Šta je novo?

Kineski manje poznati brendovi, clones-free (FAQ u prvom postu)

Ja prvo je verujem našima lol

Pa tek onda nekima koje zabole za nas :-D, realno
Шефе ко ти пише андроид, погледај само уз помоћ неког фајервала колико се пута дневно андроид систем јави кући, ништа лично, ништа поверљиво на телефон.

Какав је малвер или блотвер на кинезима, тако се лако и скида или блокира, никакав проблем.

Сент фром одрон доџи

Шефе ко ти пише андроид, погледај само уз помоћ неког фајервала колико се пута дневно андроид систем јави кући, ништа лично, ништа поверљиво на телефон.

Какав је малвер или блотвер на кинезима, тако се лако и скида или блокира, никакав проблем.

Сент фром одрон доџи
Ima logike, znam sve to, neka se javlja, meni ne smeta jer ništa ne krijem, kontakti su svakako na Gmail-u, sve šifre i jako bitne stvari držim na fleš memoriji u fioci.

Imam ebanking aplikaciju, ali za svaku transakciju mora da mi stigne sms, tako da ne znam kako bi me pokrali, morali bi da zaobiđu nekako sistem banke. A i nema tamo nešto mnogo, samo par miliona ;-)

Ovo ostalo, slike, muziku, neka nose :-D

Poslednja izmena:
Uopste ne svatam ovu raspravu? Svako kupuje ono sta hoce, oni koji pitaju za preporuku, dobiju odgovor, i to je to.

Naravno da to nije tacno. Nemoj da mesas malware i bloatware.

Svaki, bas svaki telefon dolazi fabricki sa raznoraznim djubretom koje treba da se ocisti. Ukoliko ti mislis da xiaomi telefoni nemaju kojekakve servise koji salju ko zna sta u Kinu, grdno se varas. Zatim, custom romovi...pa skoro svi su takodje puni nepotrebnim smecem. Pa zbog takvih stvari sam i pitao ranije da li vi uopste i cistite svoje telefone?

I...ovaj bench je neki kao tehnicki forum. Izgleda da telefoni ne pripadaju u tu kategoriju. Ovde se sve svodi na navijanje, ovaj model, onaj model...Koliko sam primetio, osim (pre)prodavaca telefona koji su bas aktivni ;), nema vise od desetak ljudi koji se zaista razumeju i koji iz nekog svog hobija cackaju telefone.

Pa na ovom i ovakvim forumima bi valjda trebalo da se diskutuje o tome kako npr. da se ocisti taj malware ili kako da se "poboljsa" baterija ili...a ne da se preporucuje kupovina skupljeg telefona kao resenje, a ironicno, i taj skuplji mora da se cisti.
OK postoji malware i bloatware. Nisam pogrešio. Bloatware skoro svaki tel ima. Đubre kojekakvo, proizvođači to ubacuju jer im neko plaća.

Više bih se plašio tih baš jeftinijih telefona iz Kine nego Xiaomi-a. Xiaomi ima security aplikaciju kojom možeš što šta da kontrolišeš.

Buraz ne znam da li si instalirao ikada custom rom, pa baš su oni čisti kao suza. Ne znam o čemu pričaš. I ako nešto od aplikacija dođe sa njima, što je ultra retko, lako se briše za razliku od tih kineskih custom rom-ova gde su to sistemske aplikacije.

Diskutovalo se ovde više puta kako se briše taj bloatware a i malware, kada se pronađe gde je jer se krije u sistemskim regularnim aplikacijama.

Idi na 4pda, tamo možeš da pročitaš baš dosta.

Drugaru su u Irulu U2 ubacili fabrički zlo od malware-a. Sve smo blokirali i nismo uspeli. Na kraju 4pda i očišćen rom, baš taj fabrički i evo i dan danas radi (prošlo je par godina). Malware se krio u nekoj sistemskoj app ne sećam se tačno. Ovako nisi mogao provaliti.

Bloatware se skoro uvek lako nađe, ko se bar malo razume.

Sve u svemu ovo je tema za savet oko kupovine kineskih telefona, ne toliko tehnička tema, za to su XDA i 4pda.

Zašto im je SE Linux permissive onda?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Kod mene enforcing
7a1df16f753e69a83b1023767c2d9341.jpg
6f2fff03c4f40de15e6bc7e5bf6cb1d3.jpg

NOS, RR, Cardinal, AOSiP..većina popularnih, svima je permissive.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Eeee, Pavell... Pa i ja sam ljubomoran na njegov mate 10 pro, a ljubomoran sam i na one što imaju P20 pro. Voleo bih da i ja imam te telefone, ali... Hteo sam čak i da uzmem Honor 9, ali postoje prioriteti u životu. Ipak ne kupujem baš te kineze od 80-100 evra. Uzeo sam honor 8 lite koji nema ono što prethodno navedeni telefoni imaju, ali radi super.
Moj prethodni telefon bio je p8 lite kome sam dušu uzeo. Nije bilo ROM-a kojeg nisam probao kako radi. Ovom još uvek nisam otključao butloader a moram to uraditi dok još bude vremena.
Inače, mene je Huawei kupio prethodnim telefonom, a ovim me je osigurao. Naravno, on nije džabe treći proizvođač telefona na svetu. Jedino je šteta što su počeli cene da polako podižu.
Nadam se da će naši provajderi mobilne telefonije početi ubacivati xiaomi telefone u ponudu (vip je ubacio redmi note 5A) da se ljudi kod nas masovnije upoznaju sa tom markom.

Poslato sa PRA-LX1 uz pomoć Tapatoka

Poslednja izmena:
Mene jako zanimaju Smartisan Nut Pro 1 a i R1je zanimljiv s obzirom da ima b20 band i ova dva BQ Aquaris X2 i X2 Pro. https://www.bq.com/en/landing-gama-x2
Valjda su Kinezi :) izgleda da su Spanci

edit: i to jos su i androidone uredjaji.

Poslednja izmena:
Obrisan spam, podeljeni poeni, pamet u glavu i bez vredjanja i flejmovanja.

Obrisan spam, podeljeni poeni, pamet u glavu i bez vredjanja i flejmovanja.
Ode i moj post a nije bio spam...

Sto se tice ovog BQ X2, šteta što xiaomi ili neka zvučnija kineska firma nisu napravili ovako nesto. Sve je kul osim cene koja je malo jača

Sent from my MI 5 using Tapatalk

^Micro USB? Piše da ima QC 3.0 na Kimovil, ali mislio sam da svi sad furaju Type - C.

Kad vidim font za ovaj 360 prva asocijacija mi je da je neka undercover ćerka-firma od Leagoo - isti font, ista boja... znači verovatno i isti malware :D

Koji haos sa tim Kinezima, CoolPad propadne, kupi ih LeEco, pa LE propadne, pa sad CP ulaže u neki tamo Kiku [emoji23]

Sent from my Le X626 using Tapatalk

Nije tu niko propao već jedna firma kupuje drugu koja mu je od interesa i to se radi i u svakom drugom biznisu.
Eto samo kad bi razmatrao koja je banka kupila koju, ili u auto industriji...ihaj ne možeš sve da ispratis....

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Sta je sa coolpadom? Ima li naznakanda ce da izbacuju nove modele?

Sent from my Cool S1 using Tapatalk

Ništa instalirao nisam u poslednjih 2 meseca i iz cista mira kineski lock screen se pojavio... Kako mogu da provalim koja aplikacija je aktivirala taj malware?

Sent from my Cool1 C106 using Tapatalk
d8642fd6ad2dedfadc6f71a622a8f910.jpg

Poslednja izmena:
Koji haos sa tim Kinezima, CoolPad propadne, kupi ih LeEco, pa LE propadne, pa sad CP ulaže u neki tamo Kiku [emoji23]

Sent from my Le X626 using Tapatalk
Obrnut je redosled prvo su uložili u qiku pa je jedan od osnivača coolpada prodao deo svojih akcija Leecu. Zbog toga je izbio spor sa qiku 360 jer im je Leeco konkurent, mislim da sada 360 ima 100% vlasništva. Kasnije je Leeco zapao u probleme pa je prodao svoj udeo u Coolpadu i sada su sve 3 zasebne firme.

Ništa instalirao nisam u poslednjih 2 meseca i iz cista mira kineski lock screen se pojavio... Kako mogu da provalim koja aplikacija je aktivirala taj malware?

Sent from my Cool1 C106 using Tapatalk
d8642fd6ad2dedfadc6f71a622a8f910.jpg
Probaj sa os monitorom da uhvatiš šta je

Poslednja izmena:
Ili malware bytes, sa njim sam nasao aplikaciju koja je sporadično puštala video klipove (reklame) na telefonu. Aplikacija je bila na mob-u dugo, ali su reklame počele tek posle OS update-a.

Sent from my 3310

Ове две наведене и саме имају гомилу реклама у фрее верзији, а врло тешко ће препознати ако је нешто из система, из искуства са доги, једино оц монитор па прати ко где иде и блокирај неким фајервалом за почетак.

Cim vidim cleanmaster dize mi se kosa na glavi

Sent from my MI MAX using Tapatalk

je ga jednom mesecno instaliram, obrisem trash i istog trenutka deinstall

Taj cleanmaster više koči tel nego što pomaže. Ovaj malware sam koristio da bi upecao aplikaciju koja pusta reklame. Inace nista od tih aplikacija ne koristim. Cache brisem iz recovery-y kad ima potrebe.

Sent from my 3310

Ja sam imao neku Lenovo verziju na Vibe Shot-u, bila je extra. Isto što i Security Center na MIUI-u.
CM nema sve te funkcije, za sprečavanje automatskog pokretanja aplikacija, rada u pozadini itd... Funkcije kao što ima Privacy Guard na Lineage OS-u.

Btw da li neko zna za neku app koja moze sve to da radi, a da je univerzalna?

Ja nekad ranije tražio međutim ništa nisam našao.

Svakako antivirus nikada nemam na android telefonu, mišljenja sam da ništa posebno ne rade a samo usporavaju...

Ko zna šta instalira nema bojazni, Google play prodavnica sama skenira redovno.

Instaliraj, identifikuj, briši :)

Nazad
Vrh Dno