Šta je novo?

kako do posla, gde traziti

Marti Misterija je napisao(la):
Kao sto mozete da primetite rec PRAVA je bila napisana pod navodnicima, a glagol *rati je upotrebljen u kontekstu KRITIKE a ne bukvalnog pljuvanja po drugima, sa cime se ne slazem!
Potrebno jos neko razjasnjenje ili cete sve bukvalno da tumacite!?

Ne pricamo mi ovde u kontekstima. Pazi kako se izrazavas pa cete ljudi shvatiti na pravi nacin. Bio si krajnje vulgaran i prost i nije tu bitan samo kontekst i "sta si ti mislio" jer ista stvar moze da se kaze na 100 nacina a ti si odabrao kočijaški nacin sto, opet kazem, mene iznenadjuje...

gx-x je napisao(la):
@Vladd: Svaka cast ! Sve si rekao ! Ljudi, citajte sta je covek sa iskustvom napisao ! Citajte 100 puta dok ne zapamtite !

Takodje. Vladd, dobro napisano. Upravo na takav način se trenutno radi (da ne otkrivam detalje, sestra će me u top staviti :d). Jedino što svaki mesec koji prodje izgleda ko kuća. Još kada plaćaš iznajmljen stan.......
A činjenica je da je trenutno najgora situacija za zapošljavanje unazad +beskonačno. Najbolje u poslednjih 15 godina je bilo 2000-2002 kada je otvoreno prilično predstavništava stranih firmi. 2 moja prijatelja su se zaposlila preko konkursa tada. Nikakva veza. I za prilične plate.
Sada nema ulazaka stranih firmi, i nema stranih investicija. Prilična je stagnacija. Problem je pravna nesigurnost i politička nestabilnost.
Neko ko je zaposlen, možda nema takav utisak, ali da krene da traži posao bez radnog iskustva i preporuka sa prethodnih poslova.......jako teško to ide.

Poslednja izmena:
E, sunce ti od cega vi sve necete napravite svadju, covek postavio pitanje da resi zivotni put a vi ovako...
Pa ko ce imati strpljenja ovoliko da cita?
Kako li je tek kad je okupljanje (uzivo) Benchmark clanova? Peglanje do ludila :D.

verovatno se skupovi brzo zavrse posto prostor i vreme ne mogu da podnesu toliku kolicinu tovara na tako maloj povrsini te se stvori neki vid crne rupe :d od koje svi pobegnu uplaseni (i natovareni). Ja takav skup ne smem ni da zamislim LOL :d :bottle: (izvinjavam se za off topik)

Vladd je stvarno dobro opisao situaciju. Ljudi koji su zaista profesionalci u struci uvek mogu da nadju dobar posao.
Radio sam 3 godine u inostranstvu na odlichnom poslu ali je investicija propala i ostao sam bez posla - ovo je najtezi trenutak u zivotu bilo kog choveka koji shljaka napolju: ili cesh da se vratish nazad ili cesh da potrazish josh neki posao. Ishao sam na ovo drugo i tek posle 8 meseci sam nashao pravi posao (6 meseci sam bio sasvim bez posla). Iskreno da vam kazem bio sam skoro na granici da se slomim jer je stvarno *******o kada kinta ide na stan, hranu i zenu u jednom od najskupljih gradova sveta a nema posla na vidiku...
Zato sam sada isplivao opet, nashao dobar posao i sredio VEZE pa mi se nece opet desiti isto kao pre godinu i po.

Broz je napisao(la):
Ne pricamo mi ovde u kontekstima. Pazi kako se izrazavas pa cete ljudi shvatiti na pravi nacin. Bio si krajnje vulgaran i prost i nije tu bitan samo kontekst i "sta si ti mislio" jer ista stvar moze da se kaze na 100 nacina a ti si odabrao kočijaški nacin sto, opet kazem, mene iznenadjuje...
Ja sam se izvinuo notaxu a ti prestani vise da izigravas njegovog advokata.

Poslednja izmena:
I to sto je Vladd pricao ne vazi samo za nasu "zemlju"...Takav princip vlada svuda. Samo je to kod nas drasticno izrazeno...

notax je napisao(la):
90% oglasa za posao posaovljaju poslodavci koji su stoka i seljaci. 1/3 oglasa za sekretarisanje se završava sa: spremnost na prekovremeni rad i dodatno angažovanje. Što god to značilo. Razgovori i pitanja su neverovatno ******ski, po kojima se vidi da su većina džiberi i dileje.
Zivimo u zemlji dzibera, zasto bi poslodavci bili drugaciji?
notax je napisao(la):
Skoro niko ne prijavljuje radnike, radi se bez ugovora.
A zasto rade bez ugovora? Zasto uvek biramo zakone koje cemo postovati? Zasto pristajete na prekovremeni rad? Zasto spustate sopstvene ktiterijume? Zato i zivimo u zemlji dzibera, zato sto se sve shvata zdravo za gotovo, svi pristaju na taj dziberluk? Jesi li covek ili stoka? Sad, znam da neki misle-pa onda nikada ne bih nasao posao-nije tacno, ako svi odbiju, poslodavci moraju promeniti ponasanje, inace nece biti nikog da radi. Kod nas se strajkuju tek kad shvate da vec 3 godine ne primaju svojih 12.000,00 mesecno.Svet je veliki, zivot pruza neogranicene mogucnosti. Ako ste, kao ja ubedjeni da se ovde stvari ne mogu mnogo promeniti, prihvatite na 2 godine rad u struci za bednu platu, ali poboljsajte svoj cv. Ukoliko ne zelite da trosite 2 godine, pogledajte koje se stipendije za dodatno skolovanje u inostranstvu nudi u vasoj struci, zavrsite s tim i ostanite napolju. Ponavljam-price o tome kako je napolju svima tesko-jos jedna od postulata nase Svbije-truli Zapad i sl. Turizam cveta svuda u svetu-kako, ako svi toliko rade?
I narocito-biti realan: preslisaj samog sebe koliko vredis. Imas diplomu inzenjera-sjajno. Jel imas jos nesto?
notax je napisao(la):
Na kraju nisu bili plaćeni ni dinara, a posle smo videli oglase iste firme za isto radno mesto, i poslodavci to stalno rade iznova. A zakon o radu se falsifikuje.
Nisam ja nesto ratoborna, ali ne mogu da zamislim kako bi zavrsio neko ko mi ne bi platio dogovoreni posao. :-devil-:

goran1111 je napisao(la):
Prijatelju moj da si ti studirao etf znao bi da ne mozes da radis 100 projekata vec samo dva i jedan seminarski rad. Profesore ne mozes da namolis ni za konsultacije a kamoli za projekte. Jel je njima profesorski posao samo pokrice za prave poslove koji donose novac Kad dobijes projekat to je najcesce samo prevod. Koji ti daju da jer moraju.

Studiram ETF... 4ta godina, redovno.
E sad... vezano za ono sto si rekao:
Na ETFu si obavezan da uradis dva projekta i jedan seminarski, ali NIKAKO nisi ogranichen SAMO na to!!!

NON-STOP su na fakultetu okacheni "oglasi" da su npr. RCu potrebni programeri za projekte i sl. Neki su placeni, neki ne, ali poenta je da ako hocesh da radis projekte mozesh UVEK!!! Naravno, svako ko hoce moze da se zavali u fotelju, ne radi nista i prichao okolo kako mu nista ne valja!!!

P.S. Juche sam prichao sa chovekom zaduzenim za projekte u RCu ETFa i ono sto mi je rekao je:"Kad budesh imao vremena dodji, i dobicesh comp da radish. Sto se tiche teme projekta, smisli sam ili dodji pa cemo sami smisliti...".

Edit: upozorenje zbog recnika

Poslednja izmena od urednika:
Eto nekog resenja, sa ETF- direktno u "program".

Znaci, ako primenimo algoritam, a posla ima, EVIDENTNO, onda lagano, ne gubiti previse vremena, prikljuciti se malim projektima, pomoci "odgovornom" u RC oko nekih , za njega smor, stvarima, pa ces biti SIGURNO ukljucen i u neki placen posao, istina u pocetku sa malim "pokrivanjem" troskova, ali eto i iskustva, i par stavki u CV-u.

Da se razumemo, iako je tema preobilna (kod nas), u struci, za DOBRE poslove, NE POSTOJI VEZA.
Ili bato znas da ga uradis ili te nema. Nece niko da rizikuje da u posao od par desetina (ili stotina) hiljada evra, "ubaci" svastikinog malog, pa da se dete "uci", za kintu.

Cestitke za bojanak, razmislja kao lav. :wave:

Kod "nas" je tesko. Tranzicija je izbledela fraza, ali je prisutna.

50 i kusur godina, raja je naviknuta (navika gora od duvana) da joj se "da" posao, "da" plata, a misevi samo treba da budu dobri i dolaze od 8 A.M. do 4 P.M. Kao u bajci. Tamo kao rade (nasa industrija, nekad i sad), drzava isplacuje plate i rezije od kredita...raj. Zabode se i poneki stancic. Misevi "grickaju" svoje radno mesto do penzije :p , to im je "zivotni" cilj.

Penzije NEMA, prijatelji. Penzija je, po mom racunu, 250 000 evra u dzepu. Pa ako si mator (vise nego ja :) ), pa ti treba lekar, oces da cekas 3-6 meseci za ultrazvuk, skener ili operaciju. Ili detetu da platis prvih 5 godina na faksu :D , obezbedis gajbu...
A lova ;) , resava "kasnjenje" penzija od vise meseci, lecenje, pomoc rodjacima...
A ako je ne potrosis, na srecu, za "probleme", planeto, evo me u obilasku :smoke: .

Sada se priblizavamo, vec uhodanom, "zapadnom" sistemu. Posao moras da trazis (bio "zaposlen" ili ne), da si stalno u toku, da gradis ime medju ljudima i u struci, da ne obracas puno paznju na sefove dzibere, da postanes sposoban da neki posao uradis od pocetka do kraja, inzenjerski racionalno.

To nije bas lako. Najtezi je u projektu PRAZAN PAPIR, na pocetku.
A svaki posao se sastoji iz pocetka, optimizacije, i NAPLATE. Na ovaj ili onaj nacin. Izmedju prve, i poslednje stavke postoji samo PAR PROBLEMA, i nekoliko tehnickih odluka. Ko resi "probleme" :banana:

Zato je sada, da kazem "teoretski" nesto tezze, ali otvoriti sebi vrata za dobar posao nikada nije bilo lako, ni sa vezom. Veza mozda moze jednom da pomogne, dvaput, ali ako "pacijent" nema OUTPUT, veza "slabi".

Poz.

P.S. Izvinjavam se za opsirne tredove, ali mislim da je tema preozbiljna, a previse je LOSIH infirmacija oko nas.
A "onih" somenutih 250K, to je jedno 5 do 8 dobrih (naravno postenih, u struci) poslova u 15 godinica, naravno da se usput i zivi pristojno. Steta sto mi to mnogo ranije nisu pojasnili, ipak sam ja "soler".

Poslednja izmena:
Moram da vam kazem da na etf-u postoje i
drugi smerovi osim racunara i telekomunikacija.
Jedan od njih je i energetika..da da dobro ste procitali nije greska u kucanju.
Na ovom odseku se radi i vise od dva projekta...na trecoj godini se radi ukupno cetiri,
dva su veoma ozbiljna -transformatori & instalacije i osvetljenje,a na cetvrtoj i petoj
nastavak ludila...
Neko je pominjao donacije...Zna li neko u kojoj oblasti su ubedljivo
najvece donacije EU za nasu bednu zemlju?
Odgovor:U gore navedenoj oblasti.
Ne verujete?-proverite

Zakljucak:
Goran1111,pogresio si odsek:):)

@Marti: pravilno je "izvinio" a ne izvinuo:)

bojanak je napisao(la):
Zivimo u zemlji dzibera, zasto bi poslodavci bili drugaciji?

A zasto rade bez ugovora? Zasto uvek biramo zakone koje cemo postovati? Zasto pristajete na prekovremeni rad? Zasto spustate sopstvene ktiterijume? Zato i zivimo u zemlji dzibera, zato sto se sve shvata zdravo za gotovo, svi pristaju na taj dziberluk? Jesi li covek ili stoka? Sad, znam da neki misle-pa onda nikada ne bih nasao posao-nije tacno, ako svi odbiju, poslodavci moraju promeniti ponasanje, inace nece biti nikog da radi. Kod nas se strajkuju tek kad shvate da vec 3 godine ne primaju svojih 12.000,00 mesecno.Svet je veliki, zivot pruza neogranicene mogucnosti. Ako ste, kao ja ubedjeni da se ovde stvari ne mogu mnogo promeniti, prihvatite na 2 godine rad u struci za bednu platu, ali poboljsajte svoj cv. Ukoliko ne zelite da trosite 2 godine, pogledajte koje se stipendije za dodatno skolovanje u inostranstvu nudi u vasoj struci, zavrsite s tim i ostanite napolju. Ponavljam-price o tome kako je napolju svima tesko-jos jedna od postulata nase Svbije-truli Zapad i sl. Turizam cveta svuda u svetu-kako, ako svi toliko rade?
I narocito-biti realan: preslisaj samog sebe koliko vredis. Imas diplomu inzenjera-sjajno. Jel imas jos nesto?

Nisam ja nesto ratoborna, ali ne mogu da zamislim kako bi zavrsio neko ko mi ne bi platio dogovoreni posao. :-devil-:

Nisam detaljisao, ali kada sam pominjao rad bez ugovora mislio sam na druge. Ja sam izričito protiv toga. Nažalost, ima ljudi koji su u još lošijoj situaciji. Ima mnogo izbeglica. Mnogo njih jednostavno ne može da bira. To pomenuti džiberi iskorištavaju, po sistemu: ako nećeš ti, ima ko će. Ima oglasa za prodavačice u buticima gde se traži fakultetska diploma. Kada ga neko pita zašto? odgovor je: "Mnogo se ljudi javi za posao. Može mi se."
Ja imam potpuno isti stav kao i ti. Kada niko ne bi pristao na takve uslove, stvari bi se pomerile. Ali, opet dolazimo do toga da je korupcija od vrha do dna. I ljudi koji izrabljuju i izrabljivani imaju takav način razmišljanja da "moraju da calnu" čak i za ono što moraju po propisima da dobiju, kao što je zdravstvena zaštita, ili za dobijanje posla, itd.

Konkretan primer neplaćanja posla od 2,5 meseca je od sestrine prijateljice koja je završila isti fax. Radila je, nećete verovati na specijalizovanom programu za............... ne mogu da vam sve napišem. I sigurno biste hteli svi da znate koja je to firma koja se bavi specijalizovanim software-om, a koja se ovako ponaša prema zaposlenima. :D
Posle prva 3 dana na poslu, kada je pričala dogodovštine sa posla, odmah sam joj rekao: Hvataj šturu odatle. To su mufljuzi najgori. Nažalost, nije me poslušala. I pre prihvatanja posla sam joj rekao: NIKAKO bez ugovora. Ali, eto.
Na kraju sam joj rekao da bih im ja navalio na vrat inspekciju rada, a onda došao sa advokatom i tražio da se isplate plate, inače, ne samo da naplatiš posao, već i razglasiš ko je to, pa neka se češu posle kada više niko ne bude radio sa njima. Nažalost, mnogo ljudi ima strah da bi mogli imati problema sa ljudima iz firme, pa se ne odlučuju za bilo kakvu prijavu. Ako nekima nije poznato, mnogo onih koji se izdaju za "biznismene" su jednostavno razbojnici, i ponekad primenjuju razbojničke metode.
Da li sam pomenuo odsustvo pravne zaštite u ovoj zemlji?:d
Ko zna zašto stranci ne dolaze. Možda trenutno vežbaju gadjanje iz puške i pištolja, i borilačke veštine, pa kada izvežbaju onda će navrate? :D

Poslednja izmena:
Hmmm...

50% radi za crkavicu jer mora da jede i zivi
30% radi preko veze, ne zna mnogo, ali ima solidnu platu - komunizam
10% je na vlasti, oko vlasti i privatnici, i uzima ogromne pare (relativno spram ostalih)
10% je strucnjaka koji odlicno znaju i rade svoj posao i odlicno su placeni (opet relativno)

Naravno, procenti se menjaju od lokacije, u Beogradu je najvise privatnika i onih na dobrim mestima preko veze, dok je na jugu i periferiji srbije stanje takvo da 90% radi za crkavicu.

Ako je bar blizu tacno ono sto sam rekao, onda moram da stanem na notaxovu stranu. Jeste vi svi u pravu, ali notax mi se cini najrealniji. Eh, zar je dosao taj dan... :d

@ Notax

Na zalost desava se.

Ali, za krsenje "prava" ipak treba DVOJE.

Ko "upadne" u poludogovore, i misli da se neke stvari "podrazumevaju", ne treba da trazi zastitu pravnog sistema. Sam je usao u komplikaciju, nema bas puno opravdanja tipa "nema se para". Da je to neki "jak" razlog, svi bi bili narko dileri, krsenje zakona, ali za mnooogo visse para.

"Pravna sigurnost" za ovakve primere ne postoji nigde na planeti.
Ko radi bez ugovora, ostavljen je na ledini, cak moze biti i optuzen kao inicijator krsenja propisa, saucesnik u "krsenju zakona", nelojalna konkurencija (za posao) "normalnim" ljudima.
Kaznjavaju se i poslodavac i zaposleni.

Poz.

Ma i kad funkcionise pravni sistem i postoji ugovor, postoji zilion nacina da se neko u toj vezi zezne. Ako se npr. u tom ugovoru pojedina situacija ili potreba ne opise (ili uopste ne pomene), pravni sistem ne garantuje da se nece izvuci deblji kraj.
Jedno jedino pravilo vazi: drzati oci otvorene i dobro razmisliti pre potpisivanja ili bilo koje druge akcije. Neko ce mozda ponekad da vas ispali, ali to je zivotna skola - najgore je da se iz toga nista ne nauci.

Ljudi danas ovde kod nas ne postoje pravila. Moj otac je mojoj sestri sredio posao u Komercijalnoj Banci. Maltretiraju je da radi po ceo dan (izdaja kredita), ostaje skoro svai dan duze. Iako je primljena za stalno postoji mogucnost da dobije otkaz jer su otpustili dosta ljudi koji su tamo vec bili primljeni za stalno. Otpustena je zena koja tamo radi godinama i koja ima dete kuci.

Moja bivsa devojka je zavrsila srednju medicinsku i nije mogla (kao i vecina njenih drugarica dan danas) da nadje posao u bolnici nego sam joj ja, dok smo bli zajedno, sredio preko komsinice da je zaposle. Skoro posle godinu dana je dobila za stalno a neki rade 3-4 godine i ne dobiju za stalno.
Nazalost ovde kod nas nema pravila, neko uspe na znanje, neko ima srece pa se posle toga mangupira kako je na znanje prosao, a nazalost neko ima znanje ali ne moze ni sa tim da prodje.

Kod nas ti je danas bolje da zavrsis Microsoftov Kurs za 5-6 meseci nego da zavrsis fakultet od 4-5god. Jednostavno pravila ne postoje

Poslednja izmena:
Bojan Novakovic je napisao(la):
Ljudi danas ovde kod nas ne postoje pravila.

sta je po struci tvoja sestra? I nema potrebe da je zalis sto je "maltretiraju" jer to smo znaci da ubrzano uchi. Veruj mi da je privilegija u ovoj zemlji biti na kreditima, akreditivima, garancijama i slicnim bankarskim psolovima...

Moram na ovo da reagujem:

Kakva bre privilegija kad mogu sutra da zatvore firmu u kojoj radis, pogotovo ako je firma iz finansijskog sektora, i dzaba ti ucenje i sve kad ima par stotina ljudi koji su momentalno popili otkaz.
Sta onda, kao, u povoljnoj si poziciji, jer si , kao, pun znanja i slicno? Smesno.
Mnogo ti znaci ta "privilegija"
Onda prijatelju rade veze i vezice, ko koga zna je najbitnije. Kvalitet? ko te pita, prvo se snalaze devojke (vrlo vazno: neudate) sa srednjom skolom, a posle ide, po "sposobnostima"

Tuzno je sto je ovo tako, ko god ne veruje, ne mora.

Svugde u svetu mozes svakog dana da zateknes poruku na stolu da od ponedeljka ne moras vise da dolazis (ili koliko vec ugovor specifikuje). To je realna stvar - mozda radnik ima lose performanse, mozda kompletna firma posluje lose. Kako sad definisete to "primljen na posao za stalno"? To "za stalno" ne znaci "do penzije", nego "na neodredjeno vreme".

SG, malecki problem ovde je, a o njemu ja pricam, zatvaranje cele firme, cak, vise firmi iz iste oblasti potezom pera.

To stvara strahovit visak radne snage iz odredjenih oblasti, naravno, nikakvom krivicom same radne snage (kako ovo rogobatno zvuci)

U tim okolnostima, dzaba ti akumulirani kvalitet (kratkorocno gledano) jer, od neceg treba da se zivi, iz dana u dan.

U perspektivi, naravno da postoje oni sa boljim i losijim pozicijama, ali, pricati o "nesposobnosti" i "privilegijama" je prica za malu decu.

Poslednja izmena od urednika:
Notax i Geek Master su mi nekako najvise u pravu u celoj ovoj prici. Notax, ti si mozda malo iskljuciv, ali sve sto si rekao uglavnom je tacno.
Vladd i Bojanakov su zastupnici druge "linije": koliko je ljudi oko vas u firmama (gde god da ste) koji zaista nesto rade i znaju. Video sam ogroman broj ljudi po privatnim firmama i predstavnistvima (cak i stranim) koji su neznalice samo takve - dodje da nam nesto proda ili odradi uslugu a nema pojma sta radi i o cemu prica - ako i pricaima svoju nabiflanu pricicu pa malo udji u detalje i eto nevolje za siromaha ;). Ima, naravno, i svetlih primera ali su u debeloj manjini. Srbiji najvise fali znanja - a to je bas ono cime se mi ponosimo. Korak mozemo da drzimo samo u razvoju softvera kako tako. I ljudi koji ovde uzimaju pare su pokupili znanje ili informacije na Zapadu - znam ih nekoliko koji obilaze sajmove po svetu i ovde "prodaju" informacije pokupljene tamo.
Nemam ja nista protiv vaseg stava (pozitivno je netacan :)), ja cak pokusavam da se ponasam tako - samo je prokleto tesko u Srbiji. Treba zaista i strpljenja i volje.
Mozda je Novakovic u pravu kad kaze da nema pravila. Ne bih voleo da je to tacno :).

Poslednja izmena:
Nisam na to mislio Jaksa, vec na to da svaki zaposleni mora biti psihicki spreman na to da ce morati kad-tad morati da nadje novi posao (ma kako kvalitetan i sposoban radnik bio). Nekad je to zbog toga sto se samoinicijativno trazi nesto bolje, a nekad zbog "sila boga ne moli".

jaksa je napisao(la):
Moram na ovo da reagujem
bolje da nisi reagovao :S: . stvarno me mrzi da ti objasnjavam jer si totalno promasio temu....

Realnost je takva da jedino u bankarskom sektoru moze da se ocekuje 'pristojna' plata. Govorim i za ekonomiste i za, recimo, programere...

Na ostalim mestima je kako ti se zalomi, u bankarstvu je ipak kako-tako sredjena situacija.. Jeste da je bank. dosta shablonska stvar ali boze moj, kreativnosti ovde ionako ima malo..

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Nisam na to mislio Jaksa, vec na to da svaki zaposleni mora biti psihicki spreman na to da ce morati kad-tad morati da nadje novi posao (ma kako kvalitetan i sposoban radnik bio). Nekad je to zbog toga sto se samoinicijativno trazi nesto bolje, a nekad zbog "sila boga ne moli".

Da, to je tačno, ali mislim da ljudi koji rade napolju ipak nemaju "osećaj" kako je to ovde trenutno. Tamo se takvo obaveštenje u gro slučajeva dobija sa dobrim razlogom. Da li zato što se smanjuje broj zaposlenih zato što je firma u problemima, ili zato što je konkretni zaposleni zabrljao u nekom važnom poslu itd. Postoje zakoni, propisi, zaposleni je u mnogim segmentima zaštićen.
Ovde se takvo obaveštenje najčešće dobija iz sledećih razloga: da ti se ne bi platili 3 meseca koje si odradio, zato što je preko veze primljen neko (na tvoje mesto dok si na njemu), a tebi jednostavno kažu - Pali!
Ne veruješ? Imam svež primer, gde je jedna druga sestrina prijateljica radila u školi (hemijski inžinjer je), a direktor je jedan dan došao, i rekao: SUTRA VIŠE NE RADIŠ! Bez obrazloženja. A to je državna institucija. Po nekoj logici, taj zaposleni bi bez problema mogao da ostvari svoja prava preko suda. Ali, da li je to tako? Hoćeš da probaš? Da slušaš svaki dan šta jedan čovek (Radulović) radi hiljadama zaposlenih u C Marketu, ne bi mogao da veruješ, da 3 godine jedan čovek (dobro ima ih još iza njega) protivpravno maltletira, preti i otpušta toliko ljudi, pokušavajući da im OTME AKCIJE KOJE SU NJIHOVE I KOJE SU SVOJIM NOVCEM PLATILI, da bi bez ičega postao većinski vlasnik. Kako sudije u mnoogo slučajeva mogu da donose presude koje su protivpravne? Sve kod nas kreće od nefunkionisanja pravnog sistema, i ogromne korupcije. Zato i stranci ne dolaze. Kako da ostvare prava, da naplate potraživanja itd. ? A za usranu telefonsku liniju mora da čeka mesecima. Jedan čovek u ovom rasulu ne može ništa, ali udruženi bi nešto i mogli da postignu. Što je i počelo da se dešava. Ali, SVE je u začetku. Dok dodjemo do normalnog sistema, ostarit ćemo. Razlog što se sve tako sporo odvija je što se pozitivni pomaci ne dešavaju kroz politički sistem, već kroz "sporedne" organizacije i inicijative. Oni koji ulaze u politiku, to rade sa mišlju da je to najisplativiji biznis u Srbiji, a zna se šta to znači. Znači, cilj je navatati se dok smo gore, a posle može i potop. To onda ruši i vrednosni sistem kod "običnih" ljudi, pa se i oni tako ponašaju, i tako u krug.
Veruj mi, nemaš predstavu kako je trenutno ovde. Ima se utisak da je sve stalo, i da većina samo gleda kako da se "nešto smulja", "sredi" "da im kapne" itd. Nažalost, to nije ambijent za mene.
Bojanak je u pravu da treba kopati rukama i nogama da se ide preko. Ali, meni je žao što ne vidim da će skoro da se ovde sve promeni na bolje. Sada je već panika. Još 15 godina, i ode život, a mi stojimo, i starimo. Konstantna psihoza. Jel znate kako komentarišu povratak u zemlju ljudi koji su bili u nekoj normalnoj zemlji SAMO 5 dana npr.
"Vratim se i vidim ljude koji su svi namršteni, nervozni i kada hodaju gledaju u pod. I čini mi se kao da se, dok nisam bio tu, nešto MNOGO strašno desilo."
S obzirom da je i izlazak iz zatvora najteži do unazad -beskonačno, jedina nada nam je da Radikali dodju na vlast, pa da možemo opet da tražimo politički azil. :D:D

Ajd, budite mi svi veseli i rumeni. :D

Ne Notaxe, i napolju moze firma da te otpusti bez objasnjenja, a ako otkazni rok u ugovoru nije specifikovan, onda to moze da uradi takodje bukvalno bilo kad.
Jedina prava razlika je u tome sto napolju nakon toga mozes da tuzis firmu (mada, ko te terao da potpises?), a kod nas bi se nasmejali.

Broz je napisao(la):
sta je po struci tvoja sestra? I nema potrebe da je zalis sto je "maltretiraju" jer to smo znaci da ubrzano uchi. Veruj mi da je privilegija u ovoj zemlji biti na kreditima, akreditivima, garancijama i slicnim bankarskim psolovima...

Sasvim sigurno ovo ne govorim zato sto je to moja sestra u pitanju, iskreno uvek kazem i iskreno cu sada. Moja sestra inace brzo uci, dosta je pametna, zaposlila se na osnovu fakulteta na kojem joj je jos tada ostalo bilo 3 ispita koja nazlost zbog posla vuce godinama :mad:. Stvarno je veruj mi preterano, nek da bog da je to zbog toga sto ti govoris. Sada joj je ostao jos jedan ispit. Njen posao nema nikakve veze sa njenim faksom jer je na ona na geografkom fakultetu.

Svugde u svetu mozes svakog dana da zateknes poruku na stolu da od ponedeljka ne moras vise da dolazis (ili koliko vec ugovor specifikuje). To je realna stvar - mozda radnik ima lose performanse, mozda kompletna firma posluje lose. Kako sad definisete to "primljen na posao za stalno"? To "za stalno" ne znaci "do penzije", nego "na neodredjeno vreme".

Sto se preformansa tice sasvim sam siguran da ona posao obavlja solidno, jer tamo veruj mi onaj ko svoj posao ne radi iznad proseka skoro momentalno ga gubi. Sto se tice finansija cisto sumnjam jer ipak mi govorimo o Komercijalnoj Banci.
To da neko ko je zaposlen mora biti psihicki spreman da promeni posao jeste istina ali mi govorimo o SCG, pa naci jedan dobar posao je pravo umece, ljudi ga godinama traze a neki ga nikad ni ne nadju, i tesko da iko moze da tek tako iskulira kada taj posao posle izgubi. Treba posle ici sve iz pocetka. Takvu psihu poseduje jako mali broj ljudi a nazalost poznajuci svoju rodjenu sestru siguran sam da ona nije medju njima.

Ja znam kako je meni, kada sam ranije radio honorarno, nije me ni sramota da kazem da je to nekada bila i gradjevina, da sam leti radio na gradjevini dok su moji ortaci se kupali na adi i na bazenima, posle kada sam za te pare za kupio komp svi komentarisu "Vidi ga burzuj kupio najnoviji komp" itd. itd. Kako covek u takvim situacijama da reaguje. Mene je cisto bilo briga ako izguubim posao, jer mi nije obavezan, to su sve bile honorarne stvari, a i ja sam bio tada mladji (18-19 god) i bolelo me uvo za sve.
Moja sestra ima 26god i njoj gubljenje tog posla bez ikakvog razloga ipak moze oduzeti mnogo vise od para, a siguran sam da ona je samo jedna od mnogo ljudi u ovoj drzavi koji su u istoj pa cak i daleko goroj poziciji.

Poslednja izmena:
Ne Notaxe, i napolju moze firma da te otpusti bez objasnjenja, a ako otkazni rok u ugovoru nije specifikovan, onda to moze da uradi takodje bukvalno bilo kad.
Jedina prava razlika je u tome sto napolju nakon toga mozes da tuzis firmu (mada, ko te terao da potpises?), a kod nas bi se nasmejali.

Da, ali postoji bitna razlika. Ja sam naveo neke od razloga otpuštanja, a po "normalnim" zakonima poslovanja u npr. Nemačkoj vlasniku se ne isplati da otpušta "bez razloga" nekoga ko dobro radi i naučio je i dodatna znanja u toj firmi. Onda mu treba dodatno vreme i ulaganja da novog radnika uvede u posao, i da se taj novi uhoda. Zato i normalnije to napolju funkcioniše nego kod nas. Kod nas otpuste da ne bi platili odradjena 2-3 meseca, pa prime sledećeg sa namerom da ne plate, i tako stalno, pa vidi na kom je nivou džiberština ovde. Skoro po pravilu, tako "nornalno" funkcionišu samo predstavništva stranih firmi. I po pravilu skoro samo oni imaju koliko toliko normalne oglase za posao. Nažalost, i na takvim konkursima u dobrom broju slučajeva radi veza, jer mnogo ljudi konkuriše na jedno takvo mesto. Da ne bude zabune, bude mnogo kandidata koji imaju odgovarajuće reference, pa izmedju njih se provuče onaj "sa najdeblji(o)m". :D Ali, nije pravilo. Provuku se i ljudi: "Svi s vezu, ja bez vezu." :D

Pozdrav

U redu je zaliti zbog groznog stanja u kom se nalazis, ali nije u redu ne raditi nista povodom toga.
S jedne strane, mozes se nadati da ce se stanje u zemlji popraviti ;) U tom slucaju, moras poceti od samog sebe. Koliko je vas imalo pozvalo nadleznu sluzbu/inspekciju zbog necega za sta ste znali da je nelegalno?
Najjednostavnije: kad komsija razbija plocice u kupatilu u 10 ujutru, nedeljom, da li trpite i kukate ili zovete policiju?
Ponavljam(a mislim da smo svi dovoljno veliki da ovo znamo)-niko ti nece nista pruziti ako ti to ne trazis, ako ga ne primoras. Opet ponavljam, licno mislim da je to utopija, obzirom na umove koji ovde zive.
S druge strane, mozes da bezis. I opet nista bez rada-koliko vas, ili vase sestre, braca i rodjaci, je zaista pregledalo ponudu svih univerziteta u Evropi? Koliko ste puta otisli do kulturnog centra neke strane zemlje?
Moras uvek misliti-a sta sutra? Ja imam posao koji je za nase uslove dobro placen, pa ipak stalno prepravljam svoj cv i saljem ga na razne oglase. Zasto? Zato sto se moram otarasiti navike "uvalio sam se i sad uzivam"-kapitalizam je stigao i kod nas :banana: svidjalo se to nama ili ne, i moramo shvatiti da je citav zivot ucenje, kad zavrsis fax tek pocinje, nikad ne znas sta sutra moze da se desi.
Svuda mozes da dobijes otkaz bez razloga, u Americi citavi gradovi propadaju zbog smanjenja proizvodnje. Ali ovde, na Benchu smo makar svi mladi :)manje-vise obrazovani i u mogucnosti da nesto menjamo. Defetizam ne vodi nikuda. Citajuci neke postove covek moze jedino da zakljuci: pa ako je tako lose i ne moze biti bolje, ajde odmah da prekratim muke.... Nista nije vredno tvog zivota, imas malo vremena i ne vredi ga trositi na dzibere i nerviranje zbog istih. A ako si bas mazohista... :smash:
Pozdrav drugari!

Moze da te otpusti iako su tvoje strucne sposobnosti na zavidnom nivou - jedan tipicni razlog koji moze da se navede (a koji je prilicno rastezljiv): bad interpersonal skills, "lose utice na tim i moral".
Iako si sposoban i vredan, mozes da odletis (ni kriv ni duzan) ako firma redukuje broj zaposlenih (iz raznih razloga), a tada prvo lete obicno oni koji su u firmu dosli poslednji.
Mislim, ima x mogucnosti da popijes otkaz, iako si bio vredan i sasvim dovoljno strucan.

Naravno Notaxe, dzibershtina je jedno - ali veruj mi da nisu ni ostali operisani od toga. Iskoristavanje ljudi u cilju prolazenja "sto jeftinije" vazi i u toj Nemackoj. Da, ima i njih kojima se isplati to otpusanje koje pominjes. Na primer - uobicajena stavka je u ugovoru (pogotovo za ljude koji nemaju impozantan staz) da se recimo prvih sest meseci tretira kao probni period (jer na jednom intervjuu ne mozes adekvatno testirati prakticno znanje kandidata, koji mozda i laze u toku razgovora). Za taj probni period se neretko predvidja manja plata, pa kao kad se zavrsi, revidirace se. Medjutim, poslodavac moze da produzi probni period i do dve godine. Za to vreme radis za manje pare, verovatno ti ne placaju prekovremeno - a taj period je dovoljan da se projekat zavrsi. I onda te lepo otpuste (zakonski u toku probnog perioda moze da te izbaci kad hoce), jer je projekat zavrsen, a za njega im je bilo potrebno jos ljudi (ne i za stalno).
Posebna prica bas u Nemackoj je studenski rad, jer se od studenata trazi da rade neko vreme zbog praxe po firmama - i to se placa izuzetno malo, prakticno radis za dz. I firma tako smenjuje studente za radna mesta nize odgovornosti. I oba ova primera su dziberstina paralelna toj u Srbiji.

Kao sto rekoh, napolju mozes da tuzis firmu, ali ni taj funkcionani pravni sistem ne garantuje da u procesu nece firma da pobedi. Ako se radi o tuzbi zbog nezakonitog prekida radnog odnosa, za vreme tog procesa ne smes da radis za neku drugu firmu - a proces moze da se oduzi (treba necim u medjuvremenu hraniti porodicu). Pa i ako izgubis na kraju, hoces li imati para da snosis troskove sudjenja? Eto jedne ilustracije zasto ima ljudi koji ne potezu taj hvaljeni strani pravni sistem na kraju (iako su stvarno osteceni) - i firme to dobro znaju.

Kao sto bojanak rece - moras da se potrudis da saznas na sta sve imas pravo i da to explicitno trazis (ugovor ili neko drugo mesto). Meni se x puta desilo u toj Nemackoj da odem i trazim nesto i sluzbenik mi kaze "ne moze". Onda odem kuci, nadjem taj zakon na netu, odstampam ga i vratim se kod tog sluzbenika sa "ilustracijom" i pazi kad odjednom sve to moze (navikli na gastarbajtere fabrickog profila koji se samo pokunjeno okrenu i kojima ne pada na pamet da provere zakon da ih sluzbenik nije mozda ispalio). Elem, na zapadu jeste bolje nego u Srbiji, ali ne treba imati iluzija da nema dzibera svih profila, da su svi poslodavci vodjeni iskljucivo razumom i da vlada apsolutna sigurnost.

Sve u svemu, covek i tu i tamo treba uvek da bude psiholoski spreman na mogucnost trazenja novog posla. To je deo procesa shvatanja da je posao danas privilegija, a ne pravo i da se za njega treba boriti. Pamet u glavu, pokazati zube i upotrebiti lakat kad treba.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno