Eto nekog resenja, sa ETF- direktno u "program".
Znaci, ako primenimo algoritam, a posla ima, EVIDENTNO, onda lagano, ne gubiti previse vremena, prikljuciti se malim projektima, pomoci "odgovornom" u RC oko nekih , za njega smor, stvarima, pa ces biti SIGURNO ukljucen i u neki placen posao, istina u pocetku sa malim "pokrivanjem" troskova, ali eto i iskustva, i par stavki u CV-u.
Da se razumemo, iako je tema preobilna (kod nas), u struci, za DOBRE poslove, NE POSTOJI VEZA.
Ili bato znas da ga uradis ili te nema. Nece niko da rizikuje da u posao od par desetina (ili stotina) hiljada evra, "ubaci" svastikinog malog, pa da se dete "uci", za kintu.
Cestitke za bojanak, razmislja kao lav. :wave:
Kod "nas" je tesko. Tranzicija je izbledela fraza, ali je prisutna.
50 i kusur godina, raja je naviknuta (navika gora od duvana) da joj se "da" posao, "da" plata, a misevi samo treba da budu dobri i dolaze od 8 A.M. do 4 P.M. Kao u bajci. Tamo kao rade (nasa industrija, nekad i sad), drzava isplacuje plate i rezije od kredita...raj. Zabode se i poneki stancic. Misevi "grickaju" svoje radno mesto do penzije

, to im je "zivotni" cilj.
Penzije NEMA, prijatelji. Penzija je, po mom racunu, 250 000 evra u dzepu. Pa ako si mator (vise nego ja

), pa ti treba lekar, oces da cekas 3-6 meseci za ultrazvuk, skener ili operaciju. Ili detetu da platis prvih 5 godina na faksu

, obezbedis gajbu...
A lova

, resava "kasnjenje" penzija od vise meseci, lecenje, pomoc rodjacima...
A ako je ne potrosis, na srecu, za "probleme", planeto, evo me u obilasku :smoke: .
Sada se priblizavamo, vec uhodanom, "zapadnom" sistemu. Posao moras da trazis (bio "zaposlen" ili ne), da si stalno u toku, da gradis ime medju ljudima i u struci, da ne obracas puno paznju na sefove dzibere, da postanes sposoban da neki posao uradis od pocetka do kraja, inzenjerski racionalno.
To nije bas lako. Najtezi je u projektu PRAZAN PAPIR, na pocetku.
A svaki posao se sastoji iz pocetka, optimizacije, i NAPLATE. Na ovaj ili onaj nacin. Izmedju prve, i poslednje stavke postoji samo PAR PROBLEMA, i nekoliko tehnickih odluka. Ko resi "probleme" :banana:
Zato je sada, da kazem "teoretski" nesto tezze, ali otvoriti sebi vrata za dobar posao nikada nije bilo lako, ni sa vezom. Veza mozda moze jednom da pomogne, dvaput, ali ako "pacijent" nema OUTPUT, veza "slabi".
Poz.
P.S. Izvinjavam se za opsirne tredove, ali mislim da je tema preozbiljna, a previse je LOSIH infirmacija oko nas.
A "onih" somenutih 250K, to je jedno 5 do 8 dobrih (naravno postenih, u struci) poslova u 15 godinica, naravno da se usput i zivi pristojno. Steta sto mi to mnogo ranije nisu pojasnili, ipak sam ja "soler".