Ljudi, ja neznam odgovor na pitanje "gde traziti i kako naci posao". Sve sto mogu da Vam ponudim je moje iskustvo:
Diplomirao sam na masincu u leto 1995. U decembru iste godine sam uguran preko veze u Energoprojekt na "mala vrata", tj ne kao stalno zaposlen vec kao radnik po autorskom ugovoru sto znaci da ima neka mala kinta ali nikakve "sigurnosti" u smislu socijalnog i penzionog osiguranja. Posto sam ubrzo video da niko nema nameru da mi da iole ozbiljnije zaduzenje i da su sanse za ostanak za stalno manje od sanse za dobitak na LOTO, krenuo sam da trazim drugi posao. Te 1996 godine Sloba je pokrenuo politicku akciju zaposljavanja mladih, perspektivnih, kreativnih, genijalnih kadrova (ja :smoke: ) koji sede na birou bez posla, a kako je to istovremeno bila godina ukidanja nicim izazvanih potpuno nepravednih i nelegalno uvedenih sankcija, mnoge fabrike su pocele sa radom a narocito hemijske fabrike u mom rodnom Pancevu. U Petrohemiji je objavljen veliki konkurs za inzenjere svih profila. Trazio sam i nasao veze i vezice, *****ali me u njihovoj kadrovskoj sluzbi

i ogranicili mi broj pogona u koje sam mogao da udjem. Otpao sam i pored veza i solidnog rezimea. Usao sam u Staklaru "bez veze" samo da bi nesto radio. Primili su me oberucke zato sto niko nije hteo da radi kod njih, bili su pred propascu. Posle samo mesec dana, zovu me i Petrohemije da dodjem na razgovor za posao :trust: . Bilo mi cudno. Odem u komercijalnu sluzbu i tamo me pita direktor "Jel oces da radis u komercijali?". "Naravno" :banana: . "Znas, ovde posao nije kreativan". "Nema veze :wall: mogu ja to".
To je bilo u decembru 1996. Od tada sam radio na licnom usavrsavanju kako bi sebe ucinio pozeljnijim kadrom u nekoj drugoj firmi, jer, znate, masno sam slagao kad sam rekao da mogu da radim dosadne poslove. Rekao bih bilo sta samo da dobijem solidan posao. A posao jeste solidan. Plata mi je trenutno oko 300€.
Sto se tice usavrsavanja, najvise sam odmakao u pravljenju Access baza. Uzimao sam i neku kintu sa strane na taj nacin. Zadnji uspeh mi je ulazak u moju opstinu gde sam im napravio programce za obracun legalizacije zemljista i naknade troskova za gradjevinsko zemljiste. Zadovoljni su, a taj posao sam dobio preko veze.
Trenutno moj strucni profil izgleda ovako: Diplomirani masinski inzenjer sa 8 godina iskustava u komercijalnim poslovima sa razlicitim vrstama roba, znacajnim iskustvom u servisiranju racunara i manjih racunarskuh mreza, nekoliko desetina softverskih aplikacija koje se primenjuju u raznim oblastima od ekonomije, knjigovodjstva to zdravlja i sporta, aktivno znanje Engleskog jezika, vozacka dozvola B kategorije sa 150.000+ km vozackog iskustva i sopstveni automobil. Nije lose? Mozda nije bas vrhunski ali svakako nije lose. Znate li koliko ponuda za posao sam imao u ovih zadnjih 8 godina? Mislim na one "bez veze". Nijednu. A pokusavao sam.
Svaki oglas koji sam video u novinama, a makar izdaleka lici da bih se sa nekim od gore navedenih sposobnosti mogao uklopiti je bio pokriven sa mojom prijavom i rezimeom. Niko se nije udostojio ni da odgovori.
Ajd malo da pogledamo situaciju sa "one druge strane". Recimo da ste covek koji je zaduzen da pregleda sve one prijave i odabere pravog coveka za radno mesto i cita prijavu koja je ne 100% neko 123,5% odgovarajuca. Naravno da takvih prijava ima dosta i da su mnoge "preterane" u pohvalama, ali zar nije najlogicniji korak takvog coveka da pozove kandidata na razgovor i da proveri ono sto pise u rezimeu? Ali ne, niko se nije potrudio ni da okrene telefon. A od svih iskustava najgore sam imao sa kucom "Hill International", ali to je vec tema za neki drugi post.
Sta je moj zakljucak iz svega ovoga:
- 95% zaposljavanja ide preko veze
- ipak postoji i onih 5%
- zgrabi bilo kakav posao koji ti se nudi jer treba preziveti do prave ponude, ako se prava ponuda ikad i pojavi