Šta je novo?

kako do posla, gde traziti

Mladen je napisao(la):
Ja sam na ekonomiji, objektivno matematika ne moze da se poredi sa nekom sa tehnickih fakulteta, nema tu sta da se prica. Ekonomistima je teska matematika jer je polovina dosla iz ekonomskih skola a tamo se nije ni radila

Ja vas stvarno ne razumem, pa zasto bre uporedjujes nesto sto je neuporedivo!????? Naravno da je nasa matematika smesna za njih (za mene je na primer uzasno teska jer je veze nemam) ali to je EKONOMIJA koja nema mnogo veze sa matematikom...

Zasto ne spomenes predmete kao sto su: planiranje ili upravljacko racunovodstvo, ili ekonometrija ili ne daj Boze bilansi. Pa upravljacko, planiranje i bilansi su 70% ekonomskog fakulteta.

Ma idi bre...

Papss je napisao(la):
...
Jedini nacin za ljude koji nemaju vezu (iako ja smatram da vecina ljudi moze da nadje neku vezu ili vezicu, negde,nekako, preko babe, tetke, strine, ujne) po meni je da konkurisu na sto vise oglasa pa ako ih ubode nesto dobro onda da slave, a ako ne, onda opet da cute i rade, stvaraju kontakte i gledaju gde da se dalje zabodu... znam i takve slucajeve...

...

I koji bre biro? Da li vi znate o cemu govorite? Da li znate kakve oni "poslove" nalaze fakultetski obrazovanim ljudima? To je bre nista drugo nego omalovazavanje.....

Bas ovako funkcionise sve.

Papss je napisao(la):
Ja vas stvarno ne razumem, pa zasto bre uporedjujes nesto sto je neuporedivo!????? Naravno da je nasa matematika smesna za njih (za mene je na primer uzasno teska jer je veze nemam) ali to je EKONOMIJA koja nema mnogo veze sa matematikom...

Zasto ne spomenes predmete kao sto su: planiranje ili upravljacko racunovodstvo, ili ekonometrija ili ne daj Boze bilansi. Pa upravljacko, planiranje i bilansi su 70% ekonomskog fakulteta.

Ma idi bre...
Ja te uopste ne razumem, pogledaj sta sam quote-ovao i sta sam napisao

Delija je napisao(la):
Oko ovoga se u polovicno slazemo!

Meni ETF (u NSu doduse) ide jako lagano, al' prava/ekonomiju mislim da za 50 godina ne bih zavrsio. :d Ali ne zato sto sam glup/neinteligentan, vec samo zato sto me to apsolutno ne zanima.

A sad ozbiljno, mogu da tvrdim da 80% onih koji zavrse ETF mogu da zavrse i prava/ekonomiju, dok obrnuto ne vazi ni pod razno. ;) Tezina vaseg faxa se ogleda samo u zagrevanju stolice ili u losem danu profana, a nikako u nekom velikom mozganju.

Vasa matematika je smesna (bez ikakvog omalovazavanja), a isto vazi i za statistiku. Uzmi malo algebru, analize, slucajne procese, numeriku sa ETF-a, pa ces da vidis gde stojite po tom pitanju. ;)

Pogodi sta je zavrsio direktor/predsednik Svetske banke za Istocnu Evropu?
Potpuno si u pravu, mozda odnosi nisu bas takvi ali to je to. Ako si malo pametniji, imas dobro pamcenje, na ekonomiji nema ispita koji za 15-20 dana dobrog ucenja ne moze da se spremi i svi koji pricaju kako su spremali neki ispit pola godine i slicno treba malo da razmisle gde su, ili kakav im je to nacin ucenja. Sve se da nauciti a price moj faks je tezak i slicno ne treba slusati uopste.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Kada gledamo celu Srbiju, donekle pristojno placenog posla ima samo u Beogradu, mozda Novom Sadu i to je to. A s obzirom da 99% studenata koji zavrse faxove ostaju u Bg-u, konkurencija za bolja mesta je nenormalno jaka (u svim oblastima). Zemlja smo sa 1000000 nezaposlenih ljudi, a posla nema.
Ja kazem: ko zavrsi fakultet i zeli da zaradjuje pristojno-> pravac inostranstvo.

U principu, ne plasim se konkurencije i ne zelim da se uklopim u prosek. ;)
E sad, da li ce to biti ovde ili napolju, videcemo.

BTW, sudeci po vecini mojih kolega sa faxa, konkurencija nije uopste toliko jaka koliko sam mislio pri upisivanju faxa. Presecna ocena nije nikakav pokazatelj znanja.

p.s. Bolje se ovde zivi sa 1000€ platom, nego napolju sa 5000€. :)

Mladen je napisao(la):
Potpuno si u pravu, mozda odnosi nisu bas takvi ali to je to. Ako si malo pametniji, imas dobro pamcenje, na ekonomiji nema ispita koji za 15-20 dana dobrog ucenja ne moze da se spremi i svi koji pricaju kako su spremali neki ispit pola godine i slicno treba malo da razmisle gde su, ili kakav im je to nacin ucenja. Sve se da nauciti a price moj faks je tezak i slicno ne treba slusati uopste.
Pozdrav

I ti si na ekonomiji? A zasto lazes? Ili mozda jesi, ali na prvoj godini. Jer, ovo sto si napisao je notorna laz. Postoji BAR 5 ispita na ekonomskom fakultetu za koje je potrebno MINIMUM MINIMUMA 1 mesec stravicnog rada da bi se savladali i polozili.

Kao polozices upravljacko za 20 dana rada? Ili bilanse? Ili planiranje? Ili marketing? Ili ekonometriju? Ma idi leci se...

Poslednja izmena:
b4b je napisao(la):
Ja kazem: ko zavrsi fakultet i zeli da zaradjuje pristojno-> pravac inostranstvo.

A ja kazem da to uopste ne mora da znaci. Ili se ne druzis sa pravim ljudima ili pricas napamet. Znam mnogo ljudi sa zavrsenim fakultetom koji imaju super plate a zive u Beogradu.

Mozda bi trebalo da usvojimo standard pristojne zarade kako bi smo svi znali o cemu govorimo.

@Voodoo Zamisli, radimo i sa integralima a radimo i diferencijale. A verovao ti ili ne, na usmenom moraju da se uce teoreme na pamet, mozda ne iz matematike ali iz jednog drugog predmeta koji se zove Ekonomski matematicki metodi i modeli.

Poslednja izmena:
A da ti malo iskuliras? ;)

Sto se bre lozis? Razumeo bih tvoju nervozu da jos traje ispitni rok, al' ovako... :d

Samo mi reci ko ovde i sa kojim faksom ima platu 80000din?
Istina da je napolju veci standard,stanovi su ekstremno skupi kao i sam zivot!
Obicno bude da nasi ljudi idu preko rade i zive ko crnci da bi kuci doneli malo para.

a sta mislite sa mas fax gde se moze naci posla i da li ce ga biti uopste(ako to moze da se pita!)kod nas?

Recimo moji asistenti rade u "programerskim" firmi za preko 1000 evrica mesecno, inzenjeri u Hemofarmu imaju preko 50000 platu (za sada bezim od tog posla, koje mi dodje 99% zagarantovan kao djavo od krsta, odnosi medju ljudima su tamo katastrofa, a i cale ce da me se odrekne preko novina ako se tamo zaposlim:d).

Ma sta bre da iskuliram. Ma necu bre niko da mi vredja inteligenciju, sad' kao ja sam majmun sto ucim mesecima i nerviram se a on je mnogo pametan i on ce to da spremi za 20 dana... stvarno nema smisla... Ja sam jako los student, odavno je trebalo da zavrsim fakultet ali ne odustajem, zavrsicu ga makar studirao jos 5 godina i zato nikada ne uzimam sebe za primer, jer sam izuzetno los primer, zato govorim objektivno!!! Objektivno je da studenti koji su mnoooogo bolji od mene imaju problema sa gore pomenutim ispitima zato sto su TESKI. Svuda ima laksih i teskih ispita ali sve se moze savladati i poloziti, to nikada nisam dovodio u pitanje.

Nisam ni mislio na 80.000 dinara ako mene pitas. Zar je samo to super plata? Evo na primer ja koji zivim sa roditeljima bih sa 30.000 ziveo kao bubreg u loju, a moja devojka sa 28.000 iznajmljuje stan, placa racune i zivi sasvim pristojno a radi tek 7 meseci sto znaci da ce joj plata samo ici na gore.

A to sto su stanovi "napolju" ekstremno skupi, one koji su "napolju" preterano i ne interesuje jer se "napolju" zivi od kredita, samo to nije *****ski kredit kao kod nas, nego normalan kredit koga ljudi mogu da vrate...

Molim vas da ovo ne bude rasprava o fakultetima i ispitima vec o toma kako do posla, inace, ode tred ;)

Ljudi, ja neznam odgovor na pitanje "gde traziti i kako naci posao". Sve sto mogu da Vam ponudim je moje iskustvo:

Diplomirao sam na masincu u leto 1995. U decembru iste godine sam uguran preko veze u Energoprojekt na "mala vrata", tj ne kao stalno zaposlen vec kao radnik po autorskom ugovoru sto znaci da ima neka mala kinta ali nikakve "sigurnosti" u smislu socijalnog i penzionog osiguranja. Posto sam ubrzo video da niko nema nameru da mi da iole ozbiljnije zaduzenje i da su sanse za ostanak za stalno manje od sanse za dobitak na LOTO, krenuo sam da trazim drugi posao. Te 1996 godine Sloba je pokrenuo politicku akciju zaposljavanja mladih, perspektivnih, kreativnih, genijalnih kadrova (ja :smoke: ) koji sede na birou bez posla, a kako je to istovremeno bila godina ukidanja nicim izazvanih potpuno nepravednih i nelegalno uvedenih sankcija, mnoge fabrike su pocele sa radom a narocito hemijske fabrike u mom rodnom Pancevu. U Petrohemiji je objavljen veliki konkurs za inzenjere svih profila. Trazio sam i nasao veze i vezice, *****ali me u njihovoj kadrovskoj sluzbi :mad: i ogranicili mi broj pogona u koje sam mogao da udjem. Otpao sam i pored veza i solidnog rezimea. Usao sam u Staklaru "bez veze" samo da bi nesto radio. Primili su me oberucke zato sto niko nije hteo da radi kod njih, bili su pred propascu. Posle samo mesec dana, zovu me i Petrohemije da dodjem na razgovor za posao :trust: . Bilo mi cudno. Odem u komercijalnu sluzbu i tamo me pita direktor "Jel oces da radis u komercijali?". "Naravno" :banana: . "Znas, ovde posao nije kreativan". "Nema veze :wall: mogu ja to".
To je bilo u decembru 1996. Od tada sam radio na licnom usavrsavanju kako bi sebe ucinio pozeljnijim kadrom u nekoj drugoj firmi, jer, znate, masno sam slagao kad sam rekao da mogu da radim dosadne poslove. Rekao bih bilo sta samo da dobijem solidan posao. A posao jeste solidan. Plata mi je trenutno oko 300€.
Sto se tice usavrsavanja, najvise sam odmakao u pravljenju Access baza. Uzimao sam i neku kintu sa strane na taj nacin. Zadnji uspeh mi je ulazak u moju opstinu gde sam im napravio programce za obracun legalizacije zemljista i naknade troskova za gradjevinsko zemljiste. Zadovoljni su, a taj posao sam dobio preko veze.
Trenutno moj strucni profil izgleda ovako: Diplomirani masinski inzenjer sa 8 godina iskustava u komercijalnim poslovima sa razlicitim vrstama roba, znacajnim iskustvom u servisiranju racunara i manjih racunarskuh mreza, nekoliko desetina softverskih aplikacija koje se primenjuju u raznim oblastima od ekonomije, knjigovodjstva to zdravlja i sporta, aktivno znanje Engleskog jezika, vozacka dozvola B kategorije sa 150.000+ km vozackog iskustva i sopstveni automobil. Nije lose? Mozda nije bas vrhunski ali svakako nije lose. Znate li koliko ponuda za posao sam imao u ovih zadnjih 8 godina? Mislim na one "bez veze". Nijednu. A pokusavao sam.
Svaki oglas koji sam video u novinama, a makar izdaleka lici da bih se sa nekim od gore navedenih sposobnosti mogao uklopiti je bio pokriven sa mojom prijavom i rezimeom. Niko se nije udostojio ni da odgovori.

Ajd malo da pogledamo situaciju sa "one druge strane". Recimo da ste covek koji je zaduzen da pregleda sve one prijave i odabere pravog coveka za radno mesto i cita prijavu koja je ne 100% neko 123,5% odgovarajuca. Naravno da takvih prijava ima dosta i da su mnoge "preterane" u pohvalama, ali zar nije najlogicniji korak takvog coveka da pozove kandidata na razgovor i da proveri ono sto pise u rezimeu? Ali ne, niko se nije potrudio ni da okrene telefon. A od svih iskustava najgore sam imao sa kucom "Hill International", ali to je vec tema za neki drugi post.

Sta je moj zakljucak iz svega ovoga:
- 95% zaposljavanja ide preko veze
- ipak postoji i onih 5%
- zgrabi bilo kakav posao koji ti se nudi jer treba preziveti do prave ponude, ako se prava ponuda ikad i pojavi

@Papss
Papss je napisao(la):
@Broz Ja se uopste ne sprdam jer sam i sam svestan kakva je situacija. Samo kazem da je Career days SMESNA STVAR jer znam bukvalno mali milion ljudi koji su isli tamo (i ja sam jedan od njih) i to nikome nije pomoglo. Svi se naloze na to a tek posle shvate koje je to u stvari licemerje, taj Career Days.

Cekaj...stani.. Kakvo licemerje? O cemu ti pricas? To sto taj sajam poseti 6000-7000 studenata i sto ne nadju svi ili vecina posao, tebi je to smesno?? Vec sam rekao da se ubrzo nakon sajma ne zaposli puno ljudi, ali u nekom periodu od 3,4,5 meseca, sigurno mnogo mnogo vise.. Posto je situacija takva kakva jeste i sto se malo kompanija raste i razvija (i nemaju puno slobodnih radnih mesta), CV mora biti jak da bi se moglo konkurisati za pozicije koje su trenutno otvorene ili koje ce se u tih narednih 3,4,5 meseca otvoriti.. O tome ja pricam, a kao sto Broz kaze, za one koji nemaju veze, to je jedna od opcija, i veruj mi prilicno dobra. Sa tobom, koji gajis takav stav, ne vredi diskutovati.

Kako neko ko ide na career days, po pravilu diplomac bez iskustva, moze da ima jak CV?
Ama citajte sta vam pisu ljudi sa nekim iskustvom ovde i ne lupajte o career days, i slicnim budalastinama.
Bar ovde na forumu ne moramo da se lazemo i samoobmanjujemo.

Sto se tice career days ja sam bio pozivan par puta na razgovore,
poslednji put u novembru iz Nelt-a, kao i masa ljudi koje znam,
a neki od njih su i dobili posao,
tako da to i nije bas takvo s.... kao sto vi ovde pricate.

Dragi ekonomisti, većina analitičara tržišta i ljudi koji rade procene firmi ili predvidjanja u predstavništvima stranih banaka su ljudi koji su završili tehničke fakultete. Zapitajte se zašto predstavništva stranih banaka na konkursima za takva mesta preferiraju ljude koji su završili npr. ETF. A sve što im treba od znanja iz ekonomije nauče sami za 2 meseca, onako usput. :d Izvinjavam se talentovanim faca iz oblasti ekonomije, a njih je malo.
A ako neko misli da će još dugo da šljaka intenzivna trgovina i kreditiranje gradjana sa ovakvim stanjem proizvodnje i ekonomije uopšte u ovoj zemlji, grdno se vara.( trgoviski deficit je vrtoglavo narastao poslednjih godinu dana, spoljni dug je preko 16 milijardi $, i pored toga što je otpisan veći deo starih dugova, uskoro zapadamo u dužničku krizu, igrala se mala deca (Dinkić :d)).
Znate kako se kaže: "Najviše se priča o onome čega nema". U našem slučaju, što je više ekonomista i pravnika, stanje ekonomije i prava u ovoj zemlji je lošije. Samo palamudite, "trgujete" i presipate iz šupljeg u prazno (na čelu sa ekonomistima i pravnicima poslanicima u raznim skupštinama, od republičke do opršinskih). Naravno da se broj državnih službenika ekonomista i pravnika povećava, kada se naša administracija povećava umesto da se smanjuje. Ali, dobro zapamtite ovaj trenutak, trenutak prividne sreće. Jer ovde se sve kreće prema trenutku kada će SVE da pukne.
U Crnoj Gori je zvanično 50% svih zaposlenih u državnim službama. Cenim da je i malo više. Ala će baloni da se raspuknu. Ili će na kraju doći strani Guverner (Notax :d) i ne pitajući nas glupane postaviti institucije kako treba (kao BiH) ili ćemo imati sledećih 15 godina baruštinu sa radikalima, gde će se ljudi otimati za posao referenta u administraciji za 10.000 platu, i gde će do izražaja dolaziti najgore ljudske osobine: uhodjenje, potkazivanje (opet Dinkić :d), podmetanje, tužakanje, lobiranje, ogovaranje, korupcija i mito, smeštanje, nameštanje itd.
Mislite o tome. A kada malo razmislite, svi ćete doći do istog zaključka šta vam je činiti. Osim ako vam "mala bara, mnogo krokodila" baš odgovara.:d

jaksa je napisao(la):
Kako neko ko ide na career days, po pravilu diplomac bez iskustva, moze da ima jak CV?
Ama citajte sta vam pisu ljudi sa nekim iskustvom ovde i ne lupajte o career days, i slicnim budalastinama.
Bar ovde na forumu ne moramo da se lazemo i samoobmanjujemo.

Verujem da si greskom prevideo da jak CV ne znaci samo iskustvo na nekim poslovima itd... Pricaj malo sa studentima zavrsnih godina...Pa mnogi apsolventi !!!, a ne samo diplomci ili postdiplomci, imaju polozene mnoge kurseve razlicitih tematika (poslovne, pravne, IT), kurseve mnogih instituta (ne racunam jezike, poslovnu korespodenciju i slicne osnovne stvari..), neki su u inostranstvu zavrsavali slicne kurseve... Sve te stvari se mnogo cene..Ne moras da imas iskustvo kao diplomac, da bi dobio posao!!! Iz price vidim da ljudi koji govore o Career Days-u, nisu posetili isti, npr prosle godine na beogradskom sajmu.. Zato jos jednom kazem, tesko je kod nas naci pristojan posao (pogotovo ako imate prosecan CV), ali nemojte da ste skeptici, sa takvim stavom se ni nece naci posao, javljajte se na konkurse za posao, posecujte sajmove (nije Career Days jedini te vrste), napisite dobar CV, ne kukajte, budite proaktivni i ne cekajte da vam posao padne sa neba..

Ja pod jak CV podrazumevam 2 stvari: kvalitetno obrazovanje i solidno radno iskustvo.
Kljucna rec je I

OK. to je tvoje misljenje, ali posto, recimo, Career Days nije mesto gde kompanije traze iskljucivo "svrsene kadrove", vec i "friske" diplomce, pa i apsolvente (ljude koji ce u narednih 3-5 meseci zavrsiti fax) i ljude bez iskustva, njima su prioriteti obrazovanje (uz obavezno znanje str. jezika, racunara...) i pozeljno rad na kursevima, projektima itd...licno znam puno takvih primera...

Ja licno bi volio kad zavrsim faks da smugnem u inostranstvo da steknem nekog iskustva, da vidim sta se tamo radi, a ne da stedim da bi te pare mogao ovdje da potrosim, mislim, koji je smisao toga. Svaki profesor na mom faksu prica istu pricu: idite napolje vidite sta se tamo radi, steknite iskustvo, vratite se i to primjenite ovdje. Ova prica mi se svidja i mislim da ima smisla. E sad, kako vidim nije bas tako lako otici odavde ali nasle bi se neke veze i vezice.
Ja nisam sreo niti cuo covjeka koji ne prica jednu te istu pricu: u inostranstvu se radi kao crnac. Pa sta hocete, da imate platu od 2000e a da radite nesto malo, citate novine na poslu, da kafenisete u kantini u radnom vremenu, izadjete ranije sa posla......i opet da imate toliku plate, e to tesko. Kod nas je tako, zato nikad nista necemo ni postici. Bio sam na praksi u Telekomu u Bijeljini, RS i vidio sam kako se tamo (ne)radi. Kobajagi svi rade na nekom odrzavanju pa zato citaju novine i ispijaju kafe, a kad dodje do kvara onda se angazuju, a u sustini nemaju pojma ni o cemu, i sve poslove im odradjuju privatne firme iz inostranstva ili hrvatske. I naravno da ce takvi ljudi kad odu u inostranstvo da kukaju kako se tamo radi pretjerano i kako je kod nas lijepo i......

papps:
Samo jedan komentar za Engleski, tj za taj faks. Sve ljude koje znam, a upisali su taj faks, nisu neka inteligencija a dosta ih je zavrsilo. Ne kazem da su glupi, nego su pokusali sa drugim fakultetima i na kraju se svi prebacili na jezike. Sto je to tako? Pa jel za citanje tih silnih knjiga, poezije i ostalih ****** treba neka pamet, koliki je procenat iskoristenja njihovih mozgova za razliku kod ljudi na drugim fakultetima. Stoji to da ni jedan faks nije lagan, svugdje mora da se uci, ali brate nemoj mi pricati nesto i porediti taj fakultet sa elektrotehnikom, medicinom, ekonomijom i sl.

e svaka chast notax-e. sve shto si rekao je tachno. a to je i ono shto je najstrashnije u ovoj zemlji - nema perspektivu. voleo bih da greshim ali.......

notax je napisao(la):
Dragi ekonomisti...

Dragi Notax-e, tvoj post predstavlja gomilu neistina i dezinformacija.
Prirodom posla sam do najsitnijih detalja upucen u ekonomsko/finansijsku sferu ove zemlje. To sto si rekao u vezi ljudi koji rade u bankama nije tacno. Ne samo da nije tacno nego nisi uspeo ni da formulises kako treba. To da ce shvatiti ekonomiju onaku suput za dva meseca - nemam komentar ali ako ces se tako bolje osecati onda je to OK...
Sto se tice komentarisanja tezine fakulteta to je potpuno besmisleno. To je samo predispozicija, prava stvar dolazi posle toga.....ili ne dolazi.
Znam coveka koji je zavrsio masinac - prosek 9.90 i ima tezgu na buvljaku na kojoj valja polovne telefone iz nemacke. Za mene je on paradigma nesposobnosti. Takodje znam coveka jedan od top10 bankara u Srbiji, ima preko 40 godina i trenutno pise diplomski na sumarskom - za mene je on extra sposoban covek.
Jak CV znaci samo jedno - raditi u jakim firmama na jakim mestima. Drugim recima niti jedan diplomac nema jak CV, svi su manje vise uravnotezeni. Prosek ne znaci mnogo (NE kazem nista). Moj prijatelj koji ima 10.00 na ekonomskom je potpuno neupotrebljiv, dzaba mu prosek. I sam je to shvatio i otisao iz firme da trazi nesto drugo...
Sto se matematike tice potpuno je smesno porediti onu na masinskom i na ostalim ekonomsko orijentisanim institucijama. Ono sto se radi na masinstvu je dramaticno kompleksnije (bio sam na masinstvu).
Sto se tice zaposljavanja apsolutno je tacno da ce ekonomista lakse naci posao. Jednom mesecno nekad i dva puta nama stiz upit za 3-10 ekonomista za bankarsko/finansijski sektor. Neka mi neko kaze da li se ovo desava i za inzenjere. Nazalost, ne desava se.
Za kraj jedna zanimljiva stvar, ko razume znace o cemu pricam: jedan od najkompleksnijih ispita koji se polaze iz tri dela - CFA mnogo lakse polazu ljudi koji su zavrsavali engeneering nego ekonomiju/menadzment (statistika na svetskom nivou)

Broz je napisao(la):
Dragi Notax-e, tvoj post predstavlja gomilu neistina i dezinformacija.
Prirodom posla sam do najsitnijih detalja upucen u ekonomsko/finansijsku sferu ove zemlje. To sto si rekao u vezi ljudi koji rade u bankama nije tacno. Ne samo da nije tacno nego nisi uspeo ni da formulises kako treba. To da ce shvatiti ekonomiju onaku suput za dva meseca - nemam komentar ali ako ces se tako bolje osecati onda je to OK...
Sto se tice komentarisanja tezine fakulteta to je potpuno besmisleno. To je samo predispozicija, prava stvar dolazi posle toga.....ili ne dolazi.
Znam coveka koji je zavrsio masinac - prosek 9.90 i ima tezgu na buvljaku na kojoj valja polovne telefone iz nemacke. Za mene je on paradigma nesposobnosti. Takodje znam coveka jedan od top10 bankara u Srbiji, ima preko 40 godina i trenutno pise diplomski na sumarskom - za mene je on extra sposoban covek.
Jak CV znaci samo jedno - raditi u jakim firmama na jakim mestima. Drugim recima niti jedan diplomac nema jak CV, svi su manje vise uravnotezeni. Prosek ne znaci mnogo (NE kazem nista). Moj prijatelj koji ima 10.00 na ekonomskom je potpuno neupotrebljiv, dzaba mu prosek. I sam je to shvatio i otisao iz firme da trazi nesto drugo...
Sto se matematike tice potpuno je smesno porediti onu na masinskom i na ostalim ekonomsko orijentisanim institucijama. Ono sto se radi na masinstvu je dramaticno kompleksnije (bio sam na masinstvu).
Sto se tice zaposljavanja apsolutno je tacno da ce ekonomista lakse naci posao. Jednom mesecno nekad i dva puta nama stiz upit za 3-10 ekonomista za bankarsko/finansijski sektor. Neka mi neko kaze da li se ovo desava i za inzenjere. Nazalost, ne desava se.
Za kraj jedna zanimljiva stvar, ko razume znace o cemu pricam: jedan od najkompleksnijih ispita koji se polaze iz tri dela - CFA mnogo lakse polazu ljudi koji su zavrsavali engeneering nego ekonomiju/menadzment (statistika na svetskom nivou)

Prijatelju, tvoj me post ubi u pojam :S:

Ajd ako oces da se izvadis ;) i ako te ne mrzi, napisi koji detalj o trenutnom stanju nase ekonomije, mene takve stvari veoma interesuju, a nemam neki izvor informacija u koji mogu da se pouzdam. Svako ili kuje stanje u zvezde ili ga vuce po blatu, u zavisnosti od toga za koji tim igra.

Poslednja izmena:
Nadovezacu se na broza i reci da engineering nije potreban u regionu u kome proizvodnje gotovo i da nema, gde se zivi od trgovine i polu-usluga...

Shto se tiche konstatacija da se ovde bolje zivi od 1000$ nego napolju ( zapad ) sa 5000% je potpuno netachno...

Septimus je napisao(la):
Nadovezacu se na broza i reci da engineering nije potreban u regionu u kome proizvodnje gotovo i da nema, gde se zivi od trgovine i polu-usluga...

Shto se tiche konstatacija da se ovde bolje zivi od 1000$ nego napolju ( zapad ) sa 5000% je potpuno netachno...

Treba ipak reci da je engineering donekle aktivan u sektoru odrzavanja postojece opreme. Mnoge moje kolege koje su se zaposlile u struci su se razocarale svojim poslom i presli na trange-frange. U stvari vise nikog neznam da radi u struci :zgran:

Maric je napisao(la):
Treba ipak reci da je engineering donekle aktivan u sektoru odrzavanja postojece opreme.

Tachno. A to odrzavanje je posao koji zatupljuje kreativan um. Samo je potrebno
zaviriti u Mobtel recimo, i videti da se sve svodi na odrzavanje postojeceg i uvodjenje nove opreme..A i to 'uvodjenje' ima rade ovi iz Ericsson-a.. :S:

.

Poslednja izmena:
Maric je napisao(la):
Prijatelju, tvoj me post ubi u pojam :S

Ajd ako oces da se izvadis ;) i ako te ne mrzi, napisi koji detalj o trenutnom stanju nase ekonomije, mene takve stvari veoma interesuju, a nemam neki izvor informacija u koji mogu da se pouzdam. Svako ili kuje stanje u zvezde ili ga vuce po blatu, u zavisnosti od toga za koji tim igra.

Nije mi namera da bilo koga ubijem u pojam samo pisem neke egzaktne stvari tj nisam dao ni jednu procenu i prognozu vec sam samo izneo surove i sirove podatke.
Nije da me mrzi , ali ne bih sada o stanju u ekonomiji jer nije to tema ni treda a ni sajta...
@septimus: potpuno sam saglasan. inzenjerstvo ne bi smelo biti devalvirano i spusteno na nivo odrzavanja masine u recimo Tetrapaku. Ipak, neki ljudi koje poznajem su i to progutali i nasli su utehu u visokim platama (ovde nema ironije) a znam koliko su entuzijazma imali i kakve kreativne umove imaju. U odrzavanju zaista nema niceg kreativnog i vracamo se na "orudje koje govori" sto rece Marx(?)
poz

Mislim da zaboravljate veoma znacajnu cinjenicu-kod nas mozes da zavrsis fakultet a da skoro nista nisi naucio(cast izuzecima). Obzirom da su poslodavci toga svesni, izbegavaju da zaposljavaju ljude bez iskustva, osim u slucaju rodbinskih veza. Isto tako, dosta ljudi misli da zna strani jezik, a kad dodju na razgovor ispadnu smesni. Dosta njih smatra da su diploma, Engleski jezik, i kurs racunara dovoljni za dobar cv. Obzirom da radim u stranoj firmi, kroz ruke mi prolazi dosta rezimea, i svaki put kad procitam neki shvatim da nisam bas u pravu kad mislim da je moj cv dobar.

S druge strane, ukoliko ne radite u stranoj, ili izuzetno uspesnoj domacoj (???) firmi, ne mozete ocekivati zadovoljavajucu platu. To sto su neki od vas pomenuli kako znaju dosta ljudi s odlicnim primanjima-ako bismo skupili sve te ljude, cinili bi oko 5% zaposlenih-ostali prezivljavaju. Sto ce reci-ili se uvali u dobru firmu i ne gledaj komsije koje pate ili idi napolje.

Takodje "napolju moras da radis k'o crnac"-netacno. Ja sam licno radila u inostranstvu, bila sam odlicno placena i radila sam normalno radno vreme( moj je problem sto sam se vratila :wall: pa sad opet gledam kako da pobegnem).
To sto su kod nas ljudi navikli da nista ne rade i primaju platu-"ne mozete vi mene toliko malo platiti koliko ja malo mogu raditi".

Prema tome-ucite sto vise, izbegavajte pravni fakultet:), i palite napolje! I nemojte misliti da je to toliko tesko....postoji sada niz stranih univerziteta na kojima mozete nastaviti skolovanje. Nemojte cekati, vreme prolazi a Srbija truli i nece se oporaviti.

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno