Šta je novo?

Kako ispeci dobar 'lebac u kucnoj radinosti

Kod mene se prvi, i za sada jedini problem javio sa posudicom. Počela je da ispušta tečnost. Pojela "šnalica" koja drži cilindar koji okreće lopaticu. Posuda je bila o.k. , ali šnalica je baš minijaturna, i brate mnogo mršava i mala, pa se pojela.

Ta "šnalica" je zeger prsten (osigurač) i meni se to pojelo, ali van garantnog roka, pa sam sam nešto budžio sa spajalicama dok nisam saznao kako se to zove i kupio, pa namestio. Hoće to da zarđa, pa pukne. Trebalo bi paziti da ne dođe u dodir s vodom prilikom pranja. Nije sve savršeno.

Ta "šnalica" je zeger prsten (osigurač) i meni se to pojelo, ali van garantnog roka, pa sam sam nešto budžio sa spajalicama dok nisam saznao kako se to zove i kupio, pa namestio. Hoće to da zarđa, pa pukne. Trebalo bi paziti da ne dođe u dodir s vodom prilikom pranja. Nije sve savršeno.

Hvala za info. Reci samo koliko te koštao zeger prsten (osigurač).

Ma nešto sitno, par dinara komad. Treba samo da odneseš cilindar da vidiš koji je prečnik. Firma je www.ibmcom.rs

Jednostavno, ne napravi se loptica testa, nego sve bude razbacano po posudi.
Hvala ti još jednom za info

Pricao juce sa nekim seljacima, oni kazu da se heljda najvise stavlja 30% u hleb. Ali mi je dao jednu super preporuku, za neki jecmeno-beli, gde se stavi 70% jecmenog brasna. Probacemo.
Može hleb 100% od heljde ali nisam probao u pekari

Problem sa pekarama sa jednim mešačem je taj što su sve one male, a duboke, pa hleb pri vrhu ostane nedopečen (naročito integralni).
Savet svima je da kupe pekare sa dva mešača, pa neka mese manje količine, ako im je mnogo 1,5 kg hleba. Ja već 6 godina imam pekaru Elta BA 123 (http://www.tehnomanija.rs/pekara/elta-pekara-ba-123.html) i mesim isključivo integralni hleb jer jedem puno hleba i sa belim bih se ugojio nenormalno. Kome treba recept za punu meru, mogu da napišem.

Integralno brašno je gušće, teže se mesi i manje naraste, a belog brašna treba staviti manje (ko mesi beli hleb) jer može da preraste veličinu posude! Koristim isključivo svež kvasac.

Cena ispečenog integralnog hleba (oko 1,5 kg) me ispadne 54 dinara + struja i deterdžent za kasnije pranje.

Pozdrav!

Gorenje crna pekara ima dva mešača na dnu posude ali iapk od gore ostaje nedopečen (beo, takoreći brašnjav). Spremano je sa suvim kvascem prema receptu iz upustva koji je došao sa pekarom. Kvasac je suvi. MOžda je poenta sa svežim kvascem i manjom koičinom

Ako neko ima za bezglutenske i integralne hlebove recept neka postuje

sto se tice bez glutena, moja pekarica - danas slucajno otkrio :) - ima program za hleb bez glutena. zena nije ni videla kada je pokusavala da napravi. mada u uputstvu pise da se koristi mesavina brasna za hleb bez glutena i valjda se sve pripremi napolju a pekara ga samo pece.

inace, da se pohvalim - dzem od jagoda je uspeo. konacni recept je 600g jagoda, 250g zutog secera od trske i jedna kesica 2:1 dzemfiks Dr. Oetker. jagode smo oprali i iseckali relativno sitno, pomesali sa secerom i dzemfiksom i sipali u pekaricu.
jedva cekam da stignu kajsije i breskve :D

Vreo beli hleb iz pekarice od malopre i džem od jagoda danas. ;)
yta7egu7.jpg

yty4enu9.jpg

Pa sada sam seo da jedem :D
4e6udepu.jpg

Oznaka, ima i 3:1 dzemfiks - za odnos 3/4 voća i 1/4 šećera.

Izvinjavam se što upadam u temu bez recepta, ali samo da kažem da je ovo jedna od najkorisnijih tema na forumu trenutno :D

Sutra ponavljamo džem, pa će kore za picu čekati prekosutra. :D

Ako neko ima za bezglutenske i integralne hlebove recept neka postuje

Moj recept za pekaru sa 2 mešača (oko 1,5 kg hleba), a vi prilagodite mere proporcionalno:
- 850 gr integralnog brašna
- kašika belog brašna
- dve kašike heljdinog, ražanog ili nekog trećeg brašna
- ravna kašika soli
- 6 dl vode
- kašika sirćeta ili limuna
- pola kockice svežeg kvasca (stavi se na kraju)
- semenke po želji u toku mešenja kad se oglasi zvučni signal

Posle eksperimentisanja shvatio sam da hleb najviše naraste ako se pekara namesti da radi prvo mešenje (kod mene je to program 7 i traje sat i 50 minuta), a onda pečenje (program 8 i traje sat vremena). Po završetku pečenja ostaviti 15-ak minuta, pa onda izvaditi hleb i uviti u krpu.

Što se tiče kupovine brašna, najbolje bi bilo da imate "svog" proverenog mlinara jer skoro sve integralno brašno iz prodavnica nije 100% integralno, mada sam našao jako kvalitetno brašno marke "Alloro" iz Aman-a. Košta oko 50 dinara i preporučujem ražano tip 1250, pšenično tip 1100 i pšenično integralno (ovo je 100% "pravo").
Ova prva dva su jako sitno samlevena i mogu se koristiti i za kolače, palačinke, testo za pizzu, ako vam normalno ne smeta miris koji inače imaju testa sa brašnom od celog zrna žitarice.

Poslednja izmena:
preporučujem ražano tip 1250, pšenično tip 1100

Gde se ovakva brasna mogu kupiti, kod nas je onih 950 " crnog " maximalno koliko vidim ? Po defaultu 1100 mlin je za prav crno brasno.

Hvala za linak :) Pu bem ti Vojvodinu = Zitnicu kad po brasno moras u BG

I ja sam experimentisao sa raznim tipovima brasna, gotovo svim koji se mogu kupiti po marketima.
Nedavno mi je doneseno "pravo" integralno brasno direkt iz mlina. Pod tim podrazumevam samlevenu psenicu, celo zrno sa opnom i klicom, i mogu da zakljucim da nista sto sam do tada kupovao nije uporedivo sa tim. Hleb je cokoladne boje, vrlo malo naraste, kiselkastog ukusa. Nama se ne svidja. Medjutim mesanjem 50:50 sa belim, pa cak i nekim tamnijim brasnom (imamo neke zalihe tip 850) je odlican. Mi cecto ubacimo i par kasika kukuruznog brasna. Inace mlinar je rekao da se "integralni" hleb pravi sa samo 10% ovog brasna.
Hocu reci da je tesko kupiti bas pravo integralno brasno u trgovinama, ali verujem da se velikoj vecini ne bi ni svideo rezultat zamesateljstva. Pri tome crno brasno nije isto sto i integralno brasno i treba praviti razliku.
Ima na ovim linkovima malo o vrstama i tipovima brasna:
http://www.kvasac.hr/razlicite_vrste_brasna.html
http://www.coolinarika.com/clanak/ukratko-o-brasnima8230/
http://www.tehnologijahrane.com/tehnologija-mlinarstva-i-mlinarstva/proizvodnja-psenicnog-brasna
http://www.politika.rs/rubrike/potrosac/Pekari-nece-crno-brasno.lt.html

Inace mesimo sa svezim kvascem, 10-12g na na 350ml vode i 500g nase mesavine.

Ima da se kupi recimo u prodavnicama brasna taj hleb "sa kamena" , i da stvarno je tamniji. Ako ti je kiseo hleb, probaj razeno ili jecmeno.
Danas sam napravio 70% jecmeno,30% obicno i dobar je hleb. Jedino je belji malo,odnosno ocekivao sam da bude taman :D

Citam temu od prvog dana, nisam pisao jer sam obecao sebi da Bench vise od mene nece videti ni gram mog znanja, ali resih da udelim savet za ljude koji treba da jedu hleb bez glutena.

Probajte da kupite Proso, u Rodicu ima pakovanje od pola kila kosta 60 dinara. Ja ga koristim da ga kuvam kao pirinac. Spremam jela od njega, ima raznih recepata. Ko hoce hleb bez glutena neka samelje u blenderu proso i dobice lepo brasno od prosa koje nema glutena. Mere za pekaricu se mozda moraju modifikovati u odnosu na normalno psenicno brasno, ali ja verujem da je brasno od prosa za 60 din po hlebu najjeftinije brasno bez glutena u Srbiji. Heljda je... da kazem... precenjena...

Poslednja izmena:
I ja sam experimentisao sa raznim tipovima brasna, gotovo svim koji se mogu kupiti po marketima.
Nedavno mi je doneseno "pravo" integralno brasno direkt iz mlina. Pod tim podrazumevam samlevenu psenicu, celo zrno sa opnom i klicom, i mogu da zakljucim da nista sto sam do tada kupovao nije uporedivo sa tim. Hleb je cokoladne boje, vrlo malo naraste, kiselkastog ukusa. Nama se ne svidja. Medjutim mesanjem 50:50 sa belim, pa cak i nekim tamnijim brasnom (imamo neke zalihe tip 850) je odlican. Mi cecto ubacimo i par kasika kukuruznog brasna. Inace mlinar je rekao da se "integralni" hleb pravi sa samo 10% ovog brasna.
Hocu reci da je tesko kupiti bas pravo integralno brasno u trgovinama, ali verujem da se velikoj vecini ne bi ni svideo rezultat zamesateljstva. Pri tome crno brasno nije isto sto i integralno brasno i treba praviti razliku.

Integralni hleb treba da sadrži oko 90% integralnog brašna, jer da je drugačije ne bi bilo koristi od njega (čisti creva, ne goji, može se pojesti "tona" masne hrane ako se jede sa integralnim hlebom i nećete se ugojiti - iz ličnog iskustva).

Integralni hleb jeste malo kiselkastog ukusa. Meni je u početku malo smetao jači miris, ali kad se čovek navikne uopšte ne smeta.
Nekome i jagnjetina smrdi, pa je ne jede!

Stavljam jako malo belog brašna u testo (jednu kašiku), samo da bih pospešio "dizanje" (kao što piše u nekom od datih linkova ima gluten odličnih pecivnih osobina).

Pekari i trgovci kada prodaju crni ili integralni hleb koriste u najboljem slučaju brašno tip-850 (češće obojeno brašno tip-500) i stave semenke kao masku. Pravi integralni hleb nikad ne može da bude mek i vazdušast kao beli i to je jedno od merila da li nas varaju.

Joco moras da definises sta je integralno brasno. Od koje se tacno zitarice pravi? Da li je brasno od celog zrna psenice integralno brasno ili ne? Moj rodjak ima kucni mlin i mozemo da pravimo brasno kakvo hocemo. Za sad meljemo psenicu i raz i pravimo brasno do celog zrna te dve zitarice...

Roadracer, slazem se za kucnu proizvodnju piva, to bi mi koristilo posto sam proizvodnju vina apsolvirao :)

Poslednja izmena:
Ova tema treba da se preimenuje i u sticky odmah :)

Integralni hleb treba da sadrži oko 90% integralnog brašna, jer da je drugačije ne bi bilo koristi od njega (čisti creva, ne goji, može se pojesti "tona" masne hrane ako se jede sa integralnim hlebom i nećete se ugojiti - iz ličnog iskustva).

Integralni hleb jeste malo kiselkastog ukusa. Meni je u početku malo smetao jači miris, ali kad se čovek navikne uopšte ne smeta.
Nekome i jagnjetina smrdi, pa je ne jede!

Stavljam jako malo belog brašna u testo (jednu kašiku), samo da bih pospešio "dizanje" (kao što piše u nekom od datih linkova ima gluten odličnih pecivnih osobina).

Pekari i trgovci kada prodaju crni ili integralni hleb koriste u najboljem slučaju brašno tip-850 (češće obojeno brašno tip-500) i stave semenke kao masku. Pravi integralni hleb nikad ne može da bude mek i vazdušast kao beli i to je jedno od merila da li nas varaju.
Ne postoji namirnica koja "ne goji". Svaki kalorijski suficit goji i nema price. Integralni hleb deluje malo drugacije na celu tu pricu, ali da se ne zavaravamo :)

Ne goji u smislu da ne mozes da pojedes ceo integralni hleb za rucak :)

Ne postoji namirnica koja "ne goji". Svaki kalorijski suficit goji i nema price. Integralni hleb deluje malo drugacije na celu tu pricu, ali da se ne zavaravamo :)

Nisam nutricionista, već govorim iz svog iskustva i iskustva drugih koje sam "nagovorio" da uz svaki obrok jedu integralni hleb.
Što se tiče kalorijske vrednosti, slažem se da je svaka namirnica ima, ali celo zrno žitarice ima balastne materije koje ne dozvoljavaju da se te kalorije u potpunosti resorbuju u crevima, već se izbacuju.
Iako matematika kaže da je više kalorija pečenje (npr. 300 gr) + integralni hleb, nego samo pečenje (300 gr) - siguran sam da ovo prvo ne goji ili manje goji od ovog drugog.

Hehe joco, nemoj biti tako siguran. Po tvom verovanju atkinson dijeta ne bi imala nikakvog efekta. Veći kaloriski unos od onog koji ti je potreban goji jer da nije tako rešili bi svi problem gojaznosti samo uz pomoć integralnih žitarica. Razlika između belog i integralnog brašna je pre svega u glikemijskom indeksu odnosno vremenu koje je potrebno da podigne insulin i krene sa razgradnjom. Kod belog brašna insulin skače brže i samim tim imaš oštriju liniju skakanja i opadanja insulina, što rezultuje time da brže ogladniš. Integralni hleb ima i više vlakana pa je bolji za rad creva. Inače kalorijski, beli pšenični i integralni pšenični hleb nisu daleko. Možda samo integralnog pojedete manje pošto vam je manje ukusan (mada je meni integralni od celog zrna samlevenog na kamenu daleko ukusniji).

Nazad
Vrh Dno