Šta je novo?

Kako ispeci dobar 'lebac u kucnoj radinosti

^Lepo izgleda, verujem da je i ukusno, kazi mi da li si probao i neki kolac da napravis? Ima raznih tih .. ja nikako da se usudim da probam.

E sad neka slaninica u taj lebac i odma slika:)

Nisam kolac, tu treba i zena, da udeli neki savet, a nikako da poklopimo slobosna vremena....

Planiram, dok ima jagoda, neko slatko ili dzem.......

Ja u ponedeljak pravim džem od jagoda. Poslaću vam tada i slike šta je žena spremila od hleba.

Recept je sledeći: Voca 580gr, secera 400gr, pektin 50g. Kupljen je džemfiks 2:1, čekam da dođem kući i počinjemo... ;)

Ne znam kod tebe, ovo je za moju koja ima poseban program. Pogledaj uputstvo.

Kupio sam juče Moulinex ow2000 breadmaker i odmah uzeo da napravim Francuski hleb. Testo je dobro naraslo, ali je kako je počeo program pečenja, gornji deo testa splasnuo i hleb je ispao ulegnut sa gornje strane. U uputstvu sam pročitao da je problem ili toplija voda (a jesam stavio malo topliju vodu) ili veća/manja količina kvasca. Kako nisam dobio plasticni dozator sa dve merice, otprilike sam za hleb od 1000gr stavio 10gr suvog kvasca. Interesuje me koje su gramaže mala i velika dozica, da li mala dozica ekvivalent jedne čajne kaščice, a velika ekvivalent jedne supene kašike ?

Tako je, mala i supena.

Ok, hvala. Doza se odnosi na ravnu kašičicu ? Da li mogu da se nađu negde tačne gramaže kvasca za ovaj moulinex u maloj dozi ?

Ja sam iz aparat dobio jednu malu plastičnu kašiku koja je dozer za te mere. Čudi me da ti nisi. Odokativno bi rekao da je u pitanju ravna kašika

Uzeo sam preko oglasa, ovaj mulinex je korišćen. Hteo sam da isprobam kako radi pa ako odgovara da kupim neki bolji model, da ne bacim u startu petnaestak hiljada i da završi ispod stola u kuhinji. Pošto mi se na prvu loptu dopao, uzeću neki model koji ima dve mešalice i mesi 1,5kg hleba, a ovaj ću moulinex da dam mojima ...

Mislim da je to malo kvasca. Ja na 400 gr brasna stavim 13-15 gr kvasca. I dobijem ono sa fotke. Kad stavim manje ili vise, desi se to kao tebi, lepo naraste, a onda splasne po sredini .... Inace, stavim posudu na digitalnu vagu. Pa sipam vodu. Pa resetujem na nulu. Pa stavim so secer ulje, pa resetujem nulu. Pa stavim brasno , pa resetujem nulu... Tako da vrlo precizno to sve odradim...

Znam neke koji su koristili te pekarice, pa u panici prestali i skonili ih na sigurno mesto. Svi u porodici su nabacili po 5-6-10kg... I onda skontali da su te pekarice u stvari nezdrave.

:d :p :D

Zavisi koji hleb praviš. Integralnog ne možeš da se prejedeš. Beli kada je vreo, đene đene...

Smanjio sam kvaac na 1,5 kašičicu, što je malo manje od jedne kesice C kvasca, oko 4gr i sad hle lepo naraste i ne splasne u toku pečenja, ali bez obzira što pečem na reš ili jako pečenom modu, hleb je nekako nepečen, posebno odozgo, gde ostaje i malo gletav. Inače je ukusan, testo unutra nije nepečeno. Da li je to zato što je u pitanju francuski hleb, ili je do brašna (tip 400) ili nešto treće ?

Loha pekari da li jenko pravio bezglutenski hleb?

I kako se pokazala ona Gorenje crna pekara?

@IzNoGooD
Imaš li to na nekom "normalnijem" jeziku;)

Nemam, jedva sam i ovo našao.
Pokušala moja žena za heljdinim brašnom bez glutena, ali nije uspelo. Mnogo je meko brašno.

Za hleba se preporučuje tip 550, nego ja kupio par kilograma tip 400, mislio sam najfinije brašno pa najbolji hleb ispadne :) Uzeću ovih dana i tip 550 da probam, večeras isprobavam integralni hleb.

Nemam, jedva sam i ovo našao.
Pokušala moja žena za heljdinim brašnom bez glutena, ali nije uspelo. Mnogo je meko brašno.

Hvala ti za info. Kad kažeš nije uspelo misliš li d ase nije ispekao ili nešto slično. Imam problem sa ovom gorenje nekako m ise čini čak i kad se podesi na najače tj na najtamniju koru da nekako uvek odgore bude nepečen

Jednostavno, ne napravi se loptica testa, nego sve bude razbacano po posudi.

Pricao juce sa nekim seljacima, oni kazu da se heljda najvise stavlja 30% u hleb. Ali mi je dao jednu super preporuku, za neki jecmeno-beli, gde se stavi 70% jecmenog brasna. Probacemo.

Hvala ti za info. Kad kažeš nije uspelo misliš li d ase nije ispekao ili nešto slično. Imam problem sa ovom gorenje nekako m ise čini čak i kad se podesi na najače tj na najtamniju koru da nekako uvek odgore bude nepečen

Problem sa pekarama sa jednim mešačem je taj što su sve one male, a duboke, pa hleb pri vrhu ostane nedopečen (naročito integralni).
Savet svima je da kupe pekare sa dva mešača, pa neka mese manje količine, ako im je mnogo 1,5 kg hleba. Ja već 6 godina imam pekaru Elta BA 123 (http://www.tehnomanija.rs/pekara/elta-pekara-ba-123.html) i mesim isključivo integralni hleb jer jedem puno hleba i sa belim bih se ugojio nenormalno. Kome treba recept za punu meru, mogu da napišem.

Integralno brašno je gušće, teže se mesi i manje naraste, a belog brašna treba staviti manje (ko mesi beli hleb) jer može da preraste veličinu posude! Koristim isključivo svež kvasac.

Cena ispečenog integralnog hleba (oko 1,5 kg) me ispadne 54 dinara + struja i deterdžent za kasnije pranje.

Pozdrav!

I ja u kući mesim hleb...tj. punim pekaricu. E sad probavao gomilu recepata i varijanti, sa ražanim, integralnim, heljdinim brašnom, dodavanjem pšeničnog ili kukuruznog griza i uglavnom sve ispada OK. S tim da se precizno pridržavam mera iz recepata. Imam http://www.tehnomanija.rs/pekara/gorenje-pekara-bm-900-w.html i radi sasvim pristojno, hleb je pečen i na vrhu, s tim da ja uvek biram da mi ono bude reš, tj. boju dark.

Što se tiče kvasca, za veću veknu, 900g, stavljam četvrtinu kockice svežeg kvasca i nema greške.

Nazad
Vrh Dno