- Učlanjen(a)
- 01.07.2000
- Poena
- 710
bojanak je napisao(la):U redu je zaliti zbog groznog stanja u kom se nalazis, ali nije u redu ne raditi nista povodom toga.
S jedne strane, mozes se nadati da ce se stanje u zemlji popravitiU tom slucaju, moras poceti od samog sebe. Koliko je vas imalo pozvalo nadleznu sluzbu/inspekciju zbog necega za sta ste znali da je nelegalno?
Najjednostavnije: kad komsija razbija plocice u kupatilu u 10 ujutru, nedeljom, da li trpite i kukate ili zovete policiju?
Ponavljam(a mislim da smo svi dovoljno veliki da ovo znamo)-niko ti nece nista pruziti ako ti to ne trazis, ako ga ne primoras. Opet ponavljam, licno mislim da je to utopija, obzirom na umove koji ovde zive.
S druge strane, mozes da bezis. I opet nista bez rada-koliko vas, ili vase sestre, braca i rodjaci, je zaista pregledalo ponudu svih univerziteta u Evropi? Koliko ste puta otisli do kulturnog centra neke strane zemlje?
Moras uvek misliti-a sta sutra? Ja imam posao koji je za nase uslove dobro placen, pa ipak stalno prepravljam svoj cv i saljem ga na razne oglase. Zasto? Zato sto se moram otarasiti navike "uvalio sam se i sad uzivam"-kapitalizam je stigao i kod nas :banana: svidjalo se to nama ili ne, i moramo shvatiti da je citav zivot ucenje, kad zavrsis fax tek pocinje, nikad ne znas sta sutra moze da se desi.
Svuda mozes da dobijes otkaz bez razloga, u Americi citavi gradovi propadaju zbog smanjenja proizvodnje. Ali ovde, na Benchu smo makar svi mladimanje-vise obrazovani i u mogucnosti da nesto menjamo. Defetizam ne vodi nikuda. Citajuci neke postove covek moze jedino da zakljuci: pa ako je tako lose i ne moze biti bolje, ajde odmah da prekratim muke.... Nista nije vredno tvog zivota, imas malo vremena i ne vredi ga trositi na dzibere i nerviranje zbog istih. A ako si bas mazohista... :smash:
Pozdrav drugari!
Ako se odnosi na ono što sam ja pisao, samo sam navodio pojave. Daleko od toga da ne smatram da treba raditi baš tako kao što si napisala. A znamo da bi se stvari menjale, treba vremena. Loši primeri ponašanja poslodavaca će da se smanjuju, ako svi rade tako kao što si navela. Ja se tako ponašam, ali ne mogu SVE koji tako ne rade da obrazujem, ili što je još gore "da nateram" da tako rade. A to je bukvalno naterati, jer imaju takvu psihologiju, nije u pitanju samo znanje ili neznanje.
Logično da će u kapitalističkom sistemu (u koje mi još nismo) prirodnom selekcijom takve firme nestati, a da će opstati one koje po svim stavkama rade kako treba. Ali, znaš koliko u prirodi traje prirodna selekcija.
Je li znaš šta je gore od komunizma? Postkomunizam.
Već mi pomalo smeta što vrtiš istu priču, kao da svi koji su pominjali probleme u ovoj zemlji imaju za cilj da se uvale na "jedan večni posao" za 15.000 na kome ništa neće raditi do penzije. Nemoj tako da pišeš. Vredni i kvalifikovani ljudi ne mogu da se zaposle. U CV-ima: inžinjer, sport, engleski, Word-Excel-Autocad, čak poneki imaju + i zanat pored fax-a, i još stavki, + iskustva na povremenim poslovima koji nisu vezani za struku + vredni su. I duvka. Tj. teško, pa bude kratko, i tako.
A to za pločice u kupatilu ti je super primer. Probaj u situaciji kada iznajmljuješ stan da prijaviš miliciji stanodavca, jer pravi buku.
U pravu si da treba poći od sebe. Da li si razmišljala koliko su oni koji su rodjeni u BG-u ili od malena žive ovde u boljoj poziciji od onih koji su sa svojih 20 godina došli. Koji imaju prijatelje, poznanike, veze već 25 godina u BG-u, žive u kući ili stanu sa roditeljima, ne plaćaju stan, hranu, i onda drže predavanja i pridike kako "i nije teško naći posao". Niko od njih neće javno reći: "Pa, eto. Malo je tata pomogao." Ne moraju da razmišljaju od čega će platiti stan i sve ostale troškove za svaki sledeći mesec. U stvari, neće na te činjenice ni obratiti paznju. Mnogo stvari je na gotovo i servirano, a na koje se i ne obraća paznja, već se podsvesno prihvataju "kao Bogom dano".
Opet, samo uporedjujem i ukazujem. Nadam se da mi niko neće zameriti. Na neke stvari treba obratiti pažnju, i smatrati se sretnim što se to ima, ili zbog povolje pozicije u startu, a o kojoj neki ljudi nisu ni razmišljali. Treba polaziti od sebe, ali ne treba biti autističan i ne obraćati pažnju u kojoj se poziciji nalaze drugi. Kada se ima šira slika, onda se može imati makar razumevanje i za poziciju drugih. Tako dolazimo i do jednih od najvećih problema u ponašanju ljudi u ovoj zemlji koje i jeste proizvod dešavanja poslednjih 15 godina. Neosetljivost i nesolidarnost. Nažalost.
Pozdrav
P.S. Smorih se. Mnogo sam kucao. Odoh da popravim CV.