Šta je novo?

Kineski manje poznati brendovi, clones-free (FAQ u prvom postu)

Moguće je, 4G koristim tek 2 godine i nikad se nisam obazirao da radim konkretan benchmark.

Znači - dobro pokriveni 4G signal troši manje od istog takvog 3G signala?

meni je u stanu 4g uvek pun signal, a kad prebacim na 3g onda stalno šeta između 3g i 2g tako da sam ostavio stalno 4g...

Leeco x820 ima 5,7 in a to je oko 2mm kraće u dužini ,ima sve frekvencije...

Послато са Le X820 уз помоћ Тапатока

Da li je neko imao iskustva sa HomTom telefonima?
Imam ja HT16,sa originalnim romom krš,non stop se resetuje,sa custom romom drugi telefon,extra radi,nikakvih zamerki nemam.Naravno uzimajući u obzir cenu i klasu kojoj pripada.Baterija traje dva dana,dnevno tri do četiri sata razgovora,malo poruke,malo net.Za pare koje sam dao za njega,za mene,extra.Kupio sam skoro HT27 videću kako će on da se pokaže,za sada ga ne arčim nešto.

Poslato sa T1 7.0 uz pomoć Tapatoka

Šta biste od tih garažnih modela do 90€ preporučili (bez dažbina)? Imam varijantu za CG da mi stigne telefon i u principu hteo bih da budem malo hazarder :D

Akcenat bi bio
1. baterija
2. dugmići van ekrana
3. SD slot
4. kamera koliko je moguće (kapiram da se neko predje pa ubaci i nešto da valja ponekad)

a ostalo... kapiram da danas svaki telefon ima barem 16/2 i barem Android L... E sad... još da iskopamo neki garažni sa SD procesorom... ihaj! :D

Imao sam do skora K Zoom, tako da sam živeo sa 4.8" @ 720p, 8/1.5 i Androidom M bez nekih većih problema i nemam nekih preteranih očekivanja osim da telefon radi. Štaviše, žrtvovao bih performanse za nešto kvalitetniju izradu bez problema.

Recimo ovaj Homtom HT7 Pro mi deluje cenovno jako primamljivo.

edit: A onda vidim i ovaj Ulefone Power i... pa... otprilike ima sve što hoću, 6050mAh baterija, 3GB RAM, čak i Sony senzor sa f/1.8 - na papiru zvuči skoro pa taman.

Poslednja izmena:
Šta biste od tih garažnih modela do 90€ preporučili (bez dažbina)? Imam varijantu za CG da mi stigne telefon i u principu hteo bih da budem malo hazarder :D

Akcenat bi bio
1. baterija
2. dugmići van ekrana
3. SD slot
4. kamera koliko je moguće (kapiram da se neko predje pa ubaci i nešto da valja ponekad)

a ostalo... kapiram da danas svaki telefon ima barem 16/2 i barem Android L... E sad... još da iskopamo neki garažni sa SD procesorom... ihaj! :D

Imao sam do skora K Zoom, tako da sam živeo sa 4.8" @ 720p, 8/1.5 i Androidom M bez nekih većih problema i nemam nekih preteranih očekivanja osim da telefon radi. Štaviše, žrtvovao bih performanse za nešto kvalitetniju izradu bez problema.

Recimo ovaj Homtom HT7 Pro mi deluje cenovno jako primamljivo.

edit: A onda vidim i ovaj Ulefone Power i... pa... otprilike ima sve što hoću, 6050mAh baterija, 3GB RAM, čak i Sony senzor sa f/1.8 - na papiru zvuči skoro pa taman.
Pogledaj na Kimovil-u, najbolji sajt za kineze. Namesti sve parametre i potrazi ono sto te zanima, ispasce valjda nesto. Tu imas i iskustva korisnika za svaki mob...

Znam, sad sam u principu uneo parametre i gledam, ali nekako više verujem preporuci Balkanca koji je nabavio neki telefon i držao ga u rukama nego Indijcu online :)

Vidi na jutjubu TechUtopia kanal, nas balkanac ima dosta testova tih jeftinijih kineza. On recimo hvali Leagoo m8 pro

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mene svrbi džep za le eco S3 od 89 eur!

Sent from my x600 using Tapatalk

Kako sad salje gearbest, jel deklarisu pravu vrednost na posiljci ili kako obelezavaju?

Ja im se obratio sa pitanjem jel moze na nizu vrednost da deklarisu i odgovorise da ne moze?
Jel mogu bar nista da ne napisu, kakva su skorasnja iskustva?

Uh to mi onda ne odgovara...
Sta je sa bangood, geekbuying, coolicool?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Wiko View - neki "Francuz", izgleda da će ići uz jednog operatera.
http://world.wikomobile.com/m1825-view-16gb

5.7" | 1440 x 720 | 18:9
Android Nougat
SD 425 | Adreno 308
16/32 GB ROM | 3GB RAM
2900mAh
full metal kućište | fingerprint | 160g
13MP back (Sony senzor) | 16MP front

Kažu da će cena biti 180€ za 16GB, 200€ za 32GB - meni je crveni model baš lep :d

Kako vam se čini? Ima još View XL sa 6" ekranom kao i View Prime sa SD 430 i 4GB RAM

PS - Ima band 20! :D

Poslednja izmena:
Francuz, ko što je i Tesla srbin.

Sent from my x600 using Tapatalk

Te viko kante odavno prodaju naši "uvoznici" sa KP sajta..... teška Kina.... Francusku videlo nije.....

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Nije precizirao nista vec samo trazio predlog za telefon sa 6" ekran i da ima b20..predlozio sam i Huawei Mate 9/10,a koliko znam i on je Kinez ako se slazes?Zar mislis da pomenuti telefon ne treba uzeti u razmatranje u ovoj temi koja je o kinezima?Mozda doticni raspolaze vecim budzetom pa moze sebi priustiti skuplji telefon a ti si odreagovao kao da nije primereno i nije lepo od mene sto sam napisao premium model kao preporuku?Uostalom nisam se tebi licno ni obratio vec HDMI-u,zasto tebe pogadja moj post?To ti je ono prokleto kod nasih ljudi sa ovog podnevlja da moraju da se mesaju u tudje stvari i prozivaju druge ljude a niko ih nije nista ni pitao niti im se obratio,posle im kriv neko drugi kad im neko lupi klempu..:)
Mislio sam na Jeftinije Kineze.
Nije poenta tresnuti 500 i više eura,jer tu ti ne treba neka naročita mudrost,samo debeli novčanik.Ljudi kupe auto od 30.000 eura,pa je nakon dve godine efekat kao da si 15.000 eura bacio sa mosta u reku,šta je za njih gubitak vrednosti od 250 eura za jedan telefon.Nažalost nisam iz ove priče. Suština je kupiti nešto daleko jefrinije, a da radi isto ili približno isto, za ono što ti primarno treba.
Primer je Xiaomi MI MAX 2,jedino što nema band 20.

Poslednja izmena:
Pa pošto je taj "wico francuz"?
Baš me zanima... Mada ne vidim ni kako se zove model?

Poslednja izmena:
Ne razumem vas iskreno...

Xiaomi prodaje Redmi 4X 5" za 32/3 + SD435 bez B20 za LTE - Android M za 145€ dočeka se kao novi silazak Isusa Hrista
Wiko izbaci View 5.7" sa 18:9 (iliti proširenih 5.2" 16:9), 16/3 + SD425 sa B20 za LTE - Android N za 180€ i ispadne kanta - zbog čega tačno? CPU i GPU mu je identičan kao Xiaomi 4A.

Jeste da je Xiaomi bolji i jeftiniji, ali ne vidim zašto je Wiko po ovim specifikacijama kanta. Obe kamere mu na papiru deluju osetno bolje , ima 18:9 ekran, ima i taj toliko traženi b20 a cena pri izlasku je 180€ i realno može da ide samo dole. Ja ga gledam kao prvi pristupačan 18:9 mobilni sa dovoljno RAMa. Mene recimo nervira što me Redmi 4 tera da kupujem 32 model zbog 3GB RAMa.

E sad, da li će da baguje kao ostali jeftini Kinezi i da prestane da radi posle godinu dana, ne znam. Što se mene tiče, ako neko pronadje koji je Wiko Kinez tačno (kao što je Tesla uzimala od Ulefona) , utoliko bolje :D

A koliko vidim naši uvoznici su do sada uvozili uglavnom samo ove najjeftinije Wiko telefone.

Recimo ovaj deluje isto skroz zanimljivo: http://world.wikomobile.com/wim/index.php
5.5" | fullHD |
SD 626 | Adreno 506
64GB ROM | 4GB RAM
2x13MP dual LED f/2.0 | 16MP front
3200mAh
dual SIM, 4k video, NFC
Ima i Lite verzija. Ali, naravno, sve zavisi po kojoj ceni ga prodaju i koliko će gospoda da se ugrade u cenu.

@bakara: imaš link u prošlom postu, Wiko View se zove taj model: http://world.wikomobile.com/m1825-view-16gb, 179€ 16/3 i 199€ 32/3

Poslednja izmena:
На пр, овај doogee x5 max pro, што летос узех, ради за све паре, течно без икаквих мана до сада.

Да се осврнем и на историју, ова технологија телефона је стара на тржишту целих 10г и сасвим је могуће и очекивано да се тржиште развија геометријском прогресијом као и квалитет производа и произвођача. Оно што је "јуче" било гаражно брзо профилише или нестаје.
Мишљења сам на основу 4месеца искуства на овом моделу, да треба дати шансу и купити и овогодишње моделе. Једино морам напоменути да сам доста страрији и за моје потребе које нису младалачке овакав кинез ради све очекивано.

Vidi, najveci problem sa tim kinezima je softver, kao broj jedan, pa onda najjeftiniji touch odnosno ekran, najjeftinija kamera skoro uvek interpolirana, kuciste slabo, lazni kapacitet baterije. Eto to rade ti garazni kinezi. Drugar drzi servis za telefone i kaze da su ti jeftini kinezi sklepani samo tako i da to ninasta ne lici kada se otvori. Dok je Xiaomi druga prica.

Ja sam se isto tako zaleteo, Kupio Elephone P6000 Pro koji je na papiru isto bio EXTRA, za moje potrebe. U realnosti, puno bug-ova, slaba osetljivost u donjem delu ekrana pa sam ludeo kad kucam poruke, kamera odvratna, na samom ekranu su fotke bile jedva ok, medjutim na kompu uzas. Pa onda lazna obecanja za update itd. Na 4pda su se ljudi zalili da im crkavaju kamere i da im se odvaljuje brzo 3.5mm dzek za slusalice. Taj telefon sam platio 120 eura, narucio da stigne kod druga u Nemackoj. Da sam narucio da stigne u Srbiju izasao bi me oko 160 eura u najlepsem mogucem scenariju a verovatno i vise.

Xiaomi sa druge strane, ustedi na kucistu, kameri (ali stavlja SAMSUNG senzore bez interpolacije pa su slike pristojne ako ne i dobre), ekranu, ne lazu za bateriju i imaju odlicnu podrsku, update stize redovno i brzo resavaju bug-ove. I to pricam za Redmi seriju a ne MI i NOTE koje su vrh.

Za te Wiko sam ranije cuo da je kao Francuski brend (vecinski vlasnici kinezi), naravno proizvodnja u Kini. Trebalo bi da su ok, ne znam nikog ko je posedovao telefon tog brenda.

Medjutim zasto rizikovati, kod nas imas na KP Xiaomi, ljudi daju i garanciju. Xiaomi je nasao lep balans izmedju cene i kvaliteta...

Ja sam se jednom opekao sa tim garaznim brendovima i nikad vise.

Ne razumem vas iskreno...

Xiaomi prodaje Redmi 4X 5" za 32/3 + SD435 bez B20 za LTE - Android M za 145€ dočeka se kao novi silazak Isusa Hrista
Wiko izbaci View 5.7" sa 18:9 (iliti proširenih 5.2" 16:9), 16/3 + SD425 sa B20 za LTE - Android N za 180€ i ispadne kanta - zbog čega tačno? CPU i GPU mu je identičan kao Xiaomi 4A.
Druže Redmi 4a košta 80 evra (kod nas je 100),a ovaj tvoj 180 evra, a u Srbiji verovatno više. To je više nego duplo zar ne?

Vidi, najveci problem sa tim kinezima je softver, kao broj jedan, pa onda najjeftiniji touch odnosno ekran, najjeftinija kamera skoro uvek interpolirana, kuciste slabo, lazni kapacitet baterije. Eto to rade ti garazni kinezi. Drugar drzi servis za telefone i kaze da su ti jeftini kinezi sklepani samo tako i da to ninasta ne lici kada se otvori. Dok je Xiaomi druga prica.

I ajde sad da primenimo ove pretpostavke pretpostavku na Wiko telefonu:
softver - po video snimcima izgleda 95% čist Android
touch/ekran - ne bih znao, ali ima modela gde se otvoreno hvale sa brojkama za osvetljenje recimo
najjeftinija kamera - 16MP sa blicom prednja + 13MP pozadi sa nekom superpixel forom za 52MP - znam da je marketing u pitanju i da je u praksi gotovo nebitno, ali ne bih rekao da se radi o najjeftinijoj kameri
kućište slabo - metalno kućište
lažni kapacitet baterije - ako deklarišu 2900mAh, zašto ne bi slagali i stavili 3500mAh?

Glavni problem je što je i Huawei nekada radio krš telefone pa napredovao i postao ozbiljan igrač na tržištu, isto kao I Xiaomi. Neko nekada ispliva, a neko ostane Alcatel čitav život :D

Sa druge strane, ovi HomTom i slični brendovi, vrlo moguće da je tako. Mene iskreno sve više zanima Ulefone Power i prosto ne znam da li da Ulefone tretiram kao krš garažne Kineze ili su se uozbiljili?

@Dejan: Ja koliko vidim, najjeftiniji Redmi 4A košta 98€, i to ukoliko ga ima na stanju.

E sad, ako tebi veći ekran + 18:9 aspekt, +1GB RAM, slot za SD/2. SIM, Android N, b20 za LTE, fingerprint i 99% bolje obe kamere ne opravdavaju dodatne novce, OK.
Pritom poredimo cenu telefonu koji je već godinu dana na tržištu i telefonu koji se tek pojavio. Ne kažem da je ovo neki best buy, već da ne vidim razlog da se naziva kantom. Da je 140-150€ recimo, iskreno mislim da bih ga kupio pre nego Redmi 4X.

Ali, sa druge strane, ovakvi razgovori recimo urode plodom ponekad jer skrenu pažnju da se pojavio i Redmi 5a koji ima microSD i cena mu je 85-90-92€ (roze-zlatni-crni), pa ako neko hoće provereni telefon a nebitne su mu stavke odozgore - eto izbora :)

Poslednja izmena:
Vidi, najveci problem sa tim kinezima je softver, kao broj jedan, pa onda najjeftiniji touch odnosno ekran, najjeftinija kamera skoro uvek interpolirana, kuciste slabo, lazni kapacitet baterije. Eto to rade ti garazni kinezi. Drugar drzi servis za telefone i kaze da su ti jeftini kinezi sklepani samo tako i da to ninasta ne lici kada se otvori. Dok je Xiaomi druga prica....

upravo to je i glavni problem svih tih danas jesi sutra nisi brendova...na papiru sve deluje kao super kupovina...i ja sam se opekao sa jednim ulefone i nikad više...touch prestao da reaguje nakon nekoliko meseci, za mene dovoljno lose iskustvo da vise ne padam na te price metalno kuciste, super ekran, bla bla...

Poslednja izmena:
Homtom, doogee, i wico nisu garazni brendovi, nemaju ni bugove sa softverom jer svi to low cost brendovi imaju cist android jer nemju resurse da se bave jos i razvijanjem softvera, luanchera i ostalog sto imaju poznatiji proizvodjaci.

touch/ekran - ne bih znao, ali ima modela gde se otvoreno hvale sa brojkama za osvetljenje recimo
najjeftinija kamera - 16MP sa blicom prednja + 13MP pozadi sa nekom superpixel forom za 52MP - znam da je marketing u pitanju i da je u praksi gotovo nebitno, ali ne bih rekao da se radi o najjeftinijoj kameri
kućište slabo - metalno kućište
lažni kapacitet baterije - ako deklarišu 2900mAh, zašto ne bi slagali i stavili 3500mAh?
-Touch i ekran su uglavnom od nepoznatih proizvodjaca, i proveri dostupnost rezervnih delova, mislim da od tih jeftinih jedino za doogee i HT ima delova.
-Od kamere nemoj mnogo ocekivati, to je jedna od skupljih stavki na svakom telefonu, onda zamisli koliki uticaj ima na krajnju cenu na jeftinom telefonu da se stavi dobra kamera.
-baterija, pa ne mogu da stave 3500mah kada su vec i sa ovih 2900mah verovatno preterali :)

Pre mesec dana Oukitel,sada Wiko,sta li je sledece Leagoo,Blackview...

Послато са Redmi Note 4 уз помоћ Тапатока

Meni je samo namera da obavestim ljude sta mogu da dobiju kupovinom tih trecerazrednih marki telefona i da im ponudim nesto sto ce bolje da ih sluzi.
I oni mogu da izbace po koji dobar model, otud i prica kod ljudi (moj slucaj) ej ja imam ovaj Elephone P9000 odlicno me sluzi, uzmi slobodno i ti neki, extra su, super jeftini a dobro rade. Onda kao ja odes na Aliexpress i kupis, radujes se dok ne stigne, a kad stigne pocnu iznenadjenja.

Na bugove sam mislio u samom sistemu, npr meni nije hteo da se rekonektuje na wifi pa sam mora da ga restartujem svaki put. Eto jedan glupi bug koji moze da nervira.

Uglavnom, nije mi namera da protivurecim ovde ljudima vec da ih upozorim.

A sada sta oni cine to je njihovo, ja bih voleo da je mene neko ranije obavestio nego sam morao da se opecem...

Vidiš, recimo taj problem sa WIFI rekonektovanjem imao sa prvorazrednim telefonom - Galaxy K Zoom - stalno sam morao da unosim pass iznova.

Mene zanima da se napravi negde granica tipa šta je drugorazredni a šta trećerazredni brend - recimo, Oppo, Meizu i Xiaomi - ja na njih +/- gledam isto kao na ove poznate proizvodjače.

Za brend pod imenom verykool mi je npr "very jasno" kom razredu pripada - isto važi i za Meitu :D

Ali ne znam gde bih svrstao Elephone, Ulefone, HomTom, Dogee, Oukitel, Leagoo, Blackview i sl.? Drugi ili treći razred?
Pitam jer neki od njih u poslednje vreme imaju poprilično agresivan marketing koji možda opravdava a možda i pravi zabludu.

Poslednja izmena:
Svi ti proizvodjaci za koji mozes da kupis futrolu, bateriju i ekran nisu bas beton liga vec imaju kakvu takvu podrsku proizvodjaca.
Zato najbolje malo izguglati pa onda kupiti, ako nema za njega bar maska ili baterija, bolje trazi dalje.

Vidi, ja sam uzeo bratu budget telefon, Ulefone u008 Pro. Na papiru sve što treba, čitam recenzije, gledam Kimovil i broj ordera + reviews na Aliju, sve ok... U stvarnosti, softver ima bagova, battery drain na 3G kad je slab signal, zvučnik užasno tih, prednja kamera katastrofalno neosjetljiva, da bi se išta vidjelo mora da se uperi reflektor u facu... I povrh svega ne postoji silikonska maska, samo flip za njega. U suštini je ok i radi posao, ali bih rado doplatio za neki Xiaomi da mi je sad ova pamet bila tada...

Gde je leeco u toj priči? Bliže xiaomi/meizu ekipi ili bliže mulju? [emoji1]

Xiaomi 4x ima global verziju sa b20 i 3/32GB kupio sam klincu na kp za 135e i mogu reći fenomenalan mobilni,totalno out of box i već dva update stiglo.Mislim da sa ovim cenama,podrškom i odnosom kvaliteta/cene nema smisla kupovati neproverene mobilne.
Što se tiče leeco iz mog ličnog iskustva a tri sam već imao u istom cenovnom rangu bolji je od xioami u kvalitetu ali slabiji u podršci mada ako se kupi sa SD custom romova ima.

Послато са Le X820 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno