Šta je novo?

kako do posla, gde traziti

Broz je napisao(la):
Dragi Notax-e, tvoj post predstavlja gomilu neistina i dezinformacija.
Prirodom posla sam do najsitnijih detalja upucen u ekonomsko/finansijsku sferu ove zemlje. To sto si rekao u vezi ljudi koji rade u bankama nije tacno. Ne samo da nije tacno nego nisi uspeo ni da formulises kako treba. To da ce shvatiti ekonomiju onaku suput za dva meseca - nemam komentar ali ako ces se tako bolje osecati onda je to OK...
Sto se tice komentarisanja tezine fakulteta to je potpuno besmisleno. To je samo predispozicija, prava stvar dolazi posle toga.....ili ne dolazi.
Znam coveka koji je zavrsio masinac - prosek 9.90 i ima tezgu na buvljaku na kojoj valja polovne telefone iz nemacke. Za mene je on paradigma nesposobnosti. Takodje znam coveka jedan od top10 bankara u Srbiji, ima preko 40 godina i trenutno pise diplomski na sumarskom - za mene je on extra sposoban covek.
Jak CV znaci samo jedno - raditi u jakim firmama na jakim mestima. Drugim recima niti jedan diplomac nema jak CV, svi su manje vise uravnotezeni. Prosek ne znaci mnogo (NE kazem nista). Moj prijatelj koji ima 10.00 na ekonomskom je potpuno neupotrebljiv, dzaba mu prosek. I sam je to shvatio i otisao iz firme da trazi nesto drugo...
Sto se matematike tice potpuno je smesno porediti onu na masinskom i na ostalim ekonomsko orijentisanim institucijama. Ono sto se radi na masinstvu je dramaticno kompleksnije (bio sam na masinstvu).
Sto se tice zaposljavanja apsolutno je tacno da ce ekonomista lakse naci posao. Jednom mesecno nekad i dva puta nama stiz upit za 3-10 ekonomista za bankarsko/finansijski sektor. Neka mi neko kaze da li se ovo desava i za inzenjere. Nazalost, ne desava se.
Za kraj jedna zanimljiva stvar, ko razume znace o cemu pricam: jedan od najkompleksnijih ispita koji se polaze iz tri dela - CFA mnogo lakse polazu ljudi koji su zavrsavali engeneering nego ekonomiju/menadzment (statistika na svetskom nivou)

Poslednja rečenica prvog pasusa mog prethodnog posta:
"Izvinjavam se talentovanim faca iz oblasti ekonomije, a njih je malo."
Mislio sam da si i ti tu negde, i to sam napisao da ne bih generalizovao, a baš si se ti uskopisio da braniš ove ostale, koji imaju psihologiju "uči sine školu da ne bi radio".
Upravo to je ono što mene u ovoj zemlji najviše iritira, prema tome, ne znam kome si pisao ostatak posta, jer o tome svemu što si napisao se potpunosti slažemo. Oko sposobnosti nezavisno od proseka u studiranju, itd.
To sa našim školskim sistemom (od osnovne na dalje) je posebna tema, ali jako vezana za ovo o čemu raspravljamo. Ukratko, sistem školovanja je takav da preferira proizvodjenje poltrona i bubalica, nameće "nedodirljive" autoritete, dok suzbija invetivnost i kreativno razmišljanje. Ne bih dalje.
Nisam rekao da će neko shvatiti ekonomiju za 2 meseca, već da za toliko može da izuči ono za šta je konretan posao za koji je angažovan (osnove), a naravno da se dalje neke stvari uče i kroz posao. Takvih primera znam, a ako se neko uvredio jer je 4 godine studirao ekomoniju (gde se uči mnogo oblasti, a ja sam pomenuo 2 meseca za jednu usku oblast), onda mi je žao.
Ja sam veći deo posta pisao o tome kakva je perspektiva zemlje gde se u svim firmama (društvenim, administraciji i privatnim) na 50-60 ekonomista zaposli 2-3 inžinjera. Budi konstruktivan, pa daj ti jednu analizu na osnovu toga. Moje je mišljenje: Obrali smo bostan. Ali, ne inžinjeri samo, nego će svi da stradaju od toga. Zemlja koja nema proizvodnju i izvoz, bez obzira da li su to materijalna ili intelektualna dobra, je nadrljala, ali samo tako, a u prespektivi i ekonomisti i pravnici zajedno sa svima drugima. Ne može 8 miliona ljudi da se bavi trgovinom i bankastvom. To je bila poenta.

Pozdrav

Tebi kao odgovor sam (dobronamerno) napisao ona cetiri reda do onog mesta gde sam napisao "Sto se tice komentarisanja"...

notax je napisao(la):
Zemlja koja nema proizvodnju i izvoz, bez obzira da li su to materijalna ili intelektualna dobra.....Ne može 8 miliona ljudi da se bavi trgovinom i bankastvom...

100% sam saglasan sa ovim sto je apsolutno konzistentno sa onim sto sam ja napisao u vezi traznje za ekonomistima/inzenjerima
Tuga je da ce lakse da ze zaposli neko ko je zavrsio visu poslovnu nego Inzenjer i ne samo to nego ce da bude recimo blagajnik u jednoj od osrednjih banaka i da prima i do 550eura?! zastrasujuce ali je tako....

Nas treba da pokori neka jaka sila pa da nesto bude od nas..... Ko je rekao germanizacija ??? :trust:

Gox je napisao(la):
OK. to je tvoje misljenje, ali posto, recimo, Career Days nije mesto gde kompanije traze iskljucivo "svrsene kadrove", vec i "friske" diplomce, pa i apsolvente (ljude koji ce u narednih 3-5 meseci zavrsiti fax) i ljude bez iskustva, njima su prioriteti obrazovanje (uz obavezno znanje str. jezika, racunara...) i pozeljno rad na kursevima, projektima itd...licno znam puno takvih primera...

Career Days je mesto gde kompanije traze jeftinu radnu snagu. Bitno je da u tvom CV-u metaforicno pise da si ocajan i da bi radio za i crkavicu i odma si u uzem izboru. Pijaca radnih mesta... :(

Moj brat je zavrsio ETF u NS-u, telekomunikacije. prosek cista desetka. 2 godine posle faksa je cekao posao i na kraju ga dobio ovde u NS-u u Telekomu na centrali kao tehnicar/majstor :( Radio je tu skoro 3 god. a sve vreme od zavrsetka faksa se informisao i konkurisao na radna mesta u inostranstvu (i ovde naravno). Napokon je dobio posao u Eriksonu. Zavrsio je u LIBIJI u kampu za zaposlene sa sve zenom (trudnom). Okolo nigde nista, najblizi grad ~300km. Tamo su odrzavali dalekovode i Cell net uredjaje. Posle DVE godine su ga tek premestili u Kanadu u neko selo, opet 300km od grada itd. I ne da radi ko crnac, radi ko 2 crnca. Crnca kanadjanina ne cimaju u 2 ujutro da ode i otkloni neki kvar, cimaju njega, cak i sad, posle 3 god. u Kanadi. Ima solidnu platu ali nema ni zivot ni hobi ni slobodno vreme, cak ne stigne uvek ni da se naspava. Kupio je dobar auto, ima veliki TV itd. Zena ne mora da radi, dete ima igracke, odecu itd. Automobil ne stize da vozi posto je ceo dan sa kolegama u sluzbenom vozilu, TV mu se ne gleda jer kad dodje kuci legne da spava (jer ko zna, mozda ga cimnu preko noci), daje dezurstva ko u vojsci, ovde, u SCG je bio jednom pre 3 godine (od 6). Nema ni vremena, a ni volje. Godisnji mu je 12 dana.

Hvala lepo na takvom zivotu, ali meni licno je draze 500e ovde, nego 5000e na zapadu. Ne zato sto ne zelim da crncim, nego zato sto zelim i da zivim i da se osecam slobodno !!!

PS. Znate li sta ce vam se desiti u inostranstvu ako ste cesto bolesni, kasnite malko ponekad, zakerate... ??? :d

PPS. Ako ste privatnik i neki posao ne zavrsite u roku banka vam ne isplacuje novce sve dok ne zavrsite posao. ako je posao trebao da traje 5 dana, a vi ste ga zavrsili za 10, velika je verovatnoca da ce te vi biti ti koji dugujete novce firmi za koju ste radili ;)

bojanak je napisao(la):
Nemojte cekati, vreme prolazi a Srbija truli i nece se oporaviti.
Pozdrav!

A ja ne znam sto ljudi ocekuju nesto dobro u zemlji kad vecina pametnih ovako razmislja. Fala bogu da ce da ovde caruju Tome i da pricaju da ce hleb biti 2 dinara i ljudi ce im verovati kada pametniji ovako razmisljaju. Da smo mogli da biramo gde cemo biti rodjeni sumnjam da bismo birali Srbiju, ali ne zaboravite postoji i gore. Problem je u Srbiji u nama samima, to sto su nasi roditelji ziveli u Diznilendu i ucili i nas da cemo ziveti u Diznilendu, da cemo moci da radimo u drzavnoj firmi, da cemo raditi od 8 do 4 i da niko nece moci da nam otme radno mesto, da cemo moci da uzmemo 25 kredita mesecno i da cemo ziveti na cekove ceo zivot. E pa ljudi istina je malko drugacija, postoje uspesne firme u Srbiji i moze da se uzme 1k eura mesecno, nece te puno pitati za diplomu, ali da li hocete da radite takav posao? Nema radnog vremena, nema praznika, vikenda.... ali meni se isto tako i zalomilo preko kad sam radio. S druge strane hoces da budes programer a da imas radno vreme? Tesko.
Mene tesi to sto mislim da necemo skoro biti u stanju da dovedemo na vlast onakvu budalu i da mora da nam krene bolje. Pre ili kasnije. Ali naravno to je moje misljenje....

@gx-x:
Ako su tako strasni uslovi u Eriksonu, sto covek nije presao u neku drugu firmu - pa da ne moras ti to da generalizujes na "ceo Zapad"? Ako mu je bas zapelo da stekne karijeru u Eriksonu, onda nek' stisne zube i trpi. A moze i drugde da radi sa manje stresa i opterecenja i uzme iste ili vece pare. Nakon nekog vremena rada napolju - ako si solidan strucnjak - pare vise uopste nisu jedini ili dominantni faktor; biras posao na kojem ces moci da se osecas zadovoljno radeci, a solidnu platu ces dobiti sigurno.

Za sve drugo sta si naveo stoji jedno: to je problem konkretnog coveka. Ako u ugovoru pise da se prekovremeni rad u toj firmi ne placa, koji q... si potpisivao takav ugovor? Ima mnogo firmi koje garantuju u ugovoru tacnu cifru (npr. 30 dana godisnje) odmora, kako se placa kad si bolestan, kako se regulise prekovremeno, porodiljno cak - ako ti zena zatrudni, da mozes i ti da uzmes placeni odmor, itd. Ako ti se ne svidjaju uslovi u jednoj firmi, menjas firmu, a ne drzavu ili kontinent odmah.
Banka isto za kredu navodi uslove - ako ti se ne dopadaju uslovi, niko te ne tera da potpises; svi ti uslovi su navedeni dok se sa bankom jos uvek pregovaralo o ponudi. Ako te gazda pita da li mozes da zavrsis posao za pet dana i ti potvrdis, onda izguraj posao za tih pet dana ili plati penale za svoj dugi jezik. Drugi put dobro razmislis kada procenjujes svoje sposobnosti.

Poslednja izmena:
Ovo je moje iskustvo
Diplomirao sam na etfu smer telekomunikacije ,odmah sam otisao u vojsku
i to onu pravu 8 ipo meseci bio sam potpuno van svih tokova Potom sam se prijavio na biro. Napisao CV i krenuo u akciju.
Isao sam od firme do firme i ostavljao cv.
Isao sam da ostavim biografiju u
Pupin telekomu, Iritelu, Telekomu, Telefon kablu, MDS-u,Konsingu, montazi i energoprojektu
Na razgovoru sam bio u RTS-u, Mobtelu,i Lumen telu.
Da napomenem da negde nece da te puste uopste da udjes.
U nekim firmama te likovi iz obezbedjenja tretiraju kao da si doaso da prosis.
E sad ortak se zaposlio na foru preporuke profesora i to je najbolji sistem
znaci sledeci zadatak je natrag na faks, da trazim bivse profesore ako me se uopste
secaju i trazim preporuke. Ovo nije bas lako.
Veze su jako bitne ali nije tako lako doci do njih.
Neki ortaci sto su se zaposlili su mi obecali da ce da kao pitaju tamo
neke sefove u fazonu trebali vam jos jedan ali neide to bas tako. Sto se tice plate
stvari stoje ovako od 14000 do 25000 za pripravnike-raspitao sam se.
Pokusavacu jos jedno mesec dana ako ne bude nista moracu da radim bilo kakav posao van struke.
Jednostavno kad si pripravnik ti si niko i nista i nikome ne trebas.Imas mogucnos da
zavrsisi cisco ili microsoft kurseve ali konkretno cisco kosta 80000 dinara. Za coveka
koji nema posao to je nedostizno.
pozdrav

Citanje ovog posta je moje najvece gubljenje vremena na ovom forumu.

A moje misljenje je da samo zavrsiti fax ne znachi puno. Za vreme studiranja MORAJU se raditi projekti sa profanima (tj. pri fakultetu), koji imaju akademsku tezinu, tako da student kad zavrshi fax u CVu ima par znachajnih stavki.
A KVALITET je svugde dobro doshao!

Prijatelju moj da si ti studirao etf znao bi da ne mozes da radis 100 projekata vec samo dva i jedan seminarski rad. Profesore ne mozes da namolis ni za konsultacije a kamoli za projekte. Jel je njima profesorski posao samo pokrice za prave poslove koji donose novac Kad dobijes projekat to je najcesce samo prevod. Koji ti daju da jer moraju.

Ma, ne, vi uopste niste subjektivni!!!!! :mad: Pa ne mogu da verujem koliko je ljudi navelo primer JEDNOG coveka kako bi opisao situaciju u nekoj firmi/zemlji/kontinentu...
Dosta mojih prijatelja radi napolje i niko od njih nema istu pricu - kako se kome zalomilo. Jedino pravilo je da nema nikakvih pravila - ortak sa zavrsenim ETF-om i prosekom oko 10 sada radi na nekom aerodromu u Iraku (poslala ga firma) i zivot mu visi o koncu, a drugi je bez zavrsenog fakulteta u Norveskoj dosao do nivoa da radi 2-3 manja posla (nepuno radno vreme) i dobar je 4-6 tisuca ojra mesecno!
No, da se vratimo prici o zaposljavanju u nasoj smrdljivoj zemlji.
Iako sam zavrsio ETF, prvi posao mi je bio konobarisanje. Zasto? Pa zato sto cu radije da radim za 200€ (+ baksis) i da se osecam kao konobar, nego da mi ispiraju mozak o vaznosti mog posla i (jos vaznije!) odgovornosti za 15000 dinara!? U medjuvremenu sam se zaposlio kao profesor informatike. Posle sam radio u Telekomu, ali igrom slucaj sam dobio poziv iz programerske firme gde su znali da sam profa :D ali nisu hteli ni diplomu da im donesem, vec mi je gazda rekao: Vidi, nama treba ovo i ovo, imas 3 meseca fore da napravis... Kada sam sve zavrsio, donosenje diplome je bila formalnost za prijavljivanje radnika. I tek sada (6 godina nakon diplomiranja i 4 promenjena posla) mogu da kazem da lepo zaradjujem (za nase uslove naravno).
Drugim recima, nemojte odbijati poslove, jer je to filozofija nasih roditelja koji su ceo zivot radili u 1-2 firme; zaposli se, radi 1, 2, 3 nebitno koliko meseci, pa ako ide, ide, ako ne nacices drugi posao, a u CV-u imas jos jednu recenicu vise!

Poslednja izmena:
Sta reci kada znam da bar 3 osobe iz moje sire okoline koji rade u Mobtelu,a zavrsili su poljoprivredni fakultet.Gde je tu pravda. :wall:

U nasoj simulaciji drzave necemu mogu da se nadaju :
ekonomisti, elektroinzenjeri (samo neki profili), pravnici, farmaceuti.
Svi ostali mogu mirne duse da traze posao van struke ili da gledaju da pobegnu iz zemlje. Ja sam masinac i izbor je veoma los:
1. Fabrika (moj i najgori slucaj) :)
2. Projektni biro: kao nesto projektuju ali su sitni i nemaju para ni za sta ozbiljnije ako se bave i nekim izvodjenjem radova a ne samo papircenjem.
Nije lose ali se jako tesko nalazi kvalitetna firma tj ona u kojoj zaista ima nekog znanja.
3. Prodaja: varijanta sa kolima, torbom i masnom. U sustini ******: ne moze zaista mnogo da se nauci ali moze mnogo da se vidi. Strano predstavnistvo je ovde, naravno, najbolja varijanta. Dobije se neka obuka pa se odatle moze eventualno zapaliti napolje.
4. Mala firma koja izvodi radove i ne projektuje nista. Nije lose da se prakticno nauci. Nedostatak ozbiljne kinte i njih ukopava.

Preporuka: odrobijati ovde nekoliko godina (pokupis sta mozes) pa pobeci na Zapad glavom bez obzira. Ja sam u toj fazi.

Pozdrav.

notax je napisao(la):
... U našem slučaju, što je više ekonomista i pravnika, stanje ekonomije i prava u ovoj zemlji je lošije. Samo palamudite, "trgujete" i presipate iz šupljeg u prazno (na čelu sa ekonomistima i pravnicima poslanicima u raznim skupštinama, od republičke do opršinskih). Naravno da se broj državnih službenika ekonomista i pravnika povećava, kada se naša administracija povećava umesto da se smanjuje. ..
Izvini Bezporezni ali ovo nema veze sa zivotom. Drz' se ti svojih zvucnika a o stvarima o kojima nisi verziran nemoj, nije uputno!
Ostali - svi koji ocekuju da 4 meseca posle zavrsetka faksa dobiju posao od koga ce pristojno da zive, ili zive na mesecu ili nesto nije u redu sa sagledavanjem sveta u kome zive. TO sto neki ovde traze, ne postoji ni u Svedskoj a kamoli u zemlji u kojoj je 50% radno sposobnog stanovnista nezaposleno.
GET REAL PEOPLE.

gx-x je napisao(la):
Career Days je mesto gde kompanije traze jeftinu radnu snagu. Bitno je da u tvom CV-u metaforicno pise da si ocajan i da bi radio za i crkavicu i odma si u uzem izboru. Pijaca radnih mesta... :(

Silno..ovaj...silno gresis.. :wall: :wall: Pricas kao da si organizovao isti sajam, a tvoja prica nema veze sa stvarnoscu.. Da li si prisustvovao sajmu ili mozda razgovarao sa predpostavljenima iz firmi pa znas da cekaju ocajnike koji ce raditi za crkavicu da ih zaposle...?? :wall: :wall:
Od 40 kompanija koje su ucestvovale samo 10ak je trazilo ljude, iskljucivo, sa radnim iskustvom.. Sto znaci da su ostali trazili tek svrsene diplomce ili ljude koji ce uskoro diplomirati. I naravno da u uzi izbor ulaze samo ljudi sa visokim prosekom, i ljudi koji su imaju sta da napisu u CV-u a da to nije radno iskustvo!! Raspitaj se malo unaokolo koliko diplomaca/apsolvenata imaju preporuke profesora, rad na projektima (kao sto je neko gore rekao), zavrsene kurseve instituta, kompanija (P&G na primer), banaka... Pa o cemu pricamo..?Zar treba zavsiti fakultet da bi poceli da se interesujemo za praksu nesto da radimo??
Treba traziti sansu i grabiti sve sto se moze ugrabiti a da to nije odslusana nastava i vezbe...Ako na nekim fakultetima moze da se uradi samo seminarski, i jos par stvari, to ne znaci da na drugim ne moze mnogo mnogo vise!!! Ljudi zavrse fakultet sa desetkama (skapirali su odlicno gradivo :zgran: ) A ni "p" od prakse ili dodatnim znanjima i vestinama... e pa nece ici tako... :wall:

Ok je vama koji ste u vecim gradovima tipa ns,bg pa mozete traziti vece uspesnije firme!Sta da ja kao masinac da radim u somboru,kada su sve firme propale?
Milsim da mi jedino ostaje da bezim napolje(ako je moguce,tj ako neko tamo uopste hoce nase zaostale masince!)

Marti Misterija je napisao(la):
Izvini Bezporezni ali ovo nema veze sa zivotom. Drz' se ti svojih zvucnika a o stvarima o kojima nisi verziran nemoj, nije uputno!
Ostali - svi koji ocekuju da 4 meseca posle zavrsetka faksa dobiju posao od koga ce pristojno da zive, ili zive na mesecu ili nesto nije u redu sa sagledavanjem sveta u kome zive. TO sto neki ovde traze, ne postoji ni u Svedskoj a kamoli u zemlji u kojoj je 50% radno sposobnog stanovnista nezaposleno.
GET REAL PEOPLE.

Ajoj, da li se to osetio prozvanim neko ko je "kao veliki stručnjak za istraživanje ruda i gubljenje vremena" otišao u misteroznu misiju u Brisel, upravo da bi radio ono što sam napisao. :d
A ti se drži za to za šta si se uhvatio, jer neće moći večno da se muze budžet kako se kome ćefne. :d
Pošto ništa ne traje večno, osnuj firmu (ili mi se već čini da jesi) za uvoz i izvoz "strateških materijala". Nešto si već "prenosio" koliko sam primetio. :d
Pazi da te ne uhvate. :d
NIKO nije napisao da hoće super posao čim završi fax, nego da ljudi, veoma kvalifikovani ne mogu da nadju po godinu dana ni stažiranje za 10.000. Prema tome, ne vredjaj i ne omalovažavaj ljude koji su muče samo tako, jer znam lično oko 10 ljudi koji ovog trenutka šalju CV na SVE od poslova i van struke. Moja sestra je inžinjer tehnologije, smer hemijsko inžinjerstvo, 8 meseci šalje CV-je na sve živo uključujući i sekretarisanje, trgovine, menandžment itd. 90% oglasa za posao posaovljaju poslodavci koji su stoka i seljaci. 1/3 oglasa za sekretarisanje se završava sa: spremnost na prekovremeni rad i dodatno angažovanje. Što god to značilo. Razgovori i pitanja su neverovatno ******ski, po kojima se vidi da su većina džiberi i dileje. Skoro niko ne prijavljuje radnike, radi se bez ugovora. Od pomenutih 10 ljudi, jedno troje su se zeznuli i radili "po dogovoru", što je trajalo 2-3 meseca. Na kraju nisu bili plaćeni ni dinara, a posle smo videli oglase iste firme za isto radno mesto, i poslodavci to stalno rade iznova. A zakon o radu se falsifikuje.
I ti si našao da talasaš, i držiš pridiku ljudima koji bukvalno nemaju od čega da žive.

Poslednja izmena:
Si video mene da diskutujem o zvucnicima ovde? Nisi? Zato ne pravi se pametan jer ti je prica toliko suplja da je to smesno. Svoju licnu frustraciju na drugi nacin izbaci.
O tome ko sam, sta sam, kako sam postigao ovo sto jesam i gde sam zahvaljujuci SEBI i SVOM radu dospeo... Ej bre!!! Godinu i nesto dana sam radio za dz, sve vreme studirao i radio, more i zimovanja godinama nisam video, spavao 4 sata dnevno.. bile su to 90-te koje su mnogi ovde zaboravili! Kako sam ziveo, sta sam sve radio da zaradim dinar - to samo ja znam. Stoga, takve pridike ne trpim ni za sekud. Odyebi!
Vidis nama je zato kako nam je sto se OVDE SVI U SVE RAZUMEJU, ni ti se ne razlikujes mnogo od "dzibera i dileja" o kojima gore pises. Svi sve znate, svi se u sve razumete i kvalifikovani ste do mojega da diskutujete o tome.
Iskreno zao mi je zbog tvoje sestre, kao i zbog stotina hiljada drugih kojima se slicne stvari desavaju. Moja ex girl - zena, magistar, tri jezika, 5 godina iskustva u medjunarodnoj trgovini i konsaltingu... 15 meseci trazila posao!
Svi vi koji tako lepo umete da pljujete po svemu, razmislite do koga je u sustini problem!

Znaš kako se kaže. Što ulaziš u frku kada si slabiji? A ovo gore je dokaz za to.
Nivo komunikacije naših diplomata koji predstavljaju zemlju. Džaba i znanje i sve, kada ne možeš da istrpiš zezanje, a prvi si započeo prozivku na ličnoj osnovi.
Ja nemam znanje iz ekonomije, ali mogu da iznesem svoje mišljenje o stanju u zemlji i mišljenje, koliko god da je pogrešno o nekim aspektima uzroka. A sve kreće od ljudi, a oni su takvi, kao što možemo da vidimo.:d

Poslednja izmena:
U redu je notax, u pravu si. Izvinjavam se zbog recnika.
Za ostalo nemam sta da se "izvinjavam". Ostaje - get real man!

he he pa sto upisujete te "egzotichne" fakultete kad u samom startu znate da necete naci posao u struci.Upisite bre za bravara,metalostrugara tu uvek ima posla.Lepo je visiti mami i tati na grbachi do 30- te godine pod izgovorom "Ja studiram".Zapad plache za nashim "struchnjacima". :) Da smo toliko pametni koliko smo utripovali nebi se nalazili u situaciji u kojoj jesmo. Chitajte malo Nushicevog Dr.

ps. Jooj ljubi ga majka moj Boba diplomiro! :D

Ovim putem zelim da se svima zahvalim, koji su mi putem PM poslali "telegram podrske" ;) . Slazem se sa vecinom misljenja, ali stojim i dalje na tome da Notax nije los momak, samo neke svoje licne probleme i frustracije ispoljava na neadekvatan nacin (generalizacija, pogresno adresiranje problema, reality checking itd).
Takodje slazem se sa ocenom da samo neko ko postigne nesto u svom zivotu, radom, odricanjem, borbom i zrtvovanjem ima "prava" da *ere po drugima i svemu sto ga okruzuje.
Hvala svima jos jednom, sorry sto ne odgovaram pojedinacno!

Pa post bi mogao da bude zanimljiv, da nije "licnih primara" koji odredjuju ukupnu "ocenu situacije", u "sugavoj zemlji", divnoj Evropi i gladnoj planeti.

Pazljivo sam procitao sve postove, i tek poneki ide u "pravom smeru".

Za posao, nakon fakulteta ili ne, mislim da kao prvo, svaki pojedinac, vec dovoljno zreo i natprosecno pametan, mora prvo sebi da razluci neke probleme.
Kao prvo da sam odluci, sta zeli kao prvo, u ovdasnjim uslovima. Ako zeli brzu lovu "na nekom nivou", onda prodaja mobilnih, rad u kaficu na crno, sverc komerc...
Ali to nije "karijera", to je licni odnos prema prioritetima.

Za dobar posao potrebne su INFORMACIJE. O poslu (da li ga ima i gde), o mogucnostima sticanja dodatnih informacija (ako si na slabijem poslu), da li postoji kontakt ili mogucnost dobijanja, preko tog posla, referenci i "tezgi".

Znaci, treba prikupiti dovoljno kvalitetnih informacija. Da li ce to "VEZA" nekome da uradi, ili usamljeni nezaposleni, svejedno. Svi moraju da "jedu".

Znaci, prihvatiti "ponizavajuci" posao za 150-250 evra, ali koji ne "zakopava" coveka po pitanju daljnih mogucnosti(ili sticanja informacija, ili dodatnih znanja), paralelno "raditi" recimo mobilne ili "popravljati" Windows-e po kucama, i "vrebati" sledeci stepenik. Znaci da posao ne oduzima previse dragocenog vremena, potrebnog za dopunski rad i daljnje prikupljanje informacija, kontakte sa ljudima u poslu...
Naravno, rodjak, ili VEZA moze da omoguci preskakanje par stepenika, ili davanje kvalitetnih informacija, ali to je vec licna predispozicija pojedinca i njegove okoline.

U kafanama, diskotekama, kladionicama, igraonicama i slicnim mestima za "blejanje", NEMA korisnih informacija, cak postoji mogucnost za potpuno pogresne i razocaravajuce informacije.

Sajmovi za zaposljavanje su sigurno bolje mesto, pa kako ga ko iskoristi... Do nekih firmi se dolazi DIREKTNO (najcesce veza, ili je "losa" firma), a najbolje i najsigurnije INDIREKTNO, vezano za posao (ipak VEZA moze da "pukne", kao svaka "veza").
Sve je prilika, i raditi u JAT-u(60K plata), moze za nekoga biti prilika, a za nekoga propast, (npr honorarno "ustupanje" drugim avio bazama za 4-6K$, ili "brljanje" po Surcinu sa umanjivanjem plate...).
Termo elektro je (nekad, a i sad) OPAKA firma, zato mozda NEPOZNATE i bez preporuke zastrasuju :-devil-: , ali okrenuti su profitabilnim granama, inostranstvu, nije da nisu prilika.

Treba jako puno razmisljati, o realnostima, prividima, losim i dobrim procenama, i ne treba olako ocenjivati situaciju, ipak je sopstveni stomacic u pitanju. Informacije....kvalitetne..

Saznajte, od samog profana mozda, ZA KOJE FIRME HONORARNO RADE, diskretno..

Mislim da sam ukazao na "algoritam" , shodno TRENUTNOJ situaciji (koja je UVEK losa za samostalce, bez ekipe za "lansiranje").

Poz.

Poslednja izmena:
Da dodam jednu "realnu" stvar, sem usamljenih slucajeva, nevaznih za nas "masu", DOBRI poslovi NIKADA nisu vecni, trajni. Poslovi i poslovanja fluktuiraju, rastu i padaju (na celoj planeti), tako da vestina pojedinca odlucuje.
Moze se provesti na losem poslu ceo zivot, i kmecati, ali borba u dzungli je borba, pa ko se prihvati...
Vestina "ostajanja u trendu", znaci imati osrednji posao(good steady job) sa mogucim "izletima" u JAKE projekte (i dosta love), ili par poslova, ali su uglavnom kratkotrajni, i sluze za trenutni priliv "osvezavajuceg" novca :) .
Najsposobniji "skacu sa grane na granu", sa dobrog posla na dobar posao, i oni, u jednom trenutku postaju "cuvena" VEZA za poslove (najcesce honorarne, ali i "sire" mrezu SVOJIH ovisnika, ljudi "duznika", po raznim firmama). Posmatrajte problem ODOZGO, a ne iz missje perspektive, gde se samo kuka i kmeci.
Mora covek malo da se "oznoji", cak i kad radi LEPE stvari... ;)

Poz.

Poslednja izmena:
Takodje slazem se sa ocenom da samo neko ko postigne nesto u svom zivotu, radom, odricanjem, borbom i zrtvovanjem ima "prava" da *ere po drugima i svemu sto ga okruzuje.

Ovo nije korektno.

Prvo, takav pojedinac, NIKADA ne *ere po ostatku sveta, posto je deo njega, zahvaljujuci ostatku sveta je postao to sto jeste. Posstuje sebe i druge.
Drugo, ne postize se sve , komunistickim metodama, radom i odricanjem. Onda nista nema smisla. Pri tome ne mislim na VEZE.

Stvar je procene (naravno uvek mislim na najbolje moguce procene), da li se i koliko i cega sve treba "odreci".

Nekima je najteze da se odreknu kafane (i sve lepote koju ona donosi), ili sta vec... ali ako je sve usmereno prema nekom cilju, kako i "dozirana" kolicina rada (da se ne radi "u prazno", i gubi vreme), i stepen izolacije od raznih blejacina (gde je i najveca kuknjava oko "odricanja").
Zena (ili muskaraca, zavisno od pola, afiniteta...), finog pica, muzike, putovanja, ne treba niko da se odrekne, ali ne i da provodi dane i dane baveci se ili poslom ili zenama ili picem...

Poz.

Takodje slazem se sa ocenom da samo neko ko postigne nesto u svom zivotu, radom, odricanjem, borbom i zrtvovanjem ima "prava" da *ere po drugima i svemu sto ga okruzuje

Ovo sto si napisao je stvarno krajnje lose.
Velicina JESTE u tome da postignem nesto i ne da ne serem po drugima nego da budem korektan i kulturan u obracanju i razgovoru sa drugima.
Po drugima seru samo mali, isfrustrirani i sexualno nerealizovani ljudi. Ili kombinacija sva tri...

Kao sto mozete da primetite rec PRAVA je bila napisana pod navodnicima, a glagol *rati je upotrebljen u kontekstu KRITIKE a ne bukvalnog pljuvanja po drugima, sa cime se ne slazem!
Potrebno jos neko razjasnjenje ili cete sve bukvalno da tumacite!?

silverglider je napisao(la):
@gx-x:
Ako su tako strasni uslovi u Eriksonu, sto covek nije presao u neku drugu firmu - pa da ne moras ti to da generalizujes na "ceo Zapad"? Ako mu je bas zapelo da stekne karijeru u Eriksonu, onda nek' stisne zube i trpi. A moze i drugde da radi sa manje stresa i opterecenja i uzme iste ili vece pare....

Ne zali se on, stisno je zube. Ja sam samo naveo jedan primer za koji znam, ne tvrdim da je tako na celom zapadu. Naravno da se placa prekovremeno i naravno da covek nije lud, zna sta je potpisao :) Medjutim ima tu i onaj faktor: Take it or leave it ! Nije kao da su se tada grabile firme oko njega pa da je mogao da bira. Sad vec moze da bira, cim mu istekne obaveza ugovorom. Mada znas i sam verovatno kako to ide i koliko je komplikovano. Firma mu je obezbedila smestaj, neki krediti idu preko firme itd. nije se bas lako "resiti" firme za koju radis :)

Ovo za banku si u pravu, ja sam samo naglasio to zato sto ima i "wanna be privatnik u inostranstvu" ljudi ovde, pa cisto da znaju :) Da ne pominjem garancije za racunarsku opremu :d

@Gox: Ne gresim ja uopste. Razmisli malo zasto bi ljudi placali stand na sajmu, uredjivanje itd. da bi zaposlili nekog ? Pa mogu samo da daju oglas u novine i javice se brdo ljudi zar ne ? Poenta je da ljudi koji idu na takav sajam da bi nasli posao bas i nemaju neki izbor poslova zar ne ? ;) E sad sto se tice onoga da li sam ja bio itd. ne, nisam bio, ali znam dva coveka koji su sa svojim firmam ucestvovali tamo i sobzirom da su nam i saradnici i porodicni prijatelji pricali su nam kako/sta.

Ako sam te uvredio na neki nacin svojim prethodnim postom, izvini, nisam namerno, ali ono sto sam napisao je tuzna cinjenica. Mrzi me sad da ti objasnjavam ekonomsku pozadinu cele te price.

Ovim putem zelim da se svima zahvalim, koji su mi putem PM poslali "telegram podrske" ;) . Slazem se sa vecinom misljenja, ali stojim i dalje na tome da Notax nije los momak, samo neke svoje licne probleme i frustracije ispoljava na neadekvatan nacin (generalizacija, pogresno adresiranje problema, reality checking itd).
Hvala svima jos jednom, sorry sto ne odgovaram pojedinacno!

Ja ne mogu da verujem da čovek sa toliko godina i dalje ide sa ličnim provokacijama.
Pretpostavljam da je većina usera sposobna da sami proceni ko ovde ima problema i frustracija.
"Telegrami podrške"??!!? O Bože me sakloni.

@Vladd: Svaka cast ! Sve si rekao ! Ljudi, citajte sta je covek sa iskustvom napisao ! Citajte 100 puta dok ne zapamtite !

Nazad
Vrh Dno