Šta je novo?

Jeftine klime

Vox IMA 12 nije dostupna već 2-3 meseca. Stoji kod par prodavaca da je ima na stanju, a kada ih kontaktiraš nije dostupna. Ne znam u čemu je fazon sa tim konstantnim menjanjem modela. Vox izbaci nekoliko novih modela u godini i onda tu pred jesen većina njih nije dostupno.

Jos bolje ako nadjes Aux, oni su proizvodjaci Vox klima, samo sto Aux nije toliko zastpljen kod nas, ne znam ni ko ga uvozi ni ko je zvanicni servis, pa je onda mozda Vox bolja kupovina.

Pozdrav drustvo!

Nov sam clan foruma ali vec duze vreme pratim vase pisanije vezano za klime, i skontao sam da stvarno aposlutno nista ne znam 😂
Potrebna mi je klima za hladjenje i dogrevanje prostora od 25kv, nova stolarija, bez izolacije (vuna na ploci, ali ne znam koliko je to efektno imajuci u vidu da su zidovi goli).
Sto se tice dogrevanja, koristio bih je bukvalno samo predvece kad se vracam sa posla dok ne zalozim kamin i ujutru malo pre lozenja da bude iole prijatno dok se kamin ne zaukce.

Budzet mi je do 50k i najblizi sam odluci da kupim aeri+, vidim da je dosta ljudi imalo pozitivna iskustva sa njom. Ako neko ima bolji predlog u tom cenovnom rangu ili nesto jeftinije sto se uklapa u moje potrebe, bio bih mu veoma zahvalan na preporuci.

Unapred zahvalan svima i svako dobro vam zelim!
Ili aeri a mozda da dodas malo i uzmes gree cliviu

Imao sam priliku videti kako se ponasa TCL TAC-12CHSD/XA41I u neizolovanom prostoru od nepunih 40m2. Uspela je da greje lepo dok je temp oko 0c, cim temp padne ispod odmah krecu defrosti na 50min, i nema sanse da ugreje. Pohvala za spoljnu, prilicno je tiha. Sve u svemu solidna klima, radi posao.
Samo 3.4kW u grejanju (nominalno). Unutrašnja 7.5kg, apoljašnja 22kg... Nema tu neke snage.

@Stefanrbc Njemu je preče da klima bude jaka da može brzo da zagreje. Modulaciju mu je manje važna jer kako je napisao paliće je ujutru i pri povratku sa posla da zagreje dok ne založi kamin. Nema tu ni m od modulacije čim će klima da se pali i gasi više puta u toku dana. Tu je bitnija snaga da može brzo da zagreje i obavezno da ima WiFi da može da se uključi na daljinu, recimo sat vremena pre dolaska kući s posla. Mislim da je Aeri + dobar izbor.

@Stefanrbc Njemu je preče da klima bude jaka da može brzo da zagreje. Modulaciju mu je manje važna jer kako je napisao paliće je ujutru i pri povratku sa posla da zagreje dok ne založi kamin. Nema tu ni m od modulacije čim će klima da se pali i gasi više puta u toku dana. Tu je bitnija snaga da može brzo da zagreje i obavezno da ima WiFi da može da se uključi na daljinu, recimo sat vremena pre dolaska kući s posla. Mislim da je Aeri + dobar izbor.
Jaca je vox,aeri zna da roka df,vox daj boze 2 za ceo dan.

Људи браћо спашавајте 🙃 Што дуже читам све је теже око избора климе. Треба ми 18ица да хлади лети и повремено у прелазном периоду да загреје. Зими је грејање на пелет, кућа са изолацијом 10ком. На поткровљу , где се и монтира клима од изолације је вуна 10ка и стиропор 3. Површине је не више од 70м2. Просторије су распоређене тако да са тог места где долази клима ваздух иде у две собе боравак и ходник. Врата на собама се отварају по потреби самим тим и хлађење се одвија тако.
Дајте неке добре предлоге не могу више да читам и размишљам о томе😂 Буџет је до 130.000РСД ал више бих волео да клима буде 70-80к али да оправда уложено. Хоћу да платим климу а не бренд ако ме разумете 😂 Значи лети хлађење је основна намена климе...

Hvala puno momci na savetima! 🍻 Mozda je najbolja opcija da sacekam Ananas da krene sa vaucerima od 5k pa da uzmem Cliviu, da barem uzmem stvar koja ce moci pristojno da posluzi.
Zivi bili, javljam kad stigne kakvi su utisci 🍻

Људи браћо спашавајте 🙃 Што дуже читам све је теже око избора климе. Треба ми 18ица да хлади лети и повремено у прелазном периоду да загреје. Зими је грејање на пелет, кућа са изолацијом 10ком. На поткровљу , где се и монтира клима од изолације је вуна 10ка и стиропор 3. Површине је не више од 70м2. Просторије су распоређене тако да са тог места где долази клима ваздух иде у две собе боравак и ходник. Врата на собама се отварају по потреби самим тим и хлађење се одвија тако.
Дајте неке добре предлоге не могу више да читам и размишљам о томе😂 Буџет је до 130.000РСД ал више бих волео да клима буде 70-80к али да оправда уложено. Хоћу да платим климу а не бренд ако ме разумете 😂 Значи лети хлађење је основна намена климе...
Najbolji predlog si sam sebi dao u drugoj temi😉
U koju prostoriju bi postavio klimu, u dnevni boravak ili negdje drugo?

Najbolji predlog si sam sebi dao u drugoj temi😉
U koju prostoriju bi postavio klimu, u dnevni boravak ili negdje drugo?
Па она ми је фаворит да је купим. Јер оно што сам читао, што сте ми рекли да вратим уназад, видим да за те паре она је та која се купује. Е сад хтео бих и неку јефтинију варијанту да видим ако могу да прођем и са њом, и то је опција... Клима иде у дневни боравак.

Jaca je vox,aeri zna da roka df,vox daj boze 2 za ceo dan.
Od svih kineza iz budget kategorije, potpisujem, da su Vox/Aux najbolje za grejanje, i to obavezno modeli za grejacem SJ, oni su im najjaci i najbolji, za hladjenje imas bolje opcije, al za grejanje nemas. Tek Gree i Haier od kineza mogu se racunati u bolje klime za grejanje, al su znatno skuplje!

Od svih kineza iz budget kategorije, potpisujem, da su Vox/Aux najbolje za grejanje, i to obavezno modeli za grejacem SJ, oni su im najjaci i najbolji, za hladjenje imas bolje opcije, al za grejanje nemas. Tek Gree i Haier od kineza mogu se racunati u bolje klime za grejanje, al su znatno skuplje!
tcl isto ima poprilicno dobre klime a povoljne

Da li postoji negde zvanicni test tih klima uredjaja gde se meri toplota vazduha na izlazu iz UJ ?

Da li postoji negde zvanicni test tih klima uredjaja gde se meri toplota vazduha na izlazu iz UJ ?
Ne, svakako ta toplota nije konstantna. Ako misliš na maksimalnu ona je od 50-60°c kod skoro svih klima ali zavisi od mnogo faktora pa će u svakom objektu biti različito.

Naravno da zavisi od mnogo faktora ali kontrolisani test bi ukljucio iste uslove za vise razlicitih klima uredjaja. Pravi benchmark, jel da.
Video sam jednom prilikom ruse na youtube-u da su radili tako nesto ali ne mogu da nadjem sada.

Naravno da zavisi od mnogo faktora ali kontrolisani test bi ukljucio iste uslove za vise razlicitih klima uredjaja. Pravi benchmark, jel da.
Video sam jednom prilikom ruse na youtube-u da su radili tako nesto ali ne mogu da nadjem sada.

Kao što rekoh, svaka klima izbacuje od 50-60°c i ne vidim zašto bi taj podatak bio bitan da se istakne. Moja klima uglavnom izbacuje 32-36°c i tako modulira, maksimalno 56°c što sam ja izmerio. Da sam hteo topao izduv kupio bih kalorifer od 1-2kw i imao bih preko 150°c. Klima je nisko temperaturno grejno telo i ograničena je na 60°c od prilike a skoro svaku možeš da nateraš na toliko.

Podatak je bitan da se istakne radi utvrdjivanja ili bolje receno da se dokaze energetska efikasnost klima uredjaja. Kada bi neko na nasim prostorima (sa uredjajima nama dostupnim) uradio ovakav test mnoge stvari bi bile jasnije.

Podatak je bitan da se istakne radi utvrdjivanja ili bolje receno da se dokaze energetska efikasnost klima uredjaja. Kada bi neko na nasim prostorima (sa uredjajima nama dostupnim) uradio ovakav test mnoge stvari bi bile jasnije.
To kod klima ide preko SEER-a i SCOP-a. Samo da znas da je razlika izmedju plusica jako mala.

Plusici nisu toliko bitni koliko je bitno da test pokaze koliki je utrosak elektricne energije u jedinici vremena da se zagreje/ohladi prostorija.

To kod klima ide preko SEER-a i SCOP-a. Samo da znas da je razlika izmedju plusica jako mala.
Da se nadovežem. Pre svega, a posebno u budžet segmentu, ne gledati ni SEER ni SCOP, već samo činjenično stanje, tj. kako se pokazala u praksi. Zato i imamo ovakve teme.

Da se nadovežem. Pre svega, a posebno u budžet segmentu, ne gledati ni SEER ni SCOP, već samo činjenično stanje, tj. kako se pokazala u praksi. Zato i imamo ovakve teme.
Tako je. Moj odgovor se odnosio samo za odredjivanje energetske efikasnosti kod klima.

Bojim se da su to pusti snovi da vidimo takve testove kod nas te smo osudjeni na empirijske metode.
Elem, ja sam se odlucio za Vivax AERI+, nadam se da nisam (mnogo) pogresio u izboru.

Računaj da ćeš garanciju od 5 godina imati isključivo ako budeš radio svake godine servis, što drugi proizvođači ne insistiraju na tome, kod nekih prve 3 godine se ne rade servisi. Računaj I taj trošak svake godine, to mora obaviti ovlašćeni servis a ne ti, kako bi ti priznali garanciju na 5 godina.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno