Šta je novo?

Jeftine klime

Imao sam vremena da pogledam MICROMA KALKULATOR

Doslovce, kad stavimo "default" kuću koju kalkulator nudi, neizolovan krov doslovce POLA energije odvuče.
Ukupni gubici objekta su 16.088 W
Od toga:
Gubici na tavanici bez izolacije 8.640,00 W
Sa 5 cm izolacije 1984,00 W, 10 cm 1.120,00 W, sa 15 cm izolacije 800 w

Dok gubici na zidovima:
Bez izolacije 5.374,72 W
Sa 5 cm EPS izolacije 1.592,51 W
Sa 10 cm EPS izolacije 934,73 W

Znači ako samo "gurnete" 10 cm mineralne vune koja dođe 2-3 eura po kvadratu, gubici padaju za 7500 W, to jeste 47% iliti skoro prepolovite gubitke neizolovanog objekta.
U delu kuće koji je od blokova i ima drugi sprat koji nije završen, već 10 godina taj deo je teško zagrejati i uvek smo imali problema sa buđi na plafonu.
Ove godine dam nekih 80 eura za 12m2 staklene vune, 10-15cm, za sat vremena to položio na tavan.

Dan i noć razlika u zagrevanju, i održavanju toplote u tom prostoru. I ona buđ koja je tu bila, više je nema.

Tako da sve preporuke za izolaciju gornjeg dela kuće, da sam znao da bi bila ovolika razlika, odradio bih to mnogo ranije.

N papiru Pdesignh 2.8, a u praksi verovatno na -2 C i jeste.
Pdesign i nije baš direktno pokazatelj snage klime, već se vezuje za SCOP.
Šta preporučujete prvenstveno za grejanje sobe 12-13 kvadrata, skoro pa pravilan kvadrat, fazon 3,5 sa 3,6 metra, relativno loša izolacija, 2 spoljna zida, jedan zid ka stepeništu zgrade i lođi

budžet neka bude 70-80 hiljada, ali ako može i za manje još bolje, prednost bolja modulacija
Zagrejaće te i 7-ca, ali zbog defrosta i buke, idi na jače. Za grejanje svakako japanske za preporuku, Mitsubishi, Fujitsu...

Pa kako nije pokazatelj. Nađi Tbiv i Pdesign na toj temperaturi i već znaš dovoljno šta i koliko klima može.

U delu kuće koji je od blokova i ima drugi sprat koji nije završen, već 10 godina taj deo je teško zagrejati i uvek smo imali problema sa buđi na plafonu.
Ove godine dam nekih 80 eura za 12m2 staklene vune, 10-15cm, za sat vremena to položio na tavan.

Dan i noć razlika u zagrevanju, i održavanju toplote u tom prostoru. I ona buđ koja je tu bila, više je nema.

Tako da sve preporuke za izolaciju gornjeg dela kuće, da sam znao da bi bila ovolika razlika, odradio bih to mnogo ranije.
Ako je taj omjer m2/eur, to je kamena vuna, i neka bolja, pošto obična mineralna, bude svega par eura po m2. Samo ti pukni ostatak te etaže iznad običnom mineralnom i Bog te veselio. Kad bude smetala nekim aktivnostima, srolaš je i negdje u ćošak, pa kad završiš odrolaš ponovo :)

Poslednja izmena:
Pitanje za TCL ugradnju klime, da li mora neki specifican servis da ugradi klimu zbog produzenr garancije ili je nebitno? Kada sam ugradjivao Vox, morao je neko ko je ovlascen za Vox, al za TCL slabo nalazim

Ne mora ovlašćeni servis, može bilo koji servis da ti ugradi tcl klimu ali mora da ima firmu kako bi ti udario pečat kada je ugradi.

Sta je tu u opste cudno, to su inverteri?

Nikakav problem nije uhvatiti TCl na odrzavanju da radi na 130wati,
a evo meni trenutno radi na 1080wati, posle ce postepeno da spusta i tako radi...

Pogledajte prilog 494930

dok ne smanjis temperaturu ili ne otvoris vrata, ili prozor...

da, bolje je...
brezeless klime duvaju slabije, tj neznije.
Cime ovo merite, ovo je neka Tuya Smart Socket EU16A/20A Wifi Smart Plug With Power Monitoring ? Ako jeste moze preporuka za istu. Ja imam

Voltcraft® Energy Check 3000

ali me je strah da ukljucim klimu u to, uzeo sam Vivax 12 aeri+, Volcraft je do 3000w-activ power range 1.5-3000w.

Pa nije valjda da si planirao da poguraš Aeri preko 3 kW :D

Ne mora ovlašćeni servis, može bilo koji servis da ti ugradi tcl klimu ali mora da ima firmu kako bi ti udario pečat kada je ugradi.
Naravno, ne bih ni zvao neki servis koji nema firmu nego nisam uopste dobio ni fiskalni racun ni garantni list. Poslao sam im mail i poslali su mi fiskalni, ali kazu da garantni list nemaju pa ne znam onda gde mogu naci to...

Neko je pisao ovde na forumu za TLC klime, i kacio obrazac garantnog lista.Ako nemozes da nadjes ,kontaktiraj comtrade oni su uvoznici i poslace ti obrazac garantnog lista
Edit:Na ovoj temi strana 75 clan Pakii je okacio sve sto se tice TLC garancije

Ja sam kačio to, ja sam kupio u Metalal Market pa sam išao kod njih po garantni list, ali možeš kontaktirati ComTrade da ti pošalju.

Upravo sam im poslao mail ali kapiram da je to to. Hvala.

Pa kako nije pokazatelj. Nađi Tbiv i Pdesign na toj temperaturi i već znaš dovoljno šta i koliko klima može.
Pdesign se ne daje za Tbiv, već za Tdesign. A opet Tdesign se razlikuje u zavisnosti od toga za koju klimatsku zonu je računat SCOP.
Pdesign mogu da kažu da je 2kW ili 2,5 kW, ili 3 kW, i uvek će biti u pravu. On se daje proizvoljno.

Svakako da ćeš znati otprilike koliko klima može, jer ne daje se baš potpuno proizvoljno. Neće za klimu od 2 kW da kažu da je Pdesign 6 kW, ali ne treba se ni opterećivati njime i upoređivati ga kod uređaja, ako se ne zna tačno šta je.

Jedina prava vrednost Pdesignh je na tbiv. Sve ostalo je marketing. Zbog toga uopšte ne gledam fabričke specifikacije Noname brendova.

За грејање се прво гледа колико кг има, остало после тога.

Nazad
Vrh Dno