U photoshopu ti je komp brz onoliko koliko ti je brza najsporija komponenta i to stoji. Ako imas 4GB RAM-a sasvim sigurno je da ce ti Photoshop bolje raditi nego sa 512 MB.
Eh, znaci opet se bitka bije oko takta, ja sam mislio da je ta faza prosla. Zar nije ono AMD bese govorio da frekvencija nije bitna nego efikasnost?
mene mrzi, a iskren da budem ne znam ni kako, da isprobam da li CS3 moze da radi sa fajlovima iznad 2 GB pod x64-vorkom. Ako neko moze, bilo bi lepo da javi utiske.
Audio jel mozes da pitas te svoje kontakte da li je realno ocekivati da CS4 bud 4bit app, obzirom da je cena memare toliko zveknula i obzirom da Photoshopu toliko puno znaci kolicina RAM-a?
A zasto mislis da bi memorija bila fragmentisana? Photoshop ne alocira memoriju "na sitno". Verovatno postoji razlog sto PS koristi svoj memory manager. Koliko sam primetio, on u startu alocira recimo, 50% raspolozivog sistemskog RAM-a, a nakon toga dodatno ako zatreba.Ne znam da li si uopznat ali Photoshop ne koristi Windows VMM uopste vec sam alocira memoriju i radi management jer bi inace posle par alokacija memorija bila toliko fragmentirana da nista vise ne bi mogao da ucitas. Taj custom VMM je inace drugi glavni razlog neprelazenja na 64-bitnu platformu.
A zasto mislis da bi memorija bila fragmentisana? Photoshop ne alocira memoriju "na sitno". Verovatno postoji razlog sto PS koristi svoj memory manager. Koliko sam primetio, on u startu alocira recimo, 50% raspolozivog sistemskog RAM-a, a nakon toga dodatno ako zatreba.
Ajd da preciziram pitanje. Zasto mislis da bi windows VMM zasrao stvar? :d 😉
PS bi morao da koristi Windows VMM za prvobitnu alokaciju memorije, sumnjam da su potpuno zaobisli OS.
Alokacija se vrsi pri ucitavanju i resizeovanju dokumenta. Alociran prostor je veci nego sto je velicina dokumenta.
Ono sto sam primetio je da Photoshop ne vraca alociranu memoriju nakon zatvaranja dokumenta.
Postavlja se pitanje kako je zaista uradjen Photoshopov memory manager, a odgovor na to pitanje tesko da cu da dobijem. 😉
Scott Byer je napisao(la):No, the operating system VMs aren't good enough to get peak performance while maintaining interactivity. The page sizes are very small, and don't have the 2D locality needed for responsive image editing. The memory hinting interfaces have too much overhead to replace what we're doing now. I'd love to not have to maintain our own VM system, but I doubt our customers would want to put up with the loss of performance - and we check the performance loss with every new OS, hoping.
Scott Byer je napisao(la):As for the bandwidth issue, the problem is very, very real. We do cache management, prefetching, use SIMD, and all the other tricks we can to maximize the use of that bandwidth, but most operations are now bandwidth bound. The simple truth is that there isn't enough bandwidth for the number of cores in current machines for all but the most compute bound operations.
Scott Byer je napisao(la):First, Photoshop is already able to deal with data sets much larger than 4GB by having it's own VM system, so the 4GB address space limitation isn't nearly as much of a barrier for us.
Scott Byer je napisao(la):Photoshop will take advantage of as many cores are in a machine. However... not all operations are threadable, and even for those that are, there are diminishing returns - most of which depend on operating system overhead for threading APIs and memory bandwidth available in the system - that means the performance improvement going from 2 cores to 4 isn't 2x expect for increasingly rare cases (e.g., Radial Blur is a perennial favorite way of pegging all the cores in a machine at once). As always, we are looking at ways of more fully utilizing all that power.
Scott Byer je napisao(la):And, we have done a bit of performance testing on our low-level processing routines which have been tweaked and tuned over many years. Untweaked code tends to be where the biggest gains are, and starts to approach the performance of our tweaked code. Our tweaked code is already fast and didn't see much, if any, gain.
Audio svaka cast za informacije od Skota Bajera!!! taj post je vredan posebnog clanka za koji verujem da bi privukao desetine hiljada citalaca sa neta!!
I za kraj, evo necega sto sam ja davno govorio kad su neki ovde propagirali AMD64 kao Sveti Gral performansi:
Ko je pratio moje postove sigurno se seca da sam tada kada su se mnogi kleli u AMD64 govorio da najvise dobiti od prelaska na 64-bitnu verziju imaju neoptimizovane aplikacije i da je jedina prava dobit veci adresni prostor.
B3 revizija kod Ananda: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3272
Nije loše, ovo je Phenom trebao da bude u Novembru 2007. Konačno se primakao C2Q6600. Međutim onaj C2Q9300 se odmakao tačno onoliko koliko je C2Q600 bio brži od B2 Phenoma.
nije isklljucivo adresni prostor to i sam znas neznam cemu pokusavas da se vracas na stare nebuloze 🙂
16 SSE registara u 64bit modu nemogu biti sporiji od 8 SSE u 32bitnom to i moja bama razume koja veze nema sa informatikom.
Hajde da to preformulisemo -- jeste iskljucivo adresni prostor osim za aplikacije koje imaju prednosti od 64-bitne aritmetike.
Za razliku od tebe i tvoje bame(?) ja sam probao :d
Prema mom iskustvu u 99% slucajeva jesu sporiji. Sa tekucom arhtekturom i ne mogu biti brzi jer je problem u tome sto dekodiranje 64-bitnih instrukcija nije jednako brzo kao dekodiranje 32-bitnih zbog dodatnih prefiksa. Pride, kompajleri su se vec dovoljno dobro snalazili i sa 8 registara, a hardware register renaming i da ne pominjem.
Moje licno misljenje je da su dodatni registri potpuno nepotrebno utrosen silicijum. Da je makar AMD omogucio da se koriste i van 64-bitnog moda (sto je moglo uz odgovarajuci kernel patch za Windows, Linux, etc) pa hajde, ali ovako... pa vise se performansi dobija budzenjem L2 nego od tih registara.
E sad, ako ti imas neke druge podatke -- na primer ako si video asemblerski kod neke 64-bitne aplikacije koja koristi ekstra registre i profitira od toga znacajno (vise od 5%), a da u isto vreme ne profitira od drugih optimizacija (SSE2 umesto FPU, SIMD, optimalniji algoritam, itd) bilo bi lepo da to podelis sa nama.
Drugim recima, dok ne vidim primer 32-bitnog i istog takvog (osim sto koristi vise registara) ali brzeg 64-bitnog koda ne zelim dalje da raspravljam na tu temu.
Al si ti smesan pa rekao si da nema nikakve prednosti u performansama osim adresorskog prostora a sad pricas o procentima +5% ili nista.
Kakvi su to argumenti ajde se molim te odluci imali ili nema prednosti ......
Sasvim jasno pitanje bez ikakvih pokusaja koprcanja odgovori sa Da ili Ne
Mislim da glavna prednost 64-bitnog moda nije 64-bitna aritmetika i rad sa ogromnim celim brojevima nego veci broj registara i drugacije prosledjivanje parametara funkcija pri koriscenju SIMD-a.
Ovde http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1388696&postcount=22 si tvrdio da u 32-bitnom modu postoje ogranicenja u vidu implicitnog prenosa parametara funkcija. Kako onda nema koristi od 64-bitnog rezima, kada ima.
Ja nisam ni rekao da je jedina prednost postojanje veceg broja registara. :dAman, to sto sam tamo rekao nema veze sa brojem registara.
Ocigledno da nije oslobodio alociranu memoriju. Photoshop vraca memoriju OS-u tek kada izadjes iz programa. Malo bi neozbiljno bilo da su ostavili "curenje memorije".
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari