Šta je novo?

Jeftine klime

Pa za to moze skoro bilo koja, Vox IJF12, Vivax 12CH35AEMI+, Beko BEVPG 125 (isto Midea kao Vivax), neki TCL/Tesla/Venting za 36k. Gledaj sta ti je bitno, duza garancija, wifi, daljinski, rok isporuke. Jedino ako bas hoces breezeless onda moras TCL TPG11/TPH11 ili tu Vox IMA12.

Breezeless minus ili plus kod klime?
Pa za to moze skoro bilo koja, Vox IJF12, Vivax 12CH35AEMI+, Beko BEVPG 125 (isto Midea kao Vivax), neki TCL/Tesla/Venting za 36k. Gledaj sta ti je bitno, duza garancija, wifi, daljinski, rok isporuke. Jedino ako bas hoces breezeless onda moras TCL TPG11/TPH11 ili tu Vox IMA12.
Breezeless minus ili plus kod klime?

Valja li ova sta , soba je 15-16kvadrata, da li neko zna neki model a da nije preko 70cm sirine, ovo je jedini koji sam uspeo da nadjem

VOX SFE09-AA

Koja od ovih je najbolja za grejanje (20-25m² slabo izolovano):
Trebalo bi da su sve malo jace od pominjanih TCL derivata (TPG11, XA71, LFI? SCOP je slican, ali potrosnja i kolicina toplote nije, a Vox, Venting i Frozzini imaju grejace tacne/kompresora, ove druge ne.

Gledam ovu klimicu

FERROLI Inverter klima GIADA 12000 BTU A++ WiFi integrisan specifikacije nisu loše,ali dizajn otkida.Ima li neko iskustva sa ovim brendom?

Daljinski isti ko za AERI+. Nikad cuo za Ferroli, pre bih isao na TCL/Haier za te pare.

Sad gledam,ukljucio sam je malopre krenula je sa 500w posle 15 min je na 200w. Vrv ce kasnije da spusti jos malo dole ali zavisi od dosta faktora. I ovo 200w je smesno,pa televizor trosi tipa 100w

Pa dobro, jos uvek ti je hladovina u stanu pa klima trosi smesno. Koliko ce trositi ne zavisi od same klime vec od prostora. Super je sto tako nisko modulira mada to je bitnije za grejanje nego za hladnjenje. Ako je full ususkan stan izdrzace letos. Kad udari 40 stepeni nekoliko dana zaredom i kada se zidovi ugreju borice se kao lav da postigne.

Ma mene interesuje kako klime trose manje od fabricki deklarisane potrosnje. Te sve kineske su minimum 300w. To mi se nekako kosi sa logikom. Proizvodjaci svega lazu u svoju korist. Zato mi je cudno i zato pitam. Gledam neke skupe klime idu od 140w a po tome ispadne da mogu da hlade i sa nekih 50w. Samo pitam ako neko zna neki smislen odgovor.

Verovatno misli da su deklarisane na minimum 300W.

Inace, uopste nije uobicajeno da je realnost u nasu korist u odnosu na specifikacije. To je nesto sto je slucajno otkriveno za neke modele TCL, i to je mislim to.
I nije to toliko marketinski eksploatisano da bi bilo od presudne vaznosti kupcu. Sanse da izadjes na ulicu i pitas nekoga sta je modulacija, a on zna da ti odgovori su izuzetno niske. A i ako bi osobu koja je znala pitao da li je clan ovog foruma, sanse bi bile jako visoke da jeste.

A i ovde clanovi koji nisu dugo na temama za klimatizaciju, cesto pogresno shvataju za sta je modulacija vazna. Mnogo sam puta primetio da neko misli da je jako ostecen finansijski jer mu klima modulira na 400W, umesto na 200W koje je ocekivao, i misli da ce zbog toga placati mnogo vece racune. To uopste nije tako: Ako ne treba 400W za taj prostor, klima ce se cesto iskljucivati, i ukupna mesecna potrosnja ce biti vrlo slicna za klime koje moduliraju na 400W i 200W. I ta mala razlika koja ce se pokazati nece biti direktna posledica tih brojeva koje gledate na meracu, vec razlika u efikasnosti, u sta se mogu ubrojati i eventualni defrosti. Pricamo o razlici od par procenata na mesecnom nivou.

I jos jedna stvar, ako vam klima modulira na 400W, i ne iskljucuje se uopste, nije kriva klima, nego vam prosto treba toliko energije za tu prostoriju.
Fraza "ne trosi klima, nego prostor" je takodje cesto pogresno koriscena ovde, tako da je u sustini dobila vaznost slicnu frazi "burek je samo s mesom", iako je prva u sustini tacna, a druga nije ni u sustini :D
Na primer, ne moze se "ne trosi klima, nego prostor" koristiti da opravda neke Gree modele koji rade kao EKG. Nece ni one potrositi mnogo vise struje na mesecnom nivou, to je tacno, ali to ih ne opravdava sto rade ugladjeno kao tenk, na sta su se korisnici u stvari i zalili.

Dakle, modulacija je bitna najvise za komfor i ugladjenost i rasterecenost u radu klime, dok za ukupno potrosnju to uopste nije tako kako na prvi pogled izgleda.

Odakle sad da sve kineske klime na hlađenju idu na minimum 300 W???
Ponavljate ovde svi istu priču copy paste.
Pitao sam za smislen odgovor a ne nadrkani stav. Ako te mrzi da pises normalan odgovor ne pises nista. Prosto u specifikacijam pise od-do, pa je moje razmisljane bilo kako trosi manje od deklarisanog. Hvala Rio na smislenom odgovoru!!!

Takav stav si upravo sad ispoljio ti, a ne ja.

Citiram " Te sve kineske su minimum 300w...". Stekao sam utisak da si proveravao potrošnje svih kineskih klima na tržištu, pa si izneo ovakav zaključak...

Piše u opštim specifikacijama svašta nešto i sve se uzima sa rezervom.

Sta je tu u opste cudno, to su inverteri?

Nikakav problem nije uhvatiti TCl na odrzavanju da radi na 130wati,
a evo meni trenutno radi na 1080wati, posle ce postepeno da spusta i tako radi...

1749126050178.jpg
Ako znas, koliko dugo ona radi ma 130w?
dok ne smanjis temperaturu ili ne otvoris vrata, ili prozor...
Ako treba da baca u daljinu, onda je valjda bolje da nije breezeless?
da, bolje je...
brezeless klime duvaju slabije, tj neznije.

Vidim da ovde mnogi ne kapiraju neke stvari al zato umeju da drze katedru iz klimatizacije! Modulacija ima veze sa potrosnjom, ali ne toliko, vrlo malo, vise ima veze sa komforom i preciznoscu odrzavanja zadate temperatute u manjim prostorijama, u vecim se ta sposobnost niske modulacine gubi i nema neku prednost. Sto je prostorija veca minimalna modulacija je sve manje bitna, tada je bitnija snaga, kvalitet i pouzdanost klime da radi pod vecim intenzitetom. Ovde mnogi kude Gree klime za visoku modulaciju i nepreciznost odrzavanje temperature. Da to vazi za manje prostorije sa dobrom izolacijom, vec od 30 kvm Gree, uz Haier je jedna od boljih kineskih klima koja ce pouzdano grejati a jos lakse hladiti dugi niz godina, za razliku od nekih jeftinih kineza koni mogu dobro da hlade al ne i da greju kad zatreba.

Zna neko koji je USB wifi modul za Midea Forest klime? Ne piše u uputstvu, a vidim da u prodaji ima 2-3 modela tih modula.

Nemam nikakvo predznanje oko teme, klimu sam samo u kolima koristio...
Nabastam u Maksiju na VOX IJF12-PCPMW 37000 din kao neka akcija.

Treba mi za prostoriju od 15 kvadrata, izolacije na kuci nema, potrebna leti da rashladi kada su vrucincine i zimi za grejanje u prelaznom periodu, kada dodjem kuci pa da ne lozim vatru od tipa 18 do 22... Sto bi se reklo da malo smlaci i podgreje, ne bih se grejao preko zime, grejem se na drva..

Ono sto me najvise zanima je da li je model OK za te pare i koliko to realno trosi kada hladi i greje na sat.. Najprostije za racunicu mi je koliko wati ili KW trosi na sat vremena rada..
Da bih izracunao da li je rentabilno za upotrebu.

Ti to da izracunas nema sanse, bez uvrede, retko ko i moze da izracuna to jer potrosnja zavisi najvise od prostora i vremenskih uslova a najmanje od klime.
Bolje kupi bolju klimu i izbaci sporet napolje i grej se samo na klimu, ako nemas problema sa cestim nestancima struje..

Kakve su prenosne klime za kucnu upotrebu? Je l' se isplati tako nesto ili ne?

Ako nema izolacije, nema je ni za drva. Neka kaze koliko ga kostaju drva za jednu sezonu pa da vidimo koliko je to kw/h. U 15kvm nema sanse da klima trosi vise od 500w u proseku, pa neka radi 24h bez prestanka. To je 360 kw/h mesecno, od prilike

Nazad
Vrh Dno