtevnije android aplikacije i igre

800x600 TS ekran, LCD na 8 incha, uz 4:3 odnos. idealan za nosenje

Android Froyo 2.2 operativni sistem sa svim legalnim google aplikacijama

512MB ram-a

Litijum Polimer baterija, od prejakih 4000maph

tanke slim izrade, Glossy ekran i kuciste

Igoritza se hvalio da je to tablet koji ima nizak procenat skarta, pominjao je da je gledao mnogo modela i da su vecinom krsh i vise skarta nego normalnih.

A kada im poredis karakteristike, FR-809 ima jednu feliku manu u odnosu na njih - Resistive ekran. E sad, Igoritza je hvalio izuzetno kvalitet izrade. Posto ga nema na forumu vise, ne moze da ti posvedoci, ali i Weasel je imao jedan, mozda moze da kaze vise.

U svakom slucaju, nije isto kada ljudi vec imaju spravu i kada imaju neko iskustvo sa njima i kada se o uredjaju ne zna nista vise od onoga sto pise na dealextreme. Necu da pljujem sprave o kojima ne znam nista, ali u tome i jeste problem, ne znam nista o njima. Ono sto znam je da tu ima raznih sprava i samo preporucujem oprez. Potrazi te modele na netu, vidi sta kazu vlasnici. Vidi iskustva, nemoj da se zaleces i rizikujes skart. Takodje, petarboj ti je preporucio jedan, on je ocito citao o njemu, uzmi bolje i njega u razmatranje.

Mislim da je od ovih tableta bolja varijanta Lenovo A1, da ga neko donese iz inostranstva, ja sam ga platio 166e u Spaniji, jos samo da stigne. Konkretno u odnosu na predloga petarboj-a, ako nista drugo ima GPS, bolju rezoluciju i ime, a nema HDMI, cak i da se ne plati carina i porez, razlika u ceni vise nego opravdava (meni najvise) vecu rezoluciju ekrana i GPS.
A u odnosu na ovaj sa drugog linka (ne uzimam za ozbiljno tablete sa nepoznatim procesorom...) isto tako ako uracunas carinu i porez ne izadje na dobro.

E da, jos jedna stvar slusaj Johnny-ja za tablete, jeste da ga ja nisam poslusao :) za galaxy tab, ali Lenovo mi je ipak povoljniji :).

Po ovako niskim cenama, kupujes macku u dzaku. Ne znas ni da li je sugava, ni da li grebe i pravi kratere od rana, ali macka jeste...

Ako si raspolozen da potrosis nekoliko dana na kopanje sta kazu vlasnici istih, pretrazis forume, eventualno testove (ako postoje) samo napred, ali ja se ne bih upustao u ovo.

Ovaj prvi je meni licno veoma interesantan, ne da ga kupim nego kao fenomen. Prvo, sta je ovaj xburst procesor? Vidjao sam ga na jeftinim kinezima i nigde vise. Kakvo je to cudo uopste? Ne znam ama apsolitno nista o njemu. Za VIA procesore bar znam da su krsh, za NEC dual core A9 procesore znam da imaju jako niske taktove, ali za ovo... Apsolutno nista. Druga zanimljiva stvar je, on ima ICS prema specifikaciji, a prema slikama, NEMA DUGMICE!!! Nije jos samo jedan Kinez kom su navalili ICS i hvale se time, on je PRAVLJEN ZA ICS!!! Ali kao sto rekoh, zanimljiv mi je kao fenomen, ne bih ga kupio ni u ludilu.

Xburst je neka kineska MIPS budževina: http://en.wikipedia.org/wiki/Ingenic_Semiconductor

A u ovom drugom je neki Allwinner A10 što bi po specifikacijama trebao biti dobar CPU, ARM A8, Mali 400, tako to.

http://rhombus-tech.net/allwinner_a10/

Poređenje: http://www.squidoo.com/what-are-the-difference-between-ainol-novo-7-basic-and-novo-7-advanced

@Johnnny ma ok je nisam se ja zaleteo da kupim odma ove sto sam izbacio nego samo se raspitujem, ko je kakva iskustva ima sa kineskim kopijama.

hvala @ G@W za objasnjenje :D

Poslednja izmena:
Xburst je neka kineska MIPS budževina: http://en.wikipedia.org/wiki/Ingenic_Semiconductor

A u ovom drugom je neki Allwinner A10 što bi po specifikacijama trebao biti dobar CPU, ARM A8, Mali 400, tako to.

http://rhombus-tech.net/allwinner_a10/

Poređenje: http://www.squidoo.com/what-are-the-difference-between-ainol-novo-7-basic-and-novo-7-advanced

Video sam tu wiki stranu, ali mi nije bash rekla mnogo... I dalje pojma nemam kakav je u praksi, a malo me nervira sto pojma nemam...

A sto se drugog tice, nemam pojma ko mu je proizvodjac SoCa, prvi put sam cuo za njega, ali zvuci solidno po specifikaciji.

Sto se ovog lensa tice, deluje kao da je neko koristio Google Translate za njega...

I da, pomenuli su ono sto pretpostavljam da vecina ovde zna: cim nije ARM, pitanje je sta ce raditi, a sta ne.

Ja cu ovu temu pretvoriti u dealextreme, ali nije ni to lose da ukoliko neko cita da zna dali treba ili ne treba narucivati..
Inace ja ne bi kupovao tablet, vec sam hteo da kupim TV kabl za Galaxy tab koji je tamo kostao 7$, a ovde 2000 dinara, pa sam mislio da probam i da ustedim malo u isto vreme.. Sigurno da ne bi kupovao tablete, jer se slazem da vrlooo lako mozes dobiti nesto sto ne vredi ni 5 dinara, ali zasto ne poruciti neke sitnice, tipa neku zastitu za telefon, tablet, ili neke zanimljive sitnice, kojih ima neeeeevidjeno puno.. Pa dobro ako je 10-20 dana to je onda ok..

nema pretvaranja tema u dealextreme, tema je u vezi sa kineskim tabletima, a dealextreme je samo jedno od mesta gde mogu oni sa se pazare.

Bila je metafora, nije covekmislio bukvalno. I slazem se s njim po ovom pitanju, ako ne znam 99% sta kupujem (i da me drzava nece osuriti usput), radije cu da uzimam samo sitnice. Sa njima i ako se predjem, sta da se radi.

pa ne nego vec postoji forum za pitanja u vezi dealextrema i ostalih sajtova za kupovinu.

nije ni vazno samo, ako je tema kineski tableti onda nek se pise o tome a ne o necemu levom.

cekaj @Johnnny ti nikad nisi nista kupio na rizik?

Poslednja izmena:
Jesam, kineski solarni punjac za mobilne (greska, mada za smesnu cenu koju je kostao ne velika, ne moze da povuce dovoljno struje da bi napunio jacu bateriju - postoji jaci model) i upaljac kameru. Ali i ona je bila tipa 30 jura, ne vise. Oba narucena iz Kine. A tablet je vec ozbiljniji izdatak. Ne moram da budem 100% siguran, ali necu ni da dajem neke pare ako sumnjam u nesto dosta. A u ove sprave sumnjam, dok ne procitam mnogo o njima. Cak i za upaljac kameru sam trazio dosta po netu pre nego sto sam je narucio (i na kraju uzeo na rizik).

Kad smo vec kod dealextrema, ja planiram da potrosim 20$, pa i ako puknem - nije strasno. Imaju cover za transformera (12$) i zanimljiv tablet holder od 6-7$. To sa dealextremom bi trebalo da funkcionise jer sam na puno sajtova naletao na ljude koji preprodaju stvari kupljene kod Kineza.

A kad smo vec kod teme, to jest kineskih tableta, malo sam gledao i evo mog favorita:

http://www.dealextreme.com/p/8-capa...-hdmi-tf-mini-usb-wifi-1-3ghz-8gb-nand-108929

Najvise mi se svidja velicina ekrana (8incha u 16:9) i rezolucija - 1280:768. Dzoni, kakav je ovo procesor, vredi li ovo 150 jura. Meni deluje solidno, ali iskreno, nisam siguran da bih imao hrabrosti da ga narucim ovako na nevidjeno, samo na rec Kineza.

Kad smo kod rizika, mnogo sam puta platio skolu (kad god nisam kopio logitech misa, creative zvucnu kartu u vreme kada to nije bilo integrisano na ploci, no name BT slusalicu za mob... i imam jos dosta primera) i uvek sam se kajao kad sam hteo da ustedim. Odavno sam poceo da kupujem samo proverene stvari ili ne kupujem.

Naravno da nisam mislio da bukvalno pretvaram ovu temu u ``Utisci o dealextreme``, ali kao sto je rekao Johnnny samo sam hteo da kad neko cita o ovim tabletima o kojima se govori, da vec bude u potpunosti upoznat sa nacinom na koji moze doci do istih..

Ne bih se bas slozio sa tobom da vec ima tema za dealextreme, ima tema o kupovini online, ali svi mi na te teme ulazimo samo kad nam nesto treba, o na ovim temama se ipak ulazi da bi se trazila pomoc i da bi se pomoglo, kao i iz vlastitog interesovanja za tablet racunare, pa sam pretpostavljao da cu pre dobiti odgovor ovde, nego li tamo gde ljudi imaju mng vecih muka od toga sto meni nije proslo placanje za kabl od 7$..

Svi smo mi kupovali na rizik, nekad prosli dobro nekad ne, ali zasto bi ti narucio taj neki tablet, ako vidis da ga na sve strane ljudi pljuju, zato ti je i receno da ukoliko se odlucujes za takvu vrstu kupovine, procesljas po netu da nadjes iskustva nekih vlasnika, niko ti nije rekao da ne treba nikako da rizikujes, ali ipak gledaj da smanjis taj rizik..

@ radeta - Bravo! Ukoliko je sve ovo kako je napisano ovo je definitivni BB.. Malo mi je sumnjiva RAM memorija od 1GB, ali mozda nzm.. Ae da vidimo sta Johnnny misli od procesoru, ja nzm nista o ovom, mozda on zna... Meni je ovo jos uvek cudno.. :sceptic:

Najvise mi se svidja velicina ekrana (8incha u 16:9) i rezolucija - 1280:768. Dzoni, kakav je ovo procesor, vredi li ovo 150 jura. Meni deluje solidno, ali iskreno, nisam siguran da bih imao hrabrosti da ga narucim ovako na nevidjeno, samo na rec Kineza.

To je neka nepostojeća rezolucija. Može samo da bude 1280x720 za 16:9 ili 1024x768 za 4:3.

Zar nije 1280:800? U svakom slučaju, ovo što pišu Kinezi o rezoluciji je čudno. Prva lična.

Naravno da nisam mislio da bukvalno pretvaram ovu temu u ``Utisci o dealextreme``, ali kao sto je rekao Johnnny samo sam hteo da kad neko cita o ovim tabletima o kojima se govori, da vec bude u potpunosti upoznat sa nacinom na koji moze doci do istih..

Ne bih se bas slozio sa tobom da vec ima tema za dealextreme, ima tema o kupovini online, ali svi mi na te teme ulazimo samo kad nam nesto treba, o na ovim temama se ipak ulazi da bi se trazila pomoc i da bi se pomoglo, kao i iz vlastitog interesovanja za tablet racunare, pa sam pretpostavljao da cu pre dobiti odgovor ovde, nego li tamo gde ljudi imaju mng vecih muka od toga sto meni nije proslo placanje za kabl od 7$..

Svi smo mi kupovali na rizik, nekad prosli dobro nekad ne, ali zasto bi ti narucio taj neki tablet, ako vidis da ga na sve strane ljudi pljuju, zato ti je i receno da ukoliko se odlucujes za takvu vrstu kupovine, procesljas po netu da nadjes iskustva nekih vlasnika, niko ti nije rekao da ne treba nikako da rizikujes, ali ipak gledaj da smanjis taj rizik..

Nije frka nista, ja sam malo prenaglio sa kritikom.

@radeta nije los tablet, dobar find, ali mi je malo cudno 1gb rama, i ako ste procitali dole ima garanciju 1 god, sto je isto malo cudno. Mislim i ako ne iskoristis garanciju ipak ti daje proizvodjac, ali mislim da nije ostvariva za nas, ali za druge mozda jeste (customers may send the unit back to DX's Hong Kong office. DX will help forwarding the item to the manufacturer for repair or replacement, and will look after the progress. The customer will need to cover shipping fees both ways.).

Poslednja izmena:
Mislim i ako ne iskoristis garanciju ipak ti daje proizvodjac, ali mislim da nije ostvariva za nas, ali za druge mozda jeste (customers may send the unit back to DX's Hong Kong office. DX will help forwarding the item to the manufacturer for repair or replacement, and will look after the progress. The customer will need to cover shipping fees both ways.).

Nisam bas razumeo sta si ovde hteo da kazes, ja to shvatam kao da ukoliko imas problem sa uredjajem, ti uredjaj saljes njima DX, a oni prosledjuju proizvodjacu i na taj nacin ostvarijus garanciju?? Gresim li??

Nazad
Vrh Dno