Šta je novo?

Jeftine klime

Podesena je na 24 i u sustini ona digne lopaticu bas i kada i treba (kada dosegne 24-25 stepeni u sobi), ali krece sa radom poprilicno kasno.
Isprobana je od 20-27 i to ne na vise sati nego na vise dana jer je klima ugradjena pre godinu dana i bacen je solidan iznos novca na ljude koji su samo slegli ramenima i naplatili svoje "usluge".
Sto se tice hladjenja sve je ok, kod grejanja je problem.

A sobnu gledate na njoj ili na posebnom sobnom termostatu (na adekvatnom mestu i visini od poda)?

Ako po njenom termostatu (bez da znam gde je klima tačno u prostoru, na kojoj visini, šta je oko nje, kakva je izolacija itd) vrlo je moguće da podbacuje zadatu (dobaci realnih 22 npr), vas osećaj vara, a soba se sporo hladi == nikad da uključi.
Ergo, proverite sa zasebnim termostatom (tj. naterajte je da po njemu dobaci željenu temperaturu, pa onda uporedite sa njenim merenjem i po potrebi korigujte zadatu ili offset kako bi se poklapale realna i podešena T). Samim tim bi onda i trebala da uključuje "na vreme" (koliko-toliko).

U obratnom slučaju, ako se realna sobna i njeno merenje gađaju, ja bih probao malo jače duvanje ("medium-low" ili "low" ako je trenutno na "quiet") i usmeravanje skroz na dole.
Pošto po trenutnom ima itekako smisla da pregreva vazduh uz plafon i oko sebe, a taj isti vazduh se pa najsporije hladi (pogotovo ako ima izolacije na plafonu) == brzo zagreje pa nikad da upali, a (niže) dole hladno.

Ako ništa od toga ne pomogne zajedno sa vađenjem iz struje da se eliminište pobrljaveli senzor i ako ste probali iFeel --> prejaka je za prostor i verovatno nema mnogo pomoći (ili ima jako neprecizan/neispravan termostat, što bi bio povod za reklamaciju)

vox ima12-uvcw
Da li neko ima i da li ona moze da radi "kroz rupice" kao Midea BS?

Deluje kao solidna kupovina ako ima tu opciju.

Vidim da se ponovo pojavila na stanju.

Gde se pojavila?
to je stari model i koliko vidim nema ga nigde.

"kroz rupice" duvanje ima svaki TCL t-pro, nema potrebe da juris taj vox kojeg nema

Na vox sajtu

Prilozi

• Screenshot_20251031_192259_Chrome.jpg
    Screenshot_20251031_192259_Chrome.jpg
    60.5 KB · Pregleda: 44
Sklonili su cenu i nema je više na stanju...
Neko sa bencha probao da kupi😏

Ja sam zvao ranije i rekli mi da je to stari model i da ga više nema

Ide Crni Petak, šta kupiti od jeftinih klima da bude OK za grejanje? Meni licno treba za povremeno grejanje sobe od 15m2 i hodnika od 6m2 s tim sto su prostorije slabije izolovane.

TAC-12CHSD/XA73IS ELITE WiFi​

TESLA TT34EX81-1232IAW​

TCL Inverter klima TAC-12CHSD/UG11V3AH​

...

Evo i ovde pise na stanju.

Trebalo bi videti koja je klima trenutno, ako je neka dobra japanska - mozda se i isplati popraviti (zavisno zbog cega bruji, da li je mozda lose ugradjena ili neki kvar), a ako je neka bzvz - bolje novu uzeti.
TCL TAC-12CHSD/TPG31I3AH - trenutno 34-36000 dinara, najpovoljnije moguce za ono sto nudi. E sad, na minusima i ona moze da postane bucna, ali bice dovoljna za grejanje tokom cele zime za tih dobro izolovanih 25m2.
Bitno da se ugradi dobro.
Evo mene opet:oops: Pošto sam bila na putu ove TCL klime su sada rasprodate gde god da sam ih tražila. Gledam u Metalac marketu i na BC group Vivax aeri, da li nju da kupim? Malo sam proširila budžet, ali to je maximum.

Evo mene opet:oops: Pošto sam bila na putu ove TCL klime su sada rasprodate gde god da sam ih tražila. Gledam u Metalac marketu i na BC group Vivax aeri, da li nju da kupim? Malo sam proširila budžet, ali to je maximum.
Slobodno,aeri je bolja klima,ovaj tcl vec poceo da mi zuji na spoljasnjoj,aeri se ne cuje,bolje greje aeri i manje trosi,na minusu tek pretpostavljam kako ce se cuje tcl,jedino cemu dajem prednost za sad tclu to je ventilator (duvanje).

AERI je kopija MDV Aurora koja je oko 550e

Nemas greske sa njom

Slobodno,aeri je bolja klima,ovaj tcl vec poceo da mi zuji na spoljasnjoj,aeri se ne cuje,bolje greje aeri i manje trosi,na minusu tek pretpostavljam kako ce se cuje tcl,jedino cemu dajem prednost za sad tclu to je ventilator (duvanje).
Šta znači to bolje greje i manje troši? Upoređivao si totalnu potrošnju istih kvadratura sa različitim klimama, ili misliš na modulaciju i to da aeri niže spušta najnižu potrošnju (tj najnižu modulaciju) u odnosu na TCL? I kako bolje greje, bolje održava zadatu ili nešto drugo?

Šta znači to bolje greje i manje troši? Upoređivao si totalnu potrošnju istih kvadratura sa različitim klimama, ili misliš na modulaciju i to da aeri niže spušta najnižu potrošnju (tj najnižu modulaciju) u odnosu na TCL? I kako bolje greje, bolje održava zadatu ili nešto drugo?
Aeri mi je u dnevnoj od 24 kvadrata,tcl u sobi od 16kv,vrata otvorena i duvaju jedna ka drugoj,tcl potrosio 211kwh za oktobar aeri 186kwh (i to da aeri greje 8kv vise i 3 spoljna zida a u sobi 2) obe klime na 22 rade non stop ali je svuda 23 jer obe grese po stepen,aeri bolje modulira i drzi uglavnom lepo kad modulira,dok tcl ima skokove pa vrati iako modulira nize od aeriovih 240w (aeri ide najnize 240 ali zato na ove sada temp zakuca ceo dan drzi na 240 bez skokova bez icega),aeri odrzava bolje jer tcl barem ovaj kod mene ima neke cudne situacije,naprimer kad ocu da idem da spavam obe klime spustam za dva stepena i aeri se ugasi uglavnom dok tcl digne potrosnju na 400w negde kao da sam povecao temp a ne smanjio ali to srecom kratko traje pa se i on ugasi posle 15-20 minuta.Sve u svemu kod mene je za sad aeri bolja klima,cekam pravu zimu decembar januar ali mislim da je sve jasno,ali i dalje sam zadovoljan sa tclom jer je kupljen za smesne pare🤣

E da setih se sad druge prednosti tclove osim ventilatora,to su defrostovi,kome smetaju df bolje da zaobidje aeri,dok aeri odradi 2 df tcl ili nijedan ili jedan.Aeri odradi df i na plus 10 i to bas cudan,greje greje i onda kada se ugasi pa za jedno sat dva kad padne temp on se upali i odradi df pa tek krene da greje i to traje daj boze minut,mnogo cudno ali eto meni licno ne smeta niti se odrazi na temp niti na potrosnji jer nema skokova ni posle takvih df,ali kome smeta df bolje neka ide na tcl.

Poslednja izmena:
Kod mene je TCL u 35m2 neizolovanog prostora sa 3 spoljna zida u Oktobru potrosio 196kW.24/7.Setovana na 24°C.Cudno mi je da sa dve klime kod tebe u takoreci istom prostoru potrosile 397kW.Gde ti ide ta toplota?

Kod mene je TCL u 35m2 neizolovanog prostora sa 3 spoljna zida u Oktobru potrosio 196kW.24/7.Setovana na 24°C.Cudno mi je da sa dve klime kod tebe u takoreci istom prostoru potrosile 397kW.Gde ti ide ta toplota?
Nemam izolaciju,a gde ide boga pitaj🤣
Verovatno kroz plafon jer gore su jos dva sprata koja nisu u funkciji,stavljeni su pvc prozori ali nisu ulazna vrata tako da je gore tako da kazem otvoreno.

Hvala svima na odgovoru. Kupujem aeri,nadam se da će biti ok. Nego, interesuje me koji je problem sa duvanjem?

Jesi li zvao servisera za to zujanje?Kod mene bio juce.Problem je sa osovinom ventilatora na SJ.Serviser narucio delove,pa cekamo da stignu.Zvali me i ovi iz diatribucije za TCL i lepo pitali sta je bilo i koji predlog dajem.Nisam hteo novu SJ,jer je velika verovatnoca da bude sa jos vecim problemima.Prosao sam to iskustvo.

Jesi li zvao servisera za to zujanje?Kod mene bio juce.Problem je sa osovinom ventilatora na SJ.Serviser narucio delove,pa cekamo da stignu.Zvali me i ovi iz diatribucije za TCL i lepo pitali sta je bilo i koji predlog dajem.Nisam hteo novu SJ,jer je velika verovatnoca da bude sa jos vecim problemima.Prosao sam to iskustvo.
Nisam nista,ne cujem ga u kuci,tek kad pridjem jedno na 5 metara cuje se to zujanje,ne smeta mi svakako klima je iza kuce tamo sam retko😂

I ja razmisljao,da se ne bunim,pa dok radi.Nego blizu komsije.Sto da im smeta buka,a i da nekoga ventilator krati za glavu,ako resi da napusti SJ😀

Dođosmo i do toga da imamo klime dizelke i benzinke

Vrh Dno