- Učlanjen(a)
- 01.07.2000
- Poena
- 710
Broz je napisao(la):Dragi Notax-e, tvoj post predstavlja gomilu neistina i dezinformacija.
Prirodom posla sam do najsitnijih detalja upucen u ekonomsko/finansijsku sferu ove zemlje. To sto si rekao u vezi ljudi koji rade u bankama nije tacno. Ne samo da nije tacno nego nisi uspeo ni da formulises kako treba. To da ce shvatiti ekonomiju onaku suput za dva meseca - nemam komentar ali ako ces se tako bolje osecati onda je to OK...
Sto se tice komentarisanja tezine fakulteta to je potpuno besmisleno. To je samo predispozicija, prava stvar dolazi posle toga.....ili ne dolazi.
Znam coveka koji je zavrsio masinac - prosek 9.90 i ima tezgu na buvljaku na kojoj valja polovne telefone iz nemacke. Za mene je on paradigma nesposobnosti. Takodje znam coveka jedan od top10 bankara u Srbiji, ima preko 40 godina i trenutno pise diplomski na sumarskom - za mene je on extra sposoban covek.
Jak CV znaci samo jedno - raditi u jakim firmama na jakim mestima. Drugim recima niti jedan diplomac nema jak CV, svi su manje vise uravnotezeni. Prosek ne znaci mnogo (NE kazem nista). Moj prijatelj koji ima 10.00 na ekonomskom je potpuno neupotrebljiv, dzaba mu prosek. I sam je to shvatio i otisao iz firme da trazi nesto drugo...
Sto se matematike tice potpuno je smesno porediti onu na masinskom i na ostalim ekonomsko orijentisanim institucijama. Ono sto se radi na masinstvu je dramaticno kompleksnije (bio sam na masinstvu).
Sto se tice zaposljavanja apsolutno je tacno da ce ekonomista lakse naci posao. Jednom mesecno nekad i dva puta nama stiz upit za 3-10 ekonomista za bankarsko/finansijski sektor. Neka mi neko kaze da li se ovo desava i za inzenjere. Nazalost, ne desava se.
Za kraj jedna zanimljiva stvar, ko razume znace o cemu pricam: jedan od najkompleksnijih ispita koji se polaze iz tri dela - CFA mnogo lakse polazu ljudi koji su zavrsavali engeneering nego ekonomiju/menadzment (statistika na svetskom nivou)
Poslednja rečenica prvog pasusa mog prethodnog posta:
"Izvinjavam se talentovanim faca iz oblasti ekonomije, a njih je malo."
Mislio sam da si i ti tu negde, i to sam napisao da ne bih generalizovao, a baš si se ti uskopisio da braniš ove ostale, koji imaju psihologiju "uči sine školu da ne bi radio".
Upravo to je ono što mene u ovoj zemlji najviše iritira, prema tome, ne znam kome si pisao ostatak posta, jer o tome svemu što si napisao se potpunosti slažemo. Oko sposobnosti nezavisno od proseka u studiranju, itd.
To sa našim školskim sistemom (od osnovne na dalje) je posebna tema, ali jako vezana za ovo o čemu raspravljamo. Ukratko, sistem školovanja je takav da preferira proizvodjenje poltrona i bubalica, nameće "nedodirljive" autoritete, dok suzbija invetivnost i kreativno razmišljanje. Ne bih dalje.
Nisam rekao da će neko shvatiti ekonomiju za 2 meseca, već da za toliko može da izuči ono za šta je konretan posao za koji je angažovan (osnove), a naravno da se dalje neke stvari uče i kroz posao. Takvih primera znam, a ako se neko uvredio jer je 4 godine studirao ekomoniju (gde se uči mnogo oblasti, a ja sam pomenuo 2 meseca za jednu usku oblast), onda mi je žao.
Ja sam veći deo posta pisao o tome kakva je perspektiva zemlje gde se u svim firmama (društvenim, administraciji i privatnim) na 50-60 ekonomista zaposli 2-3 inžinjera. Budi konstruktivan, pa daj ti jednu analizu na osnovu toga. Moje je mišljenje: Obrali smo bostan. Ali, ne inžinjeri samo, nego će svi da stradaju od toga. Zemlja koja nema proizvodnju i izvoz, bez obzira da li su to materijalna ili intelektualna dobra, je nadrljala, ali samo tako, a u prespektivi i ekonomisti i pravnici zajedno sa svima drugima. Ne može 8 miliona ljudi da se bavi trgovinom i bankastvom. To je bila poenta.
Pozdrav