Šta je novo?

kako smanjiti HT na msi k9n neo v3

@kurta
Pitanje ponovo..
Gde si pronasao opciju za spustanje htt-a ?

Podesavanja za htt se nalaze u advaced chip set features .

Poslednja izmena:
@kurta
Zaboravih da pitam. Jesi flashovo plocu sa originalnim biosom ili si budzio bios od ultre ?
Ako je ovo prvo, onda sam ja izgleda corav posto se kod mene ne nalazi opcija podesavanja htt-a u advanced chip set features..Bios je v2.3.

@kurta
Zaboravih da pitam. Jesi flashovo plocu sa originalnim biosom ili si budzio bios od ultre ?
Ako je ovo prvo, onda sam ja izgleda corav posto se kod mene ne nalazi opcija podesavanja htt-a u advanced chip set features..Bios je v2.3.

Adv. chipset conf.-> Tu bi trebalo da stavis prvu opciju na Manual(ne auto) i trebalo bi da se pojavi HT 200/400/600/800/1000.Ovo vazi za Ultra verziju i za Neo ploce za Ultra bios-om.

@kurta

Ploca je fleshovana originalnim biosom v2.3. Posto vidim da i ti imas taj bios neznam kako to da nemas htt podesavanja.
Sa ovim biosom procesor bez podizanja voltaze ide 2700mhz , mislim da moze jos , ali ortaku je i ovo previse.

Ajoj konacno sam uspeo !!
Znaci opcija za otkljucavanje i podesavanje HT se nalazi na sledecoj putanji kod mene:

Frequencu/Voltage control -> HT Configuration -> MCP65 to AM2 FreqAuto

Tu izaberete Disabled i otkljucace vam se opcije za podesavanje HT-a. U mom slucaju to su:

MCP65 To AM2 Freq (200-1000)
MCP65 To AM2 Link (4, 8 ,16)

Prvu opciju sma stavio na 800 i HT je spao ispod 1000 MHz. Sta da stavim kod druge opcije ? Za sad mi stoji 16.

Pretpostavljam da imas AMI bios i da je slican sa ovim kod mene. Frek.Hiper trnsporta je predsavljena kao frevencija izmedju severnog mosta(MCP55) i procesora(AM2).
U biosu pise ovako nekako:"MCP55(SB) to AM2 frek." i moze biti 1000MHz,800MHz...
Sve to ne mora da bude u okviru stavke biosa koja je rezervisana za OC(voltaze,FSB).

Nisi lepo procitao temu ,ranije sam pominjao tu stavku u BIOSu.
Link ostavi na 16.Poz ..

zanimljivo kod ove ploce je da je sa BIOS v 2.1 default vrednosti:
ja sam sa athlonom x2 4000+ i 2x1gb gail 800mhz imao sledecu situaciju

FSB po defaultu je 200.9 i mnozilac 10,5 sto po defaultu daje nekih 2.11mhz (realne vrednosti su se kretale od 2.120-2.129 MHZ
i memorija ostaje 800, znaci ploca je u startu bila clockovana sa nekih 1%.

Posle fleshovanaja BIOS V. 2.3

Bios trazi da se postave default vrednosti sa F2
otvara se mogucnost podesavanja frekfencije izmenju nort bridgea i procesora ali..
Posle toga na defaultu je 200,9 i auto mnozilac daje ravno 2,100 Mhz memorija i dalje ostaje 800

sada mene zanima sta se desilo sa onim clockom od 1%?
sta li je on automatski smanjio ili povecao????

Poslednja izmena:
zanimljivo kod ove ploce je da je sa BIOS v 2.1 default vrednosti:
ja sam sa athlonom x2 4000+ i 2x1gb gail 800mhz imao sledecu situaciju

FSB po defaultu je 200.9 i mnozilac 10,5 sto po defaultu daje nekih 2.11mhz (realne vrednosti su se kretale od 2.120-2.129 MHZ
i memorija ostaje 800, znaci ploca je u startu bila clockovana sa nekih 1%.

Posle fleshovanaja BIOS V. 2.3

Bios trazi da se postave default vrednosti sa F2
otvara se mogucnost podesavanja frekfencije izmenju nort bridgea i procesora ali..
Posle toga na defaultu je 200,9 i auto mnozilac daje ravno 2,100 Mhz memorija i dalje ostaje 800

sada mene zanima sta se desilo sa onim clockom od 1%?
sta li je on automatski smanjio ili povecao????

Nista se nije desilo,to je normalna varijacija.Uzivaj.
Ako zelis OCuj sistem rucno.

Ovja vikend sam malo podrtobnjije testirao ovu ploču
i zaključak je da ploča daje mnogo bolje rezultate sa starim BIOSOM 2.1 nego sa 2.3
prema testovima iz everesta na default vrednostima
sa BIOS-om 2.1 daje čak od 5-7% bolje rezultate od BIOS-a 2.3

a kada se klokuje do nekih 10% ubija koliko su bolji rezultati
znači prema benchmarku CPU i memorije procesor sa BIOS-om V2.1 , x2 4000 (koji radi po def. na 2,11Ghz )klokovan na 2,31 (FSB 220 i HT nesto malo preko 1100 ) daje bolje rezltate nego V2.3 sa FSB 240 i HT 900 i nešto (frekf. 2,52 GHz).
U verziji BIOS-a 2.30 čak i kada se stavi HT na auto opet je slabiji od gore pomenutih setovanja sa BIOS-om 2.1
Jedino što ovaj 2.1 nema mogučnost podešavanja HT linka već ga drži na AUTO pa se kod dizanja FSB na nekih 230 već primiče cifri od 1200.
Da napomenenm još da v2.1 sa FSB 220 i HT 1100 radi stabilno i bez ikakvih problema.

Znači ukratko sa većim frekfencijama procesora i BIOS-om 2.3 dobija ju se osetno slabiji rezultati
nego sa BIOS-om 2.1 i nižim frekfencijama.

Voltažu procesora ovde nema se šta dirati jer ploča dozvoljava max 1,3V

(ne)srećnim vlasnicima ove ploče ostaje da se drže defaulta ili da dignu procesor na nekih 10-15% max. što bi trebalo da radi bez problema. naravno sve sa BIOS-om V2.1 sve više od toga je nestabilno, reset, BSOD i slične gluposti ili lošiji rezultati.

Poslednja izmena:
Kao sto sa i pisao ovde. Jedini nacin da se ova ploca OC_uje je da se memorijski delilac drzi na AUTO, sa biosom 2.3 digao sam FSB na 250 i sve je radilo bez problema, moze i vise ali je ogranicavajuci faktor bila memorija posto nije htela preko 800MHz. Takodje bitno je sve parametre za memoriju setovati rucno. Sa memorijom koja hoce preko 800MHz verujem da bih naterao FSB na 300MHz.

Edit: Samo da dodam, Neo V2 i V3 su iste ploce sa identicnim biosom. Razlika je sto prva ima NF520 a druga NF560 cipset. Ploca za koju pominjete flesovanje biosa od ultre je K9N Neo-F i nije ista sa V2 i V3.

Poslednja izmena:
Kao sto sa i pisao ovde. Jedini nacin da se ova ploca OC_uje je da se memorijski delilac drzi na AUTO, sa biosom 2.3 digao sam FSB na 250 i sve je radilo bez problema, moze i vise ali je ogranicavajuci faktor bila memorija posto nije htela preko 800MHz. Takodje bitno je sve parametre za memoriju setovati rucno. Sa memorijom koja hoce preko 800MHz verujem da bih naterao FSB na 300MHz.

Ja imam memoriju koja moze preko 800 (geil ultra 800mhz), i rucno sam podesi 4-4-4-12 i sve radi ok, ali za drukanje je potrebno dizati voltazu memorije sa defaulta za ovu memoriju od 1,9 na 2,1V, ali ova ploca to ne dozvoljava, ni BIOS 2.1 i 2.3 nema opcije za dizanje voltaze memorije samo je drzi na 1,9 Defuault.
A druga stvar je sto je meni kod ATHLON x2 4000+ memoriski ratio CPU/6 odnosno
na defaault vrednostima memorija radi na 2x351 Mhz, i taj ratio CPU/6 nema sanse da se promeni, a znam da bi ova memorija opusten radila i preko 900 ali da se digne voltaza na 2,1.

Kakvi su ti rezultati u benchmarcima kada dignes FSB na 250,
i kakvi su vrednosti HTT i memorije?

Poslednja izmena:
Kako bre nema ja dizao memoriju na 2,15V (nalazi se odmah ili dva mesta ispod setovanja za HT mnozilac). Mmeni je u CPU-Z uvek prikazivao 375MHz kako god podesio FSB. Za ostalo ne mogu da ti kazem posto sam to samo sredjivao drugarici komp i vratio sam ga pre neki dan.

E da i zaboravih, na MSI forumu je bilo reci o ovome tj. o padu performansi na V2 i V3 plocama sa revizijama 2.2 i 2.3. Mada ja dok sam testirao masinu nisam primetio niakve probleme. Takodje tamo su mi rekli da MSI ubrzano radi na 2.4 biosu.

@ djmilen, ako sam te ja dobro razumeo ti kazes da na ovoj ploci nema mogucnosti povecavanja voltaze na memoriji preko 1.9v. Ova ploca ima tu mogucnost i voltazu mozes podici do 2.3v.
I @ Misko78 ti je lepo napisao na koliko v drzi memoriju.

@ djmilen, ako sam te ja dobro razumeo ti kazes da na ovoj ploci nema mogucnosti povecavanja voltaze na memoriji preko 1.9v. Ova ploca ima tu mogucnost i voltazu mozes podici do 2.3v.
I @ Misko78 ti je lepo napisao na koliko v drzi memoriju.

upravu si moze voltaza gore, ja sam se nbesto istripovao
:smash:

evo sta sam ja napravio. uflesovao bios 2.2 i dobio opciju za promenu HT
ali sam izgleda samo izgubio. evo kako je ilo sa starim biosom, a tu je i rezultat sa novim
2.0.png

2.2.png

evo sta sam ja napravio. uflesovao bios 2.2 i dobio opciju za promenu HT
ali sam izgleda samo izgubio. evo kako je ilo sa starim biosom, a tu je i rezultat sa novim

kažem ti je, identično i kod mene,
ova je ploča dobra samo sa starim biosom, jer ovo nije mali pad perfromrmansi neg bih reko drastičan pad.
Najbolje je ovo ploču klokovati nekih 10% sa biosom 2.1, ali me plaši taj HT link koji ide u tom slučaju na 1100.

Svagde se čuje kako nevalja da HT ide preko 1000, ali može li neko konkretno objasniti zašto nevalja i šta su posledice podizanja HT-a preko 1000?

X2 4000+ sam klokovao na 2.7 GHz bez dizanja voltaze. Sistem radi stabilno. HT je ispod 1000. Memorija je 2x1GB Transcend 800Mhz, klokovana na 1000 Mhz posto sam namerno stavio FSBMemory ratio 1:2. Memorija po defaultu radi na 5-5-5-18 , a ja bih hteo da zategnem na 4-4-4-12.
Pitanje: da bi dobio 4-4-4-12 znaci treba da postavim sledece stvari:

tcl - 4 , trcd - 4, trp - 4, tras - 12 , trc -16, trrd da ostavim na "auto" i da ostavim timing na 2t ?

Poslednja izmena:
Memorija po defaultu radi na 5-5-5-18 , a ja bih hteo da zategnem na 4-4-4-12.
Pitanje: da bi dobio 4-4-4-12 znaci treba da postavim sledece stvari:

tcl - 4 , trcd - 4, trp - 4, tras - 12 , trc -16, trrd da ostavim na "auto" i da ostavim timing na 2t ?

Tako je...

Na msi live update-u vise mi se ne pojavljuje bios ver 2.3, iako ga ima na sajtu live kaze da je moj zadnji 2.2. Da li neko zna kada ce se pojaviti 2.4 i (ili) kako se vraca na 2.1.

Stavio sam te tajminge i nije htela da se digne ni sa najvecom odabranom voltazom za memoriju :(
Da li je zatezanje latencija onemoguceno cinjenicom da sam memoriju vec klokovao na 1000 MHz dizanjem fsb-a uz podesavanje fsb/memory ratia na 1:2 ?

Btw: Ht je na 800, fsb je na 250, a mnozilac je na defaultu 10.5. Da ponovim procesor je x2 4000+ , ploca ova iz naslova, a memorija transcend 2x1gb 800@1000 Mhz 5-5-5-18

Poslednja izmena:
Evo kako kod mene izgleda sad:

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=273005

sa 5-5-5-18-24 na 4-5-5-12-16 uz dizanje voltaze sa 1.9 na 2.10.

Pokusao sam i sa 4-4-4-12 al sistem nije hteo da se butuje, pa sam pokusao sa 4-5-4-12 i sistem se digao ali posle par minuta sistem se zamrzne. Na kraju sam stavio na 4-5-5-12 i za sad sve funkcionise odlicno. Inace frekvencija je sa 800 Mhz klokovana na 1000 Mhz.

Poslednja izmena:
@King,nemoj da mislis da si postigao stabilnost samo ako uspesh da udjes u Win.
Skini "Orthos" i poteraj "blend" test na prioritetu 10.

Na msi live update-u vise mi se ne pojavljuje bios ver 2.3, iako ga ima na sajtu live kaze da je moj zadnji 2.2. Da li neko zna kada ce se pojaviti 2.4 i (ili) kako se vraca na 2.1.

pa samo uflešuješ verziju 2.10 preko diskete ili preko win flesha
ali najelegantnije (i najbezbolnije rešenje) da vratiš bios je, prvo skini v2.10 sa MSI-evog sajta, otpakuj i otvori rom fajl AMI biosa koji se zobe *****-palac.210 i stavi ga negde na desktop.
Dalje ako si već preko Live updata fleshovao BIOS, onda si vec instalirao AMI win-flasher, koji ti se nalzi negde na setup>program files>msi>nesto ( jednostavno prati tag kad instalisa win-fleseh prilokom live update) tu ces naci file *****-palac.230 to ti je bios 2.3 izprisi taj i stavi onaj fajl sa extenzijom *.210 i pokreni winflehs, pitacet oces li da fleshnes BIOS sa verzijom 2.10 ti kazes hocu i .........

Evo probajte ovaj bios.
Znaci za ms-7369 plocu, datum je 26.11.2007. i nosi oznaku 3.0b, znaci beta. Bios nije proban, tj. ja ga nisam probao, ali je sa m s i ftp-a.
Probate na sopstvenu odgovornost. :-devil-:

Prilozi

• A7369NMS.zip
    382.3 KB · Pregleda: 50
Nazad
Vrh Dno