Šta je novo?

Kako ispeci dobar 'lebac u kucnoj radinosti

Ovaj što me zezao, ispao ekstra.

Dakle, Danubius je smeša za raženi hleb.

razaniHleb.jpg

sipao 300 ml vode.

1 kašika supena soli
1 kašika supena šećera
3 kašike ulja

590-600 grama ove smeše

pola kocke kvasca, izmrvljen rukom, preko rasporedjen.

Kad me ono iznenadila grudva, dolio još čašu vode, znači 200 ml, i dodao još za oko 2 kašike ulja...

Posle sve došlo na svoje.

Raslo je boga mi, do vrha posude. Pratio sam da ne "kipi".

Onda mi sredina malo splasnula, ebi ga.

Kad završilo, dodao sam još 15 minuta pečenja, onako, na oko mi nije bilo to to.

Kad završilo i to. Izvadio, ostavio ono krpa + kesa 20 minuta.

Izvadio lopatice, izmerio, 1.1 KG vekna. :) :)

Potrošila mašina 0.480 KWh.

Najjače što je povukla, to je valjda kad pekla, 770 wati ... (pošto mi ovaj merač meri trenutnu porošnju, i pamti najveću u jednom trenutku)

Pa koga ne mrzi, neka iskalkuliše.

Platio sam danubious 60 dinara, 900 gr je pakovanje, znači, 40 dinara ima u tome.

Za dalje ko hoće, neka proba neko ...

sad sam stavio da probam za klince proju za večeru da "zbrčkam" na onaj rapid program od 1 i 20, sa praškom za pecivom ...

Javljam dalje.

Kvasac rastopi u vodi čoveče. I sipaš tako. Svaki pekar to zna.

Well it runs in my family, kind of hobby if you will.

Rekao sam ti to već, zato sad napominjem.

I ja sam tako nekada pravio testo ali to je samo gubljenje vremena, kvasac treba izmrviti i pomesati sa brasnom pa tek onda sipati vodu i ulje (mada i ne mora vec samo je za nijansu lakse).. :)

Moze za proju to nisam pokusao da napravim. :)
PROJA (dupla doza)

- 2 čaše brašna
- 2 čaše projnog brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo

Suvi deo umešati, a zatim dodati tečni deo i umutiti.

-2 jaja (može i 3 ili 4)
-2 jogurta (plastične čaše)
-1/2 čaše vode (čaše od jogurta)
-1/2 čaše zejtina
-1/2 kašičice sode bikarbone

Podmazati tepsiju zejtinom.

Ovo je original recept za "rucnu" izradu :)
A sa masinom samo odvojite ove suve i tecne sastojke pri ubacivanju. Probao sam i skroz bez ulja i ja licno nisam primetio neku razliku... Ova proja ja ukusna ovako bez sira (jer ima jogurt u sebi) ali mozete dodati i sir, samo gledajte da bude neki tvrdji i/ili da ga ubacite pri kraju mesanja. Jer sam probao da mesam onaj Ella sir (0% masti) i smesa mi je ispala homogena i na kraju prova vise licila na kacamak :D

"proja" ispala 1.2 kg ... ali tanka i "nabijena".

Stavio sam kukuruzni griz, nisam brašno (sledeći put, ovo sam imao ovaj put) 350 gr i belo brašno tip 400 180 gr... i preko jedan prašak za pecivo.

2 čaše vode, 0,5 DL ulja, so.

Umrvio i oko 100 grama sir, običan, i lupio 2 jaja preko.

Stavio na onaj fast program, koji ne čeka mnogo da testo naraste.

Ali gore mi malo bila živa, a korica i dno lepo pečena, pa sam je "okrenuo" naopako, i "dopekao" još 20ak minuta....

Izgled, i onako i ovako, ali ukus odličan.

Evo kako ona izgleda, i u pored onog "grudvanog" današnjeg što splasnuo, ali je skoro ispunio celu posudu.

To bi bilo to, ujutru pečem jedan klasičan, da ima, pa se možda u nedelju malo opet zezam sa tim...

SDC11755.JPG

SDC11756.JPG

E, da, u hlebu se našlo par "grudvica", nije lepo razbikla makina, tako da ako/kada budem opet pravio taj ražani, odmah sipam više vode i više ulja....

Bem mu pravi si pekar postao :) ovo izgleda odlicno...njam njam.Narucicu ovih dana sebi jedno ovo cudo da se oprobam u kulinarskim vestinama :smash:

Momci ja planiram da kupim pekaricu.

Šta predlažete do 12.999rsd ni dinara preko :)

De ste pekari, šta je tajac :D

Ja sam pravio testo ručno pre neki dan. Bilo je prosečno, razočarao sam samog sebe. Tako da je ostao jedino sepuku.

Moram da priznam, da dok ovo pišem, još sam pod čudnim utiskom šta mi se dešava.
Posuda za pekaricu Mulineks mi je procurela posle godinu i pet meseci. ***, šta je tu je, na kutiji kontaktiram uvoznika TS-MOD i pitam da mi daju broj ovlašćenog servisa. Daju mi ljudi broj, i pre nego što sam okrenuo ovlašćeni servis BGD Energy DOO, rekoh ženi da pronađe garanciju i fiskalni račun. Naravno nisamo mogli da pronđemo. Ja pozovem servis da pitam koliko košta posuda, i kada može da stiže. Ljudi iz BGD Energy DOO, mi rekoše da ne moram da kupujem jer je u garantnom roku, nego da odem u radnju gde sam kupio (Centar Bele Tehinke) i da mi izdaju kopiju računa. Ja odem, a oni menjali bazu i imaju samo za tekuću godinu. Ruku na srce nađu me u "internoj knjizi" da sam stvarno kupac, ali od računa nema ništa. Kaže poslovođa da mogu da pišem Beogradu, ali to traje par dana, i da će da mi pošalju kopiju računa. Ja sam iz Jagodine, a ljudi koji su navučeni na domaći hleb i testo za picu, vrlo dobro znaju šta znači par dana bez pekarice:S:. Ja pozvom servis i pitam da li mogu da uveže reklamaciju uz potvrdu radnje, jer im je menjana baza, i tu doživim čudo. Kaže čovek nema problema. Pošaljite posudu preko kurirske služebe DEXpress, poštarina se ne plaća ništa (ja se mislim nisam lepo čuo :)) i mi će mo da vam pošaljemo novu. Ja rekoh hvala, a u sebi mislim "bože, kako me ovi Beograđani lože, a mogao sam odmah da naručim posudu, kada već nisam našao fiskalni račun i garanciju". Danas me zovu iz DEXpress a, da siđem da podignem paket. Pitam koliko košta, čevek kaže ništa, sve je plaćeno:smoke: Penjem se uz stepenice, otvaram paket, i razmišljam o tome kako su mi garant poslali neku ciglu :-devil-: da me za****ju :D

Ljudi stigla mi je nova posuda :banana: Nisam platio ni dinar, nije bilo cimanja, maltretiranja po servisima, zakonskih rokova, maltretiranja kupaca, prosto da čevek ne poveruje. Sve se završilo za 3 dana:guitar: Sve je bilo kao da živim u nekoj super sređenj zemlji, gde su ovakve pojave normalna stvar.

Ovu priliku ću da iskoristim, da pohvalim uvoznika TS-MOD na pravom izboru servisera BGD Energy DOO , koji su više nego korektno obavili posao. Od sada kada kupujem neku teniku za kuću prvo ću da proverim koje marke navedeni servis servisira.

Izvinjavam se na dužem postu, ali i u srbiji se čuda dešavaju :)

Ja jos uvek ne mogu da poverujem u ovo sto citam :D , jesi ti siguran da nisi mozda sanjao sve to ? :p

Да ли неко има овакав модел (или неки други од истог прозвођача): http://www.cbt.rs/mini_pekare/gorenje_mini_pekara_bm900al-2179

Након читања претходних пар страница, мислим да би ова мини пекара била права ствар за моју кућу. :)

Koliko vidim pravi dve veličine hleba: 750g i 900g. Ne znam koliko ti to igra. Mi pravimo 500g i traje nam dan dva - beli kraće, integralni duže.

Заправо каже: Moguće težine hleba500/900gr
Што ми и одговара... јер ће ми вероватно тај мањи трајати два дана (можда и више), пошто од како сам утврдио да сам интолерантан (не и алергичан, Богу хвала) на глутен, потпуно сам престао да једем било шта од белог брашна (или пшенице). Наравно, проја и пројара су увек опција ;)

Ja gledao na gorenje sajtu

Да ли неко има овакав модел (или неки други од истог прозвођача): http://www.cbt.rs/mini_pekare/gorenje_mini_pekara_bm900al-2179

Након читања претходних пар страница, мислим да би ова мини пекара била права ствар за моју кућу. :)

Ja lično ne volim Gorenje. Imaju mnogo pe***ski stav prema nama, a mi ko zadnji jadnici kupujemo "domaće" :D. Za te pare, bolja je marka Moulinex.

Nzm ... ne kupujem zato sto sam neki patriota nego jednoatavno neka navika na to gorenje.. a i daju po 5 godina garancije na skoro sve! A i nisu im losi predmeti. Pogledacu koju pekaru imam pa cu javiti al mislim da je gorenje..

Ovi imam i ja , super je pekara .Uzmi neces se pokajati.

uploadfromtaptalk1401374888564.jpg

8.000 dinara odlicna pekara svaki dan je koristimo- prezadovoljni!

U Metrou je na akciji Tarrington house BM2700, 550w, 12 programa, dve gramaže hleba 650gr i 800gr, cena je 4400 dinara. Da li je neko probao, ne bih uzimao ništa skuplje ako ova radi kako treba, a pretpostavljam da su sve u nekom nižem cenovnom rangu manje više iste ...

Nisam probao druge, ali par za par stvari znam sigurno. Prati knjigu sa receptima. Kada naučiš "narav" pekarice, probaj da eksperimentišeš sam. Kod izbora proizvođača obrati pažnju na dostupnost delova.

Je l imate preporuku za mini pekaru, treba da kupim za manastir. Malo bolji kvalitet i da ima prostor za 2 hleba tj kako vec to funkcionise. Cesto bi se koristilo pa mogu da im odvojim 15 hiljada za kupovinu

Mislim da ne postoji za dva hleba već sa dve posudice, jedna za veknu, druga za okrugli hleb, ali ne mogu obe istovremeno da se koriste ...

Nazad
Vrh Dno